Op zoek naar iets?

header macedonie

NOORD-MACEDONIË - Het hart van de Balkan - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1135

  • groepsreis met bezoek aan Ohrid en zijn prachtige meer en het Prespameer
  • Pelister, het oudste nationale park van het land; Mavrovo en Galicica
  • roeiboottocht Zwarte Drim

  8-daagse wandelreis Noord-Macedonië, het hart van de Balkan

  Noord-Macedonië, we wandelen in het hart van de Balkan in de nationale parken Mavrovo, Galicica en Pelister, brengen een bezoek aan Ohrid en zijn prachtige meer en maken een roeiboottocht op de Zwarte Drim.

  Noord-Macedonië ligt letterlijk in het centrum van het Balkanschiereiland en wordt volledig omsloten door bergketens die de natuurlijke grenzen vormen. Het grootste deel van het land is een hoogvlakte met een gemiddelde hoogte van 800 meter waarin verschillende meren liggen. Het meer van Ohrid is één van de bekendste meren van de Balkan en met een geschatte ouderdom van twee miljoen jaar één van de oudste ter wereld. De Balkan ligt op het punt waar de tektonische platen van drie continenten met elkaar botsen en dit verklaart dan ook de soms grillige bergtoppen die plots uit het omringende land lijken te ontspringen. De hierdoor ontstane grote hoogteverschillen creëerden een veelheid aan microklimaten met als resultaat een enorme diversiteit aan bomen, planten en bloemen. Dit is dan ook een waar paradijs voor de natuurliefhebber. Dit natuurschoon wordt beschermd in de verschillende nationale parken rond de berggebieden van Macedonië.

  Tijdens deze wandelreis verkennen we de nationale parken Mavrovo, Galicica en Pelister in het zuidwesten. In Mavrovo wandelen we door de met bloemen bezaaide bergweiden en beukenbossen. Van op paden die langs de bergkammen van het Galicica massief lopen heb je een prachtig zicht op het Ohrid en Prespa meer. Pelister is het oudste nationale park van het land. Het park herbergt enkele toppen boven de 2000 meter en verschillende alpiene meertjes waarvan de ‘Gorski Oci’ de bekendste zijn.

  Vele bergpaden worden nog nauwelijks bewandeld en je kunt dan ook in alle rust van de natuur genieten. De gastvrijheid in de bergdorpjes waar we verblijven is authentiek en hartverwarmend.

  Logies en praktisch:

  • een lokale, Engelstalige gids wacht je op in de luchthaven
  • logeren in verzorgde logies
  • vluchten, plaatselijke transfers en maaltijden zijn inbegrepen in de prijs
  • bagagevervoer

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht naar Noord-Macedonië

  Vlucht vanuit Brussel of Eindhoven naar Ohrid. Transfer naar Mavrovo en inchecken in het hotel in Lazaropole. De eerste twee nachten verblijven we in dit hotel.

  Dag 2

  Lazaropole

  Na het ontbijt, maken we een 6 uur durende wandeling vanuit Lazaropole naar Tresonce over de stille bergweiden van het nationale park Mavrovo. In Tresonce lunchen we in de tuin van de plaatselijke kerk. Later in de middag terug naar Lazaropole. Voor het diner bezoeken we nog het kerkje waar de geschiedenis van het dorp wordt verteld. Diner en overnachting.

  6 uur wandelen, 14 km,  250 m stijgen en 250 m dalen.

  Dag 3

  Galicica

  Ontbijt en verplaatsing naar Selce. Stevige wandeling van Selce naar Galicnik, het afgelegen bergdorp dat beroemd is vanwege het traditionele huwelijksfeest in juli. Afdaling van twee uur naar Jance. Via een prachtige route langs het meer van Debar en tussen de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, rijden we naar Ohrid. Het is dan nog een klein ritje naar het hotel. Het dorpje is gelegen in het Galicica gebergte, boven het Meer van Ohrid aan de voet van het Nationale park Galicica met een schitterend uitzicht op het Meer van Ohrid.

  6 uur wandelen, 15 km, 400 m stijgen en 500 m dalen.

  Dag 4

  Galicica

  Dag vol met natuurverassingen uit het Nationale Park Galicica. Gebied met meer dan 1600 vlindersoorten. Vanuit Elšani maken we een wandeling tegen de beboste flanken van het Galicica gebergte. Via het stille bergdorpje van Elšani en hoger gelegen “Pole” (weiland) wandelen we naar het dorpje Trpejca. In Trpejca nemen we de tijd voor lunch of om te ontspanen. Daarna vertrekken we naar het bekende en vele malen gefotografeerde klooster van Sv. Naum. Ons bezoek aan het klooster wordt vervolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van Zwarte Drim. Terug naar ons dorpje.

  4,5 uur wandelen, 12 km, 250 m stijgen en 350 m dalen.

  Dag 5

  Galicica

  Dag gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid en vrije middag. In Ohrid brengt u een bezoek aan het beroemde centrum, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, met zijn kenmerkende architectuur en vele orthodoxe kerken en fresco’s staat vandaag Ohrid centraal in het programma.

  Dag 6

  Prespa

  Per bus rijden we via een slingerende weg omhoog naar de bergpas Livada (1568 m), de waterscheiding tussen het Meer van Ohrid en Prespa Meer. Vanaf de kam van het Galicica gebergte hebben we een prachtig panorama over het Meer van Ohrid. Een aantal minuten later zien we aan de andere kant van de berg op 850 meter hoogte het Meer van Prespa. Na een korte pauze nemen we de tijd om te genieten van de flora en fauna. Dit is de enige plaats in Europa waar de Dalmatische en de Witte pelikaan vreedzaam samen broeden. Hier worden ook verschillende soorten reigers en aalscholvers aangetroffen. Met zijn overvloed aan zeldzame fauna en flora is het gebied in 2000 tot een Transnationaal Park verklaard. Later rijden we naar de oostzijde van het meer, tot aan het dorpje Kurbinovo waaruit we een wandeling maken naar het klooster van St. Joris en vervolgens het nabijgelegen dorpje Slivnica. Laat in de middag doorrijden naar ons hotel Sator, gelegen in het Nationaal Park van Pelister. Diner en overnachting. Een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in dit gebergte.

  5,5 uur wandelen, 12 km, 350 m stijgen en 350 m dalen.

  Dag 7

  Pelister

  Vandaag kunnen we genieten van de flora en fauna van de Nationale Park van Pelister. We maken een wandeldag vanuit het hotel langs diverse goed onderhouden wandelpaden van het Nationale Park. Onze wandeling in Pelister onderbreken we met een verassende lunch in de natuur. Sluitingsdiner en overnachting. 

  5 uur wandelen, 12 km.

  Dag 8

  Vlucht vanuit Noord-Macedonië

  Transfer naar het vliegveld en retour.

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  8.

  Afspraak

  Luchthaven van Brussel of Eindhoven.

  Bagage

  Met dagrugzak.

  Begeleiding

  Lokale Engelssprekende begeleider en lokale berggidsen.

  Deelnemers

  Min. 10, max. 14.

  Logies

  Alle overnachtingen in verzorgde logies in tweepersoonskamers in half pension.
  ’s Morgens kopen we gezamenlijk de picknick aan in de dorpjes.

  Niveau

  Rustige dagwandelingen over bergpaden, 4,5 tot 6u wandelen per dag met hoogteverschillen tot 500m.

  Situering

  Macedonië, de centrale Balkan.

  Vervoer

  Vlucht Brussel of Eindhoven - Ohrid. Ter plaatse minibusje.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  11/06/2019