Op zoek naar iets?

winterbeklimming Toubkal Marokko

MAROKKO - Winterbeklimming Toubkal - 8 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • beklimming in groep van de hoogste berg van Noord Afrika (4167 m)

  • prachtige winterlandschappen en indrukwekkende bergen

  • verkenning van het bruisende Marrakech

  Prachtige winterlandschappen en indrukwekkende bergen in combinatie met het bruisende Marrakech

  Onze reis begint en eindigt in Marrakech.  We brengen een bezoek aan het beroemde Jemaa El-Fna plein, het bruisende hart van de medina, en laten ons door een stadsgids rondleiden door een wirwar van soeks en smalle straatjes.

  Na de lunch op dag 2 verlaten we de stad en laten we ons naar het Toubkal-massief brengen.  Niet ver buiten Marrakech zien we de hoge toppen van het Atlasgebergte al voor ons opdoemen.  Het is ongeveer 2 uur rijden naar Aït Souka, waar we 2 nachten verblijven in een comfortabele gîte.  Na een korte verkenning van de omgeving rond het Berberdorp en een stevige acclimatisatiewandeling op dag 4, trekken we naar de refuge du Toubkal (Neltner).  We klimmen langs enkele Berberdorpjes en door de vallei van Mizane naar een hoogte van 3207 meter.  Onderweg hebben we mooie zichten op de oa de scherpe pieken van de Akioud.  Van november tot april liggen de bergen en bergdorpen er mooi en rustig bij.  Het landschap is in de winter bedekt met een dik pak sneeuw.

  Voor zonsopgang vertrekken we vanuit de hut naar de top van de Toubkal.  Na een pittige klim van vier à vijf uur staan we eindelijk op de 4167 meter hoge berg.  Hier hebben we een spectaculair uitzicht over de hoge toppen en diepe valleien van de Hoge Atlas en Anti Atlas.
  Wie dat wenst kan de dag daarop ook de Ouanoukrim nog beklimmen voor we weer afdalen naar Aït Souka. De Ouanoukrim (4089 m) is de 2de hoogste berg van Marokko en van de Atlas. De beklimming is wat technischer dan de beklimming van de Toubkal.  Het gaat soms over een smalle kam en hier en daar moet er een stukje geklauterd worden. Ook vandaag hebben we weer fantastische zichten op de besneeuwde pieken van de Atlas. In de namiddag dalen we van de hut terug af naar onze vertrouwde gîte van Aït Souka. 

  We sluiten onze reis af met een bezoek aan het Berbermuseum en de prachtige botanische tuin Jardin Majorelle.  We overnachten in een sfeervolle riad in het hart van de Medina

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Brussel - Marrakech

  Vlucht vanuit Brussel naar Marrakech. 
  Als de vluchturen het toelaten verkennen we al even de bruisende en exotische stad. 

  We verblijven in een typisch Marokkaans hotel op enkele honderden meters van het beroemde Jemaa El-Fna plein, het bruisende hart van de medina en het bekendste plein van Marrakech. 
  Op ieder moment van de dag is er wel iets te zien maar na zonsondergang bereikt de gezelligheid op het plein zijn hoogtepunt.  Als de geur van gegrild vlees opstijgt, vult het plein zich met muzikanten, dansers, verhalenvertellers, artiesten, tandentrekkers, waarzeggers en slangenbezweerders, die allemaal een gefascineerd publiek om zich heen weten te verzamelen.

  Dag 2

  Marrakech & transfer naar Aït Souka

  Ontbijt op het terras met een mooi zicht op de Koutoubia moskee, de grootste gebedsplaats van de stad.  De gigantische, 69 meter hoge, minaret torent hoog uit over de gehele stad. 

  In de voormiddag leidt een gids ons door de stad. We slenteren door een wirwar van soeks en smalle straatjes.

  Na een lichte lunch rijden we via Ansi en Imlil (1800 m), het Chamonix van Marokko, naar Aït Souka.  Niet ver buiten Marrakech zien we het Atlasgebergte al voor ons opdoemen.  Het is ongeveer 2 uur rijden naar Aït Souka, een door walnoten- en fruitbomen omgeven Berberdorp in de Hoge Atlas.  Hier zullen we 2 nachten verblijven in een comfortabele gîte voor we de klim naar de Toubkal aanvatten.  In de late namiddag maken we nog een korte wandeling in de omgeving van de gîte.

  Dag 3

  Acclimatisatiewandeling

  Vandaag maken we een acclimatisatiewandeling in en rond de vallei van Imlil.  Heel wat mooie wandelpaden vertrekken vanuit Aït Souka.  Afhankelijk van de sneeuw- en weerscondities zal de gids beslissen welke tocht gemaakt wordt. 

  Als het weer een beetje meezit wandelen we door de Mezzik-vallei naar een 2520 meter hoge col.  De wandeling is een mooie kennismaking met het Toubkal-massief en geeft ons een goed beeld van het terrein waardoor we de komende dagen zullen stappen.  Over een stenige ondergrond wandelen we langs gecultiveerde terrassen en walnotenbomen.  Hogerop moeten we waarschijnlijk af en toe een sneeuwveld oversteken voor we de pas bereiken.  We picknicken op de col en trachten nog een beetje hoger te klauteren voor een nog mooier uitzicht.  Op de terugweg naar de gîte genieten we van de zichten over de vallei en krijgen we een mooi beeld van de route waarover we morgen naar de Nelter-hut zullen vertrekken.

  Wandeling : 4 à 6 uur – 12,2 km – 1000 m stijgen en 1000 m dalen.

  Dag 4

  Ait Souka – Neltner

  Na het ontbijt wordt de bagage voor de komende dagen op de muilezels geladen.  Het wandelpad door de Mizane-vallei loopt hoog boven de rivierbedding.  Aremd is het laatste dorp in de vallei.  Het groepje natuurstenen huizen tegen de berghelling ligt te midden van gecultiveerde terrassen.  Op het einde van een diepe kloof ligt de koubha van Sidi Chamharouch (2310 m) die het ganse jaar pelgrims trekt.  Van hieruit is het nog 4 tot 5 uur klimmen tot aan de refuge du Toubkal (3207 m).  Als er te veel sneeuw ligt wordt de bagage door dragers naar de hut gebracht.  De hut wordt uitgebaat door de Club Alpin Francais.  Er kunnen ongeveer 80 mensen slapen (verdeeld over verschillende slaapzalen), er zijn douches, 2 grote eetruimten, een gezellige lounge met een openhaard en een klein winkeltjes waar (fris)drank en versnaperingen verkocht worden.

  Wandeling : 6 uur – 11,7 km – 1600 m stijgen en 345 m dalen.

  Dag 5

  Toubkal

  Na een vroeg ontbijt vatten we de beklimming van de hoogste bergtop van Noord-Afrika aan.  Met stijgijzers onder de voeten en hoofdlamp aan vertrekken we voor zonsopgang.  Vanuit de hut gaat het slingerend en zigzaggend in Oostelijke richting tegen de steile helling naar boven.  Na enkele uren klimmen bereiken we een bergkam die we volgen tot op de top. Na een pittige klim van vier à vijf uur staan we eindelijk op de 4167 meter hoge berg.  Hier hebben we een adembenemend uitzicht over de hoge toppen en diepe valleien van de Hoge Atlas en Anti Atlas.  Op een heldere dag kunnen we Marrakech en de Sahara zien liggen.

  De afdaling door de sneeuw gaat vlot.  In ongeveer 2 uur staan we terug aan de refuge waar we verwelkomt worden met een welverdiende thee.

  Wandeling : 6 à 7 uur – 7 km – 1000 m stijgen en dalen.

  Dag 6

  Ouanoukrim (optioneel) & afdeling naar Aït Souka

  De Ouanoukrim heeft 2 toppen, deTimzguida en de Ras.  De Ouanoukrim Ras (4089 m) is de 2de hoogste berg van Marokko en de Atlas.

  Wie naar de top wilt moet opnieuw vroeg uit de veren.  Ook vandaag vertrekken we nog voor zonsopgang.  We trekken verder de vallei van Assif n’ Ait Mizane in en klimmen naar de Tizi  n’ Ouagane (3750 m).  Eerst zacht glooiend met mooie zichten op de scherpe pieken van de Akioud (4030 m), daarna steil bergop tot op de pas.  Het is ongeveer 3 uur klimmen zonder technische moeilijkheden tot op de col.  Van hier is het nog 1 à 1,5 uur tot op de top.  We zoeken onze weg over de kam.  Soms moeten we onze handen gebruiken om langs barsten en over blokken hogerop te geraken.  Bij momenten erg spectaculair en niet voor mensen met hoogtevrees.  Na een tijdje  klauteren komen we op een plateau waar we even kunnen recupereren voor we het laatste steile stuk, over een smalle kam (met wellicht weer wat geklauter), naar de top van de Ouanoukrim Ras aanvatten.  Op de top hebben we opnieuw fantastische zichten op de besneeuwde pieken van de Atlas.

  Als de sneeuwcondities het toelaten, dalen (glijden) we door een smalle kloof terug naar het einde van de vallei van Assif.  Niet veel later staan we terug aan de hut.
  Na een lekkere maaltijd en een beetje rust dalen we verder af naar Ait Souka.  Het is nog een eind stappen voor we weer in onze vertrouwde gîte zijn maar we genieten na van de geleverde inspanningen van de voorbije dagen en kijken uit naar een verkwikkende douche en een goed bed.

  Wandeling Neltner – Ouanoukrim – Neltner : 6 à 7 uur – 8 km – 920 m stijgen en dalen.
  Wandeling Neltner – Aît Souka : 3 à 4 uur – 11,7 km – 345 m stijgen en 1600 m dalen.

  Dag 7

  Marrakech

  Na het ontbijt verlaten we Aït Souka en de bergen.  Iets voor de middag komen we terug aan in Marrakech.  In de namiddag brengen we een bezoek aan de beroemde botanische tuin Jardin Majorelle.  Deze prachtige tuin is een klein paradijs in het hart van de Ville Nouvelle.  Naast yucca ‘s, bougainvillea, bamboo, laurier, geraniums, hibiscussen en cipressen zie je er meer dan 400 palmen- en 1800 cactusssoorten.  In de door papyrus omzoomde vijvers groeien waterlelies.  De blauwe Moorse Villa Saf Saf, achteraan in de tuin, werd in 1980 gekocht door couturier Yves Saint Laurent.

  Midden in de Jardin Majorelle wordt een ode gebracht aan de Berbers, de oorspronkelijke bewoners van Marokko.  In het Berbermuseum bewonderen we de prachtigste sieraden, antieke tapijten, keramiek, Berber-deuren en kleding, met op de achtergrond traditioneel Berbergezang.
  Wie er liever even alleen op uit trekt in de stad kan dat natuurlijk ook.

  Dag 8

  Marrakech - Brussel

  Als de vluchturen het toelaten hebben we nog even wat vrije tijd voor we ons naar de luchthaven laten brengen.

  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Toeslag single kamer in Marrakech (2 nachten) : 60 euro
  Huur stijgijzers en piolet (op voorhand te reserveren) : 35 euro

  Bagage

  Wandelingen met dagrugzak.  De hoofdbagage wordt vervoerd met muilezels (of dragers) tussen Aît Souka en Neltner (h/t).

  Begeleiding

  Zuiderhuis reisleiders Jan Delarbre en Engelstalige stads- en berggids.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
  Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Deelnemers

  Min 4 - max 12.

  Documenten

  Reispas, nog minstens 6 maanden geldig na vertrek uit Marokko.

  Fysiek

  Enkele lange stapdagen met 1000 hoogtemeters of meer.  De beklimming van de Toubkal is technisch niet moeilijk.  In normale omstandigheden zijn ons al heel wat wandelaars voorgegaan naar de top, waardoor het ‘pad’ goed zichtbaar en begaanbaar is (met stijgijzers).  Recente sneeuwval en extreme koude kan de beklimming extra lastig maken.

  De optionele beklimming van de Ouanoukrim is technisch een stuk lastiger.  Er zijn enkele passages waar op handen en voeten naar boven (en beneden) geklommen/geklauterd dient te worden.  Er zijn enkele smalle passages over een kam.  Een goede tredzekerheid en geen hoogtevrees hebben is voor de beklimming van de Ouanoukrim een must. 

  Ervaring met winterwandelen of trekkings in winterse omstandigheden is niet vereist.

  Gezondheid

  Geen inentingen wettelijk verplicht. Meer info bij het Tropisch Instituut en/of bij je huisarts.

  Individuele reizen

  Op individuele basis de Toubkal beklimmen (winter of zomer) is ook mogelijk.  Indien gewenst kan het programma aangepast worden aan uw wensen of verwachtingen.  De logistiek (route, transport, logies, bezoeken, ... )  wordt vooraf door ons geregeld. Ter plaatse zorgen we voor ondersteuning door een lokaal team. Contacteer ons voor meer info.

  Klimaat

  Aangename temperaturen in Marrakech (20 à 25 °C overdag) – koud, tot zeer koud, in de bergen.  Kledij voor wintertochten en een warme slaapzak zijn een absolute must.

  Logies

  Eerste nacht in Marrakech in hotel Islane, op enkele 100-en meters van het Jemaa El-Fna plein.  Laatste nacht in een charmante riad in de stad.
  3 nachten in de gîte van Aït Souka (kleine meerpersoonskamers) en 2 nachten in de refuge du Toubkal (slaapzaal).

  Maaltijden

  Lekkere en voedzame maaltijden met veel zorg bereid (zowel in de gîte van Ait Souka als in de berghut) – lunchpakket op dag 3. Alle maaltijden van de 2de dag 's morgens tot de laatste dag 's morgens zijn inbegrepen.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Single

  Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er.  Indien gewenst kan een single kamer in Marrakech voorzien worden (toeslag : 60 euro).

  Vervoer

  Vlucht van Brussel naar Marrakech – minibus voor de transfers ter plaatse.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  6/01/2020