Op zoek naar iets?

sampo ijbreker kemi lapland reis

Met Frank Neels op reis rond de poolcirkel

Verspreid over Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland ligt het immens grote Lapland. De hoogtepunten van dit schitterende land vind je bij de magische grens van 66° noorderbreedte, een gebied dat je samen met expert Frank Neels kunt ontdekken tijdens:

deze exclusieve 8-daagse groepsreis van 5 tot 6 personen

We beginnen de reis met een tweedaags huskyavontuur met de husky’s van de Finn-Jann Huskyfarm, met je eigen span. Langs bevroren rivieren en dik besneeuwde sprookjesbossen vertrekken we naar een charmante wildernishut in een vrijwel verlaten gebied van Lapland. In de houtgestookte sauna of bij het haardvuur van de hut kan je opwarmen, of je kunt juist kiezen voor een gewaagde duik in het ijsmeer.

IJsberen, de kerstman en de Aurora Borealis

Nadat we afscheid hebben genomen van onze mooie husky’s, vertrekken we richting Ranua. Hier krijgen we een VIP-rondleiding door een arctische dierentuin en bewonderen we de machtige ijsberen in levende lijve. We vervolgen onze reis naar het beroemde Finse Rovaniemi en brengen een bezoek aan het magische Santa Claus Village. Je kunt op de foto gaan met de bekendste inwoner van Lapland, de kerstman, en als we genoeg tijd over hebben gaan we naar het Arktikum-museum waar je alles te weten te komt over de Sami en het leven in arctische gebieden. Daarna zetten we koers naar de Zweedse kant van de grens, waar het Sami-dorp Korju ligt. Hier komen we alles te weten over de Sami-cultuur en het hoeden van rendieren. Natuurlijk ontmoeten we de rendieren en kun je zo ook voederen. Overnachten doen we in de gloednieuwe Valkea Lodge, en tijdens een wandeling hopen we ‘s avonds het noorderlicht te zien.

Adrenaline aan de Botnische Golf

Het laatste gedeelte van de reis staat volledig in het teken van adrenaline. We vertrekken naar het winterse speelterrein van het Kemi-sneeuwkasteel in Kemi aan de bevroren Botnische Golf. Daar kruipen we achter het stuur van een milieuvriendelijke elektrische Tesla, voor een paar rondjes op het ijscircuit. Ook de sneeuwscooters slaan we niet over: op de laatste dag glijd je over de glanzende sneeuw om vervolgens midden op zee een stop te maken. De machtige ijsbreker Sampo haalt ons hier op voor een cruise door het pakijs. De meest onvergetelijke ervaring bewaren we voor het laatst: gehuld in survival suits stappen we het water in om tussen de ijsschotsen te drijven. Een ongelooflijke ervaring, waarover we ’s avonds aan de ijstafel in het ijsrestaurant van het beroemde sneeuwkasteel zeker nog napraten.