Op zoek naar iets?

Muonio Lapland

Met het gezin naar het hoge noorden

Tijdens de paasvakantie leeft Lapland op. De dagen worden steeds langer, de zon ontwaakt boven het lappendeken van sneeuw en ijs, en de wolken zoeken andere oorden op. Ook de Finnen ontvangen de Lapse lente met open armen. Op Palmzondag, een week voor Pasen, gaan kleine heksjes en tovenaars, met een tot toverstok verheven wilgentak, van deur tot deur om de boze geesten te verjagen: Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle!

De Valkea Lodge in Pello, aan de Finse kant van de grens tussen Zweeds en Fins Lapland, wordt omgeven door winters witte dennenbossen, eindeloze sneeuwvlaktes en voorzichtig ontdooiende ijsmeertjes. Vanuit de lodge verken je de Lapse wildernis rondom het meer van Valkeajärvi te voet en per sneeuwscooter. De husky's wachten vol ongeduld om samen met jou en je gezin zo'n 15 kilometer door het Lapse landschap te racen.

Nummer drie in de 'Lapland Big 3' zijn de rendieren. In Korju, een lieflijk dorpje aan de Zweedse kant van de grens, hoeden de Sami sinds mensenheugenis rendieren. In ver vervlogen tijden volgden de boazovázzi (herders) de rendieren te voet of op houten ski's, een titanenwerk. Vandaag helpen sneeuwscooters de herders om de kilometerslange graasvelden te overbruggen. Naast al dat natuurgeweld is er ook ruim voldoende tijd voorzien om gewoon heerlijk niets te doen.

Ook Harriniva in Muonio leent zich uitstekend tot een actieve gezinsvakantie in het hoge noorden. Op het programma uiteraard de grote drie, maar ook zoveel meer. De allerjongsten wagen zich op de sneeuwvlakten met een mini-sneeuwscooter, terwijl papa met veel geduld de hengel uitwerpt boven het ijsmeer. 's Avonds speur je samen met een lokale gids de nachthemel af op zoek naar het noorderlicht, vergezeld door een dampend bakje troost en een propvolle zak marshmallows.