Op zoek naar iets?

Sicilië

Verleng je zomer!

5 bestemmingen voor een zinderende nazomer

 

Weinig momenten waar zo hard naar uitgekeken wordt als de welkome intrede van de zomer. Juli en augustus beloven alvast zinderend warm en zonnig te worden. Reisplannen worden vakkundig tot uitvoering gebracht en zonnecrème in grote hoeveelheden aangebracht. Het mooiste seizoen duurt echter niet eeuwig. Hou je dat zomergevoel liefst iets langer vast?

Ontdek 5 bestemmingen waar de zomer niet van ophouden weet.

Patagonië

 

“Patagonia! She is a hard mistress. She casts her spell. An enchantress! She folds you in her arms and never lets go".
Bruce Chatwin, In Patagonia

Patagonië

Wanneer de Britse auteur Bruce Chatwin in 1974 voor het eerst het wondermooie fin del mundo aanschouwt, stokt zijn adem. Geen reisgids had de natuurpracht die zich voor zijn ogen ontvouwde adequaat in woorden kunnen vatten. Op geen foto viel vast te leggen hoe onmetelijk groot en open Patagonië was. Hoe granieten torens als een stekelig serpent tussen Argentinië en Chili kronkelden en glinsterende bergmeren wel het blauw van de hemel leken te weerspiegelen. Hoe je dagenlang kan reizen eer een andere levende ziel je pad kruist. Niets had hem voorbereid voor de hypnotiserende stilte, die als mist aan de bergen kleeft.

Meer dan een eeuw eerder ging een andere ontdekkingsreiziger, een zekere Charles Darwin, voor anker bij Tierra del Fuego. Wekenlang verzamelde hij er allerlei fossielen van reeds uitgestorven zoogdieren, tot grote ergernis van zijn kapitein, die maar niet kon vatten waarom hij al die ‘useless junk’ mee aan boord nam. Ook Darwin viel als een blok voor Patagonië, als het ware verliefd op de leegte, omdat de wereld reeds zo vol is, vol van zichzelf en vol van mensen.

Ontdek onze individuele reizen en groepsreizen in Patagonië

 

 

Sicilië

 

Tijd heeft geen vat op Sicilië.

Sicilië

Als vanouds heerst de zon soeverein over het eiland en draagt de dwarrelwind de geur van mirte, munt en rozemarijn met zich mee. In juli en augustus spoelt de zomerse hitte als een warme vloedgolf over de zanderige kusten van Sicilië maar in het vooren najaar dompelt een honingkleurig licht het eiland onder in een gouden gloed en doet de onvermoeibare zeebries de apocalyptische zomermaanden vergeten.

Evenals het eiland zijn ook de Sicilianen zelf best temperamentvol, met gezichten kunstig gegroefd door de warme Siciliaanse zon, accenten smeuïger dan de cannoli in de pasticcerie en het hart op de tong. Ze hebben de kunst van het leven in de vingers en zijn niet te bescheiden om die kunst met buitenstaanders te delen. Hongerig de tafel verlaten lijkt dan ook zo goed als onmogelijk. Mocht er zoiets als een regionale slogan zijn, dan luidt die: Mangia!

Ontdek onze fietsvakanties op Sicilië

 

 

Myanmar

 

Het lijkt alsof er nooit wat veranderd is, en toch verandert Myanmar dagelijks.

Myanmar

Als licht vergulde lampionnetjes op een pikzwarte nacht steken de weelderig versierde tempeldaken op de uitgestrekte vlakte van Bagan boven het tropische bladerdak uit. Aan de voet van elk heiligdom waken Chinthes, uit de kluiten gewassen gouden tijgers, over de trappen naar verlichting. Binnenin fluisteren glimmende boeddha’s stilzwijgend mantra’s en klinken bij elk gebed kleine gulden belletjes. Buiten de tempelmuren vliegen groen gevederde vogels zorgeloos van tempel naar tempel, alsof ze de geheimen van de boeddha al eeuwen machtig zijn. Wie naar Myanmar reist mag zich ondanks de bewogen geschiedenis van het land aan een allesoverheersende vrede verwachten.

De mannen gaan gehuld in bont gekleurde longyi’s, de vrouwen schuilen achter een fijn laagje thanaka voor de sterkste stralen van de zon. Het lijkt alsof er nooit wat veranderd is, en toch verandert Myanmar dagelijks. De koloniale zweep en militaire junta ten spijt zijn de Birmanen een veerkrachtig volk, dat vol goede wil en overtuiging de toekomst tegemoet kijkt en nooit ofte nimmer aan haar eeuwenoude tradities verzaakt.

Ontdek onze rondreizen in Myanmar

 

 

Azoren

 

Geen hoogbouw of ander menselijk vernuft, wel azuurblauwe lagunes, borrelende kratermeren en vulkanische stranden.

Azoren

Dat vulkanen naast vreselijk verwoestend ook een scheppende kracht zijn is nergens beter zichtbaar dan op de Azoren, een adembenemende eilandengroep op zo’n 1400 kilometer van de kust van Portugal, innig omarmd door de blauwe wateren van de Atlantische Oceaan. Negen eilanden die tot voor de 14e eeuw - en wat is 700 jaar op de kosmische tijdlijn? - volledig gevrijwaard waren van menselijke activiteit. Negen eilanden waar niet de mens maar de oerkrachten die onze planeet vorm gaven soeverein heersen. Een halve eeuw geleden groeide het eiland zelfs nog enkele vierkante kilometer, bij de gratie van een genereuze en enigszins temperamentvolle vulkaan.

Geen hoogbouw of ander menselijk vernuft, wel azuurblauwe lagunes, borrelende kratermeren en vulkanische stranden. Geen aangelegde perkjes of bosjes maar welig tierende wildgroei. Tot op vandaag is slechts zo’n 10% van het oppervlak van de eilanden bebouwd, de overige 90% wordt overgelaten aan de natuur. Het hele jaar door hult de warme Golfstroom de archipel in een zacht en zonnig klimaat. Lente voor altijd... alsof je nog een reden nodig had om naar de Azoren te trekken?

Ontdek onze wandelreizen op de Azoren

 

Zuid-Afrika

 

Even veranderlijk als de mensen zijn de landschappen in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika

Probeer is die beste geweer en als het toch niet lukt kan je nog steeds troost zoeken in een glaasje ‘Eenzaamheid’ of ‘Kanonkop’, robuuste wijnen uit de glooiende heuvels van Zuid-Afrika. Van alle talen die in de regenboognatie gesproken worden is Afrikaans voor slechts 10% van de bevolking de eerste taal. Die veelheid aan talen, culturen, religies en ethniciteiten is iets wat met het hart evaar word, niet vanop een afstand.

Even veranderlijk als de mensen zijn de landschappen. Van de levendige savanne van de Kalahari in het noorden, nabij de grens met Botswana, tot de in mist en mysterie gehulde Drakensbergen in het hart van het land en de steile kliffen aan de zuidkust lijkt de hele wereld bevat in één land. Alsof dat nog niet genoeg is vinden ze de ‘Big 5’ in Zuid-Afrika eerder kinderspel. De grootwithaai heeft er netjes zijn plaats opgeëist naast de sterren van de savanne.

Ontdek onze rondreizen in Zuid-Afrika