Op zoek naar iets?

 Kuhmo, Lammasjärvi, Finland

Van Oost-Finland tot de poolcirkel

'Een introverte Fin kijkt naar zijn eigen schoenen wanneer hij tegen je praat. Een extraverte Fin naar die van jou'. Het is een hardnekkige mythe dat Finnen gesloten en ontoegankelijk zijn. De stereotype Fin vertoont geen emotie, lust best een glaasje en krijgt een heuse paniekaanval aan een overvolle bushalte.  Wie echter reist in Finland, ondervindt al snel dat de Finnen een warm, open en soms ietwat ernstig volk zijn. Een volk dat erg veel belang hecht aan zijn natuurlijke rijkdommen. 40 nationale parken, de beste luchtkwaliteit op het Europese continent en een wildlifebestand om U tegen te zeggen maken van Finland een unieke ervaring voor elke reiziger.

Onze nieuwe rondreis 'Natuur, cultuur en wildlife van Oost-Finland tot de poolcirkel' vangt aan in Kuhmo, een bescheiden stadje vlakbij de grens met Rusland, vanwaar Elias Lönnrot, auteur van de Kalevala, de nabijgelegen wouden introk op zijn queeste naar authentieke Finse cultuur. Hij sprak dichters, zieners en barden en stelde een orale vertelcultuur te boek. Kuhmo en omgeving zijn de bakermat van de Finse cultuur, een cultuur die een Fins nationaal gevoel in het leven riep, en bijdroeg tot de wording van de moderne natiestaat.

Vanuit Kuhmo zoek je de Siberische en Alaskan husky's op en in het Boreal Wildlife Centre in Viiksimo maak je kennis met de laatste wildernis van Europa. Vanuit een schuilhut, voorzien van voldoende proviand, speur je 's nachts het woud af op zoek naar beren, wolven, veelvraten en vossen, de onbetwiste heersers van de wildernis. De volgende halte op je roadtrip is Lentiira, waar je je hoofd te rusten legt in een rustieke blokhut te midden de natuur.

In het Raatteen Portti Winter War Museum ontdek je hoe de Finnen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog kranig verweerden tegen de Russische indringer. Het museum en de bijbehorende kunstinstallaties manen aan tot stilte en reflectie. Na een verkwikkende overnachting in de wildernis lodge in Kovaara breng je een bezoek aan de Hossan Poropuisto rendierboerderij en Hossa Nationaal Park, Finland's jongste natuurreservaat. Een eerste kennismaking met het authentieke Lapland volgt in de arctische zoo van Ranua. De laatste etappe voert je naar Rovaniemi aan de poolcirkel, waar mythe en moderniteit elkaar ontmoeten en architect Alvar Aalto overal zijn sporen naliet.