Op zoek naar iets?

de Aneto, de hoogste berg van de Pyrenee├źn

Nieuwe reis naar de hoogste toppen van de Pyreneeën

Tijdens deze 8-daagse nieuwe groepsreis bedwingen we de machtigste toppen van een van de grootste bergketens van Europa: de Pyreneeën, een uitgestrekt berggebied van 400 kilometer groot. Vanaf de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee vormt het een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Heb je een liefde voor wandelen en bergsport, dan vormen de duizenden bergmeren, kleine gletsjers en 213 bergen van minstens 3.000 meter een uniek speelterrein in een prachtig natuurspektakel. Letterlijke hoogtepunten zijn de Posets en de Aneto, met z’n 3.404 meter de hoogste berg. Echte uitdagingen om ‘u’ tegen te zeggen!

Gezellig vertrek vanaf Benasque

Midden in de Pyreneeën ligt het dal van Benasque met zijn verschillende authentieke dorpjes. Hier ligt ook het Nationaal Park Posets-Maladeta waar je de grootste gletsjer van Spanje vindt: de Maladetagletsjer. Ons startpunt is in het gelijknamige dorp Benasque, een sfeervol dorp met traditionele huizen en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Een ideale manier om je medewandelaars beter te leren kennen. We vertrekken met onze Nederlandstalige gids langs de oevers van de bergrivier de Esera richting het dal van Estós. Hier volgen we een deel van de idyllische GR-11 Transpyreneeënroute, met tal van drieduizenders als achtergronddecor. De trek wisselt fysiek veeleisende dagen af met wat matiger etappes om weer op adem te komen. Een Spaanse, gediplomeerde berggids die Nederlands spreekt begeleidt ons tijdens onze tocht.

De uitdaging van de Posets en de Aneto

We wandelen door de Canal Fonda, waar altijd sneeuw is, en beklimmen vervolgens de Posets. Gezekerd passeer je een smalle graat om te genieten van een adembenemend uitzicht vanaf deze reusachtige top. Weer terug in Benasque bereiden we ons voor op de volgende beklimming: de Aneto, de hoogste berg van de Pyreneeën. Via rotsblokken en bergflora trekken we van de Maladeta-morene naar de toegang tot de grootste gletsjer. Om de echte top te bereiken, wandel je over de beroemde Paso de Mahoma waar je met touw, de hulp van de berggids en je eigen handen over rotsblokken klautert. Langs het Salterillo-bergmeer en het schitterende Plan d'Aiguallut gaat het weer naar beneden, waar we onze prestatie vieren in een van de beste berghutten van Spanje, de moderne Renclusa. Lukte de beklimming van de Aneto niet, dan krijgen we de volgende dag een tweede kans. Anders kiezen we voor de beklimming van Pico de Padierna of de Tuca de Salvaguardia, om vervolgens naar Llanos del Hospital af te dalen.