Op zoek naar iets?

nieuwjaar vieren in IJsland

Nieuwjaar onder het noorderlicht!

Oudejaar is meer dan een feest op IJsland. Het is een ritueel. Jaarlijks worden rond half 9 's avonds de 'Brenna' aangestoken, een traditie die teruggaat tot de donkere Middeleeuwen waarbij 'met een schone lei beginnen' misschien iets te letterlijk werd genomen. Op grote kampvuren werd alles verbrand wat niet meer nodig was, om zo 'proper' het nieuwe jaar in te gaan. Tegenwoordig laten de IJslanders hun meubilair braafjes binnen staan en werkt de warme gloed van de 'Brenna' ter inspiratie voor gezelligheid, zangstonden en folklore.

Na de 'Brenna' volgt een iets wereldsere traditie: 'Áramótaskaupið' , een satirisch jaaroverzicht dat meer dan 90% van de IJslanders aan de beeldbuis kluistert. De straten lopen heel even leeg, maar tegen half 12 barst Reykjavík opnieuw uit zijn voegen. 500 ton vuurwerk voor 200 000 inwoners, er is geen ontsnappen aan. De stad voorziet zelf geen officieel vuurwerk, wat de inwoners de kans geeft om zelf zo extravagant mogelijk te gaan. Je bent gewaarschuwd!

Maar IJsland heeft natuurlijk veel meer te bieden dan vuurwerk. Even indrukwekkend als het lichtspektakel boven de hoofdstad is de IJslandse natuur. Op dag 1 krijg je 's avonds de kans om vanop het water het onovertroffen noorderlicht te aanschouwen. Op dag 2 neemt een bus je mee langs de Golden Circle met verschillende hoogtepunten zoals Þingvellir Nationaal Park, de Strokkur-geiser en de waterval van Gullfoss. Ook je smaakpapillen worden tijdens de Golden Circle Food Tour in de watten gelegd. Bekomen doe je op dag 4, tevens nieuwjaarsdag,  in het heilzame water van de Secret Lagoon, de ideale locatie om even van je kater te bekomen of na te genieten van een kort maar intens IJslands avontuur.

Ontdek onze nieuwjaarsspecial naar IJsland en maak het zelf mee!