Op zoek naar iets?

Winter IJsland

IJSLAND - Noorderlicht en gletsjers - 10 dagen

{{statusText}}

vanaf €1880

  • individuele autorondreis langs Snæfellsnes en de zuidkust van IJsland
  • typisch IJslandse guesthouses
  • de ultieme winterse autorondreis

  Tijdens deze rondreis met 4x4 voertuig bezoek je de feeërieke landschappen van west en zuid IJsland.
  Ideaal voor wie meer tijd heeft en IJsland uitgebreid wil verkennen.

  Niet alleen de uitzonderlijke locaties maar ook de grote variatie aan landschappen en een aantal bekende en minder bekende natuurfenomenen geven deze reis een extra dimensie.
  Het westelijke schiereiland Snæfellsnes bestaat uit een wereld aan diversiteit en geeft een sprookjesachtige indruk met zijn spectaculaire bergen, vriendelijke dorpjes, steile kliffen en stranden van zand en kiezels. De zuidkust van IJsland is dan weer een indrukwekkende collage van gletsjertongen, ijsmeren, watervallen, warmwater- en zwavelbronnen, lavavelden en steenwoestijnen.
  De route brengt je onder meer langs de Snæfellsjökull, het Þingvellir N.P. waar je duidelijk de breuklijn ziet tussen de 2 continentale platen, langs de kliffen van Vík en Dyrhólaey, langs uitgestrekte spoelzandvlaktes, langs de Svartifoss waterval omgeven door indrukwekkende bazaltzuilen en langs het ijsmeer Jökulsárlón.

  Bovendien heb je tijdens deze periode iedere avond kans om het kleurrijke noorderlicht te aanschouwen.

  Dag 1

  Heenvlucht

  Rechtstreekse vlucht naar Keflavík International Airport. Bij aankomst op de luchthaven en na het ophalen van de bagage, neem je jouw huurwagen in ontvangst.

  Rij rechtstreeks door naar Reykjavík en laat je verwonderen door deze hippe en trendy stad.
  Krijg je liever al een eerste indruk van de vulkanische landschappen op IJsland dan loont een kleine omweg via het schiereiland Reykjanes zeker de moeite. Samen met het warmtebronnengebied van Krýsuvík, de ruwe zuidkust met steile kliffen en het Kleifarvatn kratermeer vormt het schiereiland echter een van de mooiste gebieden van Zuidwest-IJsland.
  Maar ook baden in het warme water van de Blue Lagoon is een ideale manier om je rondreis te starten en de harmonie tussen mens en aarde te ervaren. Met een beetje geluk en afhankelijk van de periode zijn de zwarte lavavelden die het openluchtbad omringen omgetoverd tot maagdelijke sneeuwvelden.

  's Avonds kan je nagenieten in één van de vele bars en restaurants die Reykjavík te bieden heeft.

  Dag 2-3

  Snæfellsnes

  In  het westen bevinden zich de boeiende en ruige kustlandschappen van het Snæfellsnes schiereiland.

  Het Snæfellsjökull nationaal park ligt op het meest westelijke deel van het schiereiland, met inbegrip van de mythische gletsjer Snæfellsjökull. Onder meer bekend van het boek van Jules Verne waar hij zijn reis start ‘Naar het middelpunt van de aarde’. Ook andere unieke locaties zoals Djupalonssandur, Thufubjarg en nog veel meer vind je op het schiereiland terug.

  De geologie van Snæfellsnes nationaal park is divers met steenformaties uit bijna elk tijdperk van IJslands verleden. De heuvels in het noorden van de gletsjer, rond Bárðarkista, zijn van vulkanische palagoniet tufsteen, gevormd tijdens uitbarstingen onder de gletsjer of onder het oppervlak van de zee.

  Aan de noordelijke kant van het schiereiland Snæfellsnes ligt Stykkishólmur, een prachtig havenstadje met mooie en goed bewaarde oude huizen. Stykkishólmur is ook bekend als de toegangspoort tot de talloze eilanden in de Breiðafjörður baai. Deze eilanden staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en opmerkelijke wilde dieren.

  In de winter zakken grote groepen orka's af naar de noordkust van het schiereiland, waar ze zich te goed doen aan de talrijke haringen. Hoewel je zelfs vanaf de kustlijn wel eens een enorme vin of staart kan spotten, zorgt een boottocht tussen deze indrukwekkende zoogdieren voor unieke momenten.

  Dag 4

  Þingvellir, Geysir en Gullfoss

  Þingvellir Nationaal Park is niet alleen geologisch gezien een hoogtepunt maar ook historisch een belangrijke plaats.
  Aan de oevers van IJslands grootste meer, Þingvallavatn, ligt de Mid Atlantische breuklijn tussen de twee continentale platen, die IJsland letterlijk in twee scheurt. Bij de basalt wanden werden tijdens de parlementsvergaderingen in de 10de eeuw de basiswetten uitgesproken, deze gelden vandaag de dag nog steeds.

  In Haukadalur bevindt zich een groot geothermisch veld met verscheidene warmwaterbronnen. Hier kan je de bekende geiser 'Strokkur' met regelmaat kokend water hoog in de lucht zien spuiten.

  De Hvitá rivier, gevoed door smeltwater van de nabij gelegen gletsjer Langjökull, vormt trapsgewijs de dubbele en impressionante waterval Gullfoss. Het water stort ruim 32 meter naar beneden alvorens haar loop verder te zetten in de diepe kloof.

  Dag 5

  Dyrhólaey en Vík

  Na de gitzwarte aswoestijn, al dan niet getransformeerd tot een ononderbroken sneeuwtapijt, waaruit de statige Hekla vulkaan oprijst, biedt de zuidkust een verrassende aanblik. Vanaf de fotogenieke waterval Seljalandsfoss wisselen bergtoppen, rotsen en watervallen elkaar af.

  Bovenop het bergmassief vormen de beruchte Eyjafjallajökull en de Mýrdalsgletsjer een ijskoepel die de Katla en de gelijknamige Eyjafalla vulkaan spreekwoordelijk in bedwang houdt. Aan de voet van het massief bevinden zich de basaltkliffen van Kaap Dyrhólaey en Vík, waar tijdens de zomer duizenden meeuwen en papegaaiduikers broeden, liggen er nu totaal verlaten bij. Hier kan je genieten van  weidse vergezichten over de zwarte lavastranden.

  Dag 6-7

  Skaftafell Nationaal Park

  Voorbij Vík beginnen de 'Sandurs', een omgeving van zandwoestijnen die dienst doen als spoelgebieden voor de machtige gletsjers. Ze worden onderbroken door het 'Vuurveld', een lavaveld bedekt met feeërieke moslagen.

  IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull, is reeds van ver zichtbaar. Eerst als een lichtvlek die naadloos overgaat in de horizon, nadien een imposante ijsmassa die repsect afdwingt. Meer naar het oosten ligt het Skaftafell nationaal park dat deel uitmaakt van het Vatnajökull nationaal park en herbergt naast de hoogste waterval ook de hoogste top van IJsland. Ook de bekende waterval Svartifoss schuilt hier tussen een weelderige vegetatie. De omgeving wordt gedomineerd door de brede en indrukwekkende gletsjertongen van de Öraefajökull, een met ijs bedekte vulkaan.
  Skaftafell is dus een ideale uitvalsbasis om er te voet op uit te trekken. Tijdens het wandelen kan je genieten van adembenemende vergezichten, indrukwekkende watervallen en een uitbundige flora.

  Iets verder ligt Jökulsárlón, het indrukwekkende gletsjermeer met vele kolossale, blauwgroene, drijvende ijsbergen.

  Dag 8

  Zuidkust

  De zuidelijke kustlijn verandert na iedere bocht en vormt een boeiende aaneenschakeling van steile rotswanden, gletsjers, watervallen en zwarte zandstranden met perfect gevormde basaltzuilen. Indien het wat sportiever mag dan leiden we je graag naar een warmwaterrivier voor een relaxerend bad. Omwille van de reisperiode ben je dikwijls de enige op de verschillende locaties. Dit zorgt ervoor dat je je ongehinderd kan inleven in de landschappen.

  Dag 9

  Reykjavík

  Rij door naar Reykjavík via Hveragerði. De felgekleurde daken van de geïsoleerde boerderijen contrasteren met de omgeving.
  Het plattelandsleven in deze landbouwzone is schijnbaar stilgevallen. Een wandeling door Hveragerði leert je hoe men op IJsland de aardwarmte op een natuurlijke manier aanwendt om huizen en serres te verwarmen. Het is verrassend om hier een grote variëteit aan fruit, groenten en zelfs bananen te zien groeien.
  Wandel door het dal Reykjadalur naar de warmwaterrivier en geniet van een relaxend bad in de vrije natuur.

  Dag 10

  Terugvlucht

  Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven te Keflavík en terugvlucht.

  Periode

  Afreis mogelijk van 01.10.19 t/m 30.04.20

  Prijzen

  € 1779 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. F
  € 1675 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. I

  Nota

  Excursies: tijdens de rondreis kan je ook aan tal van interessante excursies deelnemen.

  Vluchtkorting: naargelang de periode, rekenen we voor de vluchten een realistisch bedrag in waardoor we niet snel een toeslag dienen aan te rekenen. Wanneer we echter, eens jij je reis bevestigt, een klasse kunnen reserveren aan een lager tarief, dan kennen we hiervoor de nodige korting toe. Op deze manier garanderen we scherpe en eerlijke prijzen. Hoe vroeger je boekt, voordeliger je vlucht.

  Kerst en Nieuwjaar: in deze periode hanteren de logies een hogere prijs. Prijzen zijn telkens op aanvraag. 

  Nuttig om weten

  VERLENGEN VAN DE AUTORONDREIS

  Wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je je verblijf in Reykjavík verlengen
  (met of zonder huurwagen), dan maken wij je hiervoor graag een offerte.

  VOLLEDIG INFORMATIEPAKKET

  Ongeveer 2 weken voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragscode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van uw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

  À LA CARTE

  Overnachtingen met privé-sanitair tijdens de rondreis of op een luxueuzer hotel in Reykjavik zijn mogelijk. Prijzen op aanvraag.

  Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij je hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

  Transport

  KEUZE VAN HET VOERTUIG

  De prijsberekening van onze autorondreizen is gebaseerd op een type voertuig dat voldoende ruimte biedt aan twee volwassenen en bagage. Indien je met heel veel bagage zou reizen (bv. uitgebreide foto- en/of filmapparatuur), dan kies je best voor een voertuig uit een hogere categorie.

  Vanaf oktober tot en met april zijn de wegen vaak met sneeuw bedekt. Wanneer je tijdens die periode een autorondreis plant, dan reis je best met een 4x4.

  ONBEPERKT AANTAL KILOMETER EN CDW INCLUSIEF

  Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt 3000 euro per schadegeval. Je kan deze vrijstelling afkopen voor een bedrag van 18 euro/dag. De eerste 720 euro blijft echter altijd ten uwen laste per schadegeval.

  Daarnaast is het ook mogelijk een gravel verzekering af te sluiten aan 10 euro/dag. Deze verzekering dekt schade opgelopen aan de voorruit en koplampen, veroorzaakt door steenslag.

  De IJslandse basisverzekering (CDW-verzekering) dekt nooit de schade opgelopen aan de onderkant van het voertuig, aan de banden, bij rivierdoorwadingen, as- en zandstormen.

  Verder is het eveneens mogelijk om een bijkomende verzekering af te sluiten tegen schade door as- en zandstormen aan een bedrag van 16 euro per dag. De eerste 200 euro blijft echter altijd ten uwen laste.

  Je kan voor het voertuig een extra bestuurder verzekeren tegen het bedrag van 28 euro voor de volledige huurperiode.

  Wegen en pistes

  Road 1, de ringweg die rond het eiland loopt, is heden voor drie vierde geasfalteerd. De wegbedekking van de secundaire wegen langs de kuststrook zijn een combinatie van asfalt en/of verhard grind. Deze wegen zijn veilig en probleemloos met een personenwagen berijdbaar. De pistes in het binnenland gaan over stenig, soms zanderig terrein en onoverbrugde rivieren moeten worden doorwaad. De pistes zijn open van begin juli tot eind september. Het precieze tijdstip waarop een piste wordt geopend is afhankelijk van het gebied. Vraag ons advies wanneer je een reis door het binnenland plant. Voor een reis door het binnenland is een 4x4 een absolute noodzaak.

  Brandstof

  De kostprijs van benzine en diesel bedraagt ongeveer € 1,45/ liter (benzine) en € 1,25 / liter (diesel) (29.05.2016).

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten. Hiervoor krijg je van ons praktische tips in het uitgebreide infopakket. 

  Fooien

  Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

  Overnachtingen

  In Reykjavík overnacht je in een centraal gelegen driesterrenhotel. Tijdens je rondreis overnacht je in guesthouses. Het laat u-je toe om het dagelijks leven op het platteland mee te ervaren. ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken.’s Avonds word je onthaald door je nieuw gastgezin en je proeft de IJslandse gerechten die de gastvrouw voor je heeft klaargemaakt. Indien je wenst kan je ook het lunchpakket voor je laten verzorgen. Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

  Ter info

  RESERVEER TIJDIG: De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van uw reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact met je op om dit eerst te overleggen.

  Maaltijden

  ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. Voorzie dan ook best een lunchpakket. ’s Avonds kan er in veel guesthouses een avondmaal voorzien worden mits je 24u op voorhand een seintje geeft. Sommige uitbaters willen zelf iets klaarmaken voor hun gasten, andere hebben een (kleine) menukaart waaruit gekozen kan worden. Indien een guesthouse geen van beide kan voorzien, is er altijd een gelegenheid in de buurt waar je iets kan gaan eten.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters u niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod.
  Na iedere lezing kan je uiteraard met al je vragen betreffende IJsland terecht.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op uw IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  LITERATUUR

  Als voorbereiding op uw IJslandreis zijn volgende werken interessant.

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
  • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063)
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919)
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447)
  • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025)
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074)
  • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554)
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
   Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
   Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

  KAARTEN

  Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

  Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 
  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

  Bij de autorondreizen op onze website krijgt u een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

  Het informatiepakket bevat:

  • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
  • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
  • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

  Natuur

  Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt. De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten. Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket zal worden toegestuurd.

  Taal

  Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.  
  De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

  Stroom

  De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  30/01/2020