Op zoek naar iets?

Mini-sneeuwschoenexpeditie powered by Dixie Dansercoer

NOORWEGEN - Sneeuwschoenexpeditie in Spitsbergen powered by Dixie Dansercoer - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €4550

  • 5-daagse poolexpeditie in groep in Spitsbergen
  • sneeuwschoenwandelen met een slede en overleven in extreme vriestemperaturen
  • professionele begeleiding door Dixie Dansercoer en zijn co-gidsen

  Op poolexpeditie in Svalbard

  Een sneeuwschoenexpeditie in Spitsbergen is de ideale reis voor iedereen die altijd al eens een poolervaring wou opdoen. Het is ook een goede voorbereiding voor een tocht naar de geografische pool, een oversteek van de Groenlandse ijskap of een wintertrek in de Hoge Arctis. 

  Gedurende een week zal de gids ons onderdompelen in de wereld van poolexpedities en de opgedane ervaringen tijdens het initiatieweekend omzetten in de praktijk. Als locatie voor de expeditie opteren we voor de arctische toendra van Spitsbergen (Svalbard in het Noors, letterlijk 'de koude kusten').

  De eerste dagen op het ijs zijn nodig om te acclimatiseren en te leren een 'goed gevoel' te krijgen. In een fantastisch decor van bevroren fjorden en weidse ijsvelden, omringd door hoogoprijzende bergflanken trekken we op sneeuwschoenen door het feeërieke landschap.

  Rustig brengt de gids ons de bekwaamheid en de technieken bij die ons later zullen toelaten om veilig en doeltreffend te reizen in arctische omstandigheden. Hij wijst ons op de beste manier van voortbewegen, leert ons de techniek van het kleden en initieert ons in de rituelen van het opzetten van een kamp. Gedurende de tocht zal het kleine team pulka’s (speciale sledes) trekken en kamperen in winterse omstandigheden. De nadruk ligt dan ook op het verwerven van een goede allround poolervaring. Deze expeditie is geschikt voor iedereen die gemotiveerd is en een goede gezondheid heeft. Ervaring met winterkamperen is geen vereiste.

   

  In goede handen van Dixie Dansercoer en zijn co-gidsen

  Tijdens deze poolexpeditie zijn we in veilige handen van Dixie Dansercoer en zijn co-gidsen.

  Dixie werd geboren in Nieuwpoort in 1962, heeft meer dan 20 jaar ervaring in poolreizen en trok maar liefst meer dan 40 keer naar de poolgebieden voor persoonlijke of begeleide expedities, foto- en filmproducties of lezingen op poolcruises. In 2012 brak hij o.a. samen met Sam Deltour het wereldrecord van de langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool. Door zijn impressionante lijst van poolavonturen en enorme kennis van alles wat te maken heeft met poolreizen, is hij een zeer gewaardeerd en gerespecteerd Master Guide en Board-member bij de IPGA (International Polar Guides Association).

  Samen met zijn vrouw Julie runt Dixie het bedrijf Polar Experience en deelt hij zo zijn kennis en ervaring graag met anderen. Reizigers met zin voor avontuur kunnen onder zijn begeleiding deelnemen aan een poolexpeditie. Daarnaast krijgen zijn co-gidsen een persoonlijke en kwaliteitsvolle opleiding gedurende enkele jaren om door te groeien tot hoofdgids die mee instaat voor kwaliteitsvolle, (milieu-)verantwoorde en veilige poolexpedities.

  Kwaliteit in training, voorbereiding, milieubewust reizen en beleven... We zijn in heel goede handen!

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Oslo - Longyearbyen

  We verzamelen in Oslo en vliegen 's avonds samen naar Longyearbyen.

  Iets na middernacht komen we aan op de luchthaven in de grootste nederzetting van het eiland Spitsbergen en nemen we een transfer naar het hotel. Daar wacht men ons op en kunnen we genieten van een deugddoende nachtrust.

  We meet in Oslo and fly together to Longyearbyen at night.

  Somewhere past midnight we arrive at the airport of the biggest settlement on the Island Spitsbergen and we are being transferred to the hotel. We enjoy a good night's rest and dream of what to come...

  Dag 2

  Een goede voorbereiding is álles... / Being well prepared is the most important thing...

  Na een gezellig ontbijt starten we de voorbereidingen op.

  Samen met Dixie nemen we de route, het verloop van de mini-expeditie en de veiligheidsrichtlijnen door. Ook zal ieder zijn persoonlijke kledij en de collectieve uitrusting nagekeken worden. We slaan proviand in, verdelen onze dagrantsoenen en leren hoe we alles zo economisch mogelijk in de pulka's opbergen. Indien mogelijk maken we een eerste test trip op de bevroren Adventalen fjord. We stellen de tenten op, overlopen hoe we de tent binnenin het best organiseren en maken de laatste praktische afspraken.

  Avondmaal in Longyearbyen en de laatste warme overnachting in de guesthouse.

   

  After having breakfast at the cozy guesthouse we start preparations for our expedition.

  Dixie shows us the route, informs us about safety procedures and tells about what is to be expected on the expedition. We check our personal clothing and collective equipment, go shopping for some extra food, prepare our daily food rates and we learn how to pack all of this in the most efficient way in the pulka's. If possible, we make our first trip on the frozen Adventalen fjord. We put up the tents, learn how to organise everything inside and make the last practical arrangments.

  Dinner in Longyearbyen and we return to the guesthouse for our last warm night in the guesthouse.

  Dag 3-7

  5-daagse expeditie / 5 day expedition

  Na het ophalen van het geweer en de fuel om te koken, maken we ons klaar voor het échte vertrek van de mini-expeditie.

  De route is op kaart uitgetekend. De komende dagen trekken we op sneeuwschoenen, een pulka trekkend, door de weidse sneeuw- en berglandschappen van Spitsbergen. We leven op het ijs. De fysieke inspanningen liggen niet te hoog, we stappen dagelijks ca 6 uur, omgerekend zo’n 15 km. We gaan hierbij niet ‘in het rood’ en houden rekening met ieder teamlid. Gaandeweg leren we om te gaan met de vriestemperaturen en wat we kunnen doen om je comfortabel te voelen. Dit dagritme zorgt ervoor dat we ook nog met volle teugen kunnen genieten van de prachtige Arctische omgeving. 

  Op dag 7 keren we terug naar Longyearbyen. De pulka's worden ontladen en we genieten van een welverdiende douche.

  ’s Avonds relaxen we en blikken terug op het onvergetelijk avontuur van de voorbije dagen.

  Overnachting in het guesthouse.

   

  After getting the gun and some fuel for cooking, we get started for our mini-expedition.

  The route is fixed. Next days we will be snowshoeing and pulling a pulka through the wide landscapes with snow and mountains of Spitsbergen. Living on the ice and delivering physical efforts by walking approximate 6 hours per day (15 kilometers), we make sure we don't go into the red and take into account of every participant. Gradually we learn how to live with these freezing temperatures and how to handle them in the most comfortable way. This daily routine permits us to enjoy the Arctic environment to the fullest.

  At day 7 we return to Longyearbyen. We unload the pulkas and we enjoy a nice hot and refreshing shower.

  In the evening we relax and look back to our enormous adventure of the past days.

  Overnight at the guesthouse.

  Dag 8

  Longyearbyen - Oslo

  Vroeg in de ochtend nemen we afscheid van het ruwe, maar mooie Spitsbergen en nemen we de bus naar de luchthaven in Longyearbyen.

  Vlucht naar Oslo.

   

  Early in the morning we say goodbye to the rough but beautiful Spitsbergen. The bus takes us to the airport in Longyearbyen.

  Flight to Oslo.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Afreisdata voor 2021: 07/03 - 14/03

   

  Expedities op maat en op andere data zijn mogelijk voor groepen en bedrijven.

  Als eerste stap in het voorbereidingsproces van een poolexpeditie organiseren we ook een initiatieweekend met Dixie Dansercoer in het rustige Villers St. Gertrude

   

  Begeleiding

  Het voorbereidende werk (voorziening en finale check van de materialen, voeding, weersomstandigheden, etc) en de communicatie tijdens de expedities zijn steeds in handen van Dixie Dansercoer en zijn vrouw Julie Brown. Als meest ervaren poolreiziger is Dixie als het ware de 'pater familias' van deze poolexpedities.

  De sneeuwschoenexpeditie die plaatsvindt van 7 t.e.m. 14 maart, wordt op het ijs begeleid door Dixie Dansercoer.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Daarom is de reis soms enkele maanden voor vertrek al volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.

  Ter info

  Tijdens de expeditie ben je volledig afgesloten van de buitenwereld. Maak voor afreis zeker even tijd om familie en vrienden in te lichten over het 'onbereikbare' karakter van deze trip, zodat ze niet ongerust worden als je enkele dagen geen contact maakt.

  Julie Brown, de vrouw van Dixie Dansercoer, staat echter wel dagelijks in contact met de begeleidende gidsen en schrijft een blog waarin ze toelichting geeft over de vorderingen, de groepsleden, het avontuur, de weersomstandigheden, etc. Zo blijft het thuisfront ook up to date. 

  Deelnemers

  Minimum 6 - maximum 12 deelnemers

  Documenten

  Een geldige reispas is verplicht (nog geldig tot minstens 6 maanden na terugkeer in België).

  Bij boeking ontvangen we graag een duidelijke leesbare kopie van je geldige reispas.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Bij het boeken van deze reis krijg je het boek ‘Polar Exploration: a practical handbook for North and South Pole expeditions', geschreven door Dixie Dansercoer. Het enige handboek ter wereld dat alle aspecten van poolexpedities uit de doeken doet.

  Daarenboven krijg je 30% korting in de Vaude Store in Leuven bij aankoop van expediemateriaal.

  Fysiek

  Deze expeditie is voor mensen met een degelijke fysieke conditie.

  Dit betekent dat deelnemers een redelijk uithoudingsvermogen dienen te hebben en in de mogelijkheid zijn om een geladen pulka (ca. 35 kg) dagelijks gedurende een zestal uur te trekken. Een pulka trekken is niet technisch en je hebt dit snel onder de knie. 's Avonds is het belangrijk dat je nog voldoende reserves over hebt voor het opzetten van het tentenkamp, om sneeuw tot drinkwater te smelten en om een warm maal te bereiden. Het voortdurend leven in vriestemperaturen maakt een pooltocht uitdagend maar je hoeft echter geen atleet te zijn om deel te nemen. De expeditie is haalbaar voor iedereen die sportief is. Poolexpedities waarbij een pulka wordt getrokken, zijn echter af te raden voor personen met knie- en/of rugklachten.

  Gezondheid

  Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht.

  Voor medisch advies in verband met facultatieve inentingen verwijzen we naar de huisarts of de diensten reisadvies (travel clinic) van de universitaire ziekenhuizen  en / of het Institute of Tropical Medicine Antwerp.

  Temperaturen & daglicht

  Spitsbergen is een eilandengroep, gelegen boven de poolcirkel en zo deel uitmakend van Noordpoolgebied. Deze ligging zorgt ervoor dat Spitsbergen een poolklimaat heeft met koude winters en koele zomers. Bijna 2/3 van het land is bedekt met gletsjers, landijs en sneeuw. Door die gegarandeerde sneeuw- en ijscondities is dit ideaal oefenterrein voor een poolexpeditie.

  In maart schommelen de temperaturen tussen -10 en -25°C. De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de windsnelheid. Begin maart is de zon al heel wat vaker aanwezig en stijgt het aantal daguren van ca. 7,5 begin maart naar 15,5u eind maart.

  Logies

  Tijdens de expeditie overnachten we in tenten. Voor en na de expeditie overnachten we in een guesthouse met gedeelde sanitaire faciliteiten en warme tweepersoonskamers.

  Gedurende ons verblijf op het ijs, initieert de gids ons in het kampleven bij vriestemperaturen. Hij brengt ons de technieken bij om tenten op te zetten in de sneeuw en hoe we dienen te handelen bij sneeuwval of hevige wind.

  Twee alleenreizende deelnemers van eenzelfde geslacht delen eenzelfde tent/kamer.

  Maaltijden

  In de guesthouse is ontbijt inbegrepen. Echter zijn de lunches, diners en dranken exclusief.

  Tijdens de expeditie op het ijs zijn alle maaltijden en dranken inclusief.

  Uitrusting en kledij

  Een gedetailleerde uitrustingslijst ontvang je bij inschrijving. Hier vind je terug wat je in bruikleen krijgt, wat je kan aanschaffen aan gereduceerde prijzen en wat je daarbuiten zelf dient te voorzien.

  Wat je zeker zelf dient te voorzien:

  • Goretex jas (met velcro aanhechtingsstrip aan de kap voor de bontkraag)
  • Goretex broek
  • Dikke fleece
  • 2 dunne fleeces
  • 2 paar thermisch ondergoed
  • 2 paar dunne (wollen) sokken
  • 2 paar dikke (wollen) sokken
  • 2 mutsen (1 x windblok + 1 x normaal)
  • 1 balaclava
  • 2 paar liner-handschoenen
  • 2 paar dikke fleece handschoenen
  • 1 paar tentpantoffels
  • zonnebril
  • sjaal(s)
  Polar Experience / Dixie Dansercoer geeft volgend materiaal in bruiklaan: 
  • pulkas + grote opslagtas
  • trekharnas + skistokken
  • tenten
  • tentborstel
  • sneeuwharingen
  • isolerende ligmat + zelfopblaasbare matras
  • poolslaapzak
  • kookvuur + brandstof + aansteker
  • potten
  • eetgerei
  • 1 thermosfles per persoon
  • expeditievoedsel
  • sneeuwschoppen
  • touw
  • karabiners
  • ijsbijl
  • toiletpapier
  • algemene onderdelen en reparatieset
  • skimasker
  • bontkraag

  Veiligheid

  Dixie heeft meer dan 25 jaar ervaring en is één van de 12 Master Guides binnen het IPGA (International Polar Guides Association).
  Alle co-gidsen hebben niet alleen ervaring in de poolstreken, maar volgen ook een gestandaardiseerde werkmethode om participanten individueel te begeleiden.

  Op vlak van expeditiematerialen sluiten we geen compromissen. Dixie en zijn team zijn constant op zoek naar verbeteringen en zorgen voor op maat gemaakte aanpassingen voor maximale efficiëntie.
  De kennis en know-how is gebaseerd op maximale beleving met minimale risiconame.

  Verder werken we ook samen met de meest betrouwbare lokale partners die 24u/24u standby zijn.

  Tot Dixie's uitrusting behoren:

  • kaarten
  • GPS
  • kompas
  • fakkels voor noodgevallen
  • noodbaken
  • geweer en munitie (afschrikken ijsberen)
  • VHF radio
  • iridium telefoon en laadsysteem op zonne-energie
  • medische kit
  • reddingsdekens

  Vervoer

  Luchthaventransfers zijn voorzien en inclusief.

  Vluchten zijn exclusief. Richtprijs vluchten Brussel - Longyearbyen (h/t): ca. € 500 (01/05/2020).

  ! Vluchten worden pas geboekt van zodra de reis gegarandeerd is (d.w.z. van zodra minimum 6 deelnemers hun deelname hebben bevestigd).

  Belangrijke Informatie

  Houd er rekening mee dat voor deze bestemming een kwalitatieve reis- en bijstandsverzekering verplicht is.

  Omwille van het karakter van deze reis raden we eveneens aan een lidmaatschap af te sluiten bij Global Rescue.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020