Op zoek naar iets?

Maki Madness in Madagaskar

Allemaal beestjes

In Madagaskar leiden alle wegen naar Antananarivo, een naam die als een waterval over de tong raast. Ook onze nieuwe 22-daagse rondreis 'Allemaal beestjes' begint in de hoofdstad, in de volksmond Tana of 'stad van duizend mensen'. Anno 2017 wonen er maar liefs 1,6 miljoen mensen in de grootste stad van Madagaskar. Op een steenworp van Tana bezoeken we het 15de-eeuwse koninklijk paleis van Abohimanga, de voormalige hoofdstad van het eiland, die floreerde onder de heerschappij van koning ... euh, tja ...  Andriantsimitoviaminandriana.

Een korte binnenlandse vlucht brengt ons naar de stad Antsiranana in het uiterste noorden van Madagaskar. De stad luistert ook naar de naam Diego Suarez, naar de Portugese ontdekkingsreiziger die er in de 16de eeuw voet aan wal zette. Na Antsiranana volgt een eerste voorzichtige kennismaking met de Boababs, sinds eeuwen de gedurige alleenheersers over de savanne. In de paradijselijke baai van Sakalava, een vijftiental kilometer van Diego Suarez, warmt het parelwitte Magalassische zand onze voeten.

In de rode Tsingy ontdekken we buitenaards ogende zandsteenformaties, zorgvuldig uitgehouwen door de rivier Irodo. Verschillende wandelingen in het nationale park Ankarana brengen ons oog in oog met mangoesten, gekko's, lemuren, kameleons en op de tippen van onze tenen dansen we doorheen de stekelige Tsingy. In Antsirabe race je in een pousse pousse op twee wielen de stad door, terwijl je Ambositra niet langzaam genoeg langs de prachtig met houtsnijwerk versierde huizen kan slenteren.

Ranomafana is een nationaal park waar honderden inheemse vogelsoorten vrolijk kwetterend door het leven gaan en lemuren in alle kleuren en vormen voorkomen. Via het Anjapark, thuishaven voor ringstaartmaki's, rijden we naar Isalo nationaal park, waar grasvlaktes, oases, diepe kloven en zandsteenformaties elkaar in sneltempo afwisselen. In het kustdorp Ifaty verkennen we de onderwaterwereld van Madagaskar, alvorens we in Mantadia nationaal park afscheid nemen van de maki's en een punt zetten achter een onvergetelijke ontdekkingsreis.

Nieuwsgierig naar meer? ZuiDERHuiS Wereldreizen organiseert op 20 januari een infomoment over Madagaskar in ons kantoor in Gent.