Op zoek naar iets?

Madeira: ontdek de bloemenpracht per fiets

Madeira is een topper voor toeristen. Maar dankzij onze fietsreis kom je elke dag op plekjes die niet vermeld staan in de traditionele toeristische gidsen. Zo bike je onder meer van Camacha naar het kleine vissersdorpje Porto da Cruz, genoemd naar het indrukwekkende kruis dat de haven aanduidde ten tijde van de ontdekkingsreizigers. Destijds leefden de inwoners vooral van de teelt van suikerriet, en de fabriek is vandaag als een van de laatste in haar soort nog operationeel. Ook de traditionele mandenvlechters in Camacha zijn een bezoek meer dan waard. De weg langs de oostkust van het eiland is bezaaid met kleine, pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

Ene highlight na de andere

In het dorpje Santana, in het noorden van Madeira, bezoek je de authentieke driehoekige huisjes met strooien daken tot op de grond. Sao Vicente, even verderop, herbergt schitterende 18de-eeuwse huisjes, een kerk en 400.000 jaar oude grotten die je ook kan verkennen. Om na een lange en zonnige dag op de fiets even te relaxen is er Calheta, een populaire badplaats onder lokale zonnekloppers. De oude jachthaven is er waarheidsgetrouw heropgebouwd. Het stadje heeft ook naam en faam dankzij de productie van witte rum. En je krijgt nog gelegenheden om je fiets even aan de kant te laten: op de laatste dag bezoek je na een ritje op de kabelbaan de pelgrimskerk Nossa Senhora do Monte in Monte, waar de zalig verklaarde Karel I begraven ligt, de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije. Ook de tropische tuin Jardim Tropical Monte Palace en de levadas, een 2.000 kilometer lang netwerk van irrigatiekanaaltjes dat dienst doet als wandelroute, maken zeker indruk op je.

Stevige kuitenbijters en prachtige vergezichten

Omdat Madeira bijzonder heuvelachtig is, kom je geregeld stevige kuitenbijters tegen. De eerste drie dagen van de trip houden we het nog bij de lichtere heuvelflanken, maar vanaf de vierde dag begint het zwaardere werk. Zo trap je richting het hoogplateau van Paúl da Serra, waar je alleen vergezeld door schapen en koeien je weg naar boven vervolgt. De beloning is groot: voor je Porto Moniz bereikt, geniet je van een quasi eindeloos uitzicht over de oceaan. Als kers op de taart kom je na zonsondergang weer op krachten in een van de wereldberoemde natuurlijke zwembaden, die de zee gevormd heeft en waar toeristen en locals dankbaar gebruik van maken. Langs diezelfde westkust van het eiland vergaap je je ook aan het laurierbos, dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed. Natuurlijk mag ook de hoofdstad Funchal, die je per fiets bereikt vanaf Ribeira Brava, niet ontbreken op het appel. Je houdt er halt aan Cabo Girao, een transparant platform op 580 meter hoogte dat het op een na grootste ter wereld is. Het hele eiland strekt er zich voor je uit.