Op zoek naar iets?

ski en pulka expeditie zuiderhuis ijslandreizen

Proef van onze winterse groepsreizen op IJsland

Landmannalaugar op sneeuwschoenen

Tijdens deze achtdaagse sportieve groepsreis vormen de actieve vulkanen, ijsvelden en heetwaterbronnen van Landmannalaugaur het spectaculaire decor. De maagdelijk witte sneeuw, het resultaat van felle winterstormen, contrasteert schitterend met zwartgeblakerde lavastromen. Brandende stoomzuilen en kleurrijke solfataren geven het landschap een buitenaards tintje. Vanuit je hut en op sneeuwschoenen ontdek je ongerepte plekken die weinig mensen krijgen te zien. We logeren in een verwarmde berghut, en de kans op noorderlicht is reëel. Onze ervaren gidsen trekken elk jaar naar IJsland, ook in de winter, en zijn dus perfecte begeleiders in dit prachtige avontuur van wind, regen, sneeuw en kou.

Oversteek van de Vatnajökull

Tijdens deze echte poolexpeditie steek je op ski’s en met een pulka de Vatnajökull over, de derde grootste ijskap van onze planeet. Op weg naar Grimsvötn, een van de meest actieve vulkaansystemen op IJsland, komen we een landschap tegen van vergletsjerde vulkaankraters, waar rookpluimen ontsnappen aan de honderd meters dikke ijslaag. Daarna gaat het verder naar de top van de Hvannadalshnúkur. Die vormt niet enkel het hoogste punt van de Vatnajökull maar is met zijn 2.110 meter ook de hoogste top van IJsland. Een ongelooflijk avontuur, waarbij je ook jezelf een stuk beter leert kennen. De expeditieleiding is in handen van onze gids Heidi Hooghe en een IJslandse gletsjerspecialist.

Strútur op sneeuwschoenen

Acht dagen lang verken je de omgeving van Strútur, een gebergte aan de zuidelijke rand van het bekende Fjallabak Nature Reserve. Het vulkanische gebied is tijdens de wintermaanden volledig afgesloten van de buitenwereld, en dus geniet je er ten volle van gletsjers, vulkanen, bevroren rivieren en eindeloze sneeuwwoestijnen. Je begeleider neemt je ook mee naar de mooie Skóga- en Seljalandsfosswatervallen en de bruisende drukte van hoofdstad Reykjavik. De reis is specifiek bedoeld voor deelnemers tussen 18 en 35 jaar.

Op twee latten door IJsland

Ergens in Suðurland, in een kom in de IJslandse bergen, ligt de hut Dalakofinn. In de wintermaanden is dit gebied grotendeels afgesloten van de buitenwereld en is de hut haast onbereikbaar. Haast niemand komt hier dan, en dus is dit een unieke ervaring. Van hieruit verkennen we op cross country ski’s Reykjadalir of Rookdal. Dat is een gebied dat deel uitmaakt van het actieve Torfajökull-vulkaansysteem. Elke dag maken we een skitocht door dit indrukwekkende landschap, met zijn bevroren rivieren, eindeloze sneeuwwoestijnen, rookpluimen en borrelende warmwaterbronnen. ’s Avonds zoeken we de warmte en geborgenheid van de hut op. De reis wordt begeleid door Andres Frederix, die IJsland kent als zijn spreekwoordelijke broekzak, samen met een IJslandse berggids. We skiën zes tot acht uur per dag.

Het beste van Zuid- en West-IJsland

In het prille voorjaar, wanneer IJsland uit een lange poolnacht ontwaakt, geniet je tien dagen lang van de rust, de sereniteit en de prachtige pastelkleuren die de eerste zonnestralen in het landschap toveren. Je doorkruist de gevarieerde winterlandschappen van Zuid- en West-IJsland. Van vulkanen en geisers tot ijskappen en watervallen: het is er allemaal. Dankzij begeleider Willy Wouters, die zelf vloeiend IJslands spreekt, leer je meer over de continentendrift en over recente erupties. Maar het Vlaamse boegbeeld van ‘slow travel’ laat je ook intens de natuur beleven, en leert je dingen die je niet in boeken vindt. Wandelen en natuurbeleving staan centraal, maar we hebben ook permanent een voertuig ter beschikking waardoor we nog meer zien.

Individueel naar IJsland in de winter?

Bekijk ons volledig aanbod individuele reizen in de winter.

Onze specialisten werken een gedetailleerde route voor je uit, zodat je zeker bent dat reis volledig op jouw maat is.

Even het noorden kwijt?

Ontdek alles over IJsland op onze IJslanddag op zondag 1 oktober in ons kantoor in Gent!