Op zoek naar iets?

Wereldreis naar Ecuador

Op trot met de stralende Andesbevolking

Wees eens een wilde weldoener in Ecuador (en krijg meer terug)

 

Het is een typisch cliché nadat toeristen een ver land bezochten: “wij beseffen niet hoe goed we het hebben” of “die mensen zijn zelfs blij met niets”. Zelf het geluk vinden op vakantie is fantastisch, maar ook een beetje geluk teruggeven maakt de roes alleen maar intenser. Daarom werkt ZuiDERHuiS in Ecuador samen met Inti Sisa, een warm collectief waar de inheemse bevolking niet alleen een inkomen, maar ook haar trots terugwint.

Iedereen die Pocahontas ooit in het hart sloot weet hoe zwaar de zogenaamde Indianen het vroeger te verduren kregen. Tot de jaren ’60 stond ‘indiaan’ bijna gelijk aan slaaf. Maar ook vandaag zijn de indigenas nog steeds een kwetsbare groep in de Zuid-Amerikaanse samenleving. In Ecuador nemen inheemse gemeenschappen eindelijk zelf het heft in handen, maar door een weinig vruchtbare grond en hoge werkloosheid is dat niet evident. Precies daarin speelt Inti Sisa een belangrijke rol.

Opgericht door Belgen, is de kleinschalige vibe nog steeds wat dit project zo mooi maakt. Jarenlang werkten gemotiveerde handen samen aan het gezellige gastenhuis middenin de Andes, waar we ook met de groeps- en individuele ZuiDERHuiS-reizen naar Ecuador neerstrijken. Etnische maskers, gezellig hout en kleurige kunstwerkjes sieren het interieur, de af- en aanloop van traditionele bergvolkeren maken het er een gezellige boel. Met de inkomsten van het gastenhuis vinden deze vergeten groepen terug hun plaats in de samenleving. Van computerlessen tot naaiateliers en een warm middagmaal voor de allerkleinsten: zowel absolute basisbehoeften als een duurzame toekomst staan op de prioriteitenlijst.

Als klant bij ZuiDERHuiS word je tijdens de Ecuadorreis ook zelf uitgenodigd om een handje toe te steken, al is het maar een extra set kleurpotloden in je koffer. Elke bijdrage wordt rechtstreeks geïnvesteerd in het project, zonder tussenschakels of ongelijk profijt. Maar bovenal is Inti Sisa de ideale plek voor een leerrijke ontmoeting tussen totaal verschillende levensstijlen. En de ontdekking dat uiteindelijk vooral gelijkenissen voor het grijpen liggen: iedereen geniet wel van dat ene schattig aapje of die heerlijke bonensoep. Ver weg van verklede indianen die op toeristische trekpleisters lustig voor de foto poseren, begrijp je hier waar het in deze rijke cultuur echt om draait. Met hen een wandeling maken, een artisanaal kunstwerkje kopen, een maaltijd delen of de natuur ontdekken is dus net zo goed een gift voor jezelf als voor Inti Sisa.

 

Lama's in de Andes

Het bos in

 

“Het verandert je blik”, “je bent dankbaarder”, “konden we maar meer doen”, het zijn bijna unanieme conclusies van al onze klanten die Inti Sisa ontdekten. Daarom dragen we ook op de rest van onze Ecuadorreizen kleinschaligheid hoog in het vaandel. In de ecolodges in het Amazonegebied zijn het eveneens inheemse gemeenschappen die in een rotatiesysteem het onderhoud en de opbrengst voor zich nemen.  Op die manier is het evenwicht tussen de indianenstammen gelijk, en blijft het jungletoerisme lokaal.

Opnieuw is dat ook voor de reiziger een vette bingo: alle gidsen zijn geboren in de Amazone, en leven op het ritme van haar grillen. Elke vogel spotten ze, elk geluid en geritsel herkennen ze, elke plant of dier begrijpen ze. Tussen het kaarslicht en de muggenspray vertellen ze je ‘s avonds de wonderlijkste anekdotes op het terras van je ecolodge. Puur en eerlijk, zonder scrupules of Westerse sociale codes. Op het einde ga je niet enkel naar huis met een volle camerarol, maar met vrienden en ervaringen om met een brede glimlach aan terug te denken.

 

gezinsreis in ecuador