Op zoek naar iets?

Vrouw met Husky

Over Husky's en Sleehonden

Husky’s of sledehonden worden al sinds mensenheugenis gebruikt om in extreme omstandigheden lasten te vervoeren. De oervolken die over de Siberische toendra trokken gebruikten sledehonden voor het transporteren van mensen en materiaal. De sledehond, zoals nu bij ons gekend is, werd al in 100 v.C. gebruikt door verschillende etnische groepen in de Arctische gebieden. De verschillende rassen ontlenen hun naam aan de gebieden waar ze voorkwamen.

Zo heb je de Siberische husky en de Alaskan Malamute.

Siberische husky

De Siberische husky is een hond met een onvermoeibaar karakter. Door zijn dichte pels kan hij overleven in zeer extreme koude en is hij zeer zelfstandig. Zijn hoge aaibaarheidsfactor zorgt er voor dat hij een echte mensenvriend is. Toch is hij een ‘vat vol energie’: niets is erger dan een Siberische husky die zijn energie niet kwijt kan. De Siberische husky is een sociaal dier dat optimaal functioneert in een roedel. Ideaal dus om deel uit te maken van een team van sledehonden.
 

Alaskan malamute

De Alaskan malamute vindt zijn oorsprong bij de Indianen die honden fokten om sledes te trekken. Er werd alleen gekeken naar eigenschappen als kracht en uithoudingsvermogen. Ze mengden verschillende rassen om zo de ideale werkhond te fokken. Daarom kan men in het geval van Alaska husky’s niet van een ‘zuiver’ ras spreken. Alaskan malamutes werden bijvoorbeeld gekruist met Pointers en Siberians om zo de ideale sledehond te creëren. Daarom hebben Alaska husky’s geen specifieke kenmerken zoals de Siberische husky’s. Ze zijn wel over het algemeen iets groter gebouwd en zijn zeer gegeerd als sledehond op expedities, meerdaagse tochten en langere races.

De huskyspan

Wat beide soorten honden gemeen hebben, is dat ze het fantastisch vinden om voor een slee uit te rennen.

Een huskyspan bestaat normaal gezien uit 4 tot 18 honden. Meestal worden de honden gekoppeld aan een centrale lijn die vanaf de slee naar voren loopt. Voorop lopen de ‘lead dogs’, gevolgd door de ‘pointers’, het ‘team’ en de ‘wheel dogs’.

De lead dogs bepalen de snelheid en ontvangen de commando’s van de bestuurder. Vaak kennen zij bepaalde routes uit ondervinding. Zij hebben een fenomenaal geheugen en oriëntatievermogen. De wheeldogs zijn de sterke honden achteraan die vaak nog in training zijn. Zij hebben slechts 1 keuze: meelopen als de rest van het team zich in gang zet.

Al onze huskytochten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met lokale huskyfarms en ‘mushers’ met een hart voor hun dieren. Vaak zijn zij al jaren bezig met het kweken van de juiste honden. De meeste kennels hebben een mix van Siberische en Alaska husky's.

Woef magazine publiceerde in het najaar van 2014 een 'husky special'. Je kan dit boeiende artikel hier lezen.