Op zoek naar iets?

Poolhaas

Pasen op IJsland

Hoewel ze niet erg gelovig zijn, nemen de IJslanders ruim de tijd om Pasen te vieren. In een recente poll van gaf slechts 45% van de bevolking aan echt gelovig te zijn. 100% van de bevolking is echter verzot op feestdagen. Van witte donderdag tot paasmaandag verorberen heel wat gezinnen over het hele land van gigantische hoeveelheden chocolade. Ze plannen een impromptu weekendje weg, gaan skiën of gaan op bezoek bij familie.

Pasen wordt echter net iets anders gevierd dan bij ons. In plaats van de tuin af te speuren naar goed verstopte paaseitjes, gaan de jongste IJslandertjes op zoek naar één groot paasei, weelderig versierd met bloemen en pluchen kuikentjes. Onze collega's van IJslandreizen garanderen ons ook dat het paasei in kwestie binnen verstopt wordt, gelukkig maar. De eieren krijgen elk een nummer toegedicht, en voor de kinderen maakt het toegewezen nummer een wereld van verschil. Hoe hoger het nummer, hoe groter het ei! Daarna is het steevast opscheppen tegenover elkaar welk nummer je kreeg, en hoeveel tijd je nodig had om je paasei volledig te laten verdwijnen.

Elk ei bevat naast snoepjes ook een stukje IJslandse volkswijsheid of málsháttur. Oude spreuken die de kinderen de wenkbrauwen doen fronsen, maar de volwassenen het hele weekend lang bezighouden. We zetten er enkele op een rijtje:

- Mörg eru dags augu

De dag heeft vele ogen

- Krummi verður ei hvítur þó hann baði sig

Een raaf wordt niet witter, hoeveel hij zich ook wast

- Ástinn og dauðinn eru vængirnir sem bera góðan mann til himins

Liefde en dood zijn de vleugels die een goedhartig persoon naar de hemel vliegen

Stuk voor stuk erg luchtige spreuken die je onmiddellijk in een feestelijke stemming brengen. De kinderen laten het echter niet aan hun hart komen en geven zich vol overgave over aan de zoete zonde,  terwijl de ouders tot in de vroege uurtjes proberen te ontcijferen wat die oude IJslanders nu precies bedoelden. Zelf zin gekregen om Pasen volgend jaar op IJsland door te brengen? Neem contact met ons op en wij werken met veel plezier een programma op maat voor jou en je gezin uit! En voor we het vergeten: Gleðilega páska!