Op zoek naar iets?

Helen De Meyer 1

PERU & BOLIVIA - Het mooiste van Zuid-Amerika - 16 of 20 dagen

{{statusText}}

vanaf €3919

  • het mooiste van Peru en Bolivia in 1 onvergetelijke individuele rondreis
  • 3-daagse jeepsafari langs Salar de Uyuni, Laguna Colorada en Laguna Verde
  • unieke ervaringen in Arequipa, Colca Canyon, Titicacameer en Cuzco

  Bakermat van Andesculturen en indrukwekkende natuurfenomenen

  De Andesketen, die het hele Zuid-Amerikaanse continent doorloopt, splitst zich ten noorden van Peru op in twee parallel lopende bergketens die ten zuiden van Bolivia terug samenkomen. Zo ontstond de altiplano, een hoogvlakte die beide landen verbindt en op zo'n 3300m hoogte ligt. Deze vlakte was dan ook de bakermat van verschillende Andesculturen die de basis vormden waarop de befaamde Inca hun immense rijk uitbouwden.
   
  Dat de Inca een grenzeloos respect hadden voor de hun omliggende natuur is duidelijk te zien in de bouwstijl van hun steden die een eenheid vormen met de natuurlijke lijnen van het landschap. De ligging van de historische sites draagt dan ook bij aan de grandeur die ze uitstralen. De gigantische citadel van Sacsayhuaman, het prachtig gelegen Pisac, het wereldwonder Machu Picchu en het schitterende Cuzco, de navel van de wereld, zullen ongetwijfeld een blijvende indruk nalaten.
   
  In het zuiden van Bolivia strekt zich over een oppervlakte van 12.000 km² de Salar de Uyuni uit. Dit gebied is ongetwijfeld het meest indrukwekkende natuurfenomeen van de centrale Andes. De Andespieken die weerspiegeld worden op de zoutvlakte, eilanden met immense cactussen, meren die veranderen van kleur, vulkanen, grillige rotsformaties,…dit alles levert surrealistische beelden op waardoor je je in een andere wereld waant.

  Reis op maat

  Dit individueel programma is een suggestieroute, samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke suggestieroute kan op maat worden aangepast.

  Comfort niveau

  Dag 1

  Lima: Start van de 16-daagse rondreis

  Welkom in Perú! Je komt aan in de Jorge Chavez International Airport in Lima waar onze lokale partner je opwacht en naar het hotel voert. Geniet van de omgeving en kom helemaal tot rust in de relaxte Zuid-Amerikaanse sfeer.

  Dag 2

  Lima - Arequipa

  In de voormiddag neem je deel aan een begeleide stadswandeling in Lima. Geniet van het panoramisch zicht over de Huaca Pucllana en laat je verrassen door verscheidene impressies in downtown Lima met een bezoek aan het marktplein, de kathedraal, het regeringsgebouw en het klooster van San Franciscus.

  's Namiddags neem je een binnenlandse vlucht naar Arequipa.

  Dag 3

  Arequipa

  Arequipa verwelkomt je met open armen!

  Op deze vrije dag kan je rustig rondkuieren en de leuke plekjes ontdekken. Een bezoek aan het prachtige Santa Catalina-klooster is een absolute aanrader!

  Dag 4

  De groene Colca Canyon

  Vandaag zet je koers richting Colca Canyon. Onderweg stop je in het Nationaal Reservaat “Salinas y Aguada Blanca” waar je wilde vicuñas (familie van de alpaca en lama) kan spotten. Nadien maak je kennis met “Alto Sumbay” en “Tocra” (een hoogvlakte met prachtige meren en wilde vogels).

  Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, bereik je op “Pata Pampa” (4910m). De vulkanen Ampato, Sabancaya, Hualca Hualca en Mismi schitteren aan de horizon. Nadien daal je af naar de groene Colca Vallei en kan je een eerste keer een blik werpen op de duizenden landbouwterrassen. In Chivay neem je tenslotte een verkwikkend bad in de vulkanische warmwaterbronnen.

  Dag 5

  Cruz del condor

  In “Cruz del Condor”, de naam verraadt het al, kan je de machtige condors aanschouwen. Ze zweven door de lucht, duiken in de diepte van de vallei en cirkelen nadien weer boven je uit. Dit levert prachtige beelden op.

  Na een bezoekje aan Yanque en Maca, kleine dorpjes in de buurt, rijd je door naar Puno.

  Dag 6

  Drijvende rieten eilanden

  Je zet koers naar de Uros-eilanden vandaag, de drijvende rieten eilanden op het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. De lokale bevolking maakt je wegwijs en onderwijst je over hun gewoonten en levensstijl. Nadien breng je een bezoek aan Taquile, een authentiek eiland dat bekend staat om zijn wevers en traditionele manier van leven. Zowel mannen als vrouwen dragen hier nog hun traditionele kledij, ontstaan uit een vermenging van inheemse tradities en Spaanse invloed.

  Terugkeer naar Puno.

  Dag 7

  Onvoorstelbare architectuur in Tiwanaku

  Na het ontbijt zet je koers naar Desaguadero, de grens tussen Peru en Bolivia. Na de nodige grenscontroles en formaliteiten, reis je verder naar La Paz.

  Onderweg houd je halt aan de Tiwanaku ruïnes en ontdek je de prachtige tempels, piramides en toegangspoorten. Wees verbaasd over de vaardigheid en behendigheid die men aan de dag moest kunnen leggen om zo'n indrukwekkende architecturale gebouwen te plaatsen. Je wordt er even stil van...

  Dag 8

  La Paz

  Wandel rustig rond, acclimatiseer aan de hoogte en de maak kennis met de kleurrijke lokale bevolking.

  's Namiddags leidt de gids je rond in deze fleurige stad. Van het uitkijkpunt Killi Killi trek je naar o.a. de kathedraal die pronkt op het grote marktplein. Ook de maanvallei, met haar prachtige landschappen, de kabelbaan, de heksenmarkt (waar gedroogde lama-foetussen verkocht worden) en zoveel andere interessante plaatsen staan op de planning.

  Dag 9

  De zoutindustrie

  Pick up aan het hotel en transfer naar de luchthaven. Vlucht naar Uyuni.

  Aankomst en start van de 3-daagse rondreis op de zoutvlaktes. Je start met een rondleiding in het treinenkerkhof; hier zie je oude stoomlocomotieven die gebruikt werden in de mijnindustrie. Nadien zet je de tocht verder naar Colchani, waar je als het ware ondergedompeld wordt in de zoutindustrie. Een bezoek aan het zouthotel/-museum is natuurlijk een must!  Na de lunch bezoek je Incahuasi Island, een rotsachtig eiland in het midden van de zoutvlakte waar enorme cactussen groeien.

  Terugkeer naar Uyuni voor overnachting.

  Dag 10

  De zoutvlakte van Uyuni

  Vandaag bezoek je de kleinere en heel mooie lagunes zoals Canapa, Hedionda, Chiarkhota en Honda. Ook de alomgekende stenen boom (een door erosie en wind bewerkte rots die nu de vorm heeft van een champignon/boom) breng je een bezoekje.

  Dag 11

  Kleurrijke meren en geisers

  In vergelijking met de kleinere lagunes die je gisteren bezocht, is het vandaag tijd voor de ‘grote kleppers’. Na het ontbijt bezoek je Laguna Colorada, een lagune met water dat rood kleurt, te danken aan de algen die er in huizen. Je ziet ook enkele geisers die verschillende kleuren kunnen aannemen.

  Ook de groene lagune en de Licancabur-vulkaan staan op het programma.

  De indrukwekkende en kleurrijke fenomenen kan je op het einde van de dag rustig verwerken als je terugvliegt naar La Paz.

  Dag 12

  Cuzco, de voormalige Incahoofdstad

  Cuzco ligt nu binnen handbereik!

  Na het ontbijt vlieg je terug naar Cuzco en neem je in de namiddag deel aan een begeleide stadswandeling. De lokale gids neemt je mee door het historisch centrum van de stad. Langs oude Inca-muren, overblijfselen van de gigantische paleizen, door smalle kasseistraatjes langs mooi bewaarde koloniale woningen en aangename pleintjes leidt hij je naar het centrale plein, de indrukwekkende kathedraal, de Koricancha tempel, de San Blas kerk en de San Pedro markt.

  Dag 13

  De Heilige Vallei

  Een vrolijke start vandaag in Pisac op de kleurrijke markt. Ervaar hoe de lokale inwoners enorm begaafd zijn in handwerk, goudsmederij, textiel en zoveel meer. Ook de ruïnes van Pisac staan natuurlijk op het programma. Laat de Inca-terrassen, muren, kerkhoven en zo veel meer je overweldigen. Nadien zet je de verkenning van de “Sacred Valley” verder met een bezoek aan het fort van Ollantaytambo.

  Trein naar Aguas Calientes.

  Dag 14

  Machu Picchu

  Vandaag beleef je het hoogtepunt van de reis! Een bezoek aan dé Incasite, Machu Picchu.

  Tijdens jouw bezoek aan een van de meest besproken sites, geeft de gids je toelichting over de pleintjes, heilige fonteinen, ruimtes, kamers en zoveel meer. Onbeschrijflijk mooi zijn zowel de ruïnes als de omgeving. Ook de meest ervaren reiziger wordt gefascineerd door de pracht van deze intact bewaarde Inca-stad. Voor de liefhebbers zijn er mooie wandelingen te maken, zoals naar de Zonnepoort waar je een verbluffend uitzicht hebt over de hele regio.

  In de namiddag keer je terug naar Aguas Calientes, Ollantaytambo en Cuzco.

  Dag 15

  Niños Unidos Peruanos Foundation

  Vandaag beleef je een vrije dag in Cuzco en kies je mogelijk voor een deugddoende massage na of nestel je jezelf op een gezelllig terrasje.

  Je kan ook een bezoek brengen aan de Niños Unidos Peruanos Foundation. Dit is een project dat opgestart werd door Jolanda van den Berg om kinderen tussen 6 en 18 op te vangen. Deze kinderen raakten o.w.v. sociale of economische redenen geïsoleerd. Naast een warme douche, maaltijden en medische hulp, krijgen ze ook vooral troost, steun en liefde. Verder zijn ze ook vrij om hun kindertijd te beleven, zoals de andere kinderen dat kunnen, met bijvoorbeeld een bezoekje aan de privécinema, een boek lezen in de bib, ...

  Overnachten doe je in hotel Los Niños, een van de hotels die het project ondersteunt.

  Dag 16

  Terugreis

  Vandaag vlieg je terug naar Lima. Hier neem je definitief afscheid van het prachtige, diverse en kleurrijke Zuid-Amerikaanse continent en keer je huiswaarts.

  Dag 1

  Lima: Start van de 20-daagse rondreis

  Welkom in Perú! Je komt aan in de Jorge Chavez International Airport in Lima waar onze lokale partner je opwacht en naar het hotel voert. Geniet van de omgeving en kom helemaal tot rust in de relaxte Zuid-Amerikaanse sfeer.

  Dag 2

  Lima - Arequipa

  In de voormiddag neem je deel aan een begeleide stadswandeling in Lima. Geniet van het panoramisch zicht over de Huaca Pucllana en laat je verrassen door verscheidene impressies in downtown Lima met een bezoek aan het marktplein, de kathedraal, het regeringsgebouw en het klooster van San Franciscus.

  's Namiddags neem je een binnenlandse vlucht naar Arequipa.

  Dag 3

  Arequipa

  Arequipa verwelkomt je met open armen!

  Op deze vrije dag kan je rustig rondkuieren en de leuke plekjes ontdekken. Een bezoek aan het prachtige Santa Catalina-klooster is een absolute aanrader!

  Dag 4

  De groene Colca Canyon

  Vandaag zet je koers richting Colca Canyon. Onderweg stop je in het Nationaal Reservaat “Salinas y Aguada Blanca” waar je wilde vicuñas (familie van de alpaca en lama) kan spotten. Nadien maak je kennis met “Alto Sumbay” en “Tocra” (een hoogvlakte met prachtige meren en wilde vogels).

  Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, bereik je op “Pata Pampa” (4910m). De vulkanen Ampato, Sabancaya, Hualca Hualca en Mismi schitteren aan de horizon. Nadien daal je af naar de groene Colca Vallei en kan je een eerste keer een blik werpen op de duizenden landbouwterrassen.

  Overnachting in Chivay.

  Dag 5

  Cruz del condor

  In “Cruz del Condor”, de naam verraadt het al, kan je de machtige condors aanschouwen. Ze zweven door de lucht, duiken in de diepte van de vallei en cirkelen nadien weer boven je uit. Dit levert prachtige beelden op.

  Na een bezoekje aan Yanque en Maca, kleine dorpjes in de buurt, rijd je terug naar Chivay. Neem hier een verkwikkend bad in de vulkanische warmwaterbronnen La Calera.

  Dag 6

  Genieten van de Colca-regio

  Gedurende de voormiddag geniet je van een vrij moment... In de namiddag reis je door naar Puno.

  Dag 7

  Drijvende rieten eilanden

  Je zet koers naar de Uros-eilanden vandaag, de drijvende rieten eilanden op het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. De lokale bevolking maakt je wegwijs en onderwijst je over hun gewoonten en levensstijl. Nadien breng je een bezoek aan Taquile, een authentiek eiland dat bekend staat om zijn wevers en traditionele manier van leven. Zowel mannen als vrouwen dragen hier nog hun traditionele kledij, ontstaan uit een vermenging van inheemse tradities en Spaanse invloed.

  Op het einde van de dag neemt de gids je mee naar de Aymara gemeenschap Luiquina Chica waar je bij een gastgezin zal overnachten. Een unieke manier om het leven in de Andes ten volle te ervaren!

  Dag 8

  Leven in de Andes

  De gastfamilie neemt je mee in het dagelijkse leven in de Andes. Samen ga je dieren voederen, brood maken, vissen, voor de kleinste kinderen zorgen, quinoa oogsten of aardappelen planten. Na de lunch neem je afscheid van jouw familie en reis je door naar Desaguadero, de grens tussen Peru en Bolivia.

  Onderweg naar La Paz houd je halt aan de Tiwanaku ruïnes en ontdek je de prachtige tempels, piramides en toegangspoorten. Wees verbaasd over de vaardigheid en behendigheid die men aan de dag moest kunnen leggen om zo'n indrukwekkende architecturale gebouwen te plaatsen. Je wordt er even stil van...

  Dag 9

  La Paz

  Wandel rustig rond, acclimatiseer aan de hoogte en de maak kennis met de kleurrijke lokale bevolking.

  's Namiddags leidt de gids je rond in deze fleurige stad. Van het uitkijkpunt Killi Killi trek je naar o.a. de kathedraal die pronkt op het grote marktplein. Ook de maanvallei, met haar prachtige landschappen, de kabelbaan, de heksenmarkt (waar gedroogde lama-foetussen verkocht worden) en zoveel andere interessante plaatsen staan op de planning.

  Dag 10

  De zoutindustrie

  Pick up aan het hotel en transfer naar de luchthaven. Vlucht naar Uyuni.

  Aankomst en start van de 3-daagse rondreis op de zoutvlaktes. Je start met een rondleiding in het treinenkerkhof; hier zie je oude stoomlocomotieven die gebruikt werden in de mijnindustrie. Nadien zet je de tocht verder naar Colchani, waar je als het ware ondergedompeld wordt in de zoutindustrie. Een bezoek aan het zouthotel/-museum is natuurlijk een must!  Na de lunch bezoek je Incahuasi Island, een rotsachtig eiland in het midden van de zoutvlakte waar enorme cactussen groeien.

  Terugkeer naar Uyuni voor overnachting.

  Dag 11

  De zoutvlakte van Uyuni

  Vandaag bezoek je de kleinere en heel mooie lagunes zoals Canapa, Hedionda, Chiarkhota en Honda. Ook de alomgekende stenen boom (een door erosie en wind bewerkte rots die nu de vorm heeft van een champignon/boom) breng je een bezoekje.

  Dag 12

  Kleurrijke meren en geisers

  In vergelijking met de kleinere lagunes die je gisteren bezocht, is het vandaag tijd voor de ‘grote kleppers’. Na het ontbijt bezoek je Laguna Colorada, een lagune met water dat rood kleurt, te danken aan de algen die er in huizen. Je ziet ook enkele geisers die verschillende kleuren kunnen aannemen.

  Ook de groene lagune en de Licancabur-vulkaan staan op het programma.

  De indrukwekkende en kleurrijke fenomenen kan je op het einde van de dag rustig verwerken als je terugvliegt naar La Paz.

  Dag 13

  Cuzco

  Cuzco ligt nu binnen handbereik!

  Na het ontbijt vlieg je terug naar Cuzco waar je geniet van een gezellige vrije dag... Kuier een beetje rond, geniet van de vele winkeltjes, terrasjes, zuiderse sfeer en warme mensen.

  Dag 14

  Cuzco, de voormalige Incahoofdstad

  De lokale gids neemt 's ochtends mee door het historisch centrum van de stad. Langs oude Inca-muren, overblijfselen van de gigantische paleizen, door smalle kasseistraatjes langs mooi bewaarde koloniale woningen en aangename pleintjes leidt hij je naar het centrale plein, de indrukwekkende kathedraal, de Koricancha tempel, de San Blas kerk en de San Pedro markt.

  Dag 15

  De Heilige Vallei

  Een vrolijke start vandaag in Pisac op de kleurrijke markt. Ervaar hoe de lokale inwoners enorm begaafd zijn in handwerk, goudsmederij, textiel en zoveel meer. Ook de ruïnes van Pisac staan natuurlijk op het programma. Laat de Inca-terrassen, muren, kerkhoven en zo veel meer je overweldigen. Nadien zet je de verkenning van de “Sacred Valley” verder met een bezoek aan het fort van Ollantaytambo.

  Dag 16

  Terrasjesdag "op z'n Inca's"

  De dag start met een bezoek aan de cirkelvormige terrassen van Moray. Zij waren in de Incatijd een gigantisch agrarisch laboratorium. Hier experimenteerden de Incageleerden met het aanpassen van bepaalde gewassen aan verschillende bodemtypes.

  Vervolgens zet je koers naar Maras waar al sinds de Incatijd zout gewonnen wordt. Heet zoutwater dat vanuit een bron in een vulkaan opwelt, wordt naar tientallen zoutbassins geleid die in terrassen tegen de flank aanleunen.

  Na een korte passage in Ollantaytambo, de stad van een van de Inca generaals, kom je in Aguas Calientes.

  Dag 17

  Machu Picchu

  Vandaag beleef je het hoogtepunt van de reis! Een bezoek aan dé Incasite, Machu Picchu.

  Tijdens jouw bezoek aan een van de meest besproken sites, geeft de gids je toelichting over de pleintjes, heilige fonteinen, ruimtes, kamers en zoveel meer. Onbeschrijflijk mooi zijn zowel de ruïnes als de omgeving. Ook de meest ervaren reiziger wordt gefascineerd door de pracht van deze intact bewaarde Inca-stad. Voor de liefhebbers zijn er mooie wandelingen te maken, zoals naar de Zonnepoort waar je een verbluffend uitzicht hebt over de hele regio.

  In de namiddag keer je terug naar Aguas Calientes, Ollantaytambo en Cuzco.

  Dag 18

  Niños Unidos Peruanos Foundation

  Vandaag beleef je een vrije dag in Cuzco en kies je mogelijk voor een deugddoende massage na of nestel je jezelf op een gezelllig terrasje.

  Je kan ook een bezoek brengen aan de Niños Unidos Peruanos Foundation. Dit is een project dat opgestart werd door Jolanda van den Berg om kinderen tussen 6 en 18 op te vangen. Deze kinderen raakten o.w.v. sociale of economische redenen geïsoleerd. Naast een warme douche, maaltijden en medische hulp, krijgen ze ook vooral troost, steun en liefde. Verder zijn ze ook vrij om hun kindertijd te beleven, zoals de andere kinderen dat kunnen, met bijvoorbeeld een bezoekje aan de privécinema, een boek lezen in de bib, ...

  Overnachten doe je in hotel Los Niños, een van de hotels die het project ondersteunt.

  Dag 19

  Cuzco - Lima

  Je neemt vandaag afscheid van de Incacultuur en keert weer naar Lima.

  Dag 20

  Terugreis

  Zeg het Zuid-Amerikaanse continent geen vaarwel, maar keer terug huiswaarts met mooie herinneringen en plannen voor een volgend bezoek?!

  Periode

  Afreis dagelijks.

  Prijzen

  16-daagse rondreis:

  € 3919 per persoon (o.b.v. 2 personen – standaard tweepersoonskamer)

  € 3415 per persoon (o.b.v. 4 personen – 2 x standaard tweepersoonskamers)

  20-daagse rondreis:

  € 4285 per persoon (o.b.v. 2 personen – standaard tweepersoonskamer)

  € 3665 per persoon (o.b.v. 4 personen – 2 x standaard tweepersoonskamers)

  Voor een éénpersoonskamer wordt een singletoeslag aangerekend.
  Andere opties (zoals bijv. single supplement, korting driepersoonskamer of een ander aantal reizigers) op aanvraag.

  Prijzen geldig t.e.m. december 2021.

  Op reis met een groepje? Dan kan een groepskorting van toepassing zijn. 

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

  Begeleiding

  Engelstalige lokale gidsen en (privé)chauffeurs.

  Budget / geld

  De lokale munt in Peru is de Peruviaanse sol (PEN). In Bolivia betaalt men met de boliviano (BOB).

  Kijk voor de actuele koers op de website www.xe.com of op Google.

  Combinatie van cash (beperkt) en kredietkaart is aangeraden. Met je Belgische bankkaart (met maestro-functie) is het mogelijk geld in de lokale munt af te halen aan de automaten. De kosten zijn hiervoor soms aan de hoge kant. Het is voordeliger om, waar mogelijk, met kredietkaart te betalen. Kredietkaarten zoals Visa, Master Card en American Express worden algemeen aanvaard.

  Belangrijk! Standaard zijn alle Belgische Maestro kaarten geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. Je kunt de kaart door je bank laten ontgrendelen. Bij sommige banken kan dit online doen. Kredietkaarten zoals Visa, Mastercard en American Express worden algemeen aanvaard maar je kijkt het best ook na bij je bank of ze niet geblokkeerd zijn.

  Zowel Euro als USD kan gewisseld worden (best geen te oude briefjes).

  In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 70 344 344). 

  Fooien voor chauffeurs en gidsen zijn niet inbegrepen. Ze zijn echter wel gebruikelijk en worden verwacht.

  Documenten

  Een geldig internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na terugkeer in België.

  Voor de reservatie en bevestiging van de binnenlandse vluchten hebben we je paspoortgegevens nodig. We verzoeken je dan ook om bij de inschrijving van de reis deze gegevens (= nummer) mee te delen.

  Wie via de Verenigde Staten vliegt, dient ook online een ESTA in te vullen.   

  Fotograferen

  Deze reis zal zowel de professionele als ook de amateurfotograaf bijzonder kunnen boeien!

  Fotograferen is schrijven met ‘licht’ en welk gebied leent zich daar beter toe dan de Salar de Uyuni of de Zuid-Lipez?!

  Dit surrealistische landschap inspireerde fotografen en filmmakers wereldwijd. Het bijzondere licht en de grote diversiteit aan bijzondere natuurfenomenen maken dat u ononderbroken blijft fotograferen. Er zijn uiteraard ook de kleurrijke marktjes en traditionele klederdrachten. Je doorkruist de majestueuze berglandschappen van het Andesgebergte met als hoogtepunt Machu Picchu en geniet volop van en een typische fauna en flora.

  Fysiek

  Het ritme van deze rondreis is tamelijk rustig, echter maken we wel maximaal gebruik van de beschikbare vakantiedagen. De reis is haalbaar voor iedereen met een goede gezondheid en doorsnee conditie.

  De reis begint in Lima waarna de hoogtemeters opgebouwd worden. U vliegt door naar Cuzco (ca. 3300m) en trekt verder naar La Paz (3600m). Het verblijven op grote hoogte kan aanvankelijk zorgen voor licht ongemak (hoofdpijn en een beetje vermoeidheid). Met voldoende nachtrust en veel drinken (alcohol best beperken) verdwijnen deze symptomen vrij snel. Indien u aanhoudend last blijft hebben, aarzel dan niet om een dokter te contacteren, want een mogelijke hoogteziekte neem je best ernstig.

  Gezondheid

  Voor Bolivia is een inenting tegen Gele Koorts verplicht.

  Voor professionele en up-to-date informatie verwijzen we u door naar het Tropisch instituut in Antwerpen of naar de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

  Kledij

  Door de grote temperatuurschommelingen is de laagjesmethode aangewezen.

  Een warme fleece, stevige stapschoenen en een waterdichte windjack type gore-tex zijn onmisbaar in je bagage. Een dagelijkse (korte) regenbui is niet uitgesloten. Deze rubriek wordt uitgebreid besproken in de reisdocumenten.

  Klimaat

  Verspreid over Peru en Bolivia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.

  Peru is een land gelegen in het westen van het continent Zuid-Amerika. Het westen en zuidwesten bestaat vooral uit berggebied (Andesgebergte) met een relatief smalle strook laag kustgebied ten westen van de bergen, het oosten en noorden bestaat uit laagvlaktes.

  Dankzij de wisselwerking tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte ontstaat er langs de kuststrook van Peru een apart systeem waarbij de hoeveelheid neerslag gereduceerd blijft, maar ook het totaalaantal uren zonneschijn vrij beperkt is door optrekkende mist en wolken vanaf de zee. Dit geldt vooral voor het noordwesten van Peru, meer zuidwaarts heb je hier veel minder last van.

  Echt direct langs de kust is er sprake van vaak zeer hardnekkige mist, die Garua genoemd wordt. Dit type mist is kenmerkend voor de laaggelegen gebieden ten westen van de Andes en wordt veroorzaakt door het relatief koele zeewater dat de mist het land op blaast. In de koele periode (mei tot en met oktober) zorgt dit verschijnsel in de lagergelegen gebieden van de bergen voor een bijna permanente laag van mist, waardoor de traditionele indianen er vaak voor kozen om in de hoger gelegen delen van de bergen te gaan wonen, waar het zonnig en droog is.

  In het Andesgebergte wordt de temperatuur vooral bepaald door de hoogte, zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur in de valleien vaak tussen de vijftien en twintig graden terwijl die op de bovenste bergtoppen onder het vriespunt kan liggen.

  La Paz bevindt zich op een hoogte van ongeveer 3600 meter binnen de Hoogvlakte van Bolivia en heeft een gematigd chinaklimaat (sommige bronnen delen La Paz ten onrechte in bij de gebieden met een hooggebergteklimaat). Met bijna 2500 uur zonneschijn per jaar is La Paz redelijk zonnig, de zeshonderd millimeter neerslag op jaarbasis maken van La Paz een stad met iets minder neerslag dan een gemiddelde Belgische plaats. Neerslag valt hier hoofdzakelijk van december tot februari, waarbij de hoeveelheden de honderd millimeter per maand kunnen passeren. Van mei tot september valt er vrijwel geen neerslag; deze periode kan neerslag zowel in de vorm van regen als sneeuw vallen. 

  Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld. De zoutvlakte ligt op 3600 meter hoogte en is een enorme vlakte van ca. 10 vierkante kilometer. De korst is enkele meters dik en ligt bovenop een zoutwater meer. In het meer ligt zo’n 50% van ‘s werelds lithiumvoorraad opgeslagen. Het klimaat in Salar de Uyuni is het hele jaar door vrijwel gelijk. De temperatuur stijgt in de zomermaanden (november, december) tot ongeveer 20°C. In de nacht is het gedurende het hele jaar koud. Tussen de -5°C en 5°C. Regen valt er nauwelijks. De vlakte kan wel onderlopen door overvloedig water uit naburige meren.

  Logies

  Overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (tenzij anders vermeld in het programma).

  De hotels werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land. We opteren voor comfortabele hotels (toeristenklasse, kamers met douche en wc). Wenst u een hogere categorie te boeken, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers.

  Maatwerk

  Heb je meer of minder tijd beschikbaar? Wil je een Amazone-extensie? Bezoek je ook graag de witte stad Arequipa? Ben je ook benieuwd naar het droge woestijnlandschap in de kuststrook van Peru? Heb je speciale interesses en wensen? Wil je meer of minder wandelen? Veel is mogelijk. Contacteer ons voor een offerte op maat via wereldreizen@zuiderhuis.be.

  Vlucht

  Vluchten naar Peru en Bolivia zijn snel volgeboekt tijdens het hoogseizoen (juli-augustus), tijdig plannen en reserveren is sterk aangeraden.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  22/04/2020