Op zoek naar iets?

Peru

Peru, el país más rico del mundo

Peru is het rijkste land ter wereld, maar niet in westerse termen. Het is een rijkdom die zich uit in een glimlach, een zonnige dag in Arequipa of een adempauze hoog in de altiplano. De Peruvianen zijn een hoffelijk en levenslustig volk, steeds bereid om te delen wat ze hebben. Het is een rijkdom die het waard is om voor te vechten, zoals Nobelprijswinnaar en Peruaans monument Mario Vargas Llosa dat in zijn verhalen en vertelsels al een leven lang doet. Bij ZuiDERHuiS Wereldreizen mengen we ons graag in het strijdgewoel, opdat de schatten van Peru gevrijwaard blijven.

Sierra (bergen), costa (kust) en selva (jungle), 28 klimaattypes (van 32 wereldwijd) en 2500 soorten loofbomen diep in de jungle, de rijkdom van Peru schuilt in sensationele landschappen en een ongekende biodiversiteit. Ook etnisch is Peru erg divers. Zo’n 45% van de bevolking is inheems en houdt hardvochtig vast aan tradities en rituelen. Langs de grens met Brazilië zouden zelfs nog enkele no contactados wonen, misschien wel de (aller)laatsten op onze planeet. Peru is een land om te koesteren, en daar kan duurzaam toerisme een belangrijke rol in spelen.

We zijn niet de enige die er zo over denken. Aan de voet van El Misti, de vulkaan die over Arequipa waakt, zag in 1936 een zekere Jorge Mario Pedro Vargas Llosa het levenslicht. Op zich niet noemenswaardig, ware het niet dat Vargas Llosa, verwoed voorvechter van democratische vrijheden, de komende 80 jaar met dezelfde gretigheid over zijn Peru zou waken.

De geschiedenis van Peru is een complex kluwen van verhalen en tegenstrijdigheden, en doet in veel opzichten aan die van buurlanden Ecuador en Chili denken. Net daarom is de literatuur van Latijns-Amerika anders dan de Europese: geëngageerd, soms activistisch en steevast begaan met het lot van de stemlozen. Mario Vargas Llosa in Peru, Eduardo Galeano in Uruguay, Julio Cortázar in Argentinië en José Donoso in Chili zijn maar enkele schrijvers die met lede ogen aanzagen hoe democratie en dictatuur elkaar in sneltempo opvolgden in de 20e eeuw.

(tekst gaat verder onder de foto)

Groepsreis 20-30'ers in Peru

Bij de Zuid-Amerikaanse kroniekschrijvers weerklinkt ook geweldig veel liefde voor hun continent. Voor de vitaliteit van haar etnisch diverse bevolking, haar rijke (pre-koloniale) geschiedenis, voor de natuurlijke rijkdom van de Andes en de Amazone, voor de glimlach en menselijke warmte van zij die niet veel hebben maar toch veel geven. Over zijn landgenoten zei Vargas Llosa dat ze troost vinden in verbeelding, uitvinding, dromen en leugens, omdat niemand echt weet wat er aan de hand is. Vandaag doet Peru het echter gewoon goed. Het BBP stijgt jaarlijks tussen 4% en 6% en de armoede- en werkloosheidscijfers zijn spectaculair gedaald.

Peru kijkt vol verwachting vooruit, naar een rooskleurige toekomst, en daar willen wij graag aan meewerken. Met ZuiDERHuiS Wereldreizen krijg je tijdens De spiegel van de Andes een pittige bloemlezing van de hoogtepunten van Peru. Twee weken lang duiken we de rijke geschiedenis van Peru in: koloniale architectuur in Arequipa, machtige vulkanen in Colca Canyon, de drijvende eilanden van de Uros-indianen op het Titicacameer, de erfenis van de Inca’s in en rond Cuzco en Machu Picchu en uiteraard ook de bruisende hoofdstad Lima.

Voor echte adrenalinejunkies hebben we het programma een beetje uitgebreid. Puur avontuur in de Andes combineert de hoogtepunten van Peru met een stevige dosis actie: raften, kajakken, met een sportvliegtuigje over de Nazcalijnen, mountainbiken, sandboarden en met de sandbuggy de woestijn door. 21 dagen onvervalst avontuur, waarna de adrenaline nog enige tijd door je bloedbanen giert. Bovendien kan je Peru ook combineren met Bolivia, die andere bakermat van de Inca’s.  

Machu Picchu in Peru