Op zoek naar iets?

Plasticvrij op reis

Plasticvrij op reis: 5 tips!

In 2018 belandde wereldwijd zo’n 8 miljoen ton (!) plastic afval in onze oceanen. Steeds vaker duiken de slachtoffers van die vervuiling op onze stranden en bijgevolg op ons netvlies op. Vogels, vissen en zoogdieren geraken verstrikt in plastic ringen of gaan een vroege dood tegemoet omdat het plastic in hun maag niet verteert. Toerisme speelt ironisch genoeg een prominente rol in die vervuiling. Net die plaatsen die we met zijn allen koesteren en gaan bezoeken, lijden het meest onder plastic vervuiling. Het kan echter ook anders. Zowel touroperator als reiziger hebben een rol te spelen willen we de kostbare fauna en flora in onze oceanen vrijwaren.

1. Persoonlijke hygiëne

 

Je hoeft heus geen Peruviaanse goudschatten te spenderen om je plasticverbruik op reis stevig terug te schroeven. De grootste vijand van heel wat waardevolle ecosystemen op onze planeet is single-use plastic, m.a.w. plastic dat slechts eenmaal gebruikt wordt of één enkel doel dient. Een (niet zo) uitstekend voorbeeld is wat zich allemaal in je toilettas bevindt: douchegel, shampoo, deodorant, wattenstaafjes, tandenborstel... Niet getreurd, voor alles bestaat een duurzaam (en niet noodzakelijk duur) alternatief. De eerste drie items kan je eenvoudig inruilen voor blokken zeep, shampoo en deodorant, terwijl veel supermarkten – ook in België – tandenborstels en wattenstaafjes van hout en bamboe aanbieden.

Persoonlijke hygiƫne

2. H2O

 

Wereldwijd worden per minuut zo’n miljoen plastic flesjes water en andere drankjes aangekocht. Een aanzienlijk deel daarvan belandt rechtstreeks of via de nodige omwegen weer in onze wereldzeeën. Uit een recente studie van de Universiteit Gent blijkt dat mensen die vaak vis of zeevruchten eten gemiddeld maar liefst 11.000 stukjes microplastic per jaar verorberen. We vergiftigen dus niet enkel het leven in onze oceanen maar ook onszelf. Wat kan je daar nu concreet aan doen wanneer je de wereld rondreist? Steeds meer hotels, hostels en lodges bieden gratis (en betrouwbaar) kraantjeswater aan en zeggen resoluut neen tegen plastic flesjes. Wat ons nog rest is onze Hervulbare Dopper, Klean Kanteen of Grayl mee te nemen!

Hervulbare waterfles

3. Eet, drink en koop lokaal

 

Naar de verste uithoeken van onze planeet reizen om daar net hetzelfde te eten wat je thuis gewoon bent kan je maar bezwaarlijk reizen noemen. Heel wat megalomane hotelketens en multinationals bieden westerse toeristen westers eten aan en houden zo een ontzaglijke importhandel draaiende. Daar komt uiteraard ook heel wat verpakking bij kijken. Om de bevoorradingsketen in te korten schuif je maar beter je voeten onder tafel bij de lokale bevolking, waar de producten gewoon dagvers van het veld worden geplukt. Mocht je zelf je onovertroffen culinaire talenten willen aanwenden kan je nog steeds een juten zakje meenemen naar de plaatselijke (super)markt en bedank je vriendelijk wanneer de winkelbediende je een plastic zakje aanbiedt.

Eet en drink lokaal

4. Ecologisch naar bed

 

In de definitie van toerisme zit vervat dat er überhaupt iets moet overblijven om te bezichtigen en die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet enkel bij de individuele reiziger. Ook reisorganisaties en uitbaters spelen een belangrijke rol in het plastic debacle. Hoewel de betonnen gedrochten aan de Spaanse costa’s het ergste doen vermoeden worden vandaag wereldwijd ecologische lodges en hostels uit natuurlijke materialen opgetrokken, vaak voorzien door zonne-energie. Ook hotels kunnen hun steentje bijdragen, gaande van lokaal organisch voedsel tot het niet langer aanbieden van miniatuurshampoo en -douchegel. Wees wel steeds op je hoede voor greenwashing en blijf – zowel reisorganisatie en reiziger – steeds kritisch.

Ecolodge in Zimbabwe

5. Denk vooruit!

 

Kleren, reistassen, toiletzakken... de goedkoopste optie wordt vaak in Verweggistan voor een hongerloon geproduceerd en gaat meestal maar één of enkele reizen mee. Er zijn voldoende duurzame labels (bv. Vaude & Patagonia) die net iets meer vergen van je maandloon maar tevens zoveel langer meegaan alvorens de geest te geven. Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is dus: denk vooraf en denk vooruit! Het is uit kleine dingen, zoals bijvoorbeeld geen rietje in je drankje of een herbruikbare koffiebeker, dat grote mentaliteitswijzigingen geboren worden.