Op zoek naar iets?

Lapland

Praktische info Scandinavië

Benodigde documenten

Voor zowel Finland, Zweden als Noorwegen volstaat de identiteitskaart en voor kinderen de KIDS ID. Alleen-reizende kinderen jonger dan 18 jaar moeten op de luchthaven een schriftelijke toestemming van de ouder(s) voorleggen. Deze dient op voorhand gevalideerd te worden door de gemeente- of stadsdiensten van je domicilie.

Klimaat en temperaturen

De Scandinavische zomers kan je vergelijken met de zomers in West-Europa. De temperaturen klimmen echter minder hoog. Als de 25°C bereikt wordt, spreken we van erg mooi zomerweer. De temperaturen zijn echter afhankelijk van seizoen tot seizoen en van regio tot regio.

Lapland situeert zich grotendeels boven de poolcirkel en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het gebied kent een subarctisch klimaat met koude winters. De koude is echter zeer draaglijk: het is een ‘droge’ koude waardoor je vaak niet het gevoel hebt dat de temperaturen zo diep onder het vriespunt gaan. Met de speciale kledij die we je ter beschikking stellen, heb je het overdag lekker warm. ’s Avonds warm je op in een welverdiende sauna. De hele winter lang heeft Lapland iets te bieden. Van eind oktober tot eind april kan je genieten van de winter in al zijn facetten.

November

De eerste permanente sneeuw valt. De temperaturen zijn mild, gemiddeld van -10°C tot -3°C. De dagen korten echter snel, de winter valt in.

December

De donkerste maand in Lapland. In het Hoge Noorden rond Kiruna en Muonio zal de zon enkele weken niet opkomen. Toch is dit een zeer mooie, vaak magische periode: bij helder weer ontwaar je een eeuwige zonsondergang, met warme roze kleuren. De maan en de reflectie van de sneeuw zorgen dan weer voor een paars-blauwachtige gloed en geven het geheel iets surrealistisch. Dit verschijnsel heet Kaamos. Tijdens deze donkere periode kan je bovendien uitstekend het poollicht waarnemen op heldere nachten. De eerste hevige sneeuwval situeert zich traditioneel begin december en de eerste huskytochten en sneeuwscootertochten gaan van start. Vaak gelden hiervoor speciale promoties.

Tijdens de eindejaarsperiode ontpopt Lapland zich tot een ideale kerstbestemming. Je brengt gezellige avonden door in de sauna of bij een knetterend haardvuur, en maakt overdag actieve excursies in het winterwonderland. Een bezoek aan de Kerstman is uiteraard een must.

Januari

De naaldbomen buigen door onder de dikke pakken poedersneeuw. Januari staat vaak synoniem voor een feeëriek Lapland. Dit is een van de koudste maanden in het hoge noorden, de temperaturen dalen tot -25°C. Voor sneeuwscootertochten en huskytrips is dit een interessante periode. Gekleed in warme kledij (die je op al onze arrangementen gratis ter beschikking wordt gesteld!) geniet je van een ‘echte’ winter. Na de eindejaarsperiode is het traditioneel ook enkele weken wat rustiger qua bezoekers. Ben je niet aan schoolvakanties gebonden dan is dit een uitstekende periode om naar Lapland te reizen.

Februari

De dagen lengen snel en de zon is vaak terug van de partij, net als grote hoeveelheden sneeuw. De temperaturen bereiken nu hun dieptepunt, maar de droge lucht maakt zelfs een -30°C draaglijk. Heldere nachten zijn de ideale momenten voor noorderlicht. Februari is de topmaand voor Lapland. Veel lodges en hotels zijn maanden vooraf volgeboekt, mede door de schoolvakanties in verschillende Europese landen. Niettemin is er plaats genoeg in dit uitgestrekte gebied: je hebt nooit het gevoel dat je op een drukke vakantiebestemming bent wanneer je de wildernis in trekt.

Maart

De maand maart heeft lange dagen met vaak veel zonuren. Het koudste deel van de winter is voorbij. Een ideale periode om er actief op uit te gaan en te genieten van de natuur. De sneeuwhoogte bereikt zijn maximum. De gemiddelde temperatuur stijgt tot -10°C, en de sneeuw verdwijnt stilaan van de naaldbomen. Ook de schoolvakanties van februari zijn achter de rug waardoor het op veel plekken weer rustiger wordt.

April

Een ideale periode voor  een relatief ‘warm’ Laplandverblijf bij milde temperaturen (-5°C). De sneeuw begint langzaam te smelten en na meer dan 200 (!) dagen maakt de winter eind april eindelijk plaats voor de korte zomer. April en de Paasvakantie zijn een uitstekende periode om naarLapland te reizen: volop sneeuw, een schitterend zonnetje, aangename koude en hard bevroren meren. Ideaal dus om bijvoorbeeld met de kinderen naar Lapland  te reizen als alternatief voor de jaarlijkse skivakantie.

Mei

Terwijl in Lapland de dooi intreedt, kan wie ook in de maand mei nog wil genieten van puur winteravontuur, terecht op de fabelachtige Spitsbergen archiepl. Halverwege tussen de Noordkaap en de Noordpool blijft de zon 24u per dag aan de hemel.

Zomer

Voor Noorwegen loopt de beste reistijd vanaf mei tot september. De warme Golfstroom zorgt het hele jaar door voor een redelijk gematigd klimaat. In het zuiden van Noorwegen is de kans op regen groter dan in het noorden. Hou er wel rekening mee dat, afhankelijk van hoe streng de winter is geweest, tijdens mei en begin juni, bepaalde bergpassen nog kunnen gesloten zijn.
Ook een bezoek aan zomers Finland plan je best tussen mei en september. In het zuiden van Finland zijn de temperaturen heel de zomer door aangenaam. In het hoge noorden van Finland zijn de beste maanden qua weer juli en augustus.

Tijdens de zomermaanden tovert de middernachtzon Scandinavië om in het 'land dat niet gaat slapen'. Zeker in het hoge noorden is er continu daglicht. Erg lange dagen dus waarbij je volop van de natuur kan genieten. Dit is ook de ideale periode om een rondreis door het machtige landschap van Noorwegen te maken.

Juni en augustus zijn de beste reisperiodes voor Zweden. In juli hebben de meeste Zweden vakantie. Aangezien zij veelal in eigen land op vakantie gaan, kan het er dan flink druk zijn. In het zuiden ben je vrijwel heel de zomer door verzekerd van goed weer, vanaf juni geniet ook het noorden van Zweden volop van de zon.

Spitsbergen, halverwege de noordkaap en de noordpool, kent de meest extreme klimaatverschillen van Scandinavië. Het winterijs verdwijnt hier pas in juni en de winter keert al weer in september. De zomertemperaturen reiken niet hoger dan een 6 à 7 graden Celsius.

Voor heel Scandinavië geldt dat, vooral rond 21 juni, de dagen enorm lang zijn. Hoe noordelijker je reist, hoe korter de nachten zijn. Vanaf de poolcirkel (66 graden noorderbreedte) gaat de zon zelfs één of meerdere dagen niet onder en spreken we van de middernachtzon. Op Spitsbergen is dit fenomeen het meest extreem. Tussen begin maart en begin oktober gaat de zon er niet onder. Meer info over dit wonderlijke natuurfenomeen vind je op de volgende pagina’s.

Herfst

Vanaf september treedt de ruska in, de Lapse herfst, waarbij de natuur zich van zijn kleurrijkste kant laat zien. Een ideale periode voor een husky trainingsweek, waarbij je de honden mee klaarstoomt voor het winterseizoen.

De ruska is een periode van ongeveer anderhalve maand tijdens de herfst. In de noordelijke helft van Scandinavië begint die periode al rond eind augustus. De bomen kleuren op korte tijd spectaculair geel en oranje. Voor de Scandinaven is dit een heerlijke tijd. Er worden volop bessen en paddenstoelen geplukt en velen onder hen bereiden zich ook voor op het jachtseizoen. De nachten worden kouder en de avonden worden donkerder. Vanaf september komen de eerste nachten met vorst. In Lapland worden de rendieren bijeengedreven met het oog op de nakende winter.

Medische tips

 • indien je medicijnen neemt, neem dan zeker de bijsluiter en een reserve voorraadje mee. Dat bespaart je een hoop zoekwerk in een lokale apotheek als je je medicijnen verliest.
 • heb je een bril of lenzen, neem dan zeker een reserve exemplaar mee. Wens je een bril te dragen onder je skimasker, zorg dan zelf voor een voldoende groot exemplaar.
 • voor vaccinaties en ander medisch advies verwijzen we naar je huisarts.
 • leidingwater kan je overal veilig drinken.
 • een ‘cold cream’ op oliebasis beschermt je huid tegen de koude.
 • een goede zonnecrème/sunblock is aan te raden, de zon kan fel schijnen en er is een enorme reflectie e op de maagdelijke sneeuw.
 • ook een goede zonnebril is essentieel, ook in de winter, niet alleen voor de reflectie van de zon op de sneeuw, maar ook in geval van white-out.
 • onderkoeling: in december en januari kunnen uitschieters naar -40 graden Celsius voorkomen en is -25 graden Celsius heel normaal. Dit klinkt kouder dan het in werkelijkheid aanvoelt. Het waait weinig en je krijgt goede dikke kleding bij de excursies. Vraag altijd raad aan je gids hoe je het weer warm kunt krijgen. Heb je tintelende vingers of ben je het gevoel kwijt, dan hou je ze best onder lauw stromend water.
 • ‘s winters draag je best geen te nauwsluitende kledij, schoeisel of handschoenen.
 • ‘s zomers is een regenjas geen overbodige luxe.

Uitrusting

Zomers Scandinavië

Net zoals in de winter, is het ook in de zomer van groot belang dat je de juiste kledij en het juiste materiaal meebrengt naar Scandinavië. Vooral tijdens trektochten komt het er op aan om
goed voorbereid de tocht aan te vatten. De volgende zaken mogen niet ontbreken op je ‘wat neem ik mee?’ lijstje voor je Scandinavië zomervakantie.

 • rijbewijs in geval van huurwagen
 • Noorse of Zweedse Kronen (eventueel kan je die ook uit de geldautomaat halen bij aankomst)
 • pantoffels (in Scandinavië is het immers de gewoonte dat je je schoenen uittrekt bij het binnenkomen)
 • insectenspray
 • stevig, waterdicht schoeisel
 • voldoende warme sokken
 • water- en winddichte regenjas
 • fleece
 • wandelstokken indien gewenst
 • tijdens de trektochten: rugzak met extra t-shirt, fleece, sokken, voldoende voedsel en proviand, hoofdlamp en batterijen, plastic zak voor afval, kaart en kompas
 • hoofddeksel
 • sjaal
 • handschoenen
 • zonnebril en zonnecrème
 • EHBO-kit

Winters Lapland

Als je in de winter naar Lapland reist, is het juiste materiaal een belangrijk element in het welslagen van je reis. We geven je hieronder alvast enkele tips voor de kledij die je dient te voorzien. Voor de meeste programma's ontvang je ter plaatse ook gratis een gespecialiseerde uitrusting in functie van je activiteiten (thermisch pak, poollaarzen, speciale handschoenen, helm, eventueel slaapzak...). Dit wordt bij elk programma vermeld.

Zelf te voorzien:

 • Gewone, relaxe schoenen, sportschoenen voor in de hutten onderweg in geval van meerdaagse tochten, en voor in het hotel.
 • Een goede zonnebril of een skimasker dat geen zon en sneeuw binnenlaat.
 • Thermisch ondergoed met lange mouwen: in fleece, in merino, in capilene, powerstretch... Om aan te doen bij extreem koude omstandigheden. Verhoogt het comfort tijdens je verblijf aanzienlijk tijdens activiteiten.
 • Fleece: een extra warmtelaag voor onder je windstopper of voor in de hut.
 • Handschoenen: 1 paar dunne (fleece) handschoenen  Extra eenmalige handwarmertjes zijn een felle aanrader voor mensen die snel koude handen hebben. 
 • Handwarmertjes: te verkrijgen in buitensportzaken: handig bij zeer koude handen.
 • Dunne onderkousen en warme skikousen: kousen met een hoog wol of merino percentage voor winterse omstandigheden. Vraag naar de warmste die er zijn in je buitensportzaak.
 • Muts en sjaal.
 • Een klein rugzakje: kan handig zijn tijdens de activiteiten om kleine zaken weg te steken.
 • Eventueel een thermos voor warme dranken. 
 • Bij meerdaagse tochten waarbij je in woudhutten verblijft zelf een hoofdlamp en best ook een handdoek meebrengen
 • Zonnecrème. Bij huskytochten krijg je lokaal een skimasker wanneer het koud is.
 • Een 'cold cream' tegen de koude. Een crème niet op waterbasis is het beste want kan niet bevriezen op het aangezicht. Dus geen nivea, wel vaseline of lokale koudecrème.

Om het materiaal ter plaatse te krijgen, is een gewone sportzak, kitzak of valies geschikt. Bij meerdaagse tochten waarbij de bagage meegenomen wordt met de scooters of huskysleden zijn valiezen niet geschikt. Je zorgt dan ook best voor een extra (kleinere) sportzak of kitebag om materiaal over te laden. Op deze tochten mag je immers maximaal 12kg aan gewicht meenemen.

Wij raden je aan specifiek materiaal alleen in gespecialiseerde buitensportzaken te kopen. Daar hebben ze het juiste materiaal, koop je in vertrouwen en krijg je deskundig advies. Bovendien kan je ook rekenen op een dienst na verkoop: hou dus steeds je aankoopbon bij wanneer je technisch materiaal koopt.

Ontdek onze reizen naar Scandinavië