Op zoek naar iets?

Niveau

Praktische info voor je wandelreis

Welke wandelreis kiezen?

Ons omvangrijk aanbod wandelreizen komt tegemoet aan zowat elke wandelwens. Zowel binnen Europa als ver daarbuiten bieden we het hele jaar door tochten met bagagevervoer, wandelreizen vanuit een vast verblijf en uitdagende trekkings aan, zowel in groep als individueel.

Belangrijk is te weten wat je aankan en welke inspanning je bereid bent te leveren. We hebben daarom elke reis ingedeeld naar fysiek niveau. Ook voor het comfort dat je onderweg mag verwachten, hebben we een eigen classificatie (niet te verwarren met de traditionele hotelsterren) die varieert van zeer eenvoudig tot uiterst comfortabel.

Kleine groepen

Een reis met Zuiderhuis is een sociaal gebeuren waar je vaak stapvrienden voor het leven aan overhoudt.

Doordat de groepen op onze groepsreizen bewust beperkt worden tot gemiddeld een twaalftal deelnemers, heb je de kans om alle groepsleden en de begeleiders te leren kennen. Op onze groepsreizen ontmoet je mensen van alle leeftijden. Vanaf 18 jaar kan iedereen deelnemen aan een van de groepsreizen in deze brochure. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen mee onder begeleiding van een van de ouders.

Het minimum aantal deelnemers voor een individuele reis is meestal 2, dit omwille van de veiligheid. Een aantal tochten zijn wel geschikt om alleen te ondernemen, maar dan betaal je weer extra voor een 1 persoonskamer en het bagagevervoer. Het maximum aantal deelnemers is meestal niet vermeld omdat het bepaald wordt door tijdstip en beschikbaarheid van plaats in hotels of andere verblijfsmogelijkheden.

Voor gezinnen of families hebben we een speciaal aanbod!

Fysiek wandelniveau

We hebben onze reizen ingedeeld in vijf categorieën, aangeduid met blokjes als symbool. Daarbij houden we vooral rekening met de hoogteverschillen en met het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes). Ook het rugzakgewicht, het klimaat, het wandelterrein, de duur van de tocht en de hoogte kunnen uiteraard een rol spelen. Lees steeds ook de omschrijving van het niveau van de reis in de praktische reisinfo.

Deze indeling is een gemiddelde: een reis kan bestaan uit lichtere en zwaardere dagen. Uiteraard geldt steeds: hoe beter je conditie (en voorbereiding), hoe meer je zal genieten.

Lees hier alles over onze wandelniveaus.

Technisch wandelniveau

Naast de fysieke conditie, speelt vaak ook het technisch niveau een rol. De meeste van onze reizen staan open voor iedereen en kennen geen noemenswaardige technische moeilijkheden. Soms wordt het wat moeilijker en daarom maakten we voor deze reizen ook een indeling op technisch niveau.

Geen quotering: Goede, vlot begaanbare paden. Geen technische moeilijkheidsgraad.

Niveau 1
Hier en daar vervaagt het pad. Bij bergtochten worden enkele sneeuw- of puinhellingen overgestoken.

Niveau 2
Lichte klauterpartijen of occasionele passages met kabelzekering of laddertjes. Sneeuw- of puinhellingen zijn steiler of komen regelmatig voor.

Niveau 3
Van het maken van gletsjertochten tot het beklimmen van rotsen. Begeleiding door gediplomeerde beroepsberggidsen.

Prijzen

Voor onze reizen hanteren we een zo volledig mogelijke prijs. Onze basisprijs, zonder supplementen en is geldig per persoon in een gedeelde tweepersoonskamer. Onze prijzen omvatten doorgaans de vluchten (indien deze voor het programma voorzien zijn), de luchthaventaksen (plaatselijke luchthaventaksen buiten Europa zijn soms niet inbegrepen), alle verplaatsingen en alle overnachtingen, maaltijden, en bij onze groepsreizen ook de diensten van onze reisleiders.

Voor de meeste tochten die per wagen goed bereikbaar zijn, is het vervoer van en naar de afspraakplaats niet inbegrepen. Voor deze reizen is kostendelend (mee)rijden of openbaar vervoer mogelijk. Nooit inbegrepen zijn: de kosten voor visum, drank en persoonlijke uitgaven, verzekeringen en eventuele fooien voor lokale gidsen of chauffeurs. Per dossier wordt een administratie- en een dossierkost gerekend.

Reisdossier

Bij inschrijving op een groepsreis ontvang je van ons een reisfiche met alle praktische info die je nodig hebt voor je reis: reisweg, plaats en uur van afspraak, informatie over het logies, een bagagelijst. We raden alti jd aan om je uitrusting (schoenen, kousen, rugzakken, jassen, broeken, wandelstokken,…) in een gespecialiseerde buitensportzaak te kopen. Bij twijfel kun je onze reisfiche meenemen naar de winkel.

Ongeveer 3 weken voor aanvang van je individuele wandelreis ontvang je een uitgebreid reisdossier boordevol praktische informatie, tips en gedetailleerde dag-tot-dag beschrijving (één per geboekt dossier). Deze handige gids in pocketformaat werd voor elke individuele wandelvakantie zorgvuldig samengesteld en gecontroleerd door de wandelexperten van het Zuiderhuis. In de meeste gevallen ontvang je vóór vertrek ook het nodige kaartmateriaal en hotelvouchers. Maar het is ook mogelijk dat de kaarten en vouchers in je eerste hotel of op de afspraakplaats ter beschikking worden gesteld. Meestal aangevuld met andere informatie over de streek.

Vervoer van bagage

Voor de meeste tochten in lijn of lusvorm wordt je bagage vervoerd. Dit bagagevervoer – 1 stuk per deelnemer – is in bijna alle gevallen inbegrepen. In het reisdossier van je programma vind je informatie over het toegelaten maximumgewicht van de bagage. Onderweg draag je zelf een dagrugzakje. Voor een aantal tochten kan je ook ervoor kiezen je eigen rugzak te dragen.

Wanneer boeken?

Als je nu al zeker bent van je stuk, en ongelooflijk veel goesting hebt om samen met Zuiderhuis op groepsreis te vertrekken, waarom zou je dan nog wachten? Wie zich meer dan 4 maand vooraf inschrijft op een groepsreis binnen Europa of 6 maand vooraf op een groepsreis buiten Europa ontvangt 5% vroegboekkorting!

Tijdig boeken voor een individuele wandelreis is ook altijd aanbevolen, zeker voor de drukke zomermaanden en voor de programma’s in lijn, waarvoor dagelijks een ander hotel moet worden gereserveerd. Om dit soort programma’s te kunnen uitvoeren, is het nodig dat op iedere verblijfsplaats ook het voorziene logies kan worden bevestigd. Dit kan soms enige tijd in beslag kan nemen. Ook voor programma’s met vast verblijf die slechts enkele kamers ter beschikking hebben, is het nodig om tijdig te boeken. Indien een datum niet bevestigd kan worden, dan stellen we een andere vertrekdatum voor of zoeken we in overleg naar een ander programma dat wel mogelijk is. Hou er rekening mee dat een late inschrijving extra kosten met zich mee kan brengen.