fbpx Praktische informatie fietsvakanties - Zuiderhuis

Praktische informatie over onze fietsvakanties


1. Accommodatie

Een onbezorgde vakantie begint in een sfeervolle accommodatie. Afhankelijk van de fietsvakantie die je kiest, logeer je in kwalitatieve hotels, chambres d’hôtes, kajuiten of guesthouses. Bij de programma’s van hotel naar hotel kunnen we vooraf een indicatieve hotellijst bezorgen. We houden steeds rekening met eventuele voorkeuren, maar deze kunnen nooit gegarandeerd worden. Indien de hotelkeuze niet meer mogelijk is, wordt er een gelijkwaardige accommodatie ingeboekt.

Bij reservatie kan je vaak kiezen tussen een kamer dubbele kamer of een twin kamer: een dubbele kamer heeft 1 groot bed, een twin kamer 2 aparte bedden.2. Boekingsproces

Voor al onze fietsvakanties werken wij steeds met boekingen op aanvraag. Dit wil zeggen dat wij de effectieve beschikbaarheid pas kunnen nagaan nadat wij jouw boeking ontvangen hebben. De openstaande data op de website proberen wij zo up-to-date mogelijk te houden, maar beschikbaarheden fluctueren voortdurend.

Wanneer wij jouw boeking (via de website of via mail) en het voorschot ontvangen, starten wij het boekingsproces. Zodra de reis bevestigd is (na ong. 2 à 3 werkdagen), brengen wij je daarvan op de hoogte en bezorgen wij je de bevestigde bestelbon. Kan de reis niet meer bevestigd worden dan kijken wij graag samen met jouw naar een andere vertrekdatum of reis.3. Fietshelm

Voor je eigen veiligheid en om hygiënische redenen raden we steeds aan om je eigen helm mee te nemen. Moderne helmen bieden veel comfort, zelfs op warme dagen. Vandaar ons motto: Zet ‘m op!

In bepaalde Europese landen, zoals Spanje en Tsjechië, is het dragen van een fietshelm ook wettelijk verplicht.4. Huurfiets of eigen fiets

Op de meeste bestemmingen kan je een (elektrische) fiets huren. De fiets dien je op voorhand te reserveren zodat we de beschikbaarheid kunnen garanderen. De lokale verhuurder staat telkens in voor het onderhoud.

Pech onderweg? Onze lokale partner helpt je graag verder. Een lekke band dien je zelf te kunnen herstellen, een korte handleiding in ons routeboekje helpt je hierbij. Als klant blijf je gedurende de hele fietsvakantie verantwoordelijk voor de ter beschikking gestelde fiets. In geval van schade of diefstal kan onze lokale partner hiervoor een schadevergoeding aanrekenen, die je rechtstreeks aan hen dient te betalen. Bij schade aan eigen (elektrische) fiets kunnen de lokale partner, de vervoerder, noch Zuiderhuis aansprakelijk gesteld worden.5. Fietsen met kinderen

Voor families met jonge kinderen bieden we ook vakanties aan waarbij de accommodaties, routes en programma’s aangepast zijn. Hier heb je ook vaak de mogelijkheid om kinderfietsen, -zitjes en fietskarren te huren.

Afhankelijk van het niveau en de beheersing van de fiets, kunnen kinderen vanaf 8 jaar met eigen fiets meereizen. Bij de programma’s die niet onder de noemer familievakanties vallen, wordt vaak een minimum leeftijd aangeraden. Bij de meeste programma’s zijn kinderkortingen van toepassing.6. Last-minute fietsvakanties

Indien je last-minute nog een fietsvakantie wenst te boeken dien je er rekening mee te houden dat veel hotels al volzet zullen zijn. Bij boeking geef je best meer dan 1 keuze door om een bevestiging te kunnen garanderen. Voor de programma’s van hotel naar hotel reserveer je best ten laatste een maand voor vertrek.

Een fietsvakantie met een vaste verblijfplaats kan tot ongeveer een week voor vertrek nog geboekt worden en heeft een grotere kans op bevestiging. Bij last-minute boekingen kunnen wij genoodzaakt zijn de documenten via taxipost of koerierdienst toe te sturen, op kosten van de reiziger.7. Prijzen

De prijzen zijn per persoon en zijn (tenzij anders vermeld) gebaseerd op een 2-persoonskamer en minimum 2 deelnemers. Voor de 1-persoonskamers wordt een toeslag aangerekend. Kortingen (zoals kinderkorting, korting derde persoon op kamer e.a.) zijn enkel van toepassing op de basisprijs van de reis, niet op toeslagen, huurfietsen, transfers en andere extra prestaties, tenzij anders vermeld.

Kinderkorting en korting 3e volwassene op de kamer geldt enkel als het kind of de 3e volwassene (max. 1), tenzij anders vermeld, de kamer van 2 betalende volwassenen deelt. Kinderen die alleen op een kamer verblijven, krijgen geen kinderkorting en betalen dus het tarief voor volwassenen. Indien wordt genoten van een kinderkorting zijn aangepaste kindermenu’s gebruikelijk of heeft de hotelier het recht kinderporties te serveren. Indien het kind gratis verblijft, kan de hotelier een kleine vergoeding ter plaatse vragen voor de maaltijden en/of het kinderbedje.

De prijzen voor de huurfietsen gelden voor de reisperiode van het vaste programma. Het is vaak mogelijk om de fietsen tijdens de extra nachten bij te huren. Dit is steeds op aanvraag en volgens overeenkomst met de lokale partner.

Toeslagen en prijzen laag-, midden- en hoogseizoen: de dag van aankomst in het eerste hotel bepaalt het seizoen. Bij seizoenstoeslagen voor extra nachten voor of na de fietsreis bepaalt de dag van de extra nacht de prijs voor die extra nacht. Voor sommige hotels betaal je de verblijftaksen ter plaatse.

Alle prijzen zijn steeds inclusief BTW (indien van toepassing) en bijdrage garantiestelling. Heen- en terugreis zijn niet in de prijs inbegrepen. Bij reizen van hotel naar hotel is de prijs van de transfer naar het vertrekpunt niet inbegrepen, tenzij anders vermeld. De transfers (indien van toepassing) kunnen bij reservatie aangevraagd worden. Alle vermelde prijzen die lokaal te betalen zijn, zijn richtprijzen.

Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen van de prijzen. Per reis staat vermeld wat inclusief is.


8. Reisdocumenten

De reisdocumenten zullen ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal via e-mail doorgestuurd worden. Op aanvraag sturen we je de reisdocumenten toe per post.

De reisdocumenten ontvang je pas na ontvangst van het eindsaldo. Je krijgt bij de documenten een aparte link van RouteYou. Hier kan je de routes van je reis raadplegen. Via RouteYou start je onmiddellijk met navigeren via je smartphone. Je kan de route gemakkelijk afdrukken of gebruiken op een extern gps-toestel. In een oogwenk zie je de lengte, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden en eet-en drinkgelegenheden in de buurt.

Vertrek je reeds eerder op reis dan de vooropgestelde startdatum van de fietsvakantie dan vragen wij je vriendelijk ons daarvan tijdig op de hoogte te brengen zodat wij daarmee rekening kunnen houden betreffende het versturen van de reisdocumenten.9. Routebeschrijving

Het Nederlandstalige routeboekje bevat een gedetailleerde fietsroutebeschrijving en een schat aan praktische en toeristische informatie. Ter plaatse ontvang je vaak ook nog een toeristische gids met weetjes, opgesteld in het Frans, Engels of Duits.

Om de wegbeschrijving in het routeboekje gemakkelijk te volgen is het praktisch als je over een kilometerteller beschikt. Op de huurfietsen zijn deze niet steeds voorzien. Daarom raden we je aan om zelf een kilometerteller mee te nemen.

Samen met de reisdocumenten ontvang je ook de gps-tracks (indien beschikbaar). Deze tracks kan je opladen op je eigen gps-toestel en kunnen als toevoeging of alternatief dienen voor het routeboek.10. Tijdig boeken en betalen

Om teleurstellingen te vermijden, reserveer je best zo vroeg mogelijk. Zo ben je er zeker van dat we je favoriete fietsvakantie zonder problemen kunnen bevestigen. Bij onze meest populaire fietsvakanties merken we dat 4 tot 5 maand vooraf boeken absoluut noodzakelijk is, zeker als je in de zomervakantie wil vertrekken.

Voor boekingen langer dan 6 weken voor vertrek vragen wij een voorschot van 30% van de totale reissom met een minimum van €75 per persoon. De saldobetaling dient spontaan 6 weken voor vertrek te zijn voldaan. Wie een last-minute vakantie boekt (vanaf 6 weken voor vertrek) dient bij reservatie onmiddellijk het volledige saldo te betalen.11. Transport en bagage

Bij al onze reizen van hotel naar hotel is bagagetransport voorzien, tenzij anders vermeld. Jouw bagage wacht je op bij je volgende verblijfplaats.

Bij vakanties waarbij je niet terug naar het beginpunt fietst, wordt voor de transfer terug soms gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. In dat geval zorg je zelf voor je volledige bagage en je eigen fiets (niet-huurfiets), tenzij anders vermeld.12. Fietsniveaus

De moeilijkheidsgraad van een fietsvakantie is een moeilijke vraag en blijft erg subjectief. Heel wat factoren spelen hierbij een rol, zoals de fysieke conditie, de kwaliteit van de fiets, het weer, etc. Toch wagen wij ons aan een voorzichtige indeling.

Bij vakanties waar een e-bike graad vermeld wordt, is het mogelijk een kwaliteitsvolle elektrische fiets te huren. Je mag ervan uitgaan dat de moeilijkheidsgraad van een fietsvakantie met een elektrische fiets een niveau gemakkelijker is dan met een gewone fiets en dat is ook zo aangeduid. Je moet nog steeds trappen, maar de elektrische assistentie zorgt ervoor dat dit met minder inspanning en dus vlotter gaat. Zo kan je met gemak elke helling overwinnen en worden ook de meer uitdagende routes voor iedereen haalbaar.

Fietsniveau 1

Het parcours is overwegend vlak. De fietstochten zijn geschikt voor iedereen.


Fietsniveau 2

Het parcours is licht heuvelig, met regelmatig korte hellingen. Fiets je regelmatig dan zijn deze fietstochten iets voor jou. Geschikt voor gezinnen met oudere kinderen.

Fietsniveau 3

Het parcours is heuvelig, met regelmatig langere hellingen. Voor wie gewend is te fietsen in heuvelachtig gebied.


Fietsniveau 4

Het parcours is uitdagend en pittig. Voor de sportievere fietser.
13. Vluchten

Je kan bij de reservatie van je fietsvakantie steeds een vrijblijvend vluchtvoorstel vragen. Wij gaan dan op zoek naar de beste vluchtoptie voor jouw vakantie.

Indien je zelf een vlieg- of treinticket wenst te boeken, wacht dan eerst de bevestiging van de fietsvakantie af. Zuiderhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden voor geboekte vluchten zonder definitieve bevestiging van de fietsvakantie.