Op zoek naar iets?

Prokletije

MONTENEGRO & ALBANIË & KOSOVO - Prokletije - 11 dagen

{{statusText}}

vanaf €1560

  • rugzaktrekking (beperkte bagage) in groep in Prokletije Nationaal Park
  • berggebied in Montenegro, Albanië en Kosovo
  • Nederlandstalig begeleid door Balkanspecialist Ruud Peeten

  11-daagse groepsreis Prokletije

  Het onherbergzame massief van Prokletije strekt zich uit over de grensregio tussen Montenegro, Albanië en Kosovo.

  Deze prachtige bergketen vormt een van de laatste Europese hoogland-wildernissen; ongerept & ongetemd, ofwel pure natuur. Tot 2004 werden de grenzen stevig bewaakt en waren grote delen van deze bergen niet toegankelijk voor wandelaars. Daarna duurde het nog even eer er wandelkaarten waren en oude karavaanroutes werden gesnoeid en gemarkeerd.
  Door verenigde inspanningen van de lokale bergsportverenigingen en een welwillende houding van de lokale douaniers, is het nu mogelijk om een onvergetelijke rondtocht dwars door Prokletije te maken. Wij waren er als de kippen bij om de etappes tot een geschikt reisprogramma te smeden. Alle routes zijn getest. We selecteerden de beste overnachtingsplaatsen, zochten een weg om u van drie smakelijke maaltijden per dag te voorzien en knoopten goede banden aan met de lokale douane om u soepel aan de nodige stempels te kunnen helpen.
  Zo wordt deze wildernis voor elke wandelaar met een redelijke conditie toegankelijk. Kom het beleven. Deze trekking is werkelijk uniek!

  Logies en praktisch:

  • uitgewerkt en begeleid door Balkanspecialist Ruud Peeten, die de lokale taal machtig is
  • afwisselende logies
  • meerdaagse rugzak en deels bagagevervoer  

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-3

  Montenegro

  Vlucht van Brussel of Charleroi naar Podgorica in Montenegro.

  De transfer vanaf Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, naar het startpunt in de indrukwekkende gletsjervallei van Ropojana, duurt een goede 3 uur.
  We slapen hier bij een sympathiek gastgezin. Contact met de lokale bevolking is hier, en gedurende de hele reis, alom aanwezig en het zijn juist de bijzondere ontmoetingen die deze reis een gouden randje geven.
  Het nabij gelegen Gusinje is een bezoekje ook wel waard. Dit dorp is Balkan ten top. Albanezen, Serviërs, Montenegrijnen en Bosniaks, katholiek, moslim en orthodox, alles leeft hier al eeuwen rustig naast- en door elkaar. De chaotische sfeer op straat is heerlijk om even te ervaren.
  Rond 1900 reisde Mary Edith Durham, een dappere Victoriaanse dame, alleen door deze streek. Haar antropologisch getinte reisverslag moet u zeker in uw rugzak meenemen.
  Het is niet moeilijk om jezelf ook zo’n ontdekkingsreiziger te wanen als je de volgende dag de bergen intrekt.

  DAG 2, VUSANJE: Inloopwandeling

  Dag 3-6

  Albanië

  Transfer naar het einde van de Ropojana-vallei, van waaraf de klimt begint naar de Zeven Meren, een mythische plaats pal onder de hoogste top Maja Jezerce gelegen.
  Door een prachtig Alpien decor steken we vandaag Albanië in en dalen we af naar Teth. De hoofdbagage blijft in het verblijf achter.

  De volgende dag trekken we voort over een oude karavaan-route naar Valbona. Het decor aan de zuidkant van Maja Jezerce en Maja Rosit, de twee prominente pieken die onze bakens vormen gedurende deze trekking, is van ongekende schoonheid. Beide dorpen zijn zeer traditioneel maar het bergsport-toerisme begint er langzaam aan gestalte te krijgen.
  Langs deze etappe komen we zeker ook andere wandelaars tegen. Maar dat is de daarop volgende dagen wel anders. Het wordt snel wilder en verlatener als we vertrekken uit Valbona.
  De komende twee nachten verblijven we in een prachtige bergwildernis, zonder elektriciteit, slecht telefoonontvangst en weinig andere wandelaars. Authentieke bergdorpen, schaapherders en een verpletterende natuur is er daarentegen volop!
  Een korte transfer (dit stuk is niet interessant om te wandelen want over de weg) brengt ons tot in Cerem en daarna gaat het de hoogte in richting het 3-landenpunt Albanië – Kosovo – Montenegro.
  Pal onder de hoogste pieken ligt een eenvoudige authentieke herdershut in een levendig bergdorp, waar wij vanavond te gast zijn. We eten zoals men er al eeuwen eet, en wat zal dat smaken na die lange tocht!

  DAG 3, VUSANJE - TETH: 7u00; 14km; 800m klimmen en 1200m dalen
  DAG 4, TETH - VALBONA: 5u30; 13km; 1100m klimmen en 875m dalen
  DAG 5, CEREM - DOBERDOL: 6u30; 15km; 950m klimmen en 300m dalen

  Dag 6-9

  Kosovo

  De volgende dag wandelen we een poos over een zeer panoramisch pad dat min of meer de grens tussen Kosovo en Montenegro volgt. Uiteindelijk buigen we toch af Kosovo in om een paar dagen op te gaan in dit weinig bekende land. Het is er wat minder ruig en onderweg komen we meer volk tegen. Geen toeristen, eerder herders of mensen die in de bergen een weekendhuisje hebben. Hier hebben we ook weer volop kans om de cultuur van deze bergstreek verder op te snuiven.
  De ontspannen paden bieden steevast prachtige vergezichten en overnachten doen we bij gastgezinnen in kleine pensions.
  De laatste etappe door Kosovo is pittig en voert over de piek Hajla.

  DAG 6, DOBERDOL - MILISHEVC: 7u00; 16km; 750m klimmen en 850m dalen
  DAG 7, MILISHEVC - REKA A ALLAGES: 6u00; 15km; 850m klimmen en 1200m dalen
  DAG 8, REKA A ALLAGES - HAJLA TRAIL - DRELAJ: 8u30; 22km; 1100m klimmen en 1000m dalen OF 18km; 1300m klimmen en dalen

  Dag 9-11

  Montenegro

  Transfer naar Kuchiste. Na een laatste nacht in Kosovo trekken we weer langs de grens terug naar Montenegro.
  Het pad is wederom van grote schoonheid, met weide vergezichten en twee meren onderweg.
  Een sympathiek pension in Babino Polje is de eerste stop terug in Montenegro weer, voordat we de laatste dag terug afdalen via het mystieke Hridsko-meer naar het meer van Plav, waar we (wat lijkt het lang geleden!) op de eerste dag voorbij gereden zijn.
  Hier wacht u een comfortabel hotel, een goede maaltijd en een welverdiende pint. 

  DAG 9, KUCHISTE - BABINO POLJE: 6u30; 15km; 1000m klimmen en 900m dalen
  DAG 10, BABINO POLJE - PLAV: 7u00; 20km; 600m klimmen en 1200m dalen
  DAG 11, Na het ontbijt transfer richting luchthaven. We genieten onderweg nog van een lange middagpauze op een gezellig strandje met een picknick aan de rivier Cijevna. Einde van het programma.

  Periode & Prijzen

  Nota

  !! Single kamer is enkel mogelijk voor 4 nachten (alleen in Vusanje en Valbone): toeslag 130 euro  

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  11.

  Afspraak

  De luchthaven van Brussel of Charleroi.

  Bagage

  Meerdaagse rugzak, maar de ganse bepakking hoeft niet te worden gedragen.
  Af en toe bagagevervoer (dag 3, 7, 8, 10).

  Begeleiding

  Begeleider Ruud Peeten verkende en werkte de tocht uit. Hij is een echte specialist van de Balkan en spreekt de lokale taal.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 14.

  Documenten

  Internationaal paspoort (reispas).

  Logies

  De logies zijn uiteenlopend, maar overal verzorgd. Op een aantal plaatsen is er gemeenschappelijk sanitair.
  De eerste 2 nachten zijn in hetzelfde logies. Nadien trekken we elke dag naar een volgend logies.

  Niveau

  Pittige wandelingen van 6-8 uur per dag. Hoogtemeters gemiddeld rond de 1000.

  Situering

  Grensoverschrijdend Balkangebergte van Montenegro, Albanië en Kosovo.

  Vervoer

  Vlucht Van Brussel of Charleroi naar Podgorica. Ter plaatse minibusje.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  24/12/2019