Op zoek naar iets?

wandelreizen groepsreizen Pyrenee├źn Grote Merentocht frankrijk

FRANKRIJK - Pyreneeën, De Grote Merentocht - 8 dagen - 20-30'ers

{{statusText}}

Op aanvraag

  • augustus | groepsreis voor 20-30'ers  | Nederlandstalige begeleiding
  • tocht met eigen rugzak van berghut naar berghut
  • de ongerepte, ruwe Pyreneeën met talrijke paradijselijk gelegen meertjes

  Puur natuur, puur genieten!

  Zeven dagen zijn we even weg uit onze gekende maatschappij en verkennen we een heel nieuwe en andere wereld.

  Zeven dagen trekken vanuit groene, romantische valleitjes naar hoog gelegen meren die vaak bedekt zijn met ijs en waar stilte en schoonheid troef zijn. Hoge, soms nog besneeuwde cols, liggen uitnodigend te lonken om ons te laten genieten van verre uitzichten. Ruwe brokken natuur, zoals de meren van Arrémoulit, die aanleunen bij de indrukwekkende wand van de Pic d'Arriel (2.900 m), wisselen af met de haast aangelegde tuintjes in de vallei van de Larribet. Een gems schiet schichtig weg, een gier cirkelt rond.

  Voor de 1.200 m lange klim naar de Col de Cambalès moeten we vroeg uit de veren en ook even op onze tanden bijten. Maar het uitzicht is er adembenemend en zo de moeite waard: onder ons liggen trapsgewijs kristalheldere meren. Warmtenevels omringen verder gelegen ketens, terwijl de Pic du Midi d'Ossau imposant naast ons oprijst. De vele bergbeekjes, die van de flanken naar beneden stromen, vormen de onstuimige Marcadau.

  Vanuit de vallei trekken we verder naar één van de mooist gelegen berghutten in de Franse Pyreneeën. We genieten er van de zonsondergang aan de voet van Frankrijks hoogste Pyreneeëntop: de Vignemale (3.298 m). Langzaam krijgt de nacht de berg in zijn greep en verscherpt het maanlicht de contouren van zijn flanken. Morgen beklimmen we een van zijn zijtoppen: de 'Petit Vignemale' (3.032 m). Van hieruit hebben we een fantastisch uitzicht op de gletsjer onder ons, het massief van de Monte Perdido en Gavarnie, en ver naar het noorden de vlaktes van de Landes. Hier merk je dat de wereld rond is.

  Fysiek wandelniveau

  Comfort niveau

  Technisch wandelniveau

  Dag 1

  Heenreis naar de Pyreneeën

  Heenreis naar Cauterets. Kennismaking met de groep en briefing over wat ons te wachten staat op het trektochtavontuur de komende dagen.

  Verblijf in gîte op basis van halfpension. Het avondmaal is voorzien.

  Dag 2

  Trekken naar het meer van Migouélou

  Na het ontbijt vertrekken we gepakt en gezakt op ons avontuur.

  We krijgen een transfer naar het stuwmeer van Plan d'Aste (1400m). Vandaar uit trekken we naar de 'Refuge de Migouélou' (2278m), gelegen aan het gelijknamig meer. Dit houdt direct een steile klim in om hoogte te winnen.

  In de latere namiddag kan er facultatief naar de Col d'Hospitalet (2548m) gewandeld worden, hier hebben we een mooi uitzichtpunt op de omliggende bergtoppen. Er kan ook gezwommen worden in het meer.

  6 uur stappen, waarvan 2 uur facultatief.

  Overnachting in een refuge.

   

  Dag 3

  Via de Col d'Artouste naar de ijsmeren van Arrémoulit

  We worden wakker in het Pyreneeën gebergte en genieten van de ruwe, woeste natuur.

  We wandelen langs de meertjes naar de Col d'Artouste (2.521 m) en steken het stuwmeer over via de stuwdam op 1.997 m.

  Nadien trekken we verder naar de meren van Arrémoulit (2.380 m), waar we overnachten in een prachtige woeste omgeving, aan de oevers van een schitterend ijsmeer.

  Totale staptijd: ongeveer 6 uur wandelen.

  Overnachting in een refuge.

  Dag 4

  Stijgen en klauteren via Spaans grondgebied

  Na het ontbijt voeren steile sneeuwvelden ons eerst over de Col du Palas (2.517 m) naar Spaans grondgebied. Daar steken we door naar de Port du Lavedan (2.615 m, even klauteren) om zo te eindigen aan de refuge du Larribet.

  Dit is onze kortste dag wandelen, maar wel technisch de moeilijkste. Totale staptijd: ongeveer 5 uur wandelen. 

  Overnachting in een refuge.

  Dag 5

  Even alles geven

  Vandaag is de zwaarste dag van de trektocht. We ontbijten zo vroeg mogelijk en vertrekken voor een lange dag wandelen.

  We beginnen met een afdaling langs de prachtige vallei van de Larribet tot 1.563 m. We slaan de richting in van de Spaanse grens en klimmen gestaag naar de Col de Cambalès (2.706 m.). Daar krijgen we als beloning een prachtig uitzicht!

  Nadien dalen we af naar onze refuge (op 1.870 m) langs de idyllische meertjes van de Lacs de Cambalès die gevoed worden door talrijke stroompjes.

  Totale staptijd van ongeveer 10 uur!

  Overnachting in een refuge.

  Dag 6

  Langs het smeltmeer d'Arratille en een paar cols

  We stijgen na het ontbijt naar het mooie smeltmeer Lac d'Arratille. Hier nemen we even de tijd om wat te zwemmen.
  Via dat meer stappen we naar de Col d'Arratille (2.619 m) (Frans/Spaanse grens). Zo steken we horizontaal door naar de Col des Mulets (2.591 m.).
   
  Vervolgens dalen we af naar de Refuge des Oulettes (2.151 m), gelegen op een rotshoogte in een waterrijke vlakte en vlakbij een gletsjer. Vanuit onze refuge hebben we een prachtig zicht op de Vignemale, de hoogste Franse Pyreneeëntop. Dit zicht is absoluut subliem, zeker als de zon opkomt.
   
  Totale staptijd: ongeveer 6 uur wandelen.

  Overnachting in een refuge.

  Dag 7

  Facultatieve beklimming van de Petit Vignemale

  Wie wil, kan zich vandaag aan wat extra avontuur wagen. In de voormiddag is er immers tijd voor een facultatieve beklimming van de Petit Vignemale (3032m). Het is een technisch eenvoudige beklimming, maar wel een steil pad. Vanop de top krijg je een geweldig panorama over de Pyreneeën. Ongeveer 4 uur wandelen voor deze facultatieve beklimming.

  Daarna volgt vanuit onze hut een lange afdaling naar Pont d'Espagne en verder langs de mooie vallei van Lutour naar de bewoonde wereld.

  We genieten van ons laatste avondmaal en overnachten in een gîte in Cauterets.

  Dag 8

  Terugreis naar België

  We ontbijten nog een laatste keer samen in onze gîte. Jammer genoeg is dit het einde van onze prachtige huttentocht door pure natuur.

  Iedereen zet de terugreis in naar België.

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  8 dagen, waarvan 6 stapdagen

  Afspraak

  Zaterdagavond om 18u. in Pension Dulau, 7, Rue de la Raillère in 65110 Cauterets. Tel. 0033 - (0)5.62.92.51.05. Een avondmaal is voorzien.

  Bagage

  Tocht met eigen rugzak, alle bagage (persoonlijke uitrusting + picknick) zelf mee te dragen. 

  Begeleiding

  Nederlandstalige begeleiding. 

  Deelnemers

  min. 6 - max. 10

  Logies

  We overnachten in charmante berghutten/refuges. 

  Maaltijden

  Alle maaltijden zijn inbegrepen in de basisprijs. Ontbijt en avondmaal in de berghutten. 's Middags wordt een picknick lunch voorzien. 

  Niveau

  Tussen 5 en 8 uur stappen per dag, met één langere dag van 10 uur stappen. Enkele steile sneeuwhellingen. Zwemmogelijkheid in lager gelegen meertjes. Tijdens de tocht dient de eigen bagage zelf gedragen te worden. Een goede, fitte conditie is dus zeker noodzakelijk. Deze tocht is in principe haalbaar voor iedereen met een sportieve ingesteldheid. 

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, ongunstige weersomstandigheden of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen bij dergelijke avontuurlijke trektochten soms tot programmawijzigingen of verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Situering

  Frankrijk, Nationaal Park van de Centrale Pyreneeën (gebied ten zuiden van Lourdes en Tarbes)

  Terrein

  Meestal mooie bergpaden. Op de hoger gelegen bergpassen is een occasioneel sneeuwveld nog mogelijk. Enkele stukken door rotsachtig terrein, maar het wordt nooit heel moeilijk.

  Transport

  Lokaal transport is inbegrepen in de basisprijs. Transport van en naar Cauterets is niet inbegrepen. 

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  16/07/2019