PDF DownloadPDF ICON

De Costa Vicentina

Portugal
vanaf €499.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

wandeltocht langs de kust van Zuid-Portugal
overnacht in kleinschalige, authentieke pensions en hotels
ideale wandelreis in het voor- en najaar

Op deze wandelreis maak je kennis met één van de best bewaarde geheimen van de Algarve: het natuurpark Costa Vicentina. Langs het recent aangelegde wandelpad Rota Vicentina wandel je de ene dag door het zacht glooiende achterland met kleine ingeslapen dorpjes, langs weiden en door eucalyptusbossen.
’s Anderendaags volg je de grillige Atlantische kust met kliffen en baaien en ontdek je kleine, tijdloze vissersdorpjes.

De schitterende kuststrook tussen Sines in de Alentejo en Burgau in de Algarve, ruim 75 000 ha groot, werd in 1995 uitgeroepen tot natuurpark. De overheid kon zo voorkomen dat de Portugese zuidwestkust ten prooi viel aan projectontwikkelaars. Het natuurpark verenigt de Alentejo en de Algarve en erft van elke streek haar typische karakter: de romantische rust en landelijkheid van Alentejo en het melancholische van de vissers van de Algarve.

De Atlantische kust bestaat uit een opeenvolging van kliffen en strandjes. De rotsen hebben er verschillende kleuren: van zwart over grijs, naar wit, en van paarsrood over oker tot goudkleurig. De blauwe oceaan naast deze kleurrijke kliffen zorgt voor een uniek licht- en kleurenspel. Ongezien zijn ook de vele ooievaarsnesten op de uitstekende rotsen voor de kust. Daarnaast word je voortdurend bedwelmd door afwisselend de zilte geur van de oceaan en de zoete geur van de bloemen en kruiden langs de kust.

In deze streek kun je schitterende wandelingen maken. De ene dag wandel je door het zacht glooiende achterland met kleine ingeslapen dorpjes, langs weiden en door eucalyptusbossen. De volgende dag wandel je langs de kliffen en door kleine vissersdorpen. Je zult niet aan de verleiding kunnen weerstaan om op een ingesloten strandje te verpozen en een frisse duik te wagen in de Atlantische Oceaan.

In de lokale restaurantjes kies je tussen super verse vis, schaal- en schelpdieren of bio vlees van plaatselijke runderen of de zwarte varkens van Alentejo.

Reis Route

Dag 1

Aankomst in Aljezur met trein, bus en taxi, vanaf de luchthaven van Faro of Lissabon. Aljezur is een klein stadje, midden in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.
Het historisch deel ligt op de heuvelflank onder de ruïnes van de burcht. Gezellige smalle straatjes en witgekalkte huizen

Dag 2

De eerste wandeldag begint aan de kust in het surfersmekka Arrifana. Je wordt meteen overdonderd door de prachtige kustlijn. ’s Middags een terrasje aan het strand van Monte Clerigo. Daarna door het achterland en een geurig eucalyptusbos naar Aljezur. Overnachting in Aljezur.

20 km, 05u30, 300 m stijgen, 340 m dalen

 

Dag 3

Wandeling van Aljezur naar Odeceixe. Je kan deze wandeling helemaal wandelen of inkorten en vanaf Rogil vertrekken.
Eerst langs een levada (waterkanaal), door de velden naar de kust. Daarna volg je de grillige kust, om vervolgens langs de rivier naar het stadje Odeceixe te stappen. Hier geen burcht op de heuveltop, maar een mooie authentieke windmolen.
We overnachten in de gezellige benedenstad van Odeceixe.

15 km, 4 uur, 50 m stijgen, 130 m dalen (Rogil-Odeceixe)
of
23,5 km, 6 uur, 170 m stijgen, 170 m dalen (Aljezur-Odeceixe)

Dag 4

Een wandeling door het achterland, je vertrekt in het agrarisch stadje São Teotonio in Alentejo. Een pittige tocht door eucalyptuswouden en verlaten valleien met kurkeiken. Hier vind je ook aardbeibomen of medronhos, waar lokaal een sterke brandewijn van gemaakt wordt.
Overnachting in Odeceixe.

18 km, 5 uur, 230 m stijgen, 360 m dalen

Dag 5

Vandaag wandel je de hele dag langs de steile, kleurrijke kliffen. Nergens elders zagen we zoveel ooievaarsnesten op de steile uitstekende rotsen langs de kust. Echte kunstwerken!
De geuren van lavendel, cistus en de vele kruiden zijn bedwelmend
Overnachting in het kuststadje Zambujeira do Mar.

18 km, 6 uur, 240 m stijgen, 220 m dalen

Dag 6

De laatste wandeldag start in Almograve. Opnieuw een wandeling langs de kliffen, van noord naar zuid. Hier vind je de breedste duinenstrook en prachtige okerkleurige en ‘gouden’ rotsen langs de kust. Heerlijk om de strakke wind te voelen, de golven op de rotsen onder ons te horen bonken en de geur van de zilte zee op te snuiven…
Overnachting in Zambujeira do Mar.

20 km, 6 uur, 150 m stijgen en dalen

Dag 7

Na het ontbijt neem je de bus naar het stadscentrum van Lagos, aan de zuidkust van de Algarve.
Hier kan je het rustig aan doen en het gezellige stadscentrum verkennen, ofwel kies je voor een wandeling naar de okerkleurige rotsen van Ponta da Piedade. ’s Avonds neem je de trein naar Faro.

Overnachting in Faro, in een hotel dicht bij het station.

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • 7 overnachtingen in tweepersoonskamer met ontbijt
 • bagagevervoer
 • taxitransfers op dag 2, 3, 4 en 6 naar het vertrekpunt van de wandeling.
 • wandelbeschrijving en kaartmateriaal
 • btw
 • bijdrage garantiestelling
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • middag- en avondmaaltijden
 • transfers van/naar Faro of Lissabon op dag 1 en 7, en transfer met het openbaar vervoer op dag 6 van Zambujeira naar Lagos
 • drank
 • persoonlijke uitgaven
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
Optioneel
 • extra nacht(en)
 • heen- en terugreis
 • annulerings- en/of bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Wandelvakantie vanuit 4 verblijfplaatsen.

Accommodaties

Verblijf in kamer met ontbijt in eenvoudige maar aangename familiepensions, in tweepersoonskamers met privé-badkamer: 2 nachten in het vestingstadje Aljezur, 2 nachten in het charmante stadje Odeceixe, 2 nachten in het kuststadje Zambujeira do Mar en de laatste overnachting in een centraal gelegen hotel in Faro. Er is steeds een ruime keuze aan restaurants in de buurt van het logies.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen op de dagen dat je van hotel wisselt (behalve tussen Zambujeira do Mar en Faro). Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas per persoon.

Belangrijke informatie

Aandachtspunt bij het kiezen van een vlucht naar Faro: kies voor een ochtendvlucht. U moet namelijk nog een lange verplaatsing maken naar de eerste verblijfplaats in Aljezur (ca. 100 km, met trein en bus).

Boekingsprocedure

Voor al onze wandel- en fietsreizen werken wij steeds met boekingen op aanvraag. Dit wil zeggen dat wij de effectieve beschikbaarheid pas kunnen nagaan nadat wij jouw boeking en betaling van het voorschot ontvangen hebben. De openstaande data op de website proberen wij zo up-to-date mogelijk te houden, maar beschikbaarheden fluctueren voortdurend. Bij ontvangst van jouw boeking en betaling starten wij het boekingsproces. Zodra de reis bevestigd is, brengen wij je daarvan op de hoogte en bezorgen wij je de bevestigde bestelbon. Als je geen andere periode of reis kan, vervalt alles kosteloos en storten we het reeds betaalde bedrag terug.

Fysiek

Gemiddelde wandelingen van 5 à 6 uur, tussen 15-21 km. Geringe hoogteverschillen (max. 300m). Geen bijzondere technische moeilijkheden. Enige tredzekerheid vereist bij het afdalen langs de kleine paadjes op de kliffen.

Hoe geraak ik ter plaatse?
 • Met het vliegtuig:
  Vlucht naar Faro of Lissabon.Faro: een ochtendvlucht is noodzakelijk omwille van de verplaatsing naar Aljezur in de namiddag. Met trein of bus naar Lagos en aansluitende bus naar de eerste overnachtingsplaats Aljezur (op weekdagen vertrek laatste bus om 16.25 vanuit Faro naar Lagos, overstap en aankomst Aljezur om 20.05). Op zaterdag en zondag is er wel een treinverbinding naar Lagos maar geen busverbinding naar Aljezur. In dit geval dient u dus een taxi te nemen van Lagos naar Aljezur (33km).Lissabon:
  De laatste bus naar Aljezur vertrekt in Lissabon Sete Rios om 17u45.(uurregelingen onder voorbehoud)
Maaltijden

Het ontbijt is standaard inbegrepen. Voor deze reis kan geen halfpension bijgeboekt worden, maar in de buurt van ieder logies zijn er voldoende eetgelegenheden.

Mogelijk als solo-reiziger

Ja.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 5 wandeldagen.

Reisdocumenten
 • Verzending
  De reisdocumenten worden ongeveer drie weken voor afreis bij je bezorgd,  mits Zuiderhuis de volledige betaling van het eindsaldo ontvangen heeft.
Uitbreidingen

Wens je extra nachten bij te boeken vóór, na of tijdens de reis? Laat ons dit dan zeker weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Dit kan rechtstreeks via de website of via het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie. Extra nachten voor of na de reis kan je na boeking ook nog bijboeken.
Let op: extra nachten tijdens de reis dienen voor boeking aangevraagd te worden.

Vervoer ter plaatse

De verplaatsingen gebeuren per openbaar vervoer. Bij aankomst in Faro reis je per trein of bus naar Lagos. Aansluitend neem je de bus naar de eerste overnachtingsplaats Aljezur. Op de voorlaatste (7de) dag van het programma neem je eerst de bus naar Lagos. Van hier de trein naar Faro.
Het hotel in Faro ligt op 5 minuten wandelafstand van het station.
Vanuit Lissabon (station Sete Rios) kan je per bus in ca. 4 uur naar Aljezur reizen.

Vluchtvoorstel

Zuiderhuis bezorgt je graag een vrijblijvend vluchtvoorstel. Hou er rekening mee dat we geen lowcostairlines (vb. Ryanair) kunnen reserveren.
Boek je de vluchten zelf dan raden wij je aan te wachten tot dat je van Zuiderhuis de bevestiging van je reis hebt ontvangen. Zuiderhuis kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de door jou geboekte vluchten zonder definitieve bevestiging van de reis.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche