PDF DownloadPDF ICON

Zomerse wandelweek in de Ardennen

België
vanaf €1155.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

dagwandelingen in groep nabij de Hoge Venen en de Ourthe
vanuit comfortabel driesterrenhotel met uitstekende keuken
gevarieerde landschappen

Een achtdaagse groepswandelreis met op het menu een selectie van de mooiste wandelingen en lekker tafelen iedere avond vanuit een comfortabel en centraal gelegen driesterrenhotel.

Meestal trekken we voor een weekendje in het voor- of najaar naar de Ardennen. Maar ook in de zomer kom je als wandelliefhebber in ons eigen zuidelijk landsdeel volop aan je trekken. Wallonië is nooit monotoon maar is een bonte verzameling van landschappen, streken en kleuren. Het heeft nog een ongerepte natuur, een rijke fauna en flora, pittoreske dorpjes en hartelijke mensen.

We verblijven in charmant hotel met alle comfort, een uitstekende keuken en centraal gelegen tussen de Hoge Venen, La Roche en Aywaille. Ideaal dus om van hieruit naar het vertrekpunt van de wandeling te rijden. Alle wandelingen die op het programma staan, zijn stuk voor stuk hoogstandjes. Namen die tot de verbeelding spreken; Baraque Michel, de vallei van de Statte, de venen van Malchamps, de vallei van de Trôs-Marets, de wandeling naar de neus van Napoleon, het Reinhardkasteel, de hoogste watervallen van België en de stuwdam van Robertville. Dit zijn maar enkele namen maar we wandelen ook langs de oevers van de meest bekendste riviertjes van de Ardennen zoals de Warche, de Statte, de Trôs-Marets, de Chefna en de betoverende Ninglinspo. Spa, bakermat van thermalisme en wellness, is prachtig gelegen aan de voet van beboste heuvels waar natuurlijke bronnen ontspringen. De Hoge Venen maakt deel uit van het Belgisch-Duitse natuurpark Hoge Venen-Eifel. We zullen hier de originele schoonheid ontdekken, alsook de unieke fauna en flora. Wie weet komen we er nog een wolf tegen. Wie wil kan ook het kasteel Reinhardstein bezoeken of een van de liefelijke plaatsjes in de buurt zoals Malmedy; Stavelot, Spa, Trois-Ponts, Coo enz.

Reis Route

Dag 1

Aankomst en installatie in het hotel.  Facultatieve wandeling langs de oevers van de Warche tussen de meren van Bütgenbach en Robertville.  We volgen gedeeltelijk de GR56 en de Warchetour, maar niet systematisch en ipv zoals de Warchetour, langs dezelfde weg terug te komen, hebben we een mooi alternatief uitgewerkt.  We volgen deels onverharde wegen langsheen de Warche, dus goed schoeisel is vereist.  Langsheen de Warche zijn er ook verschillende mooie overdekte picknickplaatsen en langs het hele traject zijn er regelmatig zitbanken.

15 km – +- 5 uur

Dag 2

Dit avontuurlijk parcours begint aan de Baraque Michel en biedt een mooi overzicht van de landschappelijke diversiteit van de Hoge Venen. Je bevindt je op het dak van België. Naast de typische veenvlaktes vragen ook mysterieuze eikenbossen en vredige riviervalleien om ontdekt te worden. Langs de rivier de Polleur, afgezet met berken en elzen, leidt het parcours ons door een ongerept landschap.

13 km – 300 m dalen en stijgen, ca. 4 à 5 uur wandelen.

Dag 3

Wandeling aan de rand van de Hoge Venen in de Vallei van de Statte

In het begin van de wandeling wordt de aandacht getrokken door prachtige oude boerderijen en hun dikke muren die typisch zijn voor deze streek met een ruw klimaat. Het parcours trekt over tal van kleine bruggetjes en steenpaden naar de ‘Rocher de Bilisse’, een bijna 50 meter hoge rotsmuur in het midden van het bos. De iets verder gelegen waterval ‘Cascade des Nûtons‘ is vooral na zware regens indrukwekkend. Verderop leidt de weg naar een veld met rotsen uit de laatste ijstijd en de dolmen van Solwaster.

We brengen ook een bezoek aan het schilderachtige Duitse stadje Monschau waar we een panoramawandeling maken en nadien een terrasje doen.

9 km – 300 m dalen en stijgen, ca. 4 uur wandelen.

 

Dag 4

Van de Géronstèrebron naar de Venen van Malchamps in de streek van Spa

Een zeer gevarieerd circuit door mooie gemengde bossen, dat de loop van de beken volgt tot aan de heide van de venen van Malchamps. Op die plaats kunnen we het hele landschap rond Spa bewonderen. Het parcours laat ons drie befaamde bronnen ontdekken: Barisart, Géronstère en Pia.

14 km – 400 m dalen en stijgen – +/- 5 uur wandelen.

Dag 5

In de Vallei van de Trôs-Marets, aan de voet van de Hoge Venen

Van de boerderij Libert verdwijnt de weg snel in het bos in de richting van de beek de Trôs-Marets. Op de volledig kale heuvel hebben we een vrij uitzicht op de streek en op ‘Mont’. Het kleine houten bruggetje overspant de schuimende beek Trôs-Marets en biedt langs weerszijden een vrij uitzicht op het water dat turf en ijzer bevat. Het loofbos reikt tot aan het water: een perfecte foto. In het bos, op de plek ‘Moûpa’, is een charmante schuilhut waar we even halt kunnen houden.

12 km – 200 m dalen en stijgen – 5 uur wandelen.

Dag 6

Naar de neus van Napoleon, Kasteel Reinhardstein en de stuwdam van Robertville

Circuit met tal van uitzichten op ongerepte landschappen! Na elke bocht worden we verrast door prachtige postkaartlandschappen. Kort na het vertrek ontdekken we een adembenemend panoramisch uitzicht op het Kasteel Reinhardstein (ook bekend als Burg Metternich), die hoog boven de vallei van de Warche oprijst. Het kasteel, vandaag uniek in België, werd opgetrokken in 1354 voor Graaf Wenzel van Luxemburg door zijn vazal Reinhard van Weismes. Verder langs de weg wordt het landschap verfraaid met steile rotsformaties De ‘Nez Napoleon’ is een uitspringende steile rotspunt die neerkijkt op het dal van de Warche. Van hier gaat het parcours verder in het dal van deze onstuimige waterloop. We nemen ook een kijkje bij de hoogste waterval van België, die zich naast het Kasteel Reinhardstein 60 meter diep in de vallei van de Warche stort. Ten slotte passeren we de stuwdam van het meer van Robertville. Wie wil kan nadien een bezoek brengen aan het kasteel. 10,5 euro per persoon; 8,5 euro voor 65+.

12 km – 200 m dalen en stijgen – 5 uur wandelen.

Dag 7

In het dal van de Amblève, langs de onstuimige riviertjes Ninglinspo en Chefna

Een zeer gevarieerde maar ook vermoeiende wandeling tussen twee riviertjes, de Ninglinspo en de Chefna. Een regelmatig contact met rotsen en water kenmerkt deze wandeling. Het tracé van het parcours langs de Ninglinspo, over rotsen en bruggetjes, is een echt avontuur. Er wordt voortdurend van kant gewisseld, zodat men altijd nieuwe indrukken krijgt van het door erosie gevormde landschap. Talloze kleine watervalletjes werpen zich in kleine waterbekkens die soms stemmige namen dragen zoals het ‘Bad van Diana‘. Bij het afgelegen gehucht Chefna/Ville-au-Bois kan men met een beetje geluk langs de weg hooglandrunderen en Ardense trekpaarden ontdekken. We komen langs de ‘Fonds de Quarreux’, een bijzonder woest gedeelte van de Amblève. De bedding van de rivier is hier bezaaid met grote en grillige blokken kwartsiet waar het water op breekt en een mooi spektakel biedt.

Totaal : 15 km – 300 m dalen en stijgen – 5 uur

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt.

Wie dat wenst kan nog deelnemen aan een facultatieve wandeling rond het meer van Bütgenbach.

Meren oefenen vaak een fascinerende aantrekking uit op een wandelaar. Voor wie op zoek is naar een ongerept landschap is Butgenbach de uitgelezen plek!

Diep in de Oostkantons klinkt nog de lokroep van het avontuur: hier vormen de paden de ziel van het land. De noordenwind verjaagt snel de laatste mistslierten.

Bij mooi weer zal de blauwe lucht schitteren op het kristalheldere water van het meer. De weg die langs de oevers voert, toont u de natuur in al zijn woeste pracht.  Een leuk knuppelpaadje brengt ons naar het natuurreservaat van de Holzwarche.  Hier zien we een zeldzaam voorbeeld van een maaiweide die zich maar vanaf een hoogte van 500 meter kan ontwikkelen. Er gedijen trouwens alpiene planten zoals bergvenkel en zwart knoopkruid. Na een kleine klim kunnen we van een mooi vergezicht genieten op het meer. De Warche lijkt wel een Canadese rivier, zo vlak voor de monding.  Deze wandeling langs geheimzinnige bossen en het meer zal u zeker weten te bekoren.  Een mooie wandeling, zonder noemenswaardige moeilijkheden.

10 km – 3 uur.

 


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • verblijf in verzorgde tweepersoonskamers met douche of bad en toilet
 • ontbijtbuffet en diner
 • lunchpakket
 • begeleiding
 • btw
 • bijdrage garantiestelling
Niet inbegrepen
 • drank
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • vervoer van en naar het hotel
 • korte transfers ter plaatse, naar het startpunt van de wandelingen
Optioneel
 • heen- en terugreis
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Lichte wandelingen in de centrale en oostelijke Ardennen (ruime omgeving tussen Ourthe en Hoge Venen) vanuit een vast verblijf variërend van gemiddeld 5 à 6 uur per dag, veelal over een licht heuvelachtig terrein.

Tochten van tussen 9 en 15 km per dag in de Ardennen. Voor iedereen haalbaar, met een goede basisconditie.

Accommodaties

Een comfortabel driesterrenhotel, met een goede keuken, mooi gelegen aan het meer van Bütgenbach nabij de Hoge Venen. Er is een fitnessruimte en een sauna (gratis voor hotelgasten). Tweepersoonskamers met privé badkamer (bad of douche en toilet).

Bagage

Met dagrugzak.

Begeleiding

Ludwig D’Haese, een ervaren Zuiderhuis-reisleider, begeleidt deze 2 afreizen.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaaltijden in het hotel. Lunchpakket voor de middag. Alle maaltijden inbegrepen van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ’s ochtends.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.

Ontmoetingsplaats

In het hotel gelegen aan het meer van Bütgenbach.

Reisprogramma

8 dagen, waarvan 6 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Met eigen wagen, kostendelend meerijden mogelijk.
Ook de verplaatsingen naar begin- en eindpunt van de wandelingen worden gedaan met eigen wagen.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.