PDF DownloadPDF ICON

Skadarmeer, Lovcen Nationaal Park en de baai van Kotor

Montenegro
vanaf €765.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

wandelreis vanuit drie hotels
idyllisch gelegen charmehotels
logeren aan de wondermooie Baai van Kotor

Logeren met charme. Waar de Balkanbergen de Adriatische Zee ontmoeten.

De Dinarische Alpen strekken zich als een lange keten van kalksteenpieken uit langs de hele Adriatische kust. Daar waar het gesteente en de zee elkaar raken ontstaan prachtige taferelen. Nergens langs de 650 kilometer lange rotskust is de ontmoeting zo fraai als Montenegro. De pieken rijzen hier hoger uit zee op dan waar ook. Ook het immense fjord van Kotor verleent de bergen een extra dimensie. De combinatie van ruige bergen, romantische kusten en een vleugje cultuur maakt deze reis uniek.

Vanuit drie hotels trekt u er te voet op uit. Het eerste hotel is gelegen aan het meer van Skadar. Het uitzicht dat je hier hebt aan het meer, is totaal verschillend dan bij de twee andere hotels. Je logeert in een oud stadje, dat pal op de oude handelsroute van Montenegro ligt.

Tijdens de 2 dagen dat je hier verblijft, maak je 2 verschillende wandelingen. Na een boottocht over het meer, wandel je terug naar het hotel. De andere wandeling brengt je naar Obod Cave, dat aan de monding van de rivier Rijeka Crnojevica ligt.

Het tweede hotel ligt in vogelvlucht slechts 6 kilometer van zee, maar op een hoogte van ruim 1200 meter treft u een heel andere wereld aan. Het hotel ligt in een klein dorp midden in de beukenbossen van Nationaal Park Lovcen. Omdat dit gebied op de grens tussen de mediterrane en de alpiene klimaatzones ligt, is de fauna en flora enorm divers. De stilte van de bossen en de bergen is overweldigend. ’s Nachts klinkt alleen het geroep van de uilen.

Maar meer nog is de streek relevant in het verhaal van de geschiedenis van Montenegro, een land waarvan de meeste mensen tot voor kort het bestaan nog niet konden vermoeden. De wortels van de Montenegrijnse stammen liggen hier in deze bergen, waar zij zich eeuwen verscholen hielden voor de oprukkende Ottomaanse troepen. U wandelt hier naar de hoogste top, waarop het mausoleum van Njegos staat, ’s lands grootste heerser en prins-bisschop. U komt ook in de historische hoofdstad Cetinje. Hier kunt u in de vele musea en paleizen een en ander proeven van het oude Montenegro.

Vanaf de bergpas Krstac kijk je uit over de baai van Kotor, misschien wel de mooiste baai aan de Adriatische Zee. Je ziet het water en de omringende rotspartijen , die gezamenlijk Europa’s meest zuidelijke fjord vormen. De hele baai is om zowel cultureel-historische als landschappelijke redenen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Het derde hotel ligt aan de boorden van de baai van Kotor, aan een met palmen geflankeerde boulevard in het charmante 16e-eeuwse stadje Perast. Vanuit Perast gaat u eenmaal per taxi de hoogte in om een zeer panoramische wandeling naar beneden te maken. Een andere keer steekt u per bootje de baai over, waarbij u de mooie kerk op het eiland midden in het fjord bezoekt. U kunt ook wandelen aan de overzijde, over de berg Vrmac naar Kotor, naar waar het fjord vernoemt is. Het is een zeer authentieke ommuurde hoofdstad van de Boka met zijn kasteel, naar waar het fjord vernoemd is.

Sinds de vreedzame afsplitsing van (de restanten van) Joegoslavië in 2006, richt Montenegro zich op het westen. Vol trots profileert het land zich als nieuwe wandelbestemming voor avontuurlijke reizigers!

Reis Route

Dag 1

Je arriveert op het vliegveld van Tivat en met een privé transfer bereik je ongeveer na 1,5 uur het kleine & charmante, maar historisch zeer relevante dorpje Rijeka Crnojevica. Het pension is hier gelegen, pal aan de kade van de gelijknamige rivier. Deze rivier ontspringt even verderop in een grot, waarheen ook een van de wandelingen voert.

Overnachting in Rijeka Crnojevica.

Dag 2

Met een privé boot zakken we de rivier af. Over een prachtige kronkel varen we richting het open meer. De boorden van de rivier zijn omzoomd met rietkragen vol bijzondere vogelsoorten. Wie weet spot je een ijsvogel of een pelikaan! Midden juni staan de waterlelies volop in bloei wat een prachtig schouwspel oplevert. Vanaf Poseljani, een oud dorpje bestaande uit alleen maar watermolens, wandel je terug naar het verblijf. Wie stevig wilt wandelen kan nog verder varen tot Virpazar en begint de wandeling vanaf daar. Onderweg kun je baden onder een mooie waterval.

9 km; 400 m hoogteverschil of 20 km; 800 m hoogteverschil

Overnachting in Rijeka Crnojevica.

Dag 3

Na een rustig ontbijt, wandel je een lus langs de Obod grot en de gelijknamige kerk. Een eenvoudige lus maar wel met een lange rivieroversteek (in het voorjaar of na regen). Tegen het begin van de middag brengt een taxi je naar het volgende verblijf, in de bergen van Lovcen, waar je de volgende 3 nachten verblijft.

Overnachting in Ivanova Korita.

Dag 4-5

Jezerski vrh
Wandeling dwars door de bossen naar de top Jezerski vrh, alwaar het mausoleum van Njegos, ’s-lands grootste dichter en staatsman, staat. Omwille van het prachtige uitzicht wilde hij hier begraven worden. Deels via een andere weg terugkeer naar het verblijf.

9 km; 500 m klimmen en dalen OF 16 km; 750 m klimmen en dalen

Cetinje
Wandeling naar de historische hoofdstad Cetinje. Deze tocht is dermate kort zodat nog voldoende tijd overblijft om het koninklijk paleis, het klooster of eventueel een leuke galerie te bezoeken in dit plezierige stadje. De geschiedenis van Montenegro komt pas echt tot leven met een bezoek aan Cetinje, de historische hoofdstad. Een transfer terug naar het verblijf is inbegrepen.

10 km; 50 m klimmen en 650 m dalen

Babina Glava
Er worden eveneens 2 wandelingen beschreven van en naar Babina Glava.

12 km; 400 m klimmen en dalen OF 13 km; 350 m klimmen en dalen

Overnachting in Ivanova Korita.

Dag 6

Je wordt opgehaald door een taxi. Ditmaal neem je ook je koffers mee. Transfer naar de bergpas Krstac op bijna 1000 meter hoogte, pal boven Kotor, de hoofdstad van de gelijknamige baai. Wandeling vanaf de pas over een fraai oud pad naar beneden.

De bagage gaat alvast door naar het volgende verblijf. Pas tegen het einde van de afdaling krijgt je het doel voor ogen: Kotor. Dit is de hoofdstad van het fjord. De prachtige ommuurde stad ligt onder een oud kasteel ingeklemd tussen water en bergen. De rest van de dag breng je hier door in het fraaie centrum. Eigen transfer per bus of taxi naar het 9 km verderop gelegen Perast. Perast is een kalm 16e eeuws stadje waar het rustig slapen is in een sfeervol hotelletje.

2:30 uur wandelen; 7 km; 950 m dalen

Overnachting in Perast.

Dag 7

Op een andere wandeling word je vanuit Perast omhoog gebracht naar Ledenice of Crkvice. Tocht over een prachtig vlak militair pad, aangelegd door de Habsburgse troepen, dwars door een bizar en ondoordringbaar terrein van kalksteen, lokaal ook wel de stenen zee genoemd. Passage langs twee forten uit de 19e eeuw. De afdaling naar Perast is schaduwrijk en biedt enkele mooie doorkijkjes op de baai. Eventueel afdalen vanaf Orahovac. Aan het einde van de middag staat er nog een boottochtje op het programma naar het kerkeiland van Perast.

11 km; 200 m klimmen en 775 m dalen OF 25 km; 550 m klimmen en 1600 m dalen OF 13 km; 300 m klimmen en 825 m dalen

Overnachting in Perast.

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven en vlucht naar huis.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • 2 overnachtingen in halfpension in Rijeka Crnojevica
 • 3 overnachtingen in halfpension in Lovcen NP
 • 2 overnachtingen met ontbijt in Perast
 • wandelbeschrijving, kaartmateriaal
 • gps-info (op aanvraag)
 • transfers van en naar de luchthaven van Tivat de eerste en laatste dag
 • transfers volgens programma
 • boottransfer Perast
 • bagagetransport
 • uitgebreide landinformatie
 • telefonische bijstand tijdens de reis
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • entreegelden nationale parken
 • 2x transfer Kotor-Perast: +/-3 euro met bus of +/-10 euro met taxi
 • overige maaltijden
 • drank
 • lokaal transport facultatieve wandeldag Ledenice
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
Optioneel
 • heen- en terugreis
 • extra nacht(en)
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Wandelreis vanuit drie hotels.

Accommodaties

Charmante, sfeervolle hotels aan het Skadarmeer, in het Nationaal Park Lovcen en in Perast, in de prachtige baai van Kotor, unieke setting.

Bagagetransport

Op de transferdag neem je de koffers mee in de taxi.

Belangrijke informatie

De beste reistijd is in mei en half september tot eind oktober. Het is dan niet te warm, goedkoper en rustiger. Het is in Montenegro weliswaar alleen druk aan de Baai van Kotor in de zomermaanden waar regelmatig cruiseschepen aanmeren.

Boekingsprocedure

Voor al onze wandel- en fietsreizen werken wij steeds met boekingen op aanvraag. Dit wil zeggen dat wij de effectieve beschikbaarheid pas kunnen nagaan nadat wij jouw boeking en betaling van het voorschot ontvangen hebben. De openstaande data op de website proberen wij zo up-to-date mogelijk te houden, maar beschikbaarheden fluctueren voortdurend. Bij ontvangst van jouw boeking en betaling starten wij het boekingsproces. Zodra de reis bevestigd is, brengen wij je daarvan op de hoogte en bezorgen wij je de bevestigde bestelbon. Als je geen andere periode of reis kan, vervalt alles kosteloos en storten we het reeds betaalde bedrag terug.

Fysiek

Wandelingen van gemiddeld 3 tot 4,5 uur.
Gemiddeld 400 meter stijgen en 700 meter dalen.

De tocht naar Vrmac is meer stijgen, maar meestal in de verkoelende schaduw.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Met het vliegtuig
▪Tivat (eventueel Podgorica)
▪Luchthaventransfer bij te boeken indien Podgorica (supplement van € 100 tot 4 personen)

Maaltijden

Je overnacht in halfpension in Rijeka Crnojevica en in het Nationaal Park Lovcen en op basis van kamer en ontbijt in Perast.

Mogelijk als solo-reiziger

Nee, minimum 2 deelnemers.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 6 wandeldagen.

Reisprogramma

Verzending

De reisdocumenten worden ongeveer drie weken voor afreis bij je bezorgd, deels per e-mail en deels per post mits Zuiderhuis de volledige betaling van het eindsaldo ontvangen heeft.

Routeboek

Het routeboekje biedt een heldere wandelbeschrijving. Naast de beschrijving ontvang je ook nog alle nodige praktische informatie en uitgebreide landeninformatie.

GPS-tracks

Houd er wel rekening mee dat deze gps-tracks enkel dienen als een bijkomend oriëntatie hulpmiddel om de wandelingen te kunnen uitvoeren. De wandelbeschrijving blijft het belangrijkste informatiemiddel waarop je je dient te baseren.

Uitbreidingen

Wens je extra nachten bij te boeken vóór, tijdens of na de reis? Laat ons dit dan zeker weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Dit kan rechtstreeks via de website of via het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie. Extra nachten voor of na de reis kan je na boeking ook nog bijboeken.

Vervoer ter plaatse

Lokaal worden alle transfers uitgevoerd door een privétaxi.

Vluchtvoorstel

Zuiderhuis bezorgt je graag een vrijblijvend vluchtvoorstel. Hou er rekening mee dat we geen lowcostairlines (vb. Ryanair) kunnen reserveren.
Boek je de vluchten zelf dan raden wij je aan te wachten tot dat je van Zuiderhuis de bevestiging van je reis hebt ontvangen. Zuiderhuis kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de door jou geboekte vluchten zonder definitieve bevestiging van de reis.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche