PDF DownloadPDF ICON

Madeira, de tuin in de zee

Portugal
vanaf €1260.00 | 10 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
levada's en toppen Pico Ruivo en Pico Areiro
diverse wandelvariatie van het eiland

Madeira, een 10-daagse groepsreis langs fascinerende berglandschappen en kraters.

Hét bloemeneiland bij uitstek is vooral in de lente een kleurrijk schouwspel. Maar op Madeira is het het ganse jaar heerlijk genieten van een aangenaam mediterraan klimaat.

Een bijzonder vrijgevige natuur gaf het eiland zijn naam: ‘madeira’ of het bos. Toen het in de 15e eeuw ontdekt werd, was het eiland immers onbewoond en overdekt met een overdadige plantengroei en wouden. Overal vind je er nog de bloemen die Madeira de naam gaven van ‘het eiland van de eeuwige lente’: hortensia’s, hibiscus, orchideeën, bougainvilles. Het vulkanisme heeft bovendien voor fascinerende berglandschappen gezorgd: getormenteerde toppen, kraters, watervallen en diepe valleien. De mens legde op de steile hellingen terrasculturen aan met een ingenieus kanalensysteem, de befaamde levadas. Naast die kanaaltjes lopen paden die ons naar alle hoeken van Madeira leiden: nu eens naar het noordelijke kustpad, ingesneden tussen loodrechte wanden, dan weer eens naar het hart van het eiland. Uiteraard genieten we ook van de heerlijke eilandkeuken.

We volgen de kamlijn die Madeira in noord en zuid verdeelt en klimmen tot de hoogste toppen, van de Pico Ruivo over het ‘dak van Madeira’ naar de Pico Areiro langs indrukwekkende afgronden. Om de verrassende Caldeiro do Inferno-kloof te bereiken moeten we zelfs eventjes met de zaklamp door in rots gehouwen tunnels. Het is echter de bloemenpracht (in de lente en vroege zomer) langs de levada’s en de verre uitzichten over pieken en dalen die je pas echt de adem benemen.

Reis Route

Dag 1

Vlucht Brussel – Funchal via Lissabon. Transfer naar Machico.

Overnachting in Machico.

5,5 km, 2 uur wandelen, 330m stijgen en 300m dalen

Dag 2

We nemen de bus tot Baia da Abra. De wandeling leidt door het natuurgebied van de Ponta de São Lourenço waar we de weelderige flora en de buitengewone geologische formaties kunnen bewonderen. Indrukwekkend is ook de woeste Atlantische oceaan die tegen de kust beukt. We keren terug via het enige zandstrand van Madeira, Prainha, waar we even kunnen ontspannen.

Overnachting in Machico.

9,5 km, 3,5 uur wandelen, 170m stijgen en dalen

Dag 3

We beklimmen de Pico do Facho van waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai van Machico  en de Ponto de São Lourenço. Vandaar starten we voor een kustwandeling die ons langs onze eerste levada voert, de levada do Caniçal. Het pad  klimt tot aan de Boca do Risco van waar we een adembenemend zicht hebben op het noordelijk kustpad, ingesneden in de loodrechte wanden, dat ons tot dicht bij Porto da Cruz brengt.

Overnachting in Machico.

15 km, 5 uur wandelen, 350m stijgen en dalen

Dag 4

Via de route van de Boccacheiros naar Portela. Verder langs de levada da Portela en de levada do Furado richting Ribeiro Frio langs steile afgronden omringd door weelderig groen. We dalen tenslotte af naar São Roque.

Overnachting in Santana.

13 km, 4,5 uur wandelen, 300m stijgen

Dag 5

Vanaf de Pousada de Areiro hebben we een prachtig uitzicht op de Pico de Areiro. We stappen langs de Pico de Gato en de Pico das Torres naar de berghut van de Pico Ruivo. Vandaar is het nog een klein stukje klimmen naar de hoogste top van Madeira, de Pico Ruivo.

Overnachting in Santana.

9 km, 4,5 uur wandelen, 650m stijgen, 800m dalen

Dag 6

Tocht naar het hart van Madeira. Via de levadas naar de kloof van Caldeiro do Inferno. We lopen door de eerste tunnels, uitgehakt in de rotsen om de levada mogelijk te maken.

Overnachting in Santana.

17 km, 6 uur wandelen, 100m stijgen, 650m dalen

Dag 7

Vanop de Pico Ruivo zien we de kamlijn die Madeira in noord en zuid verdeelt met daarachter de hoogvlakte van Paul da Serra. Bij helder weer kan men duidelijk de windmolens waarnemen. Vandaag volgen we de kamlijn. Na elke bocht wacht ons een nieuw uitzicht op de dalen. Bij de Encumeada bergpas wacht ons de transfer naar Ribeira Brava aan de zuidkust.

Overnachting in Ribeira Brava.

13 km, 6,5 uur wandelen, 550m stijgen, 1100m dalen

Dag 8

Een van de meest afwisselende tochten brengt ons langs de levada do lombo do Moro vanwaar we de vallei van Ribeiro Brava en de Pico des Torres kunnen bewonderen. Na de Pinàculo banen we ons een weg door het struikgewas naar de weg die ons bij het levadahuisje van de Ginjas langs de levada do Norte brengt. Deze slingert zich langs de hellingen, boort zich door 3 tunnels en brengt ons uiteindelijk terug bij de Encumeada bergpas.

Overnachting in Ribeira Brava.

19km, 5 uur wandelen, 100m stijgen, 400m dalen

Dag 9

We kuieren langs de prachtige pleinen en parken van de hoofdstad om uiteindelijk te genieten van een glaasje Madeira op de Avenido do Mar.

Overnachting in Funchal.

Dag 10

Na het ontbijt afhankelijk van de vluchturen vrije tijd en/of transfer naar de luchthaven en terugvlucht.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
  • alle overnachtingen
  • maaltijden
  • vluchten en transport volgens programma
  • bagagevervoer
  • begeleiding
  • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
  • btw
  • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
  • drank
Optioneel
  • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer.

Accommodaties

We slapen in comfortabele hotels, een pension en een appartement. In principe tweepersoonskamers met eigen sanitair.

 

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

Dirk Herfs, ervaren Zuiderhuis begeleider die Madeira reeds jaren kent.

Deelnemers

Min. 8 – max. 13.

Fysiek

Hoogteverschillen zijn verrassend, de paden langs de kust hebben soms tot 600 à 700 m hoogteverschil. De wandelingen langs de levadas, zijn lichter. Er zijn enkele hoogtevreesgevoelige passages aan de picos en de levadas.

Vervoer ter plaatse

Plaatselijke transfers zijn per bus of met de taxi.

Aard van het programma

Vluchten Zaventem – Funchal (h/t). Je dient zelf transport te voorzien van en naar de luchthaven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.