PDF DownloadPDF ICON

Langs de Via Dinarica

Bosnië en Herzegovina
vanaf €1575.00 | 11 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
beklim de Maglic, de hoogste berg van Bosnië
culturele parels Mostar en Sarajevo

Duurzaam toerisme op de Via Dinarica. Ongerepte natuur in de verborgen Balkan-parel.

Bosnië-Herzegovina is een land met de toekomst voor zich. Het heeft al geruime tijd de oorlog achter zich gelaten en zijn eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Het is als enige in Europa overwegend een moslimland. De islam leeft hier in harmonie met de andere religies zoals de orthodoxe christenen en katholieken. Dit draagt uiteraard bij aan de ontwikkeling van een zeer gevarieerde vorm van samenleven en cultuur die we zeker in steden als Mostar en Sarajevo kunnen ontdekken. Sarajevo is een levendige en fascinerende stad met op loopafstand veel interessante musea, moskeeën en kerken. Herinneringen aan de oorlog zijn er, ook na meer dan 20 jaar, nog levendig aanwezig. Dit is ook het geval in Mostar waar we uiteraard de historische brug over de Neretva rivier oversteken.

Hoofdbrok van deze reis is echter het ontdekken van de prachtige en gevarieerde Bosnische berglandschappen. We trekken vooral op verkenning in de bergregio’s ten zuiden van Sarajevo en combineren de mooiste trajecten op de Via Dinarica, de vrij nieuwe langeafstandsroute die in 2017 door National Geographic Traveler’s uitgeroepen werd tot “Best of the World” bestemming.

Het Nationaal Park Sutjeska – het oudste natuurpark van Bosnië omvat één van de laatste oerbossen van Europa het Perucica-woud en tevens het Zelengora massief met mooie gletsjermeren. Maar één van de hoogtepunten in dit NP is ongetwijfeld de beklimming van Maglic, met 2386 meter de hoogste berg van het land met een schitterend uitzicht. Maar ook andere pareltjes zijn verbazingwekkend mooi: het natuurpark Blidinje met de Vilinac top en de rotsboog van Hajducka vrata, de Skakavac waterval, de Rakitnica kloof. Spannend wordt het op de smalle kam doorheen het Visocica gebergte en we wanen ons terug in de tijd in Lukomir, het hoogstgelegen semi-nomadische herdersdorp van Bosnië in het Bjelasnica-gebergte.
Het verstilde en ongerepte karakter ervaren we in al de berggebieden die we aandoen. De Dinarische Alpen zijn er ongepolijst, puur en o zo mooi.

De kwaliteit van de logies en de maaltijden zijn prima. De overnachting in een prachtig gelegen berghut zorgt voor een bijzonder extraatje.

Laat je verrassen door dit adembenemende land, vooraleer meer en meer mensen deze bestemming ontdekken.

DUURZAAM TOERISME: onze lokale partner staat bekend om hun aanbod ‘sociaal, verantwoorde reiservaringen’. Zij bieden de streek een lokale economische ontwikkeling met respect voor mens en milieu. Ze dragen ecotoerisme en het bewaren van de ecologische balans hoog in het vaandel.

Ga al even op verkenning:

Reis Route

Dag 1

Aankomst in Sarajevo. Afhankelijk van de vluchten tijd voor een bezoek aan de historische binnenstad.
Logies nabij Baščaršija, het historische en culturele hart van de stad.

Overnachting in Sarajevo.

Dag 2

Transfer (30’) naar Crepoljsko. Opklim naar Bukovik (1534 m) de hoogste piek ten noorden van Sarajevo met mooie zichten op de bergen in het zuiden, onze bestemming voor de rest van de reis. Door mooie dennenbossen naar de 98 m hoge Skakavac waterval.
In late namiddag opklim naar Bijela Tabija (white fortress) in Sarajevo.

Overnachting in Sarajevo.

4 uur wandelen; 450m stijgen en 500m dalen

Dag 3

Transfer naar Blidinje. Vanaf Muharnica wandeling naar het Cvrsnica karstgebergte met als doel de top van de Vilinac (2118m) met zijn 360°-panorama.
Logies in een uniek gelegen berghut net onder de top. De sterrenhemel én de zonsopgang zijn hier heel bijzonder.

Overnachting in berghut Cvrsnica.

5 uur wandelen; 900m stijgen en 300m dalen

Dag 4

Korte opklim naar de top Drinaca en verder naar Hajducka vrata, een natuurlijke rotsboog met een spanwijdte van ruim 4m, wat een venster op de omringende bergen! Uitdagende afdaling naar de vallei van Diva Grabovica. Transfer naar Mostar.

Overnachting in Mostar.

6 uur wandelen; 200m stijgen en 1800m dalen

Dag 5

Korte transfer en wandeling naar en in de kloof van Mostarska Bijela, ruig en nauwelijks bezocht. We dringen door tot aan de voet van het overweldigende Prenj-massief. Culturele wandeling in Mostar in de late namiddag.

Overnachting in Mostar.

5 uur wandelen; 400m stijgen en 400m dalen

Dag 6

Transfer naar het Nationaal Park van Sutjeska. Start bij het meertje van Donje Bare en beklimming van de Ugljesin (1858m). Hier is het uitzicht over de Zelengora bergen het mooist. Via de Tovarnica kam naar het meer van Gornje Bare. In Tjentiste vinden we afkoeling in een natuurlijk zwembekken van 10000m². We bezoeken er ook het indrukwekkende oorlogsherdenkingsmoment.

Overnachting in Tjentiste.

4 tot 5 uur wandelen; 750m stijgen en dalen

 

Dag 7

Na een korte transfer start een pittige wandeling naar de top van de Volujak (2236m), de op één na hoogste top van Bosnië. Impressionant uitzicht over Maglic, Veliko Vitao én het Durmitor gebergte in het naburige Montenegro.

Overnachting in Tjentiste.

5 tot 6 uur wandelen; 1000m stijgen en dalen

 

Dag 8

Transfer door het Perucica-woud, één van de laatste oerbossen van Europa met Unesco-label naar Lokva Derneciste. Na een rustige aanloop volgt een uitdagende klim – met meerdere kabelgezekerde passages – naar de top van de hoogste berg van Bosnië, de Maglic (2386m) gelegen op de grans met Montenegro. Afdaling naar het schitterende hartvormige Trnovacko meer en verder naar Prijevor. Transfer naar hotel.

Overnachting in Tjentiste.

9 uur wandelen; 1300m stijgen en 1250m dalen

 

Dag 9

Transfer naar het bergdorp Umoljani. Via Gradina wandelen we naar de top Obalj (1896m) en krijgen we Lukomir in het vizier. Dit is het hoogstgelegen en meest traditionele dorp van Bosnië.

Overnachting in een berghut in Tusila.

6 tot 7 uur wandelen; 550m stijgen en 550m dalen

 

 

Dag 10

Transfer naar het dorp Tusila. Inspannende en impressionante wandeling in het Visocica massief. Beklimmen van Vito (1960m) en via een smalle kam langs diepe en steile flanken naar de Drstva top (1808m) met permanent weidse uitzichten.

Overnachting in Sarajevo.

5 tot 6 uur wandelen; 750m stijgen en 750m dalen

 

 

 

Dag 11

Afhankelijk van de vluchten tijd voor een bezoek aan de historische binnenstad.

 

 

 


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden: 10x ontbijt, 9x lunchpakket en 6x avondmalen
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • toegangsgelden natuurparken
 • lokale Engelstalige gids
 • gids voor stadstour Mostar en Sarajevo (2 uur) + toegangsgelden
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • dranken
 • overige maaltijden (in Sarajevo & Mostar: veel restaurants)
 • fooien
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer.

Accommodaties

We verblijven in tweepersoonskamers in pensions en hotels met meestal eigen sanitair op de kamer. Berghutten op dag 3 en 9. De sterrenhemel én de zonsopgang zijn hier heel bijzonder.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

De wandelingen worden begeleidt door een zeer ervaren lokale Engelstalige gids.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 8, max. 12.

Fysiek

Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. 1 lange wandeldag van 9 uur. Gemiddelde hoogteverschillen ongeveer 900m. 1x 1800 meter.1x tweedaagse. Kabelgezekerde passages bij beklimming Maglic. Hoogtevreesgevoelig (dag 8 en 10).

Aan avontuur geen gebrek want we maken een tweedaagse met iets zwaardere rugzak en slapen ook in een berghut net onder de top van de Vilinac (2118m).

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem. Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Reisprogramma

11 dagen / 10 nachten, waarvan 9 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van minibus om ons te verplaatsen.

Aard van het programma

Vluchten Zaventem – Sarajevo (h/t).

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.