PDF DownloadPDF ICON

Arrábida en Alentejo

Portugal
vanaf €1850.00 | 10 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
Évora, Castel de Vide, Setúbal, Lissabon
natuurparken Arrábida, Estuário do Sado, Serra de São Mamede

Arrábida en Alentejo, een tiendaagse groepsreis via een vogelreservaat, door een zee van wilde bloemen en wouden van kurkeik naar het cultureel erfgoed van Évora en Lissabon, erkend door Unesco. 

Onze tocht begint ten zuiden van Lissabon. We vinden er twee weinig bekende natuurreservaten. Vanuit vissershaven Sesimbra maken we wandelingen door het Parque Natural da Arrábida. Het omvat een smalle bergrug die steil uit de zee oprijst, groene bergen met een typische mediterrane vegetatie, staalblauw water en rustige baaien. Vanuit de haven- en vissersstad Setúbal verkennen we het Reserva Natural do Estuário do Sado, een belangrijk foerageergebied voor vele vogelsoorten waaronder de flamingo. Een gedeelte van de moerassen zijn omgevormd tot rijstvelden. Hier ontdekken we enkele mooie vissers- en boerendorpjes. De Alentejo ligt ten noorden van de Algarve en is de grootste provincie van het land met de laagste bevolkingsdichtheid. Ofschoon hard en droog in de zomer veranderen de enorme vlaktes in de lente in een zee van wilde bloemen tussen de wouden van kurkeiken. Évora is een verplichte etappe bij elk bezoek aan Alentejo. Het historische stadscentrum werd door de Unesco in z’n geheel beschermd als Werelderfgoed. De slaperige, betoverende vestingstadjes in het natuurpark Serra de São Mamede, Castel de Vide en Marvão, zijn stille getuigen van een middeleeuwse verdedigingsgordel langs de Spaanse grens. Verblindend witte huizen staan er rond de burcht die uittorent boven de vlakte. Een mooi contrast met het groen van de bergen eromheen. Kan een stad ideaal zijn: volledig in harmonie met de natuur, zonder enige architecturale agressie? Een stad die de bezoekers een bijna extatische wandeling biedt? Wel als je het hebt over Castel de Vide. Schilderachtige wijken met kronkelende, steile straatjes en fraaie huizen vormen het decor van ons verblijf. Het als natuurpark beschermde grensgebied is prachtig in de lente. Je wandelt er tussen de bloeiende bremstruiken en heerlijk ruikende bossen, langs heldere riviertjes, zoekend naar dolmen en menhirs en genietend van bergtoppen met een prachtig uitzicht. De tocht eindigt met het proeven van de sfeer in Lissabon, het ontdekken van het bijzondere licht, een laatste maal genieten van een ‘bourgondische’ Portugese maaltijd en melancholisch worden bij de klanken van fado,…

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar Lissabon. Daarna verplaatsen we ons met bussen en overzetboot, om na enkele uren in Sesimbra aan te komen.
Cabo Espichel is een landtong die indrukwekkend uitsteekt boven de Atlantische Oceaan. De Heilige Maagd zou er in de Middeleeuwen verschenen zijn, en in de 18de eeuw werd er een bedevaartsoord gebouwd. We volgen de pelgrimsroute naar het nu verlaten en ‘spookachtige’ Santuário da Senhora do Cabo. We wandelen langs de bijna loodrechte klippen met mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan die meer dan honderd meter lager ligt.

Overnachting in Sesimbra.

Dag 2

Vandaag voert de wandeling ons door het hart van het Parque Natural da Serra da Arrábida. Dit kalksteenmassief met toppen tot 500 meter heeft een typische mediterrane vegetatie, afgewisseld met akkers, wijngaarden en kurkplantages. De wijngaarden produceren de lokale specialiteit, Moscatel de Setúbal (een zoete dessertwijn).
We vertrekken op het bijzonder lieflijk strandje: Portinho da Arrábida. Langs de flanken van de Serra da Arrábida klimmen we langs een smal, steil pad. Verscholen in het groen ontdekken we het Convento da Arrábida, een oud Franciskanerklooster met weids uitzicht over de oceaan.

Overnachting in Setúbal.

Dag 3

Omdat het mondingsgebied van de rivier de Sado ecologisch waardevol is werden grote delen ervan uitgeroepen tot natuurpark. Het bestaat vooral uit slikken en schorren; aan de rand wisselen rijstvelden en naaldwouden elkaar af. In het estuarium leven dolfijnen en otters. Verder vind je er ook meer dan honderd vogelsoorten, met als opvallendste verschijningen een kolonie flamingo’s en de vele ooievaars.
s’ Morgens nemen we de boot en gaan op zoek naar dolfijnen. Tegen de middag bereiken we Troía, een oude Romeinse nederzetting, thans een lelijke badplaats op het schiereiland. We nemen er de bus naar Comporta, een klein vissers- en landbouwersdorp. We wandelen langs de rand van het estuarium door de rijstvelden. De kleine vissersdorpen met hun bijzondere aanlegsteigers zijn een omwegje waard.

Overnachting in Setúbal.

Dag 4

Na het ontbijt nemen we de bus naar Évora. Deze stad is een parel in Zuid-Portugal. Op een heuvel boven de weidse vlakte van de Alentejo liggen sierlijke huizen, paleizen en kerken aan smalle, kronkelige straatjes. Artistieke smeedijzeren tralies aan de huisgevels, marmeren bronnen, kunstig geplaveide straten, arcaden, middeleeuwse stadsmuren, mooie pleinen, een Romeinse tempel, … Évora is een stad met een heel eigen karakter. Ze werd in 1986 terecht door de UNESCO op de lijst van het Werelderfgoed gezet.

Overnachting in Évora.

Dag 5

Vandaag verplaatsen we ons van het grote, gezellige Évora naar Marvão. De stadsmuren versmelten zo mooi met de rotsachtige bergwand, dat je van op een afstand moeilijk kunt onderscheiden wat natuurlijk is en wat niet. Een echt arendsnest, gelegen op een hoogte van 900 meter. De vergezichten, het gave middeleeuwse stadsbeeld en de slaperige sfeer doen je dromen. Je hebt Portugal aan je voeten liggen. Onderweg rijden we door het typische weidse Alentejaanse landschap met kurkeiken, olijfbomen en graanvelden.

Overnachting in Marvão.

Dag 6

Wandeling door het Parque Natural da Serra de São Mamede. We volgen de smokkelpaden naar de Spaanse grens, La Frontañera. We genieten van het prachtige landschap, waar de oorspronkelijke mediterrane vegetatie van Portugese eiken, kurkeiken, tamme kastanjes en een scala aan struiken goed bewaard is gebleven. De fauna is er bijzonder: edelherten, everzwijnen, vossen en diverse roofvogels (waaronder de haviksarend, monniks- en aasgier) zijn slechts enkele voorbeelden. Via de vallei van de Rio Sever komen we terug aan de voet van Marvão.

Overnachting in Marvão.

Dag 7

Dagtocht door de rustieke heuvels aan de rand van de Serra de Marvão. We wandelen door de graaslanden van geiten, schapen, runderen en de typische varkens van de Alentejo. De zoete geur van de bloeiende bremstruiken vergezeld ons de hele dag. We vinden schaduw onder de kurkeiken. In de namiddag gaan we op zoek naar antes (dolmens).

Overnachting in Marvão.

Dag 8

Het kleine, charmante provinciestadje Castelo de Vide, in de noordelijke punt van het Parque Natural da Serra de São Mamede, is onze bestemming vandaag.  Castelo de Vide is gebouwd op het voorgebergte dat uittorent boven de vlakte.
Kan een stad ideaal zijn: volledig in harmonie met de natuur, zonder enige architecturale agressie? Een stad die de bezoekers een bijna extatische wandeling biedt? Wel als het gaat over Castelo de Vide. Schilderachtige wijken met kronkelende, steile straatjes en fraaie huizen…
Vandaag wandelen we naar Castelo de Vide, waar we enkele kilometers wandelen we op een Romeinse heirbaan!

Overnachting in Marvão.

Dag 9

’s Morgens vroeg nemen we de expressbus naar Lissabon. De tocht eindigt met het proeven van de sfeer in Lissabon, het ontdekken van het bijzondere licht, een laatste maal genieten van een ‘bourgondische’ Portugese maaltijd en kuierend melancholisch worden…

Overnachting in Lissabon.

Dag 10

’s Ochtends brengen we een bezoek  aan Belém: het Jéronimos-klooster (hét meesterwerk van de Manuelstijl), de Torre de Belém en het monument van de ontdekkingen. We kopen in Belém de beste ‘natas’ om mee te nemen naar huis. Daarna volgt de vlucht naar Brussel.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • boottocht dolfijnen
 • begeleiding
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer.

Accommodaties

We slapen in comfortabele hotels, een pension en een appartement. In principe tweepersoonskamers met eigen sanitair.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

Luc Bauters, ervaren Zuiderhuis begeleider die de reis reeds jaren kent. Luc spreekt Portugees.

Deelnemers

Min. 6 – max. 10.

Fysiek

Aangename wandelingen van ongeveer 5 tot 6 uur per dag. Iets korter op de transferdagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van bus, taxi of boot om ons te verplaatsen.

Aard van het programma

Vluchten Zaventem – Lissabon (h/t). Je dient zelf vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.