PDF DownloadPDF ICON

Wandelen in de Zuidelijke Karpaten tot aan de Donaukliffen

Roemenië
vanaf €1540.00 | 9 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer van Karpaten tot Donau
begeleid door een Roemenië-expert
4 gebergtes met hun lokale cultuur

Het avontuur start op de Transalpina in Rânca en loopt langs de zuidelijke kant van de Karpaten tot aan de imposante kliffen van de Donau.

Er zijn dagwandelingen gepland in 3 UNESCO-gebergtes: Retezat, Cheile Nerei-Beușnița en het Domogled-Valea Cernei-gebergte. We wandelen naar het Gâlcescu-meer in het Pârang-gebergte, naar de Retezat-piek en de mooiste waterval van Roemenië: Beușnița. In het Nera-gebergte loopt de wandeling doorheen een 10-tal voetgangerstunneltjes, eeuwen geleden uitgehouwen om de steenkool uit het gebergte weg te halen én later gebruikt voor snelle, geheime troepenverplaatsingen om het Austro-Hongaarse keizerrijk te kunnen beschermen tegen oprukkende Ottomanen.

De bergwandelingen zijn telkens o.l.v. een parkranger of een professionele berggids. De nationale parken zijn hun natuurlijke habitat en ze vertellen vol trots over „hun” park en de resultaten van hun natuurbeheer.

De 4 gebergtes zijn totaal verschillend en gaan van gletsjermeren (Pârang), semi-mediterraan klimaat (Domogled), steile kloven en watervallen (Nera) tot savanne-achtige landschappen (Retezat).

Het uitzicht vanop de kliffen op de Donau is overweldigend. Elke wandelaar verstilt bij het prachtige uitzicht.

We overnachten in Băile Herculane aan de voet van het Domogled-gebergte. Het was dé ontmoetingsplaats voor de oude Europese adel, waaronder keizerin Sissi.

Op deze actieve wandelreis bezoeken we ook de meest markante plekken op onze route, waaronder Horezu (Unesco), het middeleeuwse centrum van Sibiu, de burcht van de Hunyadi’s, Densus (Daciers). In Oravița trekken we met een smalspoortreintje het gebergte in. We laten de uitzonderlijke kans niet links liggen om in Sibiu enkele Vlaamse schatten, waaronder originele schilderijen van Brueghel en Van Eyck te gaan bekijken.
Tenslotte stoppen we even in Târgu Jiu om naar enkele openluchtkunstwerken van Brancusi te gaan kijken, waarvan momenteel in Brussel in het BOZAR een tentoonstelling loopt in het kader van Europalia 2020.

Geniet van deze veelzijdige wandelreis, maar laat je vooral aangenaam verrassen door het lekker eten en drinken en de hartverwarmende gastvrijheid van onze Roemeense gastheren en -vrouwen.

Reis Route

Dag 1

Aankomst in Bucuresti-Otopeni. Transfer naar het hotel in Rânca.

Onderweg stoppen we in Horezu (Unesco-werelderfgoed). De magie van Horezu is beroemd dankzij de uitzonderlijke combinatie van vakmanschap, architectuur en geschiedenis. We bezoeken het Trovanti-openluchtmuseum met de groeiende stenen en het magistrale Unesco-klooster. Het klooster is één van de mooiste voorbeelden van Brancoveanu-architectuur, ook gekend als de Roemeense Renaissance stijl. We stoppen ook even in Maldaresti voor een bezoek aan het Cule-museum. De cule zijn prachtige, versterkte herenhuizen van landadel uit de 17° en 18° eeuw.

Via de Transalpina rijden we naar ons verblijf op 1600 meter hoogte, aan de voet van het Parâng-gebergte.

Overnachting in Rânca.

5 km wandelen

Dag 2

We rijden even met de wagen verder op de Transalpina over de pas naar het vertrekpunt van de wandeling op +/- 1800 meter. De 148km lange Transalpina-weg had een militaire functie bij zijn opening in 1938 en loopt over een bergpas op 2145 meter. De weg is pas sinds 2015 opengesteld voor het verkeer, waardoor de omgeving nog uitzonderlijk intact is en zeer geliefd is bij wandelaars.
We wandelen naar en om het Gâlcescu-meer (turquoise-meer) op 1925 meter hoogte.

Overnachting in Rânca.

18 km; 6 tot 8 uur wandelen; 830 hoogtemeters

Dag 3

We dalen de Transalpina af en rijden naar Târgu Jiu, de thuisstad van de wereldvermaarde beeldhouwer Contstantin Brâncuși, over wie nu een tentoonstelling loopt in het BOZAR te Brussel in het kader van Europalia 2020. We bezoeken het park waar Brâncuși 3 van zijn bekendste werken heeft geplaatst als erebetoon aan de Roemeense helden van WO I: De tafel van de stilte, De poort van de kus en De eindeloze kolom.
Daarna gaat het verder via het schilderachtige dorpje Tismana naar Băile Herculane. Hier kwam de Europese adel in de 18° & 19° eeuw kuren.

Băile Herculane is een populair kuuroord voor de Roemenen en ligt prachtig genesteld in een nauwe vallei aan de voet van het Unesco-park Domogled, beroemd voor zijn beuken-en sparrenbossen.
Het Domogled park bevat delen waar de laatste 200 jaar geen enkele vorm van bosbouw plaats vond. Het heeft een uitzonderlijk semi-mediterraan microklimaat en het is de habitat van bijzondere planten en dieren (beren en lynxen). Wandeling doorheen Băile Herculane.

Logies in Băile Herculane.

5 km wandelen

Dag 4

In het bezoekerscentrum van het Nationaal Park pikken we de parkranger op voor een wandeling in het Domogled Nationaal Park over uitgehouwen paden langs de kliffen. We klimmen langzaam naar de geïsoleerde bergweiden waar zich de herders met hun kuddes bevinden.

Dit dunbevolkte gebied is enkel te voet bereikbaar. De vergezichten en het uitzonderlijke landschap zijn de mooiste beloning voor de gestadige klim.

Overnachting in Băile Herculane.

16 km; 7 tot 8 uur wandelen; 880m stijgen en 430m dalen

Dag 5

We rijden verder naar het zuiden tot aan de Donau en rijden dan stroomopwaarts. De machtige Donau stroomt langzaam langs ons heen richting zwarte zee. Op het smalste punt in Dubova wandelen we naar de hoogste kliffen van de Donau die een paar honderd meter boven de rivier uitsteken. Het zicht is hier overweldigend en aan de overkant zie je Servië.

In Coronini hebben we een afspraak met de Ranger van het Donau Natuurpark voor een bezoek aan de Donaudelta, waar nog een 120-tal wilde paarden leven, achtergelaten door Serviërs toen men het peil van de Donau een 9-tal meter liet stijgen omwille van de afdammingen van de stroom: de ijzeren poorten.

Roemenië is een uitermate multicultureel land met vele bevolkingsgroepen die hun identiteit door de eeuwen heen hebben bewaard. In de streek vind je een tiental Tsjechische dorpen. De voertaal, de opschriften, het onderwijs, … is er Tsjechisch. We bezoeken Sfânta Elena, een verstild dorpje met prachtig geschilderde huisjes in lichte pasteltinten.

Logies in Sasca Montană.

6 km naar de Donaukliffen; 2 uur wandelen; 200m stijgen en 200 m dalen en 5 km op het Donau-eiland; 2 uur; vlak

Dag 6

De Nera stroomt door dit gebergte en enkele van de mooiste watervallen van Roemenië liggen op haar loop: Beușnița, Susara en Vaioaga. Tijdens drie wandelingen maken we kennis met dit prachtig gebied. Eén wandeling loopt doorheen een 7-tal uitgehouwen voetgangerstunneltjes, de tweede loopt langs het riviertje naar de Șușara-waterval en tenslotte wandelen we naar de Beușnița-waterval en het Ochiul Beiului-meer.

Logies in Sasca Montană.

8 km naar de Beușnița-waterval en het azuurblauwe Ochiul Beiului-meer; 2 uur; vlak
6 km naar de Susara-waterval; 2 uur; licht stijgend
7 km van Podul Bei door de tunnels naar Sasca Romana; 100m stijgen en 100 m dalen

Dag 7

We rijden naar Oravița en stappen op het smalspoortreintje. De 34km lange rit loopt langs 138 bochten, 14 tunnels, 10 viaducten en 2117 meter smalle, uitgehouwen doorgangen. Enkel deze spoorlijn ontsluit het ontoegankelijke achterliggende Semenic-gebergte. Het treintje voert langs ongerepte landschappen.
Na het 2 uur durend ritje, maken we in Anina een 3-tal wandelingetjes naar vlot toegankelijke grotten, waar overblijfselen van de oudste mensen van Europa zijn gevonden.
De rit gaat verder naar Râusor, een geïsoleerd bergdorp aan de poort van het Retezat Nationaal Park.

Overnachting in Râusor.

7 km; 2 uur wandelen; vlak

Dag 8

Sportieve wandeling in het Retezatgebergte (Unesco) dat meer dan 80 gletsjermeren telt, waaronder het grootste (Bucura) en het diepste (Zanoaga). Dankzij deze meren wordt het Nationaal Park Retezat ook wel het “Sprookjesland met de blauwe ogen” genoemd. Het is een gebied van fascinerende verhalen en het is de bron van vele legendes. De bergtoppen van de Retezat lijken uitgehouwen, de Roemeense naam is afgeleid van het woord voor “uitgehakt”.
De parkranger leidt onze wandeling in goede banen. We wandelen naar het Stevia-meer – de Retezat top (2482m) – Saua Prelucele en terug.

Overnachting in Râușor.

14 tot 15km; 7 tot 8 uur wandelen; 1220m stijgen en dalen

Dag 9

Na de sportieve inspanningen, dompelen we ons vandaag onder in de Dacische geschiedenis van de Roemenen. De Roemenen stammen af van de Daciërs en zij op hun beurt van de Traciërs, tot de Romein Trajanus daar brutaal een einde aan maakte.

We bevinden ons in het hart van deze oude beschaving en bezoeken één van de meest intrigerende plekken: Densus. Een voormalig Dacisch heiligdom, later door de Romeinen herbouwd tot tempel om dan in de 5° eeuw één van de eerste Christelijke kerken van zuid-Europa te worden.

We stoppen ook even in Hunedoara voor een foto-shoot van het kasteel van Mátyás Hunyadi, beter gekend als Matthias Corvinus, koning van Hongarije (1485-1495). De replica (Vajdahunyadi-burcht) staat in Budapest, ongeacht wat de Hongaren mogen beweren, het origineel staat hier in Hunedoara.

Transfer naar de luchthaven. Terugvlucht naar België.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • alcoholische dranken bij het avondmaal zoals aangeboden door de gastheer
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • toegangsgelden
 • begeleiding
 • lokale wandelgids
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • fooien bij eigen dranken
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lijn met bagagevervoer.

Accommodaties

Comfortabele, middenklasse hotels, familiaal pension. In principe tweepersoonskamers met eigen sanitair.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

Karel Van Gutte, ervaren Zuiderhuis begeleider die de reis uitwerkte en reeds jaren kent. Samen met zijn Roemeense, professionele berggidsen en parkrangers staat hij garant voor mooie en veilige wandelingen en krijg je de nodige informatie bij de bezoeken.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 6, max. 12.

Fysiek

Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. 2 lange wandeldagen van >8 uur. Diverse hoogteverschillen. Afstanden dagelijks tussen 9 en 25 km.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem of Charleroi.

Reisprogramma

9 dagen / 8 nachten, waarvan 8 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van minibus of taxi om ons te verplaatsen.

Aard van het programma

Heenvlucht Zaventem of Charleroi – Boekarest en terugvlucht Sibiu – Zaventem of Charleroi Je dient zelf vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.