PDF DownloadPDF ICON

Kreta, Kretenzische kloven

Griekenland
vanaf €1585.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

wandelreis in groep vanuit vast verblijf in het zuidwesten van Kreta
bezoek de Samariakloof
ervaar het mooiste wandelgebied van het eiland

Wandelen in de bergen met een vast verblijf in een pittoresk vissersdorpje aan zee!

Deze Kreta reis biedt de ideale combinatie. Wat is er mooier dan na een hele dag wandelen door de bergen of door kloven een eindje te gaan zwemmen in open zee. Of simpelweg de avond in een vistaverna door te brengen en naar de oude mannen in het kafenion te kijken, hoe ze een klakkende rozenkrans door hun vingers laten glijden, alsof tijd helemaal geen rol speelt. Kreta is een eiland voor onthaasting. Sigá, sigá, kalm aan, kalm aan, deze woorden zult u vaak op het eiland horen. Iedere keer weer verrast hier de gastvrijheid, bezoekers worden ontvangen als oude vrienden. Kreta is een buitengewoon veelzijdig wandelgebied met heel verschillende landschappen. Grote delen van het eiland zien er nog woest en ongerept uit. Drie machtige, door diepe kloven doorsneden, bergketens bepalen het landschap. In het daarvoor gelegen heuvelland en in de dalen liggen wijngaarden en uitgestrekte olijfbossen.

Wandeldoelen zijn er in overvloed. Wij hebben gekozen voor het zuidwesten van het eiland omdat hier zich het topwandelgebied van Kreta bevindt. Vanuit ons vast verblijf doen we meerdere luswandelingen door tot de verbeelding sprekende kloven, kustwandelingen op steil oprijzende kustbergen, op zoek naar grotten, verlaten kloosters en kapellen, langs oude geplaveide muilezelpaden, oeroude gerestaureerde Romeinse wegen, door de maquis en roze oleanderstruiken.

We doen ook enkele wandelingen in lijn waarbij de boottaxi ons naar onbewoond, ruw romantisch, gebied brengt en we terugkeren naar ons dorp via het gebergte hoog boven de zee. Deze reis wordt afgesloten met een wandeling door de, tot nationaal park uitgeroepen, Samariakloof. In de kloof ligt het onbewoonde dorpje Samaria. Met wat geluk kunnen we hier de bedreigde Kri-Kri-geit spotten. Terugkeren naar ons vast verblijf doen we met de ferry.

De laatste dag bezoeken we het pittoreske havenstadje Chania.

Reis Route

Dag 1

Heenvlucht. Verkenning van het dorp Sougia, onze uitvalsbasis. Afhankelijk van de vluchturen eventueel een korte wandeling van 4 km.

Dag 2

Luswandeling door de woest romantische Lissoskloof. We vertrekken in Sougia, het dorp waar we gelogeerd zijn. Bezoek aan de vroegere Byzantijnse kerk van Sougia. Sinds meer dan 2000 jaar leidt een pad door, destijds net als nu de kortste landverbinding naar het antieke Lissos. Evenwel komen we niet in Lissos zelf, dat is voor morgen.

10 km; 4 uur wandelen; 400m stijgen en dalen

Dag 3

De boottaxi brengt ons naar de Tripitikloof. De kloof zelf is niet te bewandelen. Van in de boottaxi kunnen we reeds van ver het eerste doel van onze wandeling zien. Ver in het oosten troont op een bultige kaap een kapel. Nog niet zichtbaar zijn de ruïnes van een door de Venetianen gebouwd kasteel. We keren terug via het langeafstandwandelpad E4 naar Sougia.

10 km; 7 uur wandelen; 850m stijgen en dalen

Dag 4

Taxi’s brengen ons naar de ingang van de Samariakloof. We doen de afdaling door een van de langste kloven van Europa. We vertrekken op de hoogvlakte van Omalos en dalen 1230 m tot de Libische Zee. We gaan door prachtige dennen- en cipressenbossen. In de benedenloop van deze Kretenzische Grand Canyon, met de IJzeren Poorten, wandelen we door het wellicht spectaculairste landschap dat Kreta te bieden heeft. We eindigen in het dorpje Agia Roumeli wat enkel te voet of met een boot te bereiken is. De ferry brengt ons terug naar Sougia.

16 km; 6 tot 7 uur wandelen; 1230m dalen

Dag 5

De Figoukloof en de Agia Irinikloof. Evenals veel andere Kretenzische kloven heeft ook die van Figou haar eigen geschiedenis. De naam betekent vlucht en duidt op een gebeurtenis uit 1821, toen grote aantallen vrouwen en kinderen zich in de kloof voor de Turken in veiligheid brachten. Van de Figoukloof gaan we naar de kloof van de Heilige Irene of Agia Irini. Met haar jungleachtige vegetatie en oleanderbosjes in de bovenloop en diverse engten verder kloofafwaarts is deze kloof een waar paradijs voor wandelaars. Deze kloof is 7 km lang en heeft meerdere rustplaatsen met toiletten en waterbronnen. Aan de uitgang wacht ons een verfrissend drankje bij de bar waar de taxi’s ons zullen komen ophalen.

12 km; 5 uur wandelen; 400m stijgen en 700m dalen

Dag 6

Kapitein Yiannis brengt ons na enkele minuten varen met de boot naar ons vertrekpunt, het strand van Lissos. Deze wandeling heeft alles te bieden wat een topwandeling op Kreta inhoudt. We vertrekken aan het idyllische strand van Lissos en volgen een met oleanderbosjes begroeid pad, bezoeken een in de jaren 1950 blootgelegde archeologische site in het gebied van het antieke Lissos. We bezoeken de Byzantijnse kapel en vergapen ons aan het Romeins vloermozaïek die men in de buurt heeft teruggevonden. We volgen het pad van de E4, via een hoogvlakte met fraaie kustpanorama’s. In Paleochora slenteren we door de smalle steegjes van het fraaie kustplaatsje. De boottaxi brengt ons via de Libische Zee terug naar Sougia.

11 km; 5 tot 6 uur wandelen; 500m stijgen en 300m dalen

Dag 7

Vandaag geen al te moeilijke wandeling. We doen, van in Sougia, een wandeling naar de Polifimosgrot. Deze grot, gelegen hoog boven de baai van Sougia, heeft net als alle andere grotten op Kreta, een legendarische geschiedenis. We kunnen de grot bezoeken.

14 km; 5 uur wandelen; 600m stijgen en dalen

Dag 8

Transfer. Bezoek aan het pittoreske havenstadje Chania. Terugvlucht.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden (ontbijt, lunch, diner)
 • vluchten en transport volgens programma (taxi, boottaxi, ferry)
 • begeleiding
 • toegangsgelden (Samaria en Agia Irini)
 • accommodatietaks
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • optionele toegangsgelden
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Wandelreis in groep vanuit vast verblijf.

Accommodaties

Mooie, verzorgde tweepersoonskamers in kleinschalig logies in een vissersdorpje.

Bagage

Tochten met dagrugzak.

Begeleiding

Ludwig D’Haese, ervaren Zuiderhuis begeleider die de reis uitwerkte en reeds jaren kent.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Fysiek

Beperkte hoogteverschillen, enkele wandelingen kunnen worden ingekort (behalve Samaria wat de zwaarste wandeling is). Oude lastdierpaden, gerestaureerde Romeinse wegen, lavavelden, losse keien, grindpaden en verharde jeepwegen. Geen zandpaden. Soms licht klauterwerk waarbij men de handen nodig heeft om zich omhoog te trekken of naar beneden te laten zakken. De warmte kan wel een rol spelen. Voor iedereen haalbaar, met een goede basisconditie.

Maaltijden

Dit wandelarrangement wordt geboekt op basis van volpension: uitgebreid ontbijtbuffet en diner. Picknick voor ‘s middags. Alle maaltijden van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ’s morgens.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 6 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van taxi, boottaxi en ferry om ons te verplaatsen.

Vluchtvoorstel

Vluchten Brussel (Zaventem) – Chania (h/t). Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.