PDF DownloadPDF ICON

Pindos, Meteoren en de goddelijke Olympus

Griekenland
vanaf €1440.00 | 11 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer op het Griekse schiereiland
schilderdachtige, gastvrije Zagoriaanse dorpjes
zwemgelegenheid, Griekse keuken

De Pindos, de Meteoren en de goddelijke Olympus. Een historische reis op het Griekse schiereiland door de Vikoskloof, langs Zagoriaanse dorpjes, de rotskloosters en de berg van de god Zeus.

Over muilezelpaden, langs de boogbruggen van Kipi en de dichtbegroeide Vikoskloof trekken we door de noordelijke Pindos. De schilderachtige Zagoriaanse dorpjes in de valleien zijn authentiek gebleven omdat ze eeuwenlang ontoegankelijk waren voor de Turkse bezetters en voor de Grieken “uit Athene”. De huizenbouw is er dan ook veel rijkelijker dan elders. Het herdersvolk, de Vlachen, spreekt een eigen taal.
We bezoeken de 15de eeuwse Meteorenkloosters op de grillig afgeknotte monolietrotsen, evenals de typische steden Ioannina, Konitsa.

Op amper 20 km van de Egeïsche Zee ligt het Olymposmassief, met de hoogste toppen van Griekenland. Langs een weinig belopen pad trekken we door een woud met beuk, steeneik en balkanden naar het Plateau der Muzen en genieten er van vergezichten op de Thessalische laagvlakte en de zee. Als Zeus na de middag zijn donderwolken spuwt, dalen we af langs lagergelegen toppen. ‘s Avonds klaart alles op en beleven we nog een prachtige zonsondergang.

Deze stevige tocht biedt heel wat afwisseling. Bergen tot 3000 meter, levendige dorpjes, Griekse geschiedenis en hedendaagse levenswijsheid. Een tocht voor sportieve fijnproevers!

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar Thessaloniki.

Overnachting in Thessaloniki.

Dag 2

Korte historische stadswandeling in Thessaloniki. Transfer naar het pittoreske dorp Tsepelovo in het Nationaal Park Vikos-Aoos. Bezoek aan de archeologische site van Vergina. Het ondergronds museum herbergt de grootste schatten en tombes van de Macedonische koningen. De site is de belangrijkste archeologische ontdekking van de 20e eeuw in Griekenland en Unesco Werelderfgoed sinds 1996.

Overnachting in Vitsa.

Dag 3

Tocht langs muildierpaden en boogbruggen in Zagoria. Eerst langs Beloi, vanwaar je uit een arendsnest uitzicht hebt op de Vikoskloof. Verder langs het dorpje Vradeto met de fameuse trap in de rotsen. Het is één van de hoogstgelegen dorpjes in de omgeving. Deze wandeling brengt je in Kapesovo, waar we een korte stop houden. Na deze pauze dalen we af naar de kloof langs de trappen van Vitsa.

Overnachting in Vitsa.

7 uur wandelen; 850m stijgen en 1000m dalen

Dag 4

Vandaag wandelen we langs de mooiste delen van de kloof. Deze kloof is volgens het Guinnes Book of Records de diepste kloof van de wereld in verhouding met zijn breedte. Vanaf het dorp Monodendri volgen we de kloof. We kunnen vandaag genieten van wat welgekomen schaduw in de kloof. Gelegen aan de voet van de vijf torens van Papigo is dit een uniek dorpje. De stenen huizen, de geplaveide steegje en de 1000 jaar oude kerk, de gastvrijheid van de bewoners maken ons verblijf in Papigo onvergetelijk.

Overnachting in Papigo.

8 uur wandelen; 650m dalen en 500m stijgen

Dag 5

Op deze dag klimmen we meer dan 1000 meter, het fantastische landschap compenseert de inspanningen van de klim. In de Astraka hut op 1950 meter hoogte nemen we een lichte lunch om verder naar het drakenmeer te wandelen op 2000 meter. Hier genieten we van de uitzichten die in de loop van de jaren door de natuur werden gecreeerd. Het zal moelijk zijn om te weerstaan even te zwemmen in het meer met aangename temperaturen.

Overnachting in berghut Astraka.

6 uur wandelen; 1500m stijgen en 550m dalen

Dag 6

Vandaag vooral dalen langs het klooster van Stomio, gebouwd in 1774, naar de Aoos kloof en tijd om te zwemmen in de Aooos rivier. Op het einde van de wandeling bereiken we de fameuze stenen boogbrug van Konitsa. De boogbrug, gebouwd tussen 1823 en 1871, met een hoogte van 20 meter en 40 meter lang is één van de grootste in de Balkan.

Overnachting in Konitsa.

7 uur wandelen; 1500m dalen.

Dag 7

Tranfer via Ioannina en Metsovo naar Meteora, site van Unesco. Bezoek aan de wereldberoemde middeleeuwse kloosters van Meteora. De beste manier om deze unieke site te bezoeken, weg van het massatoerisme, is te voet. We wandelen op dezelfde oude toegangswegen die gebruikt werden door de monnikken honderden jaren geleden en komen kruiselings aan de heiligdommen die bovenop deze zandstenen rotstorens zijn gebouwd.

Overnachting in Meteora.

3 tot 4 uur wandelen; 250m stijgen en dalen

Dag 8

Bezoek aan één van de zes bewoonde kloosters die open zijn voor het publiek. Vandaag maken we extra tijd om deze unieke locatie vast te leggen op foto. Nadien transfer naar Litochoro op de flanken van de berg Olympus.

Overnachting in Litochoro.

Dag 9

Wandeling vanaf Gortsia door een mooi en dichtbebost gebied naar het Plateau der Muzen waar we zullen logeren in een berghut. Het laatste deel van de alpijnse wandeling biedt prachtige panorama’s op de uitgestrekte vlakten van het noorden van het Griekse schiereiland, de Egeïsche Zee en de impressionante top Stefani, de troon van de god Zeus.

Overnachting in berghut Apostolidis.

6 uur wandelen; 1600m stijgen

Dag 10
Wandeling naar de toppen van de Olympos onder het toezienend oog van Zeus en de vele goden. Na een vroeg ontbijt gaan we naar de pieken Skala (2866 m) en Skolio ( 2912 m), de tweede hoogste top van het massief. We genieten tijdens de lunch van verbluffende uitzichten op Mytikas (2918 m) voor we afdalen naar de berghut. Nadien dalen we af naar Prionia. We wandelen onder de bomen door de Enipeas kloof. Onderweg kunnen we het oude klooster van Agios Dionisios bezoeken. Transfer naar Litochoro.

Overnachting in Litochoro.

8 uur wandelen; 260m stijgen en 1960m dalen

Dag 11

Afhankelijk van de vluchturen tijd om te zwemmen in zee. Transfer naar luchthaven en terugvlucht.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • toegang tot kloosters, sites en musea
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer .

Accommodaties

We logeren in pensions en berghutten. De pensions zijn zeer comfortabel, meestal kamers met eigen sanitair. Linnen is steeds voorzien. De berghutten zijn eenvoudig maar verrassend gezellig en mooi, zelfs met douche (meerpersoonskamers met gedeeld sanitair). Een lakenzak dien je zelf mee te brengen.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt.

Enkel op dagen 5 en 9 neem je in je dagrugzak voldoende gerief mee voor je overnachting in de berghutten. Je hoofdbagage wordt vervoerd naar volgende logies. Zorg dus voor een dagrugzak die groot genoeg is (30 l).

Begeleiding

Thanasis Pantes, onze lokale, Engelstalige Griekse berggids, die de reis reeds jaren kent.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 4, max. 12.

Fysiek

6 dagen van 6 tot 8 uur wandelen. Meerdere dagen meer dan 1000 meter klimmen of dalen.
Dagrugzak (met slaapgerief op de Olympos en Astraka). In de bergen verzacht de hoogte de warmte, in de dalen genieten we van schaduwrijke bossen, een siësta of zwempartij.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Zaventem of Charleroi.

Reisprogramma

11 dagen / 10 nachten, waarvan 7 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van een minibus om ons te verplaatsen.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vluchten Zaventem of Charleroi – Thessaloniki (h/t). Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.