PDF DownloadPDF ICON

Grand Tour, van noord naar zuid

Zuid-Afrika
vanaf €4745.00 | 22 dagen
No Image Found

Omschrijving

comfortabele groepsreis langs de mooiste wild- en natuurparken
gediplomeerde Nederlandstalige gids, woonachtig in Zuid-Afrika
gevarieerd programma met diverse game-drives

Vanuit Johannesburg reizen we via Ohrighstad en de Panoramaroute naar het bekende Krugerpark. Een stop aan de Three Rondavels, de Potholes en God’s Window kan uiteraard niet ontbreken. Onderweg hebben we onvergetelijke uitzichten over de fantastische Blyde River Canyon.

Het Krugerpark is één van de bekendste wildparken in Afrika en wordt beschouwd als één van de beste plaatsen om de big five te spotten in zijn natuurlijke omgeving. ’s Morgens, heel vroeg, wanneer alles terug tot leven komt en het wild op zijn actiefst is, rijden we met een open jeep door het Krugerpark.

We verlaten Zuid-Afrika en brengen enkele dagen door in Swaziland. Het koninkrijk is ongerept en authentieker dan Zuid-Afrika en heeft een erg gastvrije en vriendelijke bevolking. Het landschap is erg gevarieerd: uitgestrekte vlaktes worden afgewisseld met bossen, hoge bergen en spectaculaire watervallen. In het Mlilwane National Park wandelen of fietsen we tussen de zebra ‘s, antilopen, wrattenzwijnen en giraffen die ons nieuwsgierig staan aan te kijken. Overnachten doen we in traditionele beehives.

Na een bezoek aan een lokale markt keren we terug naar Zuid-Afrika. Het Hluhluwe Umfolozi park is het oudste park van het land en is vooral bekend om zijn kweekprogramma met witte en zwarte neushoorns. Vanuit St-Lucia maken we een boottocht door de lagunes en mangroven waar talrijke vogelsoorten, krokodillen en nijlpaarden huizen.

Via het binnenland van Kwazulu Natal rijden we naar de Drakensbergen. Door erosie is hier een spectaculair landschap ontstaan van hoge, scherp gekartelde, pieken en zacht glooiende groene heuvels. Dat dit gebied al sinds de prehistorie bewoond wordt bewijzen de rotsschilderingen die toegeschreven worden aan de San. Voor we doorreizen naar Lesotho maken we tijd voor een ontspannende wandeling met erg mooie vergezichten en spectaculaire watervallen.

Lesotho verkennen we vanuit Malealea. Het kleine koninkrijk, dat terecht het ‘kingdom in the sky’ wordt genoemd, is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 meter ligt.Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan – we bevinden ons in het onovertroffen land van de Basotho.

Na een lange rit door de Grote Karoo bereiken we op dag 13 Graaff Reinet. De Grote Karoo, het land van grote dorst, is een halfwoestijn die zich uitstrekt over een derde van Zuid-Afrika, met een flora en fauna die droogte en extreme temperaturen verdraagt. De Karoo is een uniek Zuid-Afrikaans landschap van dolerietgesteente, tafelbergen en eindeloze vlaktes. In Graaff Reinet maken we kennis met de zwarte cultuur van Zuid-Afrika. Een lokale gids neemt ons mee doorheen zijn township, we maken een korte game drive en genieten van een onvergetelijke zonsondergang bij de ‘Vallei van Verlatenheid’.

We verlaten de Grote Karoo en rijden over de Outeniqua pas naar de Tuinroute. De Tuinroute loopt van Mosselbaai in het westen naar de monding van de Stormsrivier in het oosten en dankt zijn naam aan de uitbundige flora die het hele jaar door bloeit. We trekken langs de magnifieke kust en stoppen op de mooiste plekjes: in het pittoreske dorpje Knysna, aan de prachtige uitzichtpunten over land, zee en ruige rotspartijen en in het onovertroffen Tsitsikamma National Park. De combinatie van woeste zee en weelderige bossen maakt van dit stukje land een waar paradijs. Vanop het strand kan je vaak dolfijnen en walvissen spotten.

Na een bezoek aan de struisvogels in Oudtshoorn en het wijndorpje Franschhoek komen we aan in Kaapstad. De indrukwekkende stad ligt op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan en aan de voet van de beroemde Tafelberg, die zich majestueus verheft boven de stad. Wolken en mistflarden zorgen hier vaak voor een fraai schouwspel. We bezoeken de gezellige vissershaven van Houtbaai en verkennen het Kaapse schiereiland. Via Chapman ‘s Peak rijden we naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop. We nemen de boot naar Duikereiland, waar zich een kolonie van ongeveer 6000 zeehonden heeft gevestigd, en brengen een bezoek aan de pinguïnkolonie van Boulders.

Reis Route

Dag 1-2

Na aankomst in Johannesburg vertrekken we onmiddellijk naar Ohrighstad, een klein dorpje in de Mpumalanga provincie. Als de vluchturen het toelaten maken we in de late namiddag onze eerste game drive in een privé park. Met een beetje geluk spotten we vandaag al een aantal dieren van de big five.

Dag 3

Vandaag verkennen we de prachtige Panoramaroute. We rijden naar de ‘Drie Rondavels’ vanwaar we een mooi uitzicht over de Blyde River Canyon hebben. Een ander natuurfenomeen is de ‘Bourke Potholes’, een door erosie ontstaan natuurspektakel. We maken een stop aan één van de vele spectaculaire watervallen en eindigen onze dag bij ‘God’s Window’, waar we een prachtig uitzicht krijgen over het beboste gebied.

Dag 4

Het Krugerpark is één van de bekendste wildparken in Afrika en wordt beschouwd als één van de beste plaatsen om de big five te spotten in zijn natuurlijke omgeving. Leeuwen, olifanten, krokodillen, zebra’s, … ze komen allemaal langs ons voorbij. We vertrekken vroeg en rijden met een open jeep het park door. Later op de dag zoeken we de drinkplaatsen op waar in de loop van de dag en ‘s avonds veel dieren naartoe trekken.

Dag 5

We verlaten Zuid-Afrika en brengen enkele dagen door in Swaziland. Het koninkrijk is ongerept en authentieker dan Zuid-Afrika en heeft een erg gastvrije en vriendelijke bevolking. Het landschap is erg gevarieerd: uitgestrekte vlaktes worden afgewisseld met bossen, hoge bergen en spectaculaire watervallen. De Swazi’s zijn onder andere bekend om hun dans en zang en ‘s avonds genieten we bij een goed glas swazi-bier van hun kleurrijk optreden.

Dag 6

In het Mlilwane National Park wandelen of fietsen we tussen de zebra ‘s, antilopen, wrattenzwijnen en giraffen die ons nieuwsgierig staan aan te kijken. Ook een safari te paard is mogelijk. Overnachten doen we in traditionele beehives. (optioneel: fietsen en/of paardrijden)

Dag 7

Voor we Swaziland verlaten brengen we nog een bezoek aan een lokale markt. Hier kunnen we terecht voor leuke souvenirs en lekkere Swazi-gerechten. Wanneer we terug in Zuid-Afrika zijn, bevinden we ons in de provincie Kwazulu Natal, de woonplaats van de Zoeloes.

Dag 8

Hluhluwe Umfolozi is het oudste park van Zuid-Afrika en vooral bekend voor zijn kweekprogramma met witte en zwarte neushoorns. Ook nyala’s, kudu’s en cheeta’s komen hier veel voor. Een nachtsafari in Cape Vidal (optioneel) is ook een aanrader: grazende nijlpaarden, nachtaapjes, luipaarden en opvallende kameleons trekken hier onze aandacht. Vanuit St-Lucia maken we een boottocht door de lagunes en mangroven waar talrijke vogelsoorten, krokodillen en nijlpaarden huizen.

Dag 9

Op dag 9 rijden we naar de Drakensbergen, het ‘dak van Zuid-Afrika’.  Door erosie is hier een spectaculair landschap ontstaan van hoge, scherp gekartelde, pieken en zacht glooiende groene heuvels. Dat dit gebied al sinds de prehistorie bewoond wordt bewijzen de rotsschilderingen die toegeschreven worden aan de San.

Dag 10

Vandaag strekken we de benen voor een mooie wandeling. We wandelen naar de rotstekeningen van de bosjesmannen en genieten onderweg van spectaculaire vergezichten en verfrissende watervallen. Met en beetje geluk ontmoeten we een eland antilope, klipspringer of baviaan.

Dag 11

We brengen 2 dagen door in het kleine koninkrijk Lesotho. Dit onafhankelijk koninkrijkje, dat volledig door Zuid-Afrika wordt omringd, ligt op een hoogte tussen de 1500 en 3500 meter. Het wordt direct duidelijk dat we ons hier in een compleet ander land bevinden, het onovertroffen land van de Basotho. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Dag 12

Vandaag maken we een mooie wandeling. Wie dat wenst kan de mooie bergstreek ook verkennen op de rug van een pony (optioneel). Velen onder ons zullen zich het dorpsbezoek, waarbij we de Basotho bevolking in hun dagelijks leven bezig zien, nog lang herinneren.

Dag 13

Vandaag belanden we na een lange rit in het hart van de Grote Karoo: het gezellige dorpje Graaff-Reinet. De Grote Karoo, het land van grote dorst, is een halfwoestijn die zich uitstrekt over een derde van Zuid-Afrika, met een flora en fauna die droogte en extreme temperaturen verdraagt. De Karoo is een uniek Zuid-Afrikaans landschap van dolerietgesteente, tafelbergen en eindeloze vlaktes.

Dag 14

We maken kennis met de zwarte cultuur van Zuid-Afrika. Een gids neemt ons al wandelend mee doorheen zijn township – een heel aparte ervaring. In de namiddag maken we nog een korte game-drive, opzoek naar gemsbokken, stokstaart-aapjes, … Na een korte wandeling langs fantastische uitzichtpunten, genieten we van een onvergetelijke zonsondergang bij de ‘Vallei van Verlatenheid’.

Dag 15

We verlaten de Grote Karoo en rijden over de Outeniquapas naar de Tuinroute. We rijden via het pittoreske dorpje Knysna, langs uitgestrekte lagunes en inheemse bossen, tot bij Wilderness. Hier overnachten we in een hotel gelegen op het stand. We kunnen er zwemmen in de Indische Oceaan of een mooie strandwandeling maken.

Dag 16

Tsitsikamma is een van de juwelen langs de Tuinroute. De dichte bossen, ruige rotskusten en magnifieke uitzichten over de woeste zee maken het een waar wandelparadijs. Hier kunnen we een stuk van de beroemde Ottertrail volgen tot aan de spectaculaire Trappe waterval. Ook een korte wandeling tot aan (of net over) een hangbrug is een absolute aanrader. Vanop het strand kunnen we dolfijnen en walvissen spotten. Eventueel kan er gestopt worden in Plettenbergbaai voor een walvis- of dolfijnsafari (optioneel).

Dag 17

We zetten onze tocht verder naar Oudtshoorn, in het hart van de Kleine Karoo. Het hele dorp staat in het teken van de struisvogel. Een bezoek aan een struisvogelboerderij is dan ook een must. Ook de Cango druipsteengrotten zijn een bezoek meer dan waard.

Dag 18

Over de bekende R62 rijden we door de Kleine Karoo naar Franschhoek, het centrum van de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn. Franschhoek is een pittoresk dorpje, dat bekend is omwille van zijn gastronomie. Laat je eens goed verwennen of wees lekker actief.

Dag 19

We verlaten Franschhoek en rijden naar de botanische tuinen van Kirstenbosch. Hier bewonderen we de prachtige protea’s, wilde dagga, strelitia’s en jacarandas die hier het hele jaar door de tuin kleuren. Later in de middag begeven we ons naar de Tafelberg, die hoog oprijst boven Kaapstad. We genieten van een onvergetelijke zonsondergang in de Atlantische Oceaan.

Dag 20

Vandaag verkennen we het Kaapse schiereiland. We begeven ons eerst naar de gezellige vissershaven van Houtbaai. Hier nemen we de boot naar Duikereiland, waar zich een kolonie van ongeveer 6000 ‘Cape fure seals’ gevestigd heeft. We rijden verder over de beroemde Chapman’s Peak en bereiken Kaappunt en Kaap de Goede Hoop. In Simons Town brengen we een bezoek aan de pinguïnkolonie van Boulders.

Dag 21-22

Als de vluchturen het toelaten genieten we op dag 21 nog even na in de Waterfront voor we terug naar huis vliegen.  Op dag 22 zijn we terug in België.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • intercontinentale vlucht (h/t)
 • alle overnachtingen in een 3-4 sterren accommodatie
 • 19x ontbijt
 • 13 avondmaaltijden
 • Nederlandstalige gediplomeerde gids
 • transport met minibus en tolgelden
 • game drive in Kruger National Park (1 volledige dag)
 • 1/2 dag safari in Hluhluwe
 • bootsafari in St-Lucia
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • overige maaltijden
 • fooien
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering
 • optionele activiteiten
  • fietsen en paardrijden Mlilwane: +/- €30
  • nachtsafari St-Lucia: +/- €35
  • ponyrijden Lesotho: +/- €20
  • walvissafari: +/- €70
  • Robbeneiland: +/- €25

Praktische info

Aard van het programma

Comfortabele groepsreis langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika, Swaziland & Lesotho.

Accommodaties

We logeren in sfeervolle lodges, guesthouses en hotels. Soms logeren we in gezellige huisjes met een zithoek en een keuken.

Begeleiding

Deze groepsreis zal worden begeleid door een in Zuid-Afrika wonende Vlaming die nationale gids is.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 6 – max. 10.

Documenten

Geldige internationale reispas en een visum voor Zuid-Afrika (visum ter plaatse te verkrijgen).

Fysiek

Geregeld trekken we onze wandelschoenen aan voor een (korte) wandeling. Een doorsnee fysieke conditie en een goede gezondheid volstaan.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vlucht naar Zuid-Afrika (heen/terug) is inbegrepen.

Klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. De reis gaat door verschillende klimaatzones. Tijdens het voorjaar en de zomermaanden in Zuid-Afrika heb je vaak aangename temperaturen. Een korte regenbui is altijd mogelijk. De kust heeft een mediterraan klimaat.

Maaltijden

De maaltijden gebruiken we waar we logeren of we gaan op restaurant. Voor de picknick onderweg zorgen we zelf.

Voor de niet inbegrepen maaltijden worden onderweg inkopen gedaan (picknick) of wordt er gestopt langs een eenvoudig restaurantje voor een lichte lunch.

Mogelijk als solo-reiziger

Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. Wil je toch een eigen kamer dan kan dat op deze reis mits een toeslag van €550.

Uitbreidingen

Prijs optionele activiteiten:

 • fietsen en paardrijden Mlilwane: +/- €30
 • nachtsafari St-Lucia: +/- €35
 • ponyrijden Lesotho: +/- €20
 • walvissafari: +/- €70
 • Robbeneiland: +/- €25
Vervoer ter plaatse

Privé busje (14 seater) ter plaatse.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Noorderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Noorderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Noorderhuis BV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Noorderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Noorderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Noorderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.