PDF DownloadPDF ICON

Winterwandelweek in Cappadocië en het Taurusgebergte

Turkije
vanaf €1345.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

groepsreis op sneeuwschoenen door het Aladaglar nationaal park
feeërieke rotsformaties en surrealistische landschappen in Cappadocië
het ongerepte en authentieke Taurusgebergte

Het Aladaglar gebergte maakt deel uit van de Taurusketen in het zuiden van Turkije. Hier vinden we de hoogste toppen van het Taurusgebergte terug en de fauna en flora wordt er beschermd als nationaal park sinds 1995. Aan de voet van het gebergte vinden we authentieke Turkse bergdorpjes waar de bevolking er nog een typische levensstijl op nahoudt. Overal worden we hartelijk ontvangen. ‘s Winters zijn berg en dal bedekt met een flinke laag sneeuw. We stappen over desolate plateaus, dalen af in spectaculaire canyons en trekken op sneeuwschoenen een spoor over de indrukwekkende alpenweiden van de zuidelijke hellingen van de Taurus.

Op dag 6 verplaatsen we ons naar het wonderlijke Cappadocië. Drie miljoen jaar geleden bedekten hevige uitbarstingen van de Ercyes- en de Hassanvulkaan Cappadocië met een dikke laag tufsteen, een zacht gesteente van lava, as en modder. De tijd deed geduldig haar werk en boetseerde, met verbluffend resultaat, een surrealistisch landschap. Grillige rotsformaties, fallusvormige schoorstenen en bergen die als kameleons in de zon verkleuren zijn het resultaat. Rivieren van smeltwater freesden diepe kloven in het zachte tufsteen. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt deels beschermd door het nationaal park Göreme. Het is niet verwonderlijk dat dit in de zomermaanden een van de grootste attracties van Turkije is. In de winter zijn we er echter zo goed als alleen en is het genieten van de rust en overweldigende natuur.

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar Kayseri en transfer naar het indrukwekkende Aladaglar nationaal park. Hier vind je de hoogste bergen van het Taurusgebergte, een ongeveer 1500 kilometer lange bergketen in het zuiden van Turkije. We logeren in een klein familiepension in Cukurbag, aan de voet van het majestueuze gebergte en vlakbij de ingang van het park.

Transfer : ca. 145 km; 2.5 uur rijden.

Dag 2

We rijden naar de Emli vallei in een van de mooiste delen van het Aladaglar nationaal park.  Op sneeuwschoenen klimmen we, door een indrukwekkend naaldbos, geleidelijk aan naar de vallei van Siyirmalik.  Op het einde van deze vallei hebben we een fantastisch zicht op de berg Parmakkaya (Finger Rock) en over de witte toppen van de Siyirmalik bergketen.  Als de weersomstandigheden het toelaten klimmen we nog wat hoger en keren we via het Eznevit Plateau (2.540m) door een dik pak sneeuw terug naar het guesthouse in Cukurbag.

Wandeling naar het einde van de Siyirmalik vallei en terug : ca. 11 km; 5 à 6 uur; 300 m stijgen; 300 m dalen.

Wandeling via Eznevit plateau naar Cukurbag : ca. 14 km; 6 à 7 uur; 700 m stijgen; 900 m dalen.

Dag 3

Vanuit het dorpje Demirkazik klimmen we vandaag naar het plateau van Arpalik. Op het plateau hebben we een mooi zicht op de top van de Demirkazik, 3756 meter hoog. Op sneeuwschoenen gaat het verder naar de ingang van de Cimbar canyon. We dalen af in de kloof en worden geflankeerd door spectaculaire hoge rotswanden. De kloof is in de zomer erg populair bij wandelaars en klimmers maar nu is het er muisstil. Op het einde van de kloof bereiken we terug Demirkazik, waar onze minibus ons al staat op te wachten. Onderweg stoppen we nog even bij een traditioneel Turks Teahouse. We warmen ons op met de typische ‘çay’ (thee, geschonken in tulpvormige glaasjes) en proeven verschillende Turkse zoetigheden.

Wandeling : ca. 9 km; 5 à 6 uur; 500 m stijgen; 500 m dalen.

Dag 4

Over besneeuwde paden en wegen, vroeger gebruikt door mijnwerkers, wandelen we van Pinarbasi naar de toegang tot de Madenkloof. De kloof en de omringende bergen zijn in de winter een geliefd terrein bij steenbokken. Langs kleine kreken en een oude rivierbedding dalen we af in de ravijn. Na een indrukwekkend tocht op sneeuwschoenen staan we na 6 uur stappen terug bij onze minibus in Pinarbasi.

Wandeling : ca. 9 km; 5 à 6 uur; 530 m stijgen; 530 m dalen.

Dag 5

We wandelen, langs machtige ceder- en jeneverbomen, via de Mangirci kloof en de Emli vallei naar het Alaca plateau. In de zomer bezoeken herders en duizenden dieren het plateau maar nu is alles bedekt met een dik pak sneeuw en hebben we de vlakte voor ons alleen. We lunchen vlakbij een bergbronnetje en genieten van de weidse uitzichten over het zuidelijke deel van het Aladaglar gebergte. In de namiddag dalen we af naar Oluksekisi, een verlaten nomaden kamp, en naar de Emli vallei. Hier wacht onze minibus ons op.
‘s Avonds bereidt onze Turkse kok een laatste voortreffelijke avondmaaltijd in ons vertrouwde guesthouse. Morgen rijden we naar Cappadocië.

Wandeling : ca. 6 à 7 uur; 530 m stijgen; 650 m dalen.

Dag 6

Op weg naar het feeërieke Cappadocië houden we halt voor een bezoek aan de ondergrondse stad Derinkuyu. De prehistorische Cappadociërs vestigden hun steden niet alleen boven de grond maar hakten ze ook ondergronds uit het zachte tufsteen uit. Derinkuyu is één van de grootste ondergrondse steden van de regio. Men vermoedt dat er ongeveer 20.000 mensen hebben samengeleefd. Het is een labyrint van gangen en ruimtes op verschillende niveaus. Tot nu toe zijn acht verdiepingen tot een diepte van 60 meter ontsloten. Een gids leidt ons door het goed verlichte gangenstelsel tot een kerk op de op één na laagste verdieping.

Rond de middag komen we aan in Uchisar, bekend om zijn burchtberg. Via de uitgehakte gewelven en een trap aan de buitenkant van de burcht, klimmen we naar de top. Boven is het uitzicht over de stad en de omliggende besneeuwde dalen en bergen grandioos.

Na een typisch Turkse lunch rijden we door naar de toegangspoort van de Witte vallei. We volgen de rivierbedding, langs wijngaarden en gigantische ‘rotsfallussen’. Na een goede 2 uur stappen slaan we de smalle Zemi vallei in. Hier vinden we veel populieren en fruitbomen tussen de spectaculair geërodeerde rotspartijen en de uit tufsteen gehakte duiventillen en woningen. Op het einde van de vallei ligt het El Nazar kerkje uit de 10e eeuw. Het kerkje werd uitgehouwen uit 1 immense rotsblok en heeft enkele goed bewaarde fresco ‘s. Na de wandeling rijden we verder naar Göreme, waar we de komende 2 nachten zullen verblijven.

Transfer : ca. 125 km; 2 uur rijden.
Wandeling : ca. 11 km; 4 uur; 280 m stijgen; 270 m dalen.

Dag 7

Vandaag verkennen we te voet enkele van de mooiste valleien van Cappadocië. We vertrekken door de Meskendir vallei, langs geërodeerde rotspartijen waar weer en wind wonderlijke sporen hebben achtergelaten. Vervolgens wandelen we verder door de Roze en Rode Vallei, gekenmerkt door haar bijzondere kleurenpalet, variaties aan rotsformaties, rotswoningen en verborgen kerkjes. De idyllische inhammen van het dal worden omlijst door glooiende tufsteenvormen en hoog oprijzende rotskegels. Uiteindelijk komen we aan bij Çavusin met vele, in het zachte vulkanische tufsteen uitgehakte, grotwoningen en de ‘Grote Duiventilkerk’.

In de namiddag wandelen we door het Monnikendal (Pasabaglari) naar Zelve. Het pad slingert tussen feeënschoorstenen met hoeden van tufsteen en rotspieken die er uitzien als reusachtige paddenstoelen. In Zelve brengen we een bezoek aan het klooster en het openluchtmuseum. Het dal van Zelve splitst zich vlak na de ingang van het museum in 3 delen die, deels door menselijke arbeid, met elkaar verbonden zijn. Indrukwekkend zijn de woonrotsen in het eerste dal. De kerken van Zelve zijn versierd met in de rots uitgehouwen reliëfbeelden en eenvoudige tekeningen. Verder vind je er ook een in de rots uitgehouwen moskee. De vallei was bewoond tot 1952 – sinds 1967 is het een museum. In de late namiddag brengt onze minibus ons terug naar Göreme.

Wandeling : ca.13 km; 6 uur; 140 m stijgen; 200 m dalen.

Dag 8

Als de vluchturen het toelaten slenteren we nog even door het gezellige Göreme. Het toeristische dorpje wordt tussen april en November overspoeld door horden toeristen maar in de winter is het er erg rustig.

Transfer : ca. 80 km; 1 uur rijden.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • vluchten Brussel – Kayseri (h/t)
 • vooraf betaalbare luchthaventaksen
 • alle plaatselijke transfers
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden van de eerste dag ‘s avonds tot de laatste dag ‘s morgens
 • Zuiderhuis reisleider en Engelstalige lokale gids
 • huur sneeuwschoenen
 • permit Aladaglar nationaal park
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • persoonlijke uitgaven
 • gebruikelijke fooien
 • toegangsgelden sites  (Derinkuyu en Zelve  : +/- 15 euro)
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Accommodaties

2 of 3-persoonskamers met eigen sanitair op de kamer in het Aladaglar nationaal park (familie pension in Cukurbag – www.taurusguesthouse.com) – hotel in Cappadocië.

Toeslag single kamer in Cappadocië (2 nachten) : 60 euro (geen single kamer mogelijk in Cukurbag).

Bagage

Tochten met dagrugzak.

Begeleiding

Een ervaren Zuiderhuis-begeleider (Jan Delarbre), bijgestaan door een Engelstalige Turkse Gids.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 6, max.13.

Documenten

Paspoort of identiteitskaart (minimum 6 maanden geldig na datum van vertrek uit Turkije).
Sinds 2 maart 2020 is geen visum meer nodig voor reizigers met een Belgische of Nederlandse nationaliteit (voor een verblijf van max 90 dagen in Turkije).

Fysiek

Geen ervaring in het wandelen met sneeuwschoenen noodzakelijk. Voor iedereen die van de buitenlucht houdt en niet terugschrikt voor een gezonde inspanning. Flinke dagtochten worden afgewisseld met een aantal kortere wandelingen.

Klimaat

In Cappadocië schommelen de temperaturen in de winter rond het vriespunt en valt er geregeld neerslag. Januari en februari zijn de koudste maanden – een temperatuur van -10 °C is niet uitzonderlijk. Er is een reële kans op sneeuw maar geen garantie. Het Aladaglar nationaal park ligt hoger. Hier is het veel kouder en ligt er de ganse winter sneeuw.

Maaltijden

Half-pension in het guesthouse en het hotel. Voor ‘s middags wordt een lunchpakket of lunch voorzien (6x).

Mogelijk als solo-reiziger

Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. In het guesthouse in het Aladaglar nationaal park is een single kamer niet mogelijk. Wil je een eigen kamer in Cappadocië dan kan dat mits een toeslag van 60 euro (slechts een beperkt aantal single kamers beschikbaar).

Vervoer ter plaatse

Privé-busje voor de transfers ter plaatse.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vlucht naar Kayseri (heen/terug) is inbegrepen.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.