PDF DownloadPDF ICON

Sneeuwschoenwandelen in de Spaanse Pyreneeën

Spanje
vanaf €1621.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

wandelreis in groep vanuit vast verblijf
afwisselende wandelingen in de sneeuw
ongerepte natuur en dorpcultuur in Val d'Aran

Winterwandelreis in de Spaanse Pyreneeën, sneeuwschoenwandelen in het ongerepte Val d’Aran 

Midden in de Pyreneeën ligt de vallei van Aran (Val d´Aran in ´Aranés´). Het is een streek met een eigen identiteit en authentieke dorpscultuur. Het is een deel van Catalonië, maar met een eigen status en eigen taal in een speciale uithoek van de Pyreneeën. Het is het enige Atlantische dal in de Spaanse Pyreneeën en de natuurlijke opening van de regio strekt zich naar Frankrijk uit. Het Val d´Aran heeft een rijk historische verleden en dat is ook in de architectuur te zien. Elk dorp heeft oude herenhuizen (XIV -XV eeuw), maar zeker zo interessant en mooi zijn de Romeinse kerken (IX – XIII eeuw), heel goed geconserveerd en met prachtige fresco’s. Alle dorpen volgen de traditionele manier van bouwen, met stenen en leistenen daken. De natuur is ook prachtig. Het dal is omsloten door hoge bergen van meer dan 3000 meter en de dorpen zijn door grote dennenbossen omringd. Er zijn meerdere zijdalen, oasen van rust. Sommige plekken zijn (zeker tijdens de wintermaanden) echt verlaten. Elke hoek biedt een verrassend zicht: watervallen, stromende bergbeken, verlaten dorpen, kerken en kapelletjes, en adembenemende uitzichten naar de hoogste toppen van de Pyreneeën. Tijdens deze week gaan we ons in het dagelijkse leven en de natuur van het Val d´Aran verdiepen. De Spaanse berggids, en goede kenner van de streek, gaat ons velig begeleiden op mooie sneeuwwandeltochten, elk verschillend van elkaar. Wij lopen door dalen en berggraten, door dicht begroeide bossen en open landschap, naar berghutten midden in de bergen en ook naar spannende bergtoppen. We zullen de verschillende landschappen van het Val d´Aran zien, maar ook genieten van de lokale gastronomie met bezoek aan de beste restaurants van het dal.

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar de voet van de Pyreneeën. Transfer naar het oude historische centrum van Vielha, in het Val d´Aran.
Tapasdiner bij het restaurant van het pension.

Overnachting in Vielha.

Dag 2

Na het ontbijt vertrekken wij met een privébus naar de Plan de Beret, in de omgeving van het grote skistation van Baqueira-Beret. Wij vertrekken richting het verlaten dal van Montgarri en volgen, stroomopwaarts, la Noguera Pallaresa rivier vanaf de bron tot het verlaten bergdorp van Montgarri, diep in de bergen en nabij de Franse grens. Tussen de ruines van de oude huizen bevindt zich de dorpskerk en het gemeentehuis. Hier is de berghut van Montgarri, waar een traditionele lunch ons te wachten staat (facultatief). Na het eten maken wij een kleine trainingssessie waar de veiligheid rond de sneeuwschoentochten worden uitgelegd en geoefend. Daarna lopen wij terug naar de Plan de Beret. De bus staat ons op te wachten voor de terugreis naar Vielha. Avondmaaltijd in een restaurant in de stad.

Overnachting in Vielha.

10,5 km; 5 uur wandelen; 250m stijgen en dalen

Dag 3

Vandaag zetten wij het niveau van de wandeling geleidelijker iets hoger dan gisteren en maken wij een uitstap in de mooie Artiga de Lin, ten westen van het dal van Aran. Na een transfer stappen wij over een rustige bosweg richting de ver gelegen Artiga, vroeger een gletsjerkom, maar nu een mooie vallei door hoge witte bergtoppen van ruim meer dan 2800 meter omringd. De Forcanada (2872m) prijkt in de verte. Wij kunnen rustig in de onbemande berghut lunchen voor wij de bosweg terug nemen. Avondmaaltijd in een van de beste restaurants van de stad.

Overnachting in Vielha.

7,5 km; 5.30 uur wandelen; 450m stijgen en dalen

Dag 4

Onze chauffeur brengt ons weer naar de Plan de Beret, maar deze keer stijgen wij langs de ´Arriu Malo´ rivier op zoek naar de bergmeren van Bacivèr, op een hoogte van 2300 meter, omringd door tweeduizenders. Als de omstandigheiden goed zijn kunnen wij de Col d’Estanys del Rosari (2545m) bereiken, met prachtig zicht over de alpiene meren en de wilde dalen naar het oosten. Wij stappen terug over dezelfde route tot de parkeerplaats waar het busje ons staat op te wachten. Avondmaaltijd in een restaurant in de stad.

Overnachting in Vielha.

9,5 km; 6 uur wandelen; 550m stijgen en dalen

Dag 5

Na enkele dagen zijn wij voorbereid voor een spannende tocht dwars door de natuur. Na een transfer, starten wij in Ruda met een pittige klim. Uiteindelijk komen wij in het beboste plateu van Porèra, in de vrije natuur. Na een picknick midden in de natuur, dalen wij naar de Banhs de Tredòs, in het dal. Vanaf hier het is makkelijk afdalen over een besneeuwde weg naar de afgesproken afhaalplaats voor de taxi.

s´Avonds uitstap en diner naar Arties, een mooi oud dorpje verder in het dal, met traditionele oude stenen huizen. Hier eten wij in een bekend restaurant. Na het eten volgt een transfer terug naar Vielha.

Overnachting in Vielha.

11,5 km; 6.30 uur wandelen; 700m stijgen en 765m dalen

Dag 6

Vandaag weer een spannende tocht, maar deze keer stappen wij op hoogte. Wij worden naar de Col Eth Portilhon (aan de grens met Frankrijk) gebracht. De dag start met het stijgen op een bospad tot aan de Col de Baretja, met uitzicht over de hoogste bergen van de Pyreneeën: het massief van Maladeta, meer dan 3300 meter hoog. Vanaf hier volgen wij een makkelijke berggraat naar de nabijgelegen top Tuc d´Aubàs en verder tot aan de Tuc d´Arres (2161m), over de grens met Frankrijk. Wij stappen terug naar de Col en terug naar het beginpunt in Eth Portilhon waar de taxi staat ons te wachten.

Overnachting in Vielha.

11,5 km; 6 uur wandelen; 1000m stijgen en dalen

Dag 7

Als afsluiter van onze week gaan wij met de sneeuwschoenen naar de berg die wij de hele week vanuit Vielha bewonderd hebben: de Montcorbison (2174m). Of wij de top bereiken is afhankelijk van de conditie van de groep, het weer en de sneeuwcondities. Met of zonder top, het wordt vast en zeker een mooie tocht met breed zicht over de hele Val d´Aran en ook de hoogste toppen van het massief van Maladeta. Het is een rustige tocht, deels over besneeuwde boswegen, deels dwars over besneeuwde hellingen, weg van de gebaande paden. Op het eind van de dag stappen wij terug naar Vielha.
Vanavond doen wij een speciale ‘tapasroute´ door verschillende tapasbars in Vielha, net zoals de Spanjaarden het doen.

Overnachting in Vielha.

12,5 km; 5.30 uur wandelen’; 700m stijgen en 1100m dalen

Dag 8

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.

Een eventueel alternatief bij slecht weer is een uitstap naar het kuuroord Bagnères-de-Luchon met een bezoek aan zijn thermale baden.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • uitstap en diner in het pittoreske dorpje Arties
 • vlucht naar de voet van de Pyreneeën
 • vluchten en transport volgens programma
 • begeleiding door een Spaanse gediplomeerde UIMLA berggids
 • materiaalhuur: sneeuwschoenen, wandelstokken, lawine-pieper,…)
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Wandelreis in groep vanuit vast verblijf.

Accommodaties

We slapen in een comfortabel familiepensioen. In principe tweepersoonskamers met eigen sanitair.

Begeleiding

Professionele Nederlandstalige, Spaanse gediplomeerde UIMLA berggids die de tocht uittekende en het gebied zeer goed kent.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vluchten Brussel – Toulouse (h/t). Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ’s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Brussel.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 6 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Transfers met minibus naar en van de luchthaven van Toulouse op de eerste en laatste dag.

Tijdens de wandeldagen korte verplaatsingen met de (mini)bus. Op dag 7 met een 4×4.

Fysiek

Sportieve bergtocht met 2 zwaardere wandeldagen op de vierde en vijfde dag. Een goede conditie en uithoudingsvermogen zijn vereist. Wie wenst, kan een dagje rust inlassen en relaxen.

Klimaat

Het is de zuidkant van de bergketen van de Pyreneeën. Dit betekent meer zonneschijn. Er wordt ook minder in de schaduw gewandeld dan aan de noordkant (Franse kant).

Bijgevolg ligt aan de Spaanse kant de sneeuwgrens iets hoger aan het begin en het einde van de winter. Echter half maart is in principe meestal de valleibodem zelf ook nog besneeuwd. Dit zal afhangen van de recente sneeuwval en temperaturen kort voor en tijdens de reis zelf.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche