PDF DownloadPDF ICON

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor, Bjelasica & Prokletije

Montenegro
vanaf €1424.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
sneeuwzeker wandelen boven 1400 meter
ongerepte winterlandschappen in Montenegro

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor, Bjelasica & Prokletije


Weinigen wagen zich ’s winters in de ongerepte hooglanden van Montenegro. We hebben de bergen dan ook vrijwel voor ons alleen, want ook skitoerisme is er nauwelijks te bekennen in Montenegro. Zo ervaren we de witte wildernis in zijn puurste vorm. Gecombineerd met de grenzeloze gastvrijheid bij de pensions waar we verblijven, vormt dit een onvergetelijke reis. Kom mee op dit winters avontuur in het hart van de Balkan!

De reis begint met een vlucht op Podgorica, van waaruit we in een kleine 2 uur naar Durmitor rijden. Zabljak, het grootste (en enige) stadje hier, vinden we nog te druk Daarom  wijken we uit naar een fraai gelegen lodge die verscholen tussen de sparrenwouden ligt, op een natuurlijk plateau met aan de noordzijde de Tara kloof en in zuidelijke en westelijke richting geweldig mooi zicht op Durmitor. Vanuit de lodge maken we op dag 2 een wandeling waarbij we het materiaal testen, de spieren in vorm brengen en ons opmaken voor wat nog komen gaat. We wandelen via het Jablan meer naar het Zwarte meer, over overwegend dalende paden. De volgende dag maken we vanaf het Zwarte Meer een langere rondwandeling, dwars door de centrale delen van het massief. Bij verminderd zicht kiest de gids we voor een alternatieve route. Aan het einde van elke tocht komen we terug bij de sfeervolle houten lodges, midden in een winters wonderland.

Het tweede deel van de reis begint met een tocht omhoog in Bjelasica. Vanaf het bergstation van de lift wandelen we naar prachtig gelegen houten lodges. Het is hier waar we een klein beetje Balkanse wintersportsferen proeven. Het herdersdorpje waar we verblijven ligt aan de skipiste. Maar na 16:00 is de piste leeg en bevinden we ons weer in de stille bergwereld. De volgende ochtend, voordat de liften weer aan gaan, zijn we al vertrokken, en maken we een prachtige traverse dwars door het massief. Bij goede omstandigheden gaan we over de hoogste top, Crna Glava, en de graat. Bij minder weer of te veel sneeuw gaan we via een kortere route, naar het herdersdorp Senica en dalen we nog wat verder af om de bus te treffen die ons in een uurtje naar Prokletije brengt. 

Waren Durmitor en Bjelasica nog redelijk ontwikkeld en bewoond, Prokletije is echt een verlaten wildernis in de winter. Het is daar waar het tweede deel van de reis zich afspeelt. We worden wakker in het afgelegen Babino Polje en wandelen langs het mysterieuze Hridsko meer naar Plav, door stille wouden van spar en lariks. Niets zal de rust verstoren als een enkele notenkraker in de top van de bomen, en het gehuil van wolven dat je ’s nachts vanuit je bed kunt horen. Vanaf het eindpunt is het een korte rit naar ons laatste onderkomen, aan de westzijde van Prokletije.

Voor de laatste 2 nachten kunnen we rekenen op een geweldig ontvangst bij de familie Dedushaj, een Albanees gezin in Montenegro. Nette houten kamers, een fraai panoramisch restaurants en heerlijke maaltijden wachten ons hier, en als klap op de vuurpijl beklimmen we als afsluiter nog een serieuze top.

In principe een sneeuwzekere reis met wandelingen bijna uitsluitend boven 1400m!

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar Podgorica. Transfer naar Durmitor waar we verblijven in prachtige houten lodges gelegen in een winterwonderland omringd door naaldwoud. Het stadje zelf ligt op enkele kilometers.

Overnachting in Durmitor.

Dag 2

Warming up & materiaal test. Vanaf de lodges trekken we over landweggetjes en door stille sparrenbossen naar een mooi uitzichtpunt boven het meer van Jablan. De afdaling die we vanaf hier inzetten gaat geleidelijk en voert ons uiteindelijk via een stroompje en een oude watermolen naar het Zwarte Meer. De route voert afwisselend door oud sparrenbos en open terrein. Vanaf het zwarte meer een transfer terug naar de lodges.

Overnachting in Durmitor.

16 km; 500m stijgen en dalen

Dag 3

Een wat pittigere tocht in Durmitor. We beginnen met een transfer naar de plek waar we gisteren zijn geëindigd, het Zwarte Meer. Nu gaan we de hoogte in. Via een fraai bospad trekken we naar de hoogst gelegen herdershut (Katun) van Montenegro; Lokvice. Daarna vervolgen we nog hoger, tot 2188m vandaag maar liefst, en trekken we door het hart van het Durmitor-massief. Na deze lus door het hooggebergte bereiken we aan de bosrand van het prachtige sparrenhout weer het pad waarover we eerder omhoog trokken, en volgen we onze voetstappen terug naar het zwarte meer.

Bij minder weer keren we vanaf Lokvice via hetzelfde pad terug.

Overnachting in Durmitor.

11 km; 800m stijgen en dalen

Dag 4

Een prachtige tocht door de besneeuwde Tarakloof naar het skioord Kolasin. In Kolasin gaan we met de skilift omhoog terwijl onze bagage met de sneeuwscooter of 4×4 naar de lodges gaat. Vanaf het topstation is het nog een 10 km (+/- 400m) wandelen tot de lodges. Hierbij volgen we deels de graat boven het skigebied en zien we de pistes slechts af en toe vanaf een afstand. We verblijven 1 nacht in het herdersdorp Vranjak in eenvoudige maar sfeervolle lodges met houtkachel. Overdag passeren hier skiërs maar tegen de avond keert de rust weder.

Overnachting in gezellige lodges Vranjak.

10 km; 400m stijgen en 400m dalen

Dag 5

Voor vandaag staat er een traverse dwars door het Bjelasica massief op het programma. Op deze doorsteek behoort de hoogste top Crna Glava (2199m) tot de mogelijkheden, maar bij minder weer is er een veilig alternatief. Alles zal afhangen van weer, sneeuwkwaliteit & fysiek. We gaan hoe dan ook een prachtige dag op hoogte beleven hier in Bjelasica. Wat zeker is, is dat we tegen de namiddag afdalen aan de doorgaans goed besneeuwde oostzijde van Bjelasica en dat daar de bus ons opwacht voor de rit naar Prokletije. Hier checken we in in een hotel in Andrijevica.

Overnachting in Andrijevica.

15 km; 600m stijgen en 11000m dalen

Dag 6

Transfer naar Babino Polje voor start van onze wandeling. We wandelen via het Hirdskomeer naar Plav. Door een bos van eeuwenoude lariks en spar voert het pad omhoog (2 uur rustig stijgen) om uiteindelijk heel geleidelijk af te dalen tot Plav. De mengelmoes van culturen is hier helemaal goed voelbaar als we het stadje binnen wandelen. Montenegrijns, Albanees en Bosniaks gaat hier vreedzaam samen en moskee, katholieke en orthodoxe kerken staan hier gebroederlijk naast elkaar. We verblijven de laatste 2 nachten in een sympathiek houten guesthouse in de vallei van Ropojana (Vusanje), dat hier nog een 30 min rijden vandaan is. Het vertrouwde gastgezin van Dedushaj zal zorgen dat we de reis hier feestelijk afsluiten.

Overnachting in Vusanje.

20 km; 350m stijgen en 1100m dalen

Dag 7

Met een korte transfer bereiken we de naburige vallei van Grbaja. Hier wandelen we omhoog over een breed bospad naar het herdersdorp Popadija, dat in de winter helemaal verlaten is. Slechts de daken van de herdershutten steken boven het sneeuwdek uit. Vanaf de 1870m hoge pas hebben we plotseling geweldig uitzicht over de Karanfil range. Hier is er de optie om bij goede omstandigheden op en neer te gaan naar de pieken Popadija (2030m) en Taljanka (2057m), die niet ver meer zijn.  We dalen af over een steiler pad, dwars door de bossen.

Overnachting in Vusanje.

11 km; 800m stijgen en dalen

Dag 8

Transfer naar het vliegveld van Podgorica en terugvlucht.

 

Bij diepe sneeuw engageren we in Bjelasica en Prokletije een sneeuwscooter om een spoor te trekken voor onze wandeling. Dat gaat een stuk eenvoudiger dan.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • begeleiding van 1 gediplomeerde sneeuwwandelgids van dag 2 tot 6
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • toegangsgelden (+/-8 euro)
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering
 • huur sneeuwschoenen (+/-15 euro/dag)
 • huur stijgijzers

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer.

Accommodaties

Overnachtingen in berghutten met basic comfort in tweepersoons- en meerpersoonskamers (max. 5 pers). Soms gedeeld sanitair. Dekens zijn ter plaatse voorzien.

In Andrijevica (dag 5) logeren we in een hotel met eigen sanitair op de kamer.

Singlekamer enkel mogelijk op dag 5 (Babino Polje) en dag 6+7 (Vusanje).

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

Lokale Engelssprekende begeleider.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Fysiek

Variabele wandeltijden. Hoogteverschillen meestal beperkt. Rustdagen mogelijk. Goede opbouw aangaande de zwaarte van de wandelingen.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vluchten Zaventem of Charleroi – Podgorica (h/t). Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ’s ochtends. Avondeten in het logies of in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Brussel of Charleroi.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 6 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van een minibus en 4×4-voertuigen om ons te verplaatsen.

Uitrusting en kledij

Sneeuwschoenen (met stijgijzers eronder) zijn lokaal te huur en te betalen (+/-15 euro/wandeldag).

Belangrijke informatie

De sneeuwgarantie in deze regio’s is in deze tijd van het jaar ongeveer 90% en deze regio’s zijn hierop geselecteerd. Toch kunnen helaas weersomstandigheden de planning beïnvloeden en zullen er in dat geval waardige alternatieven aangeboden worden. Een week voor afreis wordt er aan de deelnemers een laatste update over de weers- en sneeuwomstandigheden bezorgd.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.