PDF DownloadPDF ICON

Sneeuwschoenwandelen in de Nationale Parken Vitosha, Rila en Pirin

Bulgarije
vanaf €1558.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
aan de voet van de hoogste berg van de Balkan
bezoek het UNESCO Rilaklooster

Bulgarije in de winter, een groepsreis waarbij we bergwandelen met sneeuwschoenen in de Nationale Parken Vitosha, Rila en Pirin. 

Bulgarije is zonder twijfel een van de nieuwe bestemmingen voor de actieve buitensporter die op zoek is naar onbekende wandelgebieden. Het land herbergt verschillende, verrassende gebergtes met  goed uitgebouwde infrastructuur.

We beginnen deze reis op de Vitosha berg vlakbij de hoofdstad Sofia. De berg is een dicht bebost, granieten massief van 19km lang en 17km breed met enkele pieken boven de tweeduizend meter van waar je een prachtig zicht hebt op Sofia en op het Rilagebergte in het zuiden.

Het in 1992 opgerichte Rila Nationaal Park beschermt grotendeels dit gebergte waarin de hoogste toppen van Bulgarije en de Balkan liggen. We passeren aan de voet van de Musala. Met 2925m is dit de hoogste berg van Bulgarije en het Balkanschiereiland. Een tocht voert ons door het mooiste gebied van het Rilagebergte rond de beroemde Zeven Meren.

We komen aan in Borovets, wat één van de bekendste wintersportplaatsen is in de Balkan. De voet van het gebergte is sterk bebost met eeuwenoude dennenbossen. Het zuidelijker gelegen Nationaal Park van Pirin staat sinds 1993 op de lijst van UNESCO. De hoogste top is de Vihren met 2914m. Boven de boomgrens kom je in een alpien landschap terecht dat gedomineerd wordt door ruige bergtoppen die een bijzonder panorama bieden over de weidse landschappen.  Het gebruik van sneeuwschoenen laat ons toe diep door te dringen in het winterse landschap dat in dit seizoen nauwelijks bewandeld wordt. We brengen een bezoek aan het orthodoxe Rilaklooster dat bekend staat voor zijn honderden fresco’s en iconen. Dit door de UNESCO beschermde monument is het voorbeeld van de Bulgaarse renaissance.

Reis Route

Dag 1

Vlucht naar Sofia. Transfer (ca. 20 min.) naar centraal gelegen hotel in Sofia.

Als de aankomsttijd van de heenvlucht het toelaat, kunnen we nog een 2-3u durende stadswandeling van Sofia doen.

Overnachting in Sofia.

Dag 2

Een korte transfer (ca. 40 min.) naar de voet van de Vitosha berg. We beginnen de wandeling aan de Aleko hut. We wandelen door het Torfeno Branishte reservaat naar de ‘Gouden Bruggen’. Tijdens de tocht heb je een prachtig uitzicht over Sofia. Nadien transfer (ca. 1u40 min.) naar een familievriendelijk pension in Govedartsi in het Rilagebergte.

Overnachting in Govedartsi.

4 tot 5 uur wandelen; 150m stijgen en 600m dalen

Dag 3

Transfer (ca. 20 min.) naar de nabijgelegen plek Malyovitsa. Vanaf hier klimmen we naar het Yonchevo meer. Boven het woud aanschouwen we panorama’s op de pieken en dalen van het Rilagebergte. We wandelen door een oud naaldbos naar beneden om via een andere route terug te keren naar Malyovitsa.

Overnachting in Govedartsi.

5 uur wandelen; 550m stijgen en 550m dalen

Dag 4

Transfer naar het mondaine skiresort Borovets (ca. 35 min.) , vanaf hier met de kabelbaan naar boven. We wandelen naar de hoogste berghut van Bulgarije (Icy Lake). We zien de hoogste berg van Bulgarije en het Balkan schiereiland, de Musala (2925m). We keren dezelfde weg terug en overnachten een laatste keer in Govedartsi.

Overnachting in Govedartsi.

5u30 wandelen; 650m stijgen en 650m dalen

Dag 5

Transfer (ca. 1u) naar het oord Panichiste waar we de kabelbaan nemen naar de Zeven Rilameren. Rond de bevroren meren, die bedekt zijn met pakken sneeuw, maken we een mooie tocht. We overnachten in een familievriendelijk hotel in het bekende skioord Bansko in het Piringebergte.

Overnachting in Bansko.

5-6 uur wandelen; 400-500 m stijgen en 400-500m dalen

Dag 6

Korte transfer (ca. 45 min.) naar het oord Dobrinishte. Stoeltjeslift naar de Bezboghut. Dit is het vertrekpunt voor de trektocht naar de Bezbog Top (2645m ). Prachtige panorama’s van de naburige toppen en bergkammen begeleiden ons op weg naar de top. Transfer terug naar Bansko.

Overnachting in Bansko.

4 tot 5 uur wandelen; 500m stijgen en 500m dalen

Dag 7

We verlaten Pirin en trekken naar Dobarsko (transfer ca. 1u40 min.) als opwarmer voor het latere bezoek aan het befaamde Rilaklooster. Het door de UNESCO erkende bouwwerk is het grootste en beroemdste voorbeeld van de Bulgaars Orthodoxe Kerk. De 20 meter hoge muren bieden onderdak aan indrukwekkende kloostergangen, een kerk en een kapel met unieke muurschilderingen en museumcollecties. In de omgeving kan een korte wandeling worden gemaakt naar de grot van Sint Jan van Rila (de stichter van het klooster) of naar de schilderachtige zandpiramides van Stob. Transfer naar Sofia (ca. 1u50 min.). Als afsluiter genieten we van een galadiner in Sofia.

Overnachting in Sofia.

2u wandelen; 100m stijgen en 100m dalen

Dag 8

Transfer (ca. 20 min.) naar het vliegveld van Sofia en terugvlucht. Als de terugvlucht in de namiddag vertrekt, optie om een stadswandeling in de voormiddag te doen.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • maaltijden
 • vluchten en transport volgens programma
 • bagagevervoer
 • begeleiding van gediplomeerde sneeuwwandelgids
 • kabelliften
 • materiaalhuur (sneeuwschoenen, stokken)
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • inkomgelden musea
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Doorgaande wandeltocht in lusvorm met bagagevervoer.

Accommodaties

We slapen in comfortabele hotels (dag 1,5,6,7) en een pension (dag 2,3,4). In principe tweepersoonskamers met eigen sanitair.

Bagagetransport

Het bagagetransport is inbegrepen. Plaats je koffer met bagagelabel op het afgesproken tijdstip op de correcte plaats. Wij zorgen ervoor dat jouw bagage op een veilige manier bij de volgende accommodatie terecht komt. De bagage wordt beperkt tot 1 koffer of reistas van max. 20 kg per persoon.

Begeleiding

Lokale Engelssprekende professionele berggids.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen.
Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Fysiek

Dagtochten van gemiddeld 4-5 uur met hoogteverschillen van 300-600 meter. Ervaring in het wandelen met sneeuwschoenen is geen vereiste, een goede basisconditie is nodig.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vluchten Brussel of Charleroi – Sofia (h/t). Je dient zelf je vervoer te regelen van en naar de luchthaven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Maaltijden van de eerste dag ’s avonds tot de laatste dag ’s ochtends. Avondeten in het logies of in typische restaurants in de buurt. De begeleider zorgt voor de picknick.

Ontmoetingsplaats

Luchthaven van Brussel of Charleroi.

Reisprogramma

8 dagen / 7 nachten, waarvan 5 wandeldagen.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van een minibus om ons te verplaatsen.

Belangrijke informatie

Wijzigingen in het programma zijn mogelijk wegens onvoorziene omstandigheden van verscheidene aard: weersomstandigheden, sneeuwcondities, lawinegevaar, niveau van de groep. Indien nodig stelt de gids een alternatief voor.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.