PDF DownloadPDF ICON

Chamonix - Zermatt

Frankrijk, Zwitserland
vanaf €1895.00 | 7 dagen
No Image Found

Omschrijving

rugzaktrekking in groep tussen Mont Blanc en Matterhorn
overnachtingen in berghutten (2500-3300m)
lokale hooggebergtegids

Van de Mont Blanc naar de Matterhorn

De bergen en gletsjers tussen de twee bekendste plaatsen in de Alpen vormen wellicht de mooiste en indrukwekkendste van het hele gebergte. De route tussen Chamonix en Zermatt is een echte klassieker. Wij tekenden, midden in het gebied, een boeiende variant uit. Een tocht die je laat genieten van het prachtige hooggebergte in het Frans – Zwitsers – Italiaans grensgebied. We beginnen onze tocht in het gehucht Le Tour gelegen op de weg van Chamonix naar Zwitserland. Vandaar klimmen we naar de Refuge Albert I voor een eerste nacht hoog in de bergen. De oversteek van de Col du Tour is meteen één van de hoogtepunten van de week. Vanuit de Cabane de Chanrion trekken we over enkele hoge passen als de Col de Lire Rose (3115m), de Col du Mont Rouge (3325m) en de Col de Cheilon (3243m) naar de Cabane des Dix (2928m). Vanuit de Dix gaan we eerst over de Glacier de Cheilon en klimmen dan naar de uitdagend mooie 3796m hoge Pigne d’Arolla. De Cabane des Vignettes ligt 700m lager op de rand van de Arolla vallei. De volgende ochtend lopen we over de gletsjers rond de Mont Collon. De refuge Bertol bereiken we na een forse klim. De oversteek naar de 3710m hoge Tête Blanche is het hoogste en wellicht hoogtepunt van de week in het hooggebergte.

Reis Route

Dag 1

Kennismaking met de gids en aanpassen en nakijken materiaal. Vanaf de télépherique van Charamillon klimmen we naar de Refuge Albert I via de morene van de gletsjer van Le Tour. Schitterend zicht op de Aiguille de Chardonnet en de séracs van de gletsjer.

Overnachting in de Refuge Albert I (2707m), vernoemd naar de Belgische koning Albert I.

3 tot 4 uur wandelen; 800m stijgen

Dag 2

Vroeg vertrek ‘s morgens naar de Col du Tour (3281m). Over de col naar het immense plateau van Trient, onder de Aiguilles Dorées door, en zo naar de Col d’Orny. Afdaling langs de gletsjer van Orny naar de zetellift van La Breya waarmee we afdalen naar Champex. Taxi naar Fionnay en de stuwdam van Mauvoisin. Klim naar de Cabane de Chanrion, langsheen het meer, door een wild en ruw landschap.

Overnachting in Cabane de Chanrion (2462m).

7 tot 8 uur wandelen; 1100m stijgen en 1700m dalen

Dag 3

De dag begint met een klimmetje naar de meertjes van Tsofeiret (2642m), vlakbij de uitlopers van de Glacier de Brenay. We steken de gletsjer over en klimmen naar de hoge Col de Lire Rose (3115m). Dat alles met een indrukwekende Combin panorama in de rug en het grote stuwmeer van Maunvoisin diep onder ons. En het gaat nog hoger, eerst over een sneeuwveldje naar de Col du Mont Rouge (3325m) en vandaar over de Glacier de Giétro naar de Col de Cheilon (3243m). De prachtig gelegen Cabane des Dix, bewaakt door de imposante noorwand van de Mont Blanc de Cheilon (3827m), loert in de verte.

Overnachting in de Cabane de Dix (2928m), hartje Wallis.

7 tot 8 uur wandelen; 850m stijgen en 320m dalen

Dag 4

Onze dag start vandaag vroeg. Eerst steken we de vrij vlakke Glacier de Cheilon over, binden de stijgijzers onder en klimmen over de Glacier Tsena Réfien in de richting van de Col de Serpentine (3547m). De Pigne d’Arolla (3796m) kan ons nu niet meer ontsnappen, de beloning is een prachtig 360° panorama over de Walliser Alpen. De Cabane de Vignettes, van hieruit een zakdoek groot, ligt als een arendsnest hoog boven de Vallei van Arolla.

Overnachting in Cabane de Vignettes (3157m).

7 uur wandelen; 1100m stijgen en 500m dalen

Dag 5

Over de gletsjer van de Mont Collon naar de Col de l’Evêque (3392m), de grens met Italië. Vandaar over de Haut Glacier d’Arolla rond de L’Eveque en de Mont Collon (3637m). Een lange afdaling tot de Plans de Bertol (2615m). Dan volgt een steile klim van 800m naar de Cabane de Bertol (3311m). De hut is vrij spectaculair gelegen met een oninneembaar vergezicht op de Dent Blanche.

Overnachting in Cabane de Bertol (3311m)

7 uur wandelen; 1160m stijgen en 980m dalen

Dag 6

Oversteek van het gletsjerplateau van de Mont Miné tot de Col d’Hérens. Onderweg klimmen naar de top van de Tête Blanche (3710m). Schitterend zicht over de Matterhorn/Cervin en de Dent Blanche. Afdaling langs de enorme Stockji-gletsjer met zijn gigantische gletsjerspleten. Verder via de morene van de gletsjer naar de Schönbielhütte.

Overnachting in de Schönbielhütte (2694m).

6 uur wandelen; 1000m stijgen en 1000m dalen

Dag 7

Na het onbijt in de hut volgt een rustige afdaling over brede wandelpaden naar Zermatt (1620m). Aankomst rond de middag en einde van de tocht.

Nota: Het exacte programma is steeds afhankelijk van de weersomstandigheden, van de groep en van de toestand van de bergen en de gletsjers. Bij slecht weer zal in overleg tussen de hooggebergtegids en de deelnemers een alternatief worden bekeken. Prijs van de gids is een vast bedrag voor de periode van de reis.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • halfpension in de hutten
 • professionele begeleiding door lokale hooggebergtegids
 • lift van Le Tour naar de Col de Balme
 • lift van La Breya naar Champex
 • transfer van Champex naar het stuwmeer Mauvoisin
 • vervoer laatste dag van Zermatt naar Le Tour
 • btw
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • picknicks
 • drank
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
 • eventuele extra transfers, liften (omwille van o.a. weersomstandigheden, fysieke condities,…)
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering (ten zeerste aanbevolen o.a. om extreem dure repatriëring te vermijden)
 • materiaal: gordels en stijgijzers kunnen ter plekke gehuurd worden van de gids (graag meedelen bij boeking)

Praktische info

Begeleiding

Ervaren gediplomeerde hooggebergtegids uit de regio, Franstalig (soms ook Engelstalig). Vele jaren ervaring met Zuiderhuis groepen.

1 lokale hooggebergtegids per max. 4 deelnemers (dus een touwgroep bestaat uit max. 5 personen). Dit in functie van de veiligheid.

(Bij 5, 6 of 7 p. kan een tweede touwgroep worden gevormd, maar mits supplement. Bij 8 p. is er een extra touwgroep aan de standaardprijs.)

Aard van het programma

Rugzaktrekking in groep met verblijf in berghutten en topbeklimmingen.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.

Accommodaties

We overnachten telkens in comfortabele berghutten (meerpersoonskamers met gedeeld sanitair). Een lakenzak dien je zelf mee te brengen.

Aard van het programma

7 dagen, 6 nachten, waarvan 7 wandeldagen.

Maaltijden

Dit wandelarrangement wordt geboekt op basis van halfpension. Picknicks kan je in de hut aankopen. Zorg ook voor voldoende tussendoortjes voor de tocht.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Eigen wagen (ev. kostendelend samenrijden via Zuiderhuis).

Ontmoetingsplaats

Afspraak zondagvoormiddag om 11 uur in Le Tour (Argentière).

Fysiek

Vrij grote hoogteverschillen, regelmatig sneeuw, ijs en rotsterrein. Zware dagtochten met enkele topbeklimmingen. Ervaring met stijgijzerwandelen, meerdaagse huttentochten met eigen rugzak en wandelen in touwgroep is ten zeerste aanbevolen.

(alpiene quoteringen: Facile, Peu Difficile, Assez Difficile)

Pigne d’Arolla F
Tête Blanche AD

Uitrusting en kledij

Gordels en stijgijzers kunnen ter plekke gehuurd worden van de gids, elk aan € 45 (richtprijs) per week per item (prijs 2022). Gelieve het gewenste huurmateriaal bij boeking door te willen geven (alsook je schoenmaat)!

Je kan het nodige materiaal ook hier bij een goede buitensportzaak huren. En aan voordelige tarieven. Wel vooraf reserveren!

Voor deze tocht heb je stijgijzervaste, waterdichte bergschoenen nodig, type B/C of beter type C. Bij een zeer grote of kleine schoenmaat zo snel mogelijk verwittigen a.u.b. omdat bij het huren van stijgijzers er dan rekening mee kan worden gehouden. Indien je slechts een type B of B/C hebt en een grote schoenmaat, dan is er bovendien het risico dat de zool te buigzaam is en dat stijgijzers regelmatig los kunnen komen waardoor je kan worden geweigerd i.f.v. de veiligheid van jezelf en de andere leden in de touwgroep.
Informeer je zeker in België bij een gespecialiseerde outdoorzaak die je in dit reisdossier vindt en neem je schoenen mee!

Als je stijgijzers koopt, pas ze dan eerst op je bergschoen. Stijgijzers met snelbindingen zijn enkel geschikt voor bergschoenen met daarvoor aangepaste zolen.

Bagage

Meerdaagse rugzak.

Vervoer ter plaatse

De 2 voorziene liften en 1 voorziene transfer zijn inbegrepen.

Vervoer laatste dag van Zermatt naar Le Tour.

Eventuele extra transfers, liften (omwille van o.a. weersomstandigheden, fysieke condities,…: ter plekke te betalen)

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.