PDF DownloadPDF ICON

Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden

Kirgizië
vanaf €2495.00 | 15 dagen
No Image Found

Omschrijving

groepsreis met dagwandelingen en 2 trekkings (3 en 5 dagen)
wildkamperen en overnachtingen in joertkampen
kennismaking met Kirgizische halfnomaden

Een trekking door het Tian Shan gebergte in Kirgizië is een aparte belevenis. Op deze reis combineren we 2, landschappelijk totaal verschillende, trekkings met een kort bezoek aan de steden Bishkek en Karakol en enkele verbluffende (halve-)dag wandelingen. Onderweg maken we kennis met het leven van de Kirgizische halfnomaden, proeven we lokale specialiteiten en genieten we van de rust van de bergen. We overnachten in joertenkampen op prachtige almen of zetten onze tenten op, op de meest idyllische plaatsen in de vrije natuur.

Voor wie graag wandelt is deze reis de perfecte eerste kennismaking met dit fascinerende bergland, gekenmerkt door ongerepte natuur, afwisselende landschappen, rust en ruimte.
De helft van het land ligt boven de 3000 meter, in het Tian Shan-gebergte. Enkele bergen meten meer dan 7000 meter hoog. Groene alpenweiden en dorre steppes worden afgewisseld met naald- en loofbossen, diepe canyons, kleurrijke rotsen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Hoge bergpassen bieden uitzicht over glooiende grasvlakten waar (semi)nomaden met kuddes paarden en schapen rondtrekken.

Na een korte verkenning van de hoofdstad Bishkek reizen we door naar Temir-Kanat.  Onderweg maken we een mooie wandeling door de Konorchek Canyon. We volgen de rivierbedding van een droogstaande rivier en wandelen door de diep ingesneden kloof.
In het joertenkamp van Temir-Kanat zullen we 2 nachten verblijven.  Na een mooie dagtocht over uitgestrekte bergweides, vertrekken we hier voor onze eerste trekking.   In 3 dagen tijd wandelen we naar de Tosor Canyon, door een verbluffend landschap waar weinig of geen andere toeristen komen.  De bagage wordt vervoerd door paarden en we kamperen in het wild, op de meest pittoreske plekjes aan een riviertje.

Voor we naar Karakol doorrzeizen maken we nog 2 kortere wandelingen door de Manjyly en Skazka Canyon.  Wind en regen hebben de bergen hier flink geërodeerd en merkwaardige en kunstige vormen gegeven.  Tussen de kleurrijke rotsformaties liggen mysterieuze gangetjes, uitgesleten door stromend water.

In Karakol brengen we o.a. een bezoek aan de Dungan Moskee en de Russisch Ortodoxe kerk.  We slenteren nog even over de immense markt van Karakol en rusten een beetje uit in het comfortabele guesthouse voor we weer op trekking vertrekken.

Daar waar we op de eerste voettocht voornamelijk door een steppenlandschap en over groene alpenweide tussen de 2200 en 3000 meter liepen, zoeken we nu het hooggebergte op.  5 dagen lang trekken we door sparrenbossen, over bergweiden, langs woeste rivieren en kleine meertjes.  5 dagen lang kijken we uit over gletsjers en de hoge pieken van het Tian Shan gebergte. Hoe hoger we klimmen, hoe ruwer het landschap wordt.  We steken de Ailanysh pas (3560 m) en Ortok pas (3780 m) over en klimmen naar de Ala Kol pas, op 3860 m, met een onvergetelijk uitzicht op het turquoise Ala-Kol meer en de bergtoppen van de Terskey Ala Too bergketen.

We sluiten de reis af met een bezoek aan de beroemde Osh Bazaar in Bishkek en, als het weer het toelaat, een heerlijk buffet of barbecue in de tuin van Hotel Umai.

Reis Route

Dag 1-2

Vroeg in de ochtend van dag 2 landen we op Manas International Airport.  De luchthaven ligt ongeveer 25 km ten Noorden van Bishkek.  Na een beetje rust en een lichte lunch brengen we een bezoek aan de hoofdstad, een haast  Siberisch stadje in Sovjet stijl, met brede lanen, grote parken en talrijke terrassen en koffiehuisjes.  Een plaatselijke gids vergezelt ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden.  We slenteren over de lommerrijke boulevards naar het Ala-Too plein, de Nationale Opera en het Victory Square, een monumentaal plein waar een eeuwig brandende vlam de Russische overwinning in WO II herdenkt.

Dag 3

Ons mini-busje brengt ons naar de ingang van de Boom canyon (125 km rijden vanuit Bishkek) voor een wandeling van een kleine 3 uur door de Konorchek kloof.  We volgen de rivierbedding van een droogstaande rivier en wandelen door de diep ingesneden kloof. Na ongeveer 1,5 uur wandelen opent de kloof zich en komen we in een grote vlakte.

We klimmen een beetje hoger en krijgen een fantastisch zicht op de door wind en water geërodeerde rode zandstenen rotsen. Volgens de Kirgiziërs aanschouwen we de Grand Canyon in miniatuur. Misschien een beetje overdreven maar indrukwekkend is het landschap zeker.

Na de wandeling rijden we door een halfwoestijn verder naar Temir-Kanat.  Indien mogelijk houden we halt bij een joertbouwer en een jager, die ons alles vertelt over het jagen met een adelaar – een eeuwenoude traditie in Kirgizië.

Iets voor het joertenkamp Temir-Kanat houdt de (slechte) weg op.  De bagage gaat op paarden en we wandelen nog een klein half uur tot aan het kamp. ‘s avonds genieten we van een traditioneel avondmaal en een fantastische zonsondergang en sterrenhemel.

Dag 4

We maken een dagwandeling vanuit het joertenkamp.  Wie dat wenst kan vandaag ook per paard de bergen intrekken.  Over uitgestrekte bergweides, bezaaid met edelweiss, gentianen en asters, trekken we in de richting van hoge bergen met eeuwige sneeuw.
Tijdens de met veel zorg bereide picknick genieten we van de mooie zichten op de enorme gletsjers rondom ons.

In de zomermaanden trekken veehouders uit de dorre dalen naar deze enorme groene en vruchtbare vlaktes. We maken kennis met het dagelijkse leven van de halfnomaden en worden uitgenodigd om kumis (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

Wandeling : ca. 18 km; 860 m stijgen; 860 m dalen.

Dag 5-6

We verlaten Temir-Kanat (2450 m) en trekken 2 dagen in alle vrijheid door een verbluffend landschap.  Waar de rivier die we over moeten te diep of te snelstromend is, krijgen we hulp van paarden om de overkant te bereiken.  Soms zoeken we zelf onze weg door de steppe of over de eindeloze bergweides en langgerekte heuvelruggen.  De bagage wordt vervoerd door paarden en we kamperen in het wild, op de meest pittoreske plekjes aan een riviertje.  We steken een pas van 2890 meter en een pas van 3350 meter over en dalen af tot in Kyrchyn (2480 m), iets voor de toegang tot de Tosor kloof.

Wandeling dag 5 : ca. 19 km; 871 m stijgen; 633 m dalen.
Wandeling dag 6 : ca. 18 km; 735 m stijgen; 941 m dalen.

Dag 7

Het is nog ongeveer een half uur stappen tot aan de ingang van de Tosor kloof.
Langs de weg zien we groepjes grafmonumenten. De Kirgiezen bouwen huizen voor hun overleden. Hoe rijker de familie van de overledene, hoe groter en meer versierd het monument.

We volgen de smalle kloof stroomafwaarts gedurende 1,5 uur.  Waar de weg langs de rivier (min of meer) berijdbaar wordt, worden we opgewacht door onze minibus.  Een spectaculaire rit brengt ons naar het joertenkamp Manjyly, op een 10-tal minuutjes stappen van het Issyk-Kul meer en de heiligdommen van Manjyly te midden van een bijzonder mooie canyon.  Na een smakelijke lunch en de verkenning van de Manjyly canyon is er zeker nog tijd voor een bezoek aan het strand en een frisse duik.

Wandeling : ca. 8,2 km; 30 m stijgen; 478 m dalen.

Dag 8

We rijden langs de Zuidelijke oever van het Issyk-Kul meer naar Karakol.  Het Issyk-Kul is het grootste meer in Kirgizië. Het ligt op een hoogte van iets meer dan 1600 meter, te midden van besneeuwde bergtoppen.  Het meer is na het Titicaca meer het grootste alpiene meer ter wereld.

We verlaten Manjyly al vroeg in de ochtend zodat we nog ruim de tijd hebben voor een wandeling door Skazka – ook wel Fairytale Canyon genoemd.  Zoals de naam al aangeeft, waan je je hier in een sprookjesachtig landschap.  Wind en regen hebben de bergen flink geërodeerd en merkwaardige en kunstige vormen gegeven.  Tussen de bergen door liggen mysterieuze gangetjes, uitgesleten door stromend water.   We wandelen tussen de gele, donker oranje en rode rotsformaties door, van uitkijkpunt naar uitkijkpunt.  In de verte zien we het helderblauwe water van het Issyk Kul meer.

Iets na de middag komen we aan in Karakol.  We brengen er oa een bezoek aan de Dungan Moskee en de Russisch Ortodoxe kerk, beide geheel in hout opgetrokken. Voor we onze intrek nemen in een comfortabel guesthouse slenteren we nog even over de locale markt.

Dag 9

Van Karakol rijden we tot iets voor het Kara-Kyz joertenkamp, 35 km ten oosten van Karakol.  Onze trekkinggids en de paarden staan ons al op te wachten.  De ganse dag wandelen we gestaag, langs een wild stromende bergrivier, naar boven.  Aanvankelijk door een sparrenwoud, hogerop door bergweiden met mooie zichten op de ons omringende bergen.  De markante Tör-Bashi Peak wijst ons de weg.

Onderweg ontmoeten we herders die de zomermaanden in de bergen doorbrengen.  De kans is groot dat we bij één van hen uitgenodigd worden in zijn joert voor thee en een koekje.
Op het einde van de Jergez vallei zetten we ons tentenkamp op (+/- 3100 m).  Voor we diep in onze slaapzak wegkruipen genieten we nog van de onovertroffen sterrenhemel.

Wandeling : ca. 14,5 km; 1217 m stijgen; 9 m dalen.

Dag 10

We trekken nog hoger de bergen in.  Het landschap wordt wat ruwer. Via de Ailanysh meren komen we aan de voet van de Ailanysh pas.  Van aan de meren doen we er nog ongeveer een uur over om de 3560 meter hoge pas te bereiken – de laatste 150 meter zijn behoorlijk steil maar technisch niet moeilijk.  We kijken uit over gletsjers, de hoge pieken van het Tian Shan gebergte, spectaculaire wantervallen en de groene Alamaluu vallei, diep onder ons. Wie een beetje oplet merkt tijdens de afdaling zeker een alpenmarmot op.

We kamperen aan de rand van een kolkende rivier en een bos.  Wie zin heeft helpt bij het sprokkelen van hout voor het kampvuur ‘s avonds.

Wandeling : ca. 18,2 km; 776 m stijgen; 1110 m dalen.

Dag 11

We starten de dag met een forse klim naar de Ortok pas (3780 m).  Ook hier hebben we een weergaloos uitzicht over de ons omringende bergen.  Vaak cirkelen er arenden, op zoek naar een prooi, boven de bergkam.  We dalen af naar een brede vallei.   Een kronkelende rivier baant zich een weg door het fantastische landschap.  We passeren verschillende kleine meertjes en hebben een prachtig zich op de Tashtanbek-Tor Bashy Peak (4.600 m).  We wandelen door een steppelandschap met schitterende zichten op de bergen achteraan in de zijvalleien.  De laatste km ‘s voor het bereiken van Altyn-Arashan marcheren we langs een woeste rivier met vele watervalletjes.

We overnachten in tenten of een lodge in Altyn-Arashan. De plek wordt vaak bezocht door dagtoeristen die met legertrucks vanuit Karakok aangevoerd worden.  Toeristen worden aangetrokken door het prachtige landschap, de avontuurlijke rit over de erg slechte weg tussen Karakol en Altyn-Arashan en de natuurlijke warm water bronnen. In de late namiddag, als wij toekomen, is de rust er teruggekeerd.  We gunnen onze spieren een beetje ontspanning in één van de warmwater baden.

Wandeling : ca. 12 km; 847 m stijgen; 1084 m dalen.

Dag 12

Vandaag staat, voor wie dat wenst, een dagwandeling naar het beroemde turquoise Ala-Kol meer op de planning.  Door bos en over alpine weides, steenpaden en steengruis klimmen we van Altyn-Arashan (2580 m ) naar de Ala Kol pas (3.860 m).  Hier hebben we een onvergetelijk uitzicht op het Ala-Kol meer, een kleine 400 meter onder ons, en de bergtoppen van de Terskey Ala Too bergketen.

Wandeling : ca. 21 km; 1430 m stijgen; 1430 m dalen.

Wie het vandaag liever een beetje rustiger aan doet, kan een mooie wandeling maken langs de rivier – dieper de Arashan vallei in.

Dag 13

We dalen af door de Arashan vallei, met langs de ene kant spar- en dennenbos en op de andere helling diverse kruiden en bloemen. Onderweg worden we een laatste keer verwend met een heerlijk picknick in de bergen.
Na 3 à 4 uur stappen bereiken we de toegangsweg tot de kloof.  Hier worden we opgewacht door onze minibus die ons terug naar het guesthouse in Karakol brengt.

Wandeling : ca. 15 km; 231 m stijgen; 782 m dalen.

Dag 14

Via de Noordelijke over van het Issyk-Kul meer rijden we terug naar Bishkek.  Onderweg hebben we mooie zichten over het steppelandschap en het helderblauwe meer met de besneeuwde bergtoppen van Tian Shan op de achtergrond.  We passeren kleine dorpjes met daartussen veel boomgaarden en zoeken een gezellig restaurantje uit voor de lunch.

We maken een stop aan het stadion van de Nomad Games in Cholpon-Ata en het Nomad Civilization Centre.  In de late namiddag komen we aan in Bishkek.  Net op tijd om nog een bezoek te brengen aan de beroemde Osh Bazaar.

Dag 15

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • vlucht van Brussel naar Bishkek (heen/terug)
 • voorziene transfers met minibus
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden vanaf dag 2 tem het ontbijt op dag 15
 • vervoer van bagage
 • Zuiderhuis reisleider
 • lokale staf (gidsen, tolken, chauffeurs, koks en paardenmannen)
 • gemeenschappelijk kampeermateriaal
 • toegangsgelden parken en vermelde bezoeken
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank
 • persoonlijke uitgaven
 • gebruikelijke fooien
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Accommodaties

Comfortabel hotel in Bishkek (2 nachten), guesthouse in Karakol (2 nachten), joerts en kamperen in het wild.

Bagagetransport

Vervoer van bagage met paarden op beide trekkings.  Je draagt zelf enkel een dagrugzak.

Begeleiding

Zuiderhuis reisleider Ivan Verjans, bijgestaan door lokale gidsen en een tolk.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min. 6, max. 13.

Documenten

Geldige reispas.

Fysiek

Tijdens de trekking : afstanden tussen de 15 en 20 km met enkele pittige beklimmingen – altijd over goed begaanbare paden (geen technische moeilijkheden).
Rond de 800 hoogtemeters per dag – uitschieters op dag 9 (1200 m stijgen) en op dag 12 naar de Ala Kol pas (1450 m stijgen – optioneel).

Tussendoor enkele eenvoudige halve dag wandelingen.

Klimaat

Kirgizië heeft een land- en (hoog)gebergteklimaat met grote klimatologische verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden.  In Bishkek en de valleien in het noorden en noordwesten kan het in de zomer erg warm worden. In de bergen is het overdag aangenaam warm maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het koud worden (afhankelijk van de hoogte). De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Vlucht naar Bishkek (h/t) met Turkish Airlines is inbegrepen in de prijs.

Vertrekvergadering

Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en de reisbegeleider. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken. Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen.

Vervoer ter plaatse

Privé-busje voor de transfers ter plaatse.

Mogelijk als solo-reiziger

Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. Wil je toch een eigen kamer dan kan dat op deze reis mits een toeslag van 145 Euro. Een single is niet mogelijk in de Temir-Kanat and Manjyly waar je een Joert deelt.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.