PDF DownloadPDF ICON

Boeddha's eiland

Sri Lanka
vanaf €3310.00 | 14 dagen
No Image Found

Omschrijving

bezoek de Culturele Driehoek van Sri Lanka
spot wilde olifanten in het Udawalawe National Park en verblijf er in een glamping tent
wandel doorheen het eeuwig groene Sinharaja regenwoud

Sri Lanka heeft twee moessonperiodes. Bij het samenstellen van deze groepsreis doorheen de parel van de Indische Oceaan hebben we hier uiteraard rekening mee gehouden. De noordoosten-moesson, ook wel Maha genoemd, duurt van november tot april. Tijdens deze moesson blijft het in het zuidwesten van Sri Lanka vrij droog. Ideaal dus om dit tropisch deeltje te bezoeken.

We starten ons avontuur in Negombo en komen even op adem na een lange vlucht.

Klaar voor jullie eerste avontuur? We brengen een bezoek aan het olifantenreservaat Udawalawe. Het primaire doel is het rehabiliteren van verweesde olifantenkalveren voor ultieme vrijlating in het wild.

Eén van de hoogtepunten van Sri Lanka is de zogenaamde Culturele Driehoek, waar we o.a. koningssteden, boeddhistische tempels, oude paleizen en archeologische bezienswaardigheden van meer dan 2500 jaar oud bezoeken. Eén van de ervaringen die je niet mag missen is de culturele dansshow in Kandy, de voormalige koninklijke hoofdstad van Sri Lanka. Deze stad staat ook bekend voor de Arts & Crafts. We brengen er o.a. ook een bezoek aan een batikfabriek alvorens we onze rondreis verder zetten.

Verscholen in de bergen en gelegen op zo’n 2000 m hoogte is het stadje, Nuwara Eliya. De streek is echter vooral bekend omwille van de vele theeplantages. Een bezoek aan deze regio is niet compleet zonder een stop te maken aan een theelandgoed, waar je de levendige groene theevelden kan bekijken die voor zoveel mensen het beeld van Sri Lanka belichamen. Het volgende op onze planning is de treinrit naar Ella, eentje die je nooit zal vergeten omwille van de prachtige uitzichten en de unieke setting.

Voor we genieten van de rust en de parelwitte stranden, brengen we een bezoek aan het eeuwig groene Sinharaja regenwoud. Het regenwoud is gekend voor haar eco-toerisme en schoonheid (Unesco World Heritage site). Het is zonder twijfel rijk aan een grote diversiteit planten en dieren, en een specifieke vegetatie die we nog niet tegenkwamen op onze reis.

Om onze laatste dagen in Sri Lanka goed af te sluiten genieten we nog verder van de Indische Oceaan, al zwemmend, optioneel snorkelend/surfend, of al chillend op het strand.

Boodschap van onze lokale partner (06/08/2022):
Het is zeker veilig om doorheen Sri Lanka te reizen. We hebben nu een nieuwe president en een premier. De nieuwe regering wist zowel met de rellen als met de demonstranten in Colombo een oplossing te vinden.De meeste landen beloofden de nieuwe regering hun volledige steun te geven om de financiële crisis te bestrijden.

Reis Route

Dag 1-2

Bij aankomst in de luchthaven van Negombo worden jullie verwelkomd door de lokale gids die jullie vervolgens naar het hotel brengt.

Na een lange vlucht kunnen jullie ervoor kiezen om even tot rust te komen in het hotel, het zwembad in te duiken of Negombo te ontdekken. Het is een goede eerste kennismaking met de kust van Sri Lanka. Hier dobberen vissersboten in de branding en kan je de dagelijkse vismarkt bezoeken. Negombo kent niet heel veel bezienswaardigheden, maar vanwege het vele VOC-erfgoed is het de moeite waard om een rondje te lopen door het historische centrum.

Jullie overnachten in een hotel op het strand in Negombo.

Dag 3

We zetten koers richting Anuradhapura en maken een stop in de oude kloosterstad Mihintale. De Heilige rots van Mihintale is de locatie waar het Boeddhisme in het land zou zijn geïntroduceerd. De klim naar de top bestaat uit 1840 granieten trappen en de berg is bezaaid met tempels, boeddhastandbeelden en monnikenverblijven. We worden beloond met een adembenemend uitzicht!

Jullie brengen de nacht door in een resort omringd door oude ruïnes en tempels.

Dag 4

Vandaag gaan jullie op verkenning in Anuradhapura, de eerste hoofdstad van Sri Lanka en een pelgrimsoord voor boeddhisten, dat niet mag ontbreken aan je planning. De stad werd in de derde eeuw voor Christus gesticht door Sanghamitta, ook oprichter van de orde van boeddhistische nonnen. Zij bracht een stukje van de ‘boom van de verlichting’ (de boom waaronder Boeddha verlichting vond) naar deze plek. Anuradhapura was 1300 jaar lang de religieuze en politieke hoofdstad van Ceylon. De witte stoepa’s, toren, tempels en baden zijn er goed bewaard gebleven.

We slapen de komende 2 nachten in een hotel met uitzicht op de prachtige Sigiriya-rots in het midden van een klein dorpje.

Dag 5

Vandaag gaan jullie op verkenning doorheen Polonnaruwa, de antieke koningsstad van het oude Lanka. Deze 11de eeuwse stad straalt een mysterieuze sfeer uit. Vooral het Gal Vihare-complex met de drie Boeddhabeelden is heel indrukwekkend. We doen onze citytour per fiets, wat overigens de beste manier is om deze eeuwenoude site te ontdekken.

In de namiddag wandelen jullie doorheen een typisch Singalees dorp. Hier genieten jullie van de gastvrijheid van de plaatselijke boeren. Jullie plukken groenten en kruiden om samen op traditionele manier te koken. Je vervolgt de weg door het bos. In Hiriwaduna kan je een boottocht, fietstour of een tocht met een ossenkar ondernemen.

Dag 6

Vandaag staat er veel op de planning. Zoals de reusachtige rots van Sigiriya, de Leeuwenrots genaamd, een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het eiland. Deze vrijstaande, majestueuze rots met loodrechte wanden van meer dan 200 meter lijkt uit het niks op te duiken in de omringende vlakte. De rots van Sigiriya, indrukwekkend oprijzend in de droge savannevlakte, is een monoliet van wel 175 m hoog. Jullie wagen jullie aan de beklimming en vinden halfweg graffiti en goed bewaarde fresco’s, gekend als de ‘Dames van Sigirya’. Eenmaal boven ontdekken jullie de resten van een koninklijk paleis en hebben jullie een adembenemend uitzicht!

Nadien brengen we een bezoek aan de kruidentuin in Matale. Hier vinden jullie kruiden als kaneel, zwarte peper, nootmuskaat, vanille en kardemom. En dit zowel in de natuurlijke vorm als in olie en crèmes, die gebruikt worden in Ayurvedische behandelingen.

Onze eindbestemming van deze dag is de stad Kandy, waar we een bezoek brengen aan de Tempel van de Tand, het meest prominente boeddhistische heiligdom in Sri Lanka, zelfs ter wereld. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard, een van de heiligste voorwerpen van het boeddhisme. Onder andere om deze reden trekt deze tempel pelgrims vanuit alle uithoeken van Azië aan.

Ook een bezoek aan de botanische tuin van Peradeniya, de grootste tuin van Sri Lanka, is de moeite! Er zijn ongeveer 4.000 verschillende soorten planten en ongeveer 10.000 bomen. Hoogtepunten van de collectie zijn de Giant Bamboo of Burma, de eeuwenoude gigantische Javaanse vijgenboom en de kanonskogelboom.

‘s Avonds genieten we van een culturele dansshow van vuurdansers en Kandyan-dansers. Met prachtige kostuums, dansbewegingen en vuurspuwende stunts, is een Kandy dansvoorstelling één van de ervaringen van een verblijf in Kandy.

Dag 7

Tijd voor kunst! Kandy is de voormalige koninklijke hoofdstad van Sri Lanka en is daarom een ​​belangrijk centrum voor Arts & Crafts. We verkennen en ontdekken deze oude maar eigentijdse techniek: de kunst van batik! Dit doen we door een bezoek te brengen aan een batikfabriek in Kandy alvorens we onze rondreis verder zetten.

In de namiddag vertrekken we richting Nuwara Eliya, een stadje verscholen in de bergen en gelegen op zo’n 2000m hoogte. Met zijn country-style huizen, herbergen en mooie tuinen ademt de “stad van het licht” de typisch Engelse sfeer van weleer uit. De streek is echter vooral bekend omwille van de vele theeplantages.

Een bezoek aan deze regio is niet compleet zonder een stop te maken aan een theelandgoed, waar je de levendige groene theevelden kan bekijken die voor zoveel mensen het beeld van Sri Lanka belichamen. Hier worden enkele van de beste theesoorten ter wereld geproduceerd en een bezoek aan een theefabriek is een must. Omgeven door het adembenemende, idyllische landschap, krijg je ook de kans om de beste thee ter wereld te proeven en te kopen. Het proces uit de Victoriaanse tijd is ongewijzigd. Je volgt het van het plukken, drogen en pletten tot het gisten, verpakken en vooral proeven en eventueel kopen.

We verblijven in een koloniaal hotel dat omringd wordt door mistige bergen. Ideaal om te genieten van de schone en verfrissende lucht in het hart van het Sri Lankaanse theeland.

Dag 8

We trekken er te voet op uit doorheen het gebied van Nuwara Eliya alvorens we een ander hoogtepunt beleven op deze reis: de treinrit naar Ella, een rit die je nooit zal vergeten omwille van de prachtige uitzichten en de unieke setting.

We overnachten de komende 2 nachten in een nature-friendly boutique hotel in Ella.

Dag 9

Na een stevig ontbijt, maken we ons klaar om de Little Adam’s Peak te beklimmen. Deze berg is ook voor minder geoefende wandelaars te beklimmen. In ca. 45 minuten ben je boven en word je beloond met een prachtig uitzicht.

Daarnaast wandelen we door naar de Nine Arch Bridge, ook wel The Bridge in the sky genoemd. Het is een van de meest iconische bruggen in Sri Lanka en is een van de beste voorbeelden van Britse spoorwegconstructies toen Ceylon nog een kolonie van het Britse rijk was.

In de namiddag heb je de optie om te relaxen in het hotel of voor wie wat extra actie wenst, kan je optioneel kiezen voor de volgende activiteit:

Flying Ravana Adventure Park is een unieke ervaring die beschikbaar is in Sri Lanka, te midden van de weelderige groene landgoederen van Ella. Het is de allereerste mega-zipline van Sri Lanka en strekt zich uit over meer dan een halve kilometer. Je glijdt met 80 km/u en krijgt een panoramisch uitzicht over de prachtige heuvels van het eiland voorgeschoteld. Het avonturenpark is exclusief ontworpen voor adrenalinejunkies die de voorkeur geven aan een niet zo gewone heuvelervaring.

Dag 10

Onderweg richting Udawalawe maken we een stop aan de Ravana-waterval. Deze waterval is ongeveer 25 m (82 ft) hoog en stroomt uit een ovaalvormige concave rotsformatie.

Safari time! Het ‘Elephant Transit Home’ in Udawalawe is een faciliteit in het Udawalawe National Park in Sri Lanka, dat in 1995 werd opgericht door het Sri Lanka Department of Wildlife Conservation. Het primaire doel is het rehabiliteren van verweesde olifantenkalveren voor ultieme vrijlating in het wild.

We brengen de nacht door in glamping tenten die uitkijken op de rivier de Rakwana waar we de natuurlijke oase met frisse lucht voelen. Met het geluid van het water vallen we in slaap en we worden wakker met het geluid van de verschillende vogels.

Dag 11

Vandaag hebben we de kans om dit prachtige en ongerepte regenwoud te voet te leren kennen.

Het regenwoud is gekend voor zijn ecotoerisme en schoonheid (Unesco World Heritage site). Het woud is  rijk aan een grote diversiteit planten en dieren, en een specifieke vegetatie die we nog niet tegenkwamen op onze reis.

We overnachtingen in onze bungalow die gelegen is aan de rand van het Sinharaja-bos.

Dag 12

Na het ontbijt rijden we door naar de kust en maken we onze eerste stop in het vissersdorp Weligama, beroemd om de vistechniek ‘steltvissen’. Ze werpen hun lijnen uit terwijl ze zichzelf heel slim balanceren op een paal van 20-50 meter in het ondiepe water. Hoewel de oorsprong van deze vreemde manier van vissen nog onbekend is, kan dit een goede gelegenheid zijn om met een paar vissers te praten die trots zijn op deze van generatie op generatie doorgegeven techniek.

Next stop: de Turtle Hatchery. Er wordt gezegd dat vele zeeschildpadden een bepaalde locatie of strand nodig hebben om hun eieren te leggen. Daarom komen ze naar plaatsen als Sri Lanka en negeren ze veel meer stranden over de hele wereld. Ze leggen de eieren op de zandstranden en keren terug naar zee. Er zijn slechts 7 soorten zeeschildpadden en Sri Lanka wordt door vijf van hen bezocht – the Green Turtle, the Leatherback, the Hawksbill, the Loggerhead and the Olive Ridley.

De laatste nachten van ons fantastisch avontuur, brengen we door in onze stukje paradijs op het strand van Mirissa.

Dag 13

We reizen verder naar het koloniale verleden in de stad Galle, de meest Hollandse stad in Sri Lanka. We wandelen op de vestingmuren die het oude centrum omcirkelen en door de gezellige straatjes. Hier kunnen we ook heel wat leuke souvenirtjes shoppen.

Optioneel kan je ervoor kiezen om op walvissafari te vertrekken! Walvissen en dolfijnen spotten in Mirissa is een van de meest opwindende wateractiviteiten die je tijdens je vakantie in Sri Lanka kunt doen. Mirissa is de beste plek om je walvis- en dolfijnenexcursie in Sri Lanka te beginnen. In de warme Indische Oceaan kun je blauwe vinvissen, walvissen, potvissen, vinvissen, soms orka’s en dolfijnen zien. Soms zie je schildpadden en verschillende vissoorten, bijvoorbeeld blauwvintonijn en vliegende vissen.

Dag 14

Om onze laatste dag in Sri Lanka goed af te sluiten genieten we nog verder van de Indische Oceaan, al zwemmend, optioneel snorkelend/surfend, of al chillend op het strand.

Geniet nog een laatste keer van de uitgestrekte gouden stranden met stokvissers bij zonsondergang. Maak lange ontspannende wandelingen in de frisse zeebries. Ervaar de ultieme opwinding bij het surfen. Verken de relaxte stad met de heerlijke geur van verse vis en de vriendelijke gezichten van de lokale bevolking.

Dag 15

We nemen afscheid van elkaar en genieten thuis nog na van deze wondermooie herinneringen!


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • internationale vluchten (h/t)
 • alle transport ter plaatse met privé-vervoer (+trein)
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden van lunch dag 1 tot en met ontbijt dag 14 (behalve dag 11,12 en 13 zijn de lunches in Mirissa niet inbegrepen)
 • activiteiten en excursies zoals vermeld in het programma (Sigiriya Rock, Cultural Dance Show, bezoek aan de batik- en theefabriek, Turtle Hatchery, , …)
 • toegangsgelden voor de tempels en de nationale parken (Anuradhapura & Polonnaruwa Heritage City, Udawalawe National Park, Sinharaja Rain Forest, …)
 • video- en cameravergunningen
 • Nederlandstalige Zuiderhuis reisleider
 • lokale Engelstalige chauffeur/gidsen
 • bijdrage garantiestelling
Niet inbegrepen
 • Overige maaltijden (lunches dag 11, 12 en 13) en dranken
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Optionele activiteiten zoals snorkelen, walvissafari en rijden met een tuk tuk, …
 • ETA visum (36 USD)
Optioneel
 • annulatie en/of reis- en bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Vanuit meerdere verblijfplaatsen.

Accommodaties

Comfortabele en sfeervolle hotels, tent, lodges en resorts – steeds kamers met douche en toilet.

Bagage

Een reiszak met wieltjes, een koffer of een rugzak kan allemaal. De afstanden dat je de bagage moet dragen zijn beperkt.
Daarnaast neem je best een dagrugzak mee voor op de uitstappen en dagwandelingen.

Begeleiding

Chauffeur en Engelstalige gids en Nederlandstalige Zuiderhuis reisleider.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

Deelnemers

Min.6 max. 12

Documenten
Voor reizen naar Sri Lanka heb je een internationale reispas nodig, met een geldigheid van minstens 6 maand na aankomst op de bestemming.
Je dient ook een E-visum aan te vragen om het land binnen te mogen. Dat kan via https://www.eta.gov.lk/slvisa/

Deze informatie was geldig op 09/03/2023. Voor de meest actuele informatie (ook betreft covid-maatregelen) verwijzen we je door naar de website van diplomatie: https://diplomatie.belgium.be/nl

Fysiek

Rustige culturele wandeltochten is voor iedereen haalbaar met een doorsnee conditie die op zoek is naar actie, natuur en avontuur.

Gezondheid

Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht. Hepatitis A wordt wel aanbevolen.

Zuiderhuis heeft echter geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies verwijzen we naar jouw huisarts en/of naar de website van Wanda: https://www.wanda.be/nl/

Klimaat

Sri Lanka heeft twee moessonperiodes. Bij het samenstellen van deze groepsreis doorheen de parel van de Indische Oceaan hebben we hier uiteraard rekening mee gehouden. De noordoosten-moesson, ook wel Maha genoemd, duurt van november tot mei. Tijdens deze moesson blijft het in het zuidwesten van Sri Lanka vrij droog. Ideaal dus om dit tropisch deeltje te bezoeken.

Maaltijden

Alle maaltijden van lunch dag 1 tot en met ontbijt dag 14 (behalve dag 11,12 en 13 zijn de lunches in Mirissa niet inbegrepen).

Mogelijk als solo-reiziger

Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. Wil je toch een eigen kamer dan kan dat op deze reis mits een toeslag.

Programmawijzigingen

Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s, ongunstige weersomstandigheden of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen bij dergelijke avontuurlijke reizen soms tot programmawijzigingen of verschuivingen in de dagindeling leiden.

Uitbreidingen

Dit programma leent zich perfect om uitgebreid te worden met een een luxe verblijf op de exotische archipel, de Malediven. Sta verstelt van de onder- en bovenwater wereld.

Vertrekvergadering

Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en de reisleid(st)er indien deze in België woont. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken.
Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen.

Vervoer ter plaatse

De afstanden worden met een minibus afgelegd, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche