PDF DownloadPDF ICON

Gorilla's en chimpansees

Oeganda
vanaf €3770.00 | 8 dagen
No Image Found

Omschrijving

oog in oog met gorilla's en chimpansees
wildlife, safari's en meren in zuidelijk Oeganda
verblijf in schitterend gelegen lodges of tented camps

Gorilla’s en chimpansees combineert 3 absolute hoogtepunten in 1 compacte reis. Ideaal voor een indrukwekkende break away van een week of als basis voor een langer verblijf in Oeganda en/of Rwanda.

Eerste halte tijdens deze 9-daagse reis is Kibale Forest National Park. Kibale is vooral bekend als de thuishaven voor meer dan 1200 chimpansees. ‘Chimp tracken’ is er dan ook de populairste bezigheid. Door de dichte jungle ga je met een ranger te voet op zoek naar een gehabitueerde chimpanseefamilie. Een ontmoeting is gegarandeerd, maar de wandelafstand varieert. Je blijft zo’n uur bij jouw chimpanseefamilie. Het nabijgelegen Bigodi Swamp is dan weer een Walhalla voor vogelliefhebbers en fans van de kleinere apensoorten. Tijdens een wandeling door het moeras maak je kans op het spotten van 7 apensoorten en een uitgebreid gamma aan exotische vogels.

De volgende halte tijdens deze rondreis is het bekende Queen Elisabeth National Park. Hier combineer je een traditionele game drive (‘safari’) in de ochtend met een wildlife-cruise op Kazinga Channel in de namiddag. Olifanten en buffels zijn hier een garantie, maar ook leeuwen en zelfs luipaarden worden met grote regelmaat gespot!

Het prachtige Lake Mulehe is je laatste uitvalsbasis tijdens deze reis. Je verblijf hier start met een kanotocht op het meer en eindigt met wat wellicht het hoogtepunt van deze reis zal zijn: de berggorilla tracking. Ook hier is de ontmoeting gegarandeerd, maar de duur van de tocht variabel. Wanneer je de eerste maal de indrukwekkende zilverrug in de ogen kijkt, stuwt een adrenaline door je lijf. Onvergetelijk!

Je korte, maar krachtige reis eindigt in Kigali van waaruit je huiswaarts vliegt. Je kan de reis ook uitbreiden met een verlengd verblijf in Oeganda of Rwanda.

Reis Route

Dag 1

Je gids verwelkomt je in de luchthaven van Entebbe. Je krijgt een documentatiepakket over de rondreis en wordt naar je hotel in Entebbe gebracht.* Je verblijft hier 1 nacht op basis van bed & breakfast.

*Brussels Airlines vliegt dagelijks van Brussel naar Entebbe met aankomst omstreeks 22.00 uur.

Dag 2

Na het ontbijt staat er een rit van ca. 6 uur dwars door centraal-Oeganda op het programma. Je kijkt je ogen uit tijdens deze eerste kennismaking met het bruisende leven langs de kant van de weg!
Na de lunch in de lodge bezoek je de kratermeren van Ndali Kasenda, aan de rand van Kibale Forest. Deze regio wordt door velen bestempeld als de mooiste van Oeganda. Heuvels, kratermeren, thee- en vanilleplantages en kleine dorpjes wisselen er mekaar af en verschillende apensoorten bewonen dit gebied. Vanop ‘Top of the World’ kijk je uit op 3 kratermeren met het machtige Ruwenzorigebergte als achtergrond. De ideale plek voor een ‘sundowner’ alvorens terug te rijden naar de lodge.

Je overnacht in een luxueuze tentenkamp of een stijlvolle lodge aan de rand van Kibale Forest, volpension.

Dag 3

Na een vroeg ontbijt rij je naar de rangerpost van Kibale Forest voor de chimp tracking activiteit. Hier worden de aanwezigen opgedeeld in groepjes van maximaal 6 personen en wordt hen een ervaren parkwachter toegewezen. De grootste gehabitueerde chimpanseefamilie van Kibale bestaat uit meer dan 160 individuen die zich, opgesplitst in verschillende kleinere groepen, door het woud verplaatsen. Volwassen chimpansees wegen tussen de 50 en de 60 kilogram en zijn volledig zwart. De chimpanseejongen hebben een roze-oranje gezicht en handen en bevinden zich doorgaans in de nabijheid van hun moeder. De meeste groepen tellen zowel mannetjes als vrouwtjes, ‘subadults’ en jonge chimps.
Je verplaatst je te voet – goede wandelschoenen zijn een must – en gaat op zoek naar een van deze groepen. Onderweg kom je wellicht mooie vogels en kleinere apensoorten tegen. Zodra je een groep gevonden hebt, blijf je ongeveer 1 uur bij hen en volg je hen wanneer ze zich verplaatsen. Chimpansees doen zich ‘s ochtends doorgaans te goed aan wilde vijgen en dalen na hun ‘ontbijt’ af tot op de woudbodem. De luidruchtige manier waarop ze met elkaar communiceren klinkt doorheen het hele woud. Het chimpansee tracken duurt doorgaans 2 tot 3 uur, afhankelijk van de afstand die je in het woud moet afleggen*.

Na de lunch in de lodge beschik je over een vrije namiddag. Wie wil kan optioneel deelnemen aan de “Bigodi Traditional Culture walk”. Tijdens deze wandeling bezoek je dorpskern van Bigodi met een lokale gids. Je bezoekt een traditionele medicijnman die uitleg geeft bij zijn werkwijze en het gebruik van planten en kruiden, een huis voor ouderlingen die uitleg geven bij hun tradities en ceremonies (geboorte, huwelijk, dood,…), de kerk, een markt, een school … De wandeling duurt 3 à 4 uur, afhankelijk van je interesse en tempo. Deze activiteit kan bijgeboekt worden aan 20 EUR per persoon (deelnameprijs + vervoer).

Je overnacht opnieuw in een luxueuze tentenkamp of stijlvolle lodge aan de rand van Kibale Forest, volpension.

*Deelnemen aan een ‘chimpanzee habituation experience’ kan ook. Je vergezelt in dit geval een groepje onderzoekers en blijft 4 uur bij de chimpansees. Deze habituation experience kan geboekt worden tegen extra kost.

Dag 4

Na het ontbijt bezoek je het nabijgelegen Bigodi Wetland Sanctuary. Bigodi Wetland Sanctuary is een onderdeel van het grotere Magombe Swamp. Je wandelt er met een gespecialiseerde gids over modderige paden (gummilaarzen worden ter beschikking gesteld). Bigodi Wetland telt 200 verschillende soorten vogels, waaronder de greater blue turaco en de payrus gonolek, alsook 7 soorten apen. Zelfs de schuwe moerasantilope of sitatoenga en chimpansees vinden regelmatig hun weg naar het moeras. De wandeling neemt een drietal uur in beslag, afhankelijk van je interesse en tempo. Een groot deel van de opbrengst van de wandeling wordt geïnvesteerd in lokale gemeenschapsprojecten.

Na de lunch in de lodge neem je afscheid van Kibale en rij je via een mooie binnenweg langs de Congolese grens naar Queen Elisabeth National Park. De rit neemt een drietal uur in beslag en net voor aankomst kruis je de evenaar.
Je logeert in een “luxury tented camp” of charmante lodge aan de rand van Queen Elisabeth National Park, volpension.

Dag 5

‘s Ochtends maak je een traditionele safari of ‘game drive’ in Queen Elisabeth National Park. Voor het eerste maak je er kennis met de Oegandese specialiteit, de ‘Oegandese kob’ die de savanne in grote getale bevolkt. De Oegandese kob komt uitsluitend voor in Zuid-Soedan, Oeganda en Oost-Congo en is voor Oeganda wat de gnoes zijn voor Tanzania en Kenia. Grote katten zijn er verlekkerd op en in Kasenyi Area worden zowel leeuwen* als luipaarden met regelmatig gespot. Buffels, olifanten, giraffen en meer van dat moois vervolledigen het plaatje.

Na de lunch staat er een wildlife cruise op het programma. In een open boot vaar je langs de oevers van Kazinga Channel dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt. Op het heetst van de dag komen vele dieren hun dorst lessen aan de waterkant. Doorgaans zie je hier naast vele watervogels als pelikanen, aalscholvers, ijsvogels, visarenden enzovoort ook buffels, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, waterbokken… Onderweg krijg je deskundige uitleg van een wildlife gids. De cruise op Kazinga Channel is zonder twijfel één van de vele hoogtepunten van deze reis.

Je logeert opnieuw in een “luxury tented camp” of charmante lodge aan de rand van Queen Elisabeth National Park, volpension.
*Wie wil kan de traditionele game drive vervangen door ‘lion tracking’ tegen meerkost. Dit is een exclusieve activiteit waarbij het ‘lion’s research team’ vervoegt tijdens hun dagelijkse onderzoeksronde. Van de leeuwenfamilie(s) die wordt bezocht, is een exemplaar gechipt. Tijdens het monitoren van de troep, geeft de leider van het team je uitleg over hun activiteiten en de levenswijze van leeuwen.

Dag 6

Na het ontbijt rij je door de Kigezi Highlands richting Kisoro. De rit neemt 6 uur in beslag (ze kan tegen meerkost vervangen worden door een vlucht), maar is prachtig. De temperatuur daalt een beetje naargelang je hoger de bergen inrijdt. Onderweg zie je vele heuvels met theeplantages en de driehoekige Virunga vulkanen in Rwanda en Congo. In de loop van de namiddag arriveer je in de lodge. In de late namiddag staat er vervolgens nog een korte kanotocht op een van de vele meren in de omgeving op het programma. De ideale manier om het gouden uur vanop het water te beleven. Avontuurlijke zwemmers kunnen zich ook aan een duik in het meer wagen. De meren hier zijn bilharzia- en krokodillenvrij.

Afhankelijk van de gekozen formule logeer je in een guesthouse in de buitenwijken van Kisoro of in een lodge met fantastisch zicht op Lake Mulehe, volpension.

Dag 7

Na een vroeg en hartig ontbijt meld je je vóór 08.00 uur bij de rangerpost voor hét grote avontuur. Na een briefing van de parkwachter ga je op pad.
In het gebied rond het drielandenpunt Oeganda-Rwanda-Congo wonen de laatste 1100 berggorilla’s. Deze goedaardige woudreuzen die meer dan 98% van hun DNA met ons delen, stonden enkele decennia geleden op de rand van uitsterven. Ze staan nog steeds gecatalogeerd als ‘ernstig bedreigd’. Je bezoekt één van de gehabitueerde families. Doorgaans bestaat zo’n familie 10 à 15 gorilla’s waaronder een zilverrug, jongvolwassenen, wijfjes en baby’s. De duur van de activiteit af hangt af van de verblijfplaats van de familie die elke dag verhuist en een nieuw nest bouwt. De tocht, bergopwaarts en soms door dicht gebladerte, kan slechts 30 minuten in beslag nemen, maar ook oplopen tot 3 à 4 uur wanneer de groep zich ver van het startpunt bevindt. Een degelijke conditie en goede wandelschoenen zijn dus vereist. Voor de zekerheid krijg je ook een lunchbox en voldoende water mee.
Zodra je de groep gevonden hebt, blijf je 1 uur bij hen. De minimal in acht te nemen afstand is 7 meter, maar vaak komen de berggorilla’s zelf veel dichterbij. Aan dit bezoek zijn weinig of geen gevaren verbonden zolang je de richtlijnen van het begeleidend team opvolgt. Berggorilla’s zijn in wezen immers vriendelijke, rustige dieren en de groep die je bezoekt is het gewoon om mensen te zien.
Een bezoek aan de gorilla’s zal je niet onbetuigd laten. Voor velen is dit dan ook het absolute hoogtepunt van hun reis en een onvergetelijke ervaring.
Je overnacht opnieuw op dezelfde locatie, volpension.

Dag 8

Na het ontbijt geniet je van een vrije voormiddag of kies je voor een van de optionele activiteiten: de Batwa Trail of de Golden Monkey hike.

Tijdens de Batwa Trail die 3 à 4 uur in beslag neemt, volg je enkele Batwa-pygmeeën door het woud. Je vertrekt samen met de Batwa en 2 gewapende rangers aan de gate van Mgahinga Gorilla National Park. Tijdens de tocht op de flank van Mount Mgahinga tonen de Batwa hoe ze tot een 30-tal jaar geleden overleefden in dit woud dat ze deelden met woudolifanten, buffels en berggorilla’s. Vandaag de dag behoort het woud exclusief toe aan de dieren en leven de Batwa, ontheemd, aan de rand van het woud. De oudste Batwa in je gezelschap groeiden op in het woud terwijl de jongste het leven in het woud nooit hebben gekend. Via deze Batwa Trail dragen de oudsten hun kennis over aan de jongsten. De overlevingstechnieken die ze tonen zijn indrukwekkend en hun kennis van wilde planten en dieren al evenzeer. Dit is geen bezoek aan een authentiek pygmeeëndorp in het woud die zijn er niet meer) doch wel een zeer verhelderende en leuke inwijding in de Batwa-cultuur tijdens een mooie hike op de bergflank. En zoals het hoort, bewaren ze het beste voor het einde.

‘Mount Gahinga, where gold meets silver’ is de officiële leuze van Mgahinga Gorilla National Park. Want naast de welbekende zilverruggen leven in dit woud ook de uiterst bedreigde ‘golden monkeys’ (‘gouden meerkat’). Het aaneengesloten gebied Mgahinga-Virunga-Parc des Volcanoes is de enige plek op aarde waar je ze nog in het wild kan zien. Het bezoek aan de golden monkeys verloopt gelijkaardig aan dat van de berggorilla’s, maar neemt maximaal 3 uur in beslag. In tegenstelling tot hun grotere broers leven ze immers in de bamboebossen van het lagere gedeelte van de bergflank. De wandeltocht is dus beperkt. Ook hier gaat het om gehabitueerde families van 20 tot 30 apen die menselijke aanwezigheid gewoon zijn. Wie deze activiteit wil doen, dient deze, omwille van het aanvragen van de nodige vergunningen, op voorhand te boeken.

Na de lunch in de lodge zet je koers richting de Oegandees-Rwandese grens. Na het vervullen van de grensformaliteiten reis je verder naar de Rwandese hoofdstad Kigali*. Na het avondmaal brengt de gids je naar de luchthaven voor je vlucht huiswaarts.

Overnachting in het vliegtuig, volpension

*Indien je liever in de voormiddag naar Kigali reist om er in de namiddag de stad te bezoeken, kan dat eveneens.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle logies op basis van verzorgde lokale hotels, unieke accommodaties en lodges
 • vervoer in een 4×4 Toyota Landcruiser safari vehicle
 • begeleiding door een lokale Engelstalige gids/driver
 • de vermelde activiteiten
 • ontbijt, lunch en avondmaal
 • water/thee/koffie
 • gorilla en chimpanzee tracking permits
 • parkgelden en taksen
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • fris- en alcoholische dranken
 • East Africa Tourist visa (vooraf online aan te vragen, richtprijs $100)
 • persoonlijke uitgaven, fooien
 • optionele activiteiten
Optioneel

heen- en terugreis (contacteer ons voor een offerte)
annulerings- en/of bijstandsverzekering


Praktische info

Aard van het programma

Rondreis met jeep en vaste chauffeur/gids. Verblijf op meerdere verblijfsplaatsen.

Accommodaties

Accommodaties zijn gekozen met oog op locatie, sfeer en kleinschaligheid. We voorzien 2 formules: middenklasse en hogere middenklasse. Het gaat in beide gevallen over comfortabele kamers met eigen badkamer. De al dan niet aanwezigheid van een zwembad, het uitzicht en/of de kampergrootte maken het verschil.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Reizen naar verre bestemmingen brengt heel wat planning met zich mee. Het is aangeraden zo vroeg mogelijk aan je reisplannen te beginnen, vooral wanneer je erop uit trekt in de vakantieperiodes. Zo vermijd je dat de prijzen voor je vlucht en verblijf onverwacht de lucht in schieten. De kerstvakantie en de maanden juli en augustus gelden als hoogseizoen. Voor deze periodes moeten de gorilla vergunningen tijdig aangevraagd worden.

Fysiek

Een goede basis conditie volstaat voor deze reis.

Gezondheid

Raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor meer gedetailleerde informatie.

Kinderen

De officiële minimumleeftijd voor het gorilla en chimpansee tracken is 15 jaar. Uitzonderingen kunnen eventueel op voorhand aangevraagd worden, maar worden niet per definitie toegestaan. Deze reis kan ook geboekt worden zonder de vergunningen. Indien gewenst kan er voor kinderen en minstens 1 volwassen begeleider een alternatief programma voorgesteld worden.

Voor alle deelnemers aan de trackings geldt dat een normale conditie vereist is.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Dranken zijn niet inbegrepen.

Vervoer ter plaatse

Transfers in privéwagen met chauffeur. We voorzien een  4×4 Toyota Landcruiser. In deze Landcruiser kan het dak opengeklapt worden voor een optimale beleving tijdens de safari.

Vluchtvoorstel

Zuiderhuis bezorgt je graag een vrijblijvend vluchtvoorstel. Hou er rekening mee dat we geen lowcostairlines (vb. Ryanair) kunnen reserveren. Boek je de vluchten zelf dan raden wij je aan te wachten tot dat je van Zuiderhuis de bevestiging van je reis hebt ontvangen. Zuiderhuis kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de door jou geboekte vluchten zonder definitieve bevestiging van de reis.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche