PDF DownloadPDF ICON

Parels van het Noorden

Oeganda
vanaf €4580.00 | 14 dagen
No Image Found

Omschrijving

individuele rondreis door Noord-Oeganda
onverschrokken krijgers, ‘Big 5’, eindeloze savannes en machtige watervallen
verblijf in mooi gelegen lodges of tented camps

Aan het begin van deze eeuw beefde Noord-Oeganda nog onder de terreur van de Lord’s Resistance Army van Joseph Kony en zwaarbewapende nomadische stammen. Nu Kony van het toneel is verdwenen en de Karamojong ontwapend werden, geeft het Noorden al zijn schatten prijs. De weinige reizigers die deze regio aandoen, keren stuk voor stuk enthousiast terug!

De eerste halte van deze rondreis is Jinja. Jinja verwierf bekendheid dankzij de 19de eeuwse Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke die er de langgezochte ‘bron van de Nijl’ ontdekte. Vandaag de dag is Jinja de adrenaline-hoofdstad van Oeganda.

Vanuit Jinja reis je verder noordwaarts naar Sipi Falls. De voornaamste attractie hier zijn 3 spectaculaire watervallen in een nagenoeg ongerept en eindeloos landschap. Tijdens een stevige tocht die langs kleine boerendorpjes en door het platteland slingert, bezoek je de 3 watervallen.

De regio die grenst aan Kenia en Zuid-Soedan is de thuisbasis van de onverschrokken Karamojong en de mysterieuze ‘Ik’. In dit prachtige, afgelegen gebied maak je uitgebreid kennis met hun cultuur en levenswijze. De adembenemende tocht naar Ik-land is letterlijk een hoogtepunt. Eveneens op de grens met Soedan bevindt zich Kidepo National Park, één van de meest ongerepte parken van het Afrikaanse continent. Grote kuddes buffels en olifanten, alle grote katten en een aantal endemische vogelsoorten zijn hier thuis. Slechts weinigen krijgen de kans deze parel te ontdekken!

Het zuidelijker gelegen Murchison Falls National Park is ongetwijfeld het mooiste van alle Oegandese parken. Murchison Falls dankt haar uitzonderlijke biodiversiteit aan de Nijl die het park doormidden snijdt. In het Noorden vind je typische savannedieren als leeuwen, luipaard, olifanten en giraffen. In het Zuiden regeren primaten en woudolifanten. In en langs de Nijl leven nijlpaarden, krokodillen en vele prachtige vogels. De mysterieuze schoenbekooievaar spreekt tot ieders verbeelding. De Murchison Falls zelf, zie je in al hun glorie tijdens de stevige, korte hike naar de top van de watervallen.

Eindigen doe je tenslotte in Ziwa Rhino Sanctuary. Hier ga je te voet op zoek naar enkele van de laatste 50 neushoorns die Oeganda rijk is. En daarmee is ook deze reis een potentiële ‘Big Five’-safari.

Deze reis kan verlengd worden met een bezoek aan de berggorilla’s in Zuid-Oeganda. Contacteer ons voor een offerte.

Reis Route

Dag 1

Welkom in Oeganda! Je gids verwelkomt je in de luchthaven van Entebbe. Je krijgt een documentatiepakket over de rondreis en wordt naar je hotel in Entebbe gebracht.* Je verblijft hier 1 nacht op basis van bed & breakfast.

*Brussels Airlines vliegt dagelijks van Brussel naar Entebbe met aankomst omstreeks 22.00 uur.

Dag 2

Na het ontbijt neemt de gids je mee naar de Oegandese hoofdstad Kampala voor een stadsbezoek (1 uur rijden). In het bruisende Kampala bezoek je de Kasubi Tombs – de 19de eeuwse graftomben van de kabaka’s of Boegandese koningen, het parlement, de kleurrijke en geurrijke centrale markt, de Nationale Moskee die plaats biedt aan 15.000 gelovigen – een geschenk van Kolonel Kadhaffi – en een lokale kunstgalerij. Na het bezoek aan Kampala keer je terug naar Entebbe.
In de late namiddag maak je een sunset cruise op het legendarische Victoriameer. Een prachtige locatie voor je eerste Oegandese zonsondergang! Je logeert in hetzelfde dag als de dag voordien, alle maaltijden zijn inbegrepen.

Het bezoek aan Kampala kan zonder meerkost vervangen worden door een bezoek aan Mababamba Swamp: na een vroeg ontbijt neemt de gids je mee naar Mabamba Swamp, op 50 kilometer van Entebbe. Je verkent het papyrusmoerasland in kleine kano’s waarmee je door de nauwe moeraskanaaltjes vaart. Dit moeras herbergt een fantastische hoeveelheid vogels waaronder enkele moerasspecialiteiten. De ‘hoofdvogel’ is echter de schoenbekooievaar die hier met grote regelmaat gespot wordt terwijl hij op longvis jaagt. Deze mysterieuze vogel slaat je gegarandeerd met verstomming! Na het bezoek aan het moeras (ca. 4 uur, verplaatsing inbegrepen) ga je lunchen op het strand van Lake Victoria. Goreti’s heeft een uitgebreide kaart waarop verse Victoriabaars uiteraard niet ontbreekt.

Dag 3

Na een relaxed ontbijt zet je koers richting Jinja. In Jinja, waar ontdekkingsreiziger John Hanningt Speke de bron van de Nijl ontdekte, begint de rivier aan een 6300 kilometer lange tocht naar de Middellandse Zee. Hier wonen de Bugosa die nog steeds naar de Nijloever afzakken om offers te brengen voor de geesten die er wonen.

Het grootste deel van de namiddag is vrij. Wie wil, kan een bezoek brengen aan de plek waar John Hanning Speke als eerste Europeaan de bron van de Nijl zag. Er bevindt zich ook een gedenksteen voor Mahatma Gandhi die op deze plek zijn asse liet uitstrooien. Andere optionele activiteiten zijn vissen, bungeespringen, quadden en kayakken. Jinja is niet voor niets de adrenaline-hoofdstad van Oeganda! Wij zorgen telkens voor het vervoer, maar de kost van de activiteit is voor jou. Wel inbegrepen is de sunset cruise op de Nijl. Een goede gelegenheid om vogels te spotten en wie goed oplet ziet langs de waterkant ook de kleine altaren waarop de Bugosa offeren.

Dag 4

De voormiddag in Jinja vul je in zoals je dat zelf wenst. Je ontspant in je lodge, bezoekt de stad (transport inbegrepen) of waagt je aan dé topactiviteit in Jinja: wildwater raften klasse 5 (optioneel)! Tijdens deze activiteit worden schitterende uitzichten afgewisseld door flinke adrenalinestoten wanneer je raft een klasse 5 stroomversnelling afdondert. Maar wees gerust, je bent in goede handen!
Na de lunch brengt je chauffeur je naar Sipi Falls in de buurt van Mount Elgon. Je logeert er op een charmante locatie vlakbij de watervallen. Een indrukwekkend uitzicht is hier gegarandeerd!

Dag 5

Sipi Falls ligt op 1600 meter hoogte, aan de voet van mount Elgon. Het klimaat is er daardoor gematigd en de begroeiing weelderig. Dit is landelijk, bergachtig gebied en er zijn geen grote steden in de onmiddellijke nabijheid. De ideale plek voor liefhebbers van natuur en rust!
Sipi is de naam van de hoogste van een serie van 3 watervallen en stort zich 100 meter de diepte in. Na het ontbijt trek je je wandelschoenen aan voor een stevige wandeling die je langs de 3 watervallen leidt. Het pad loopt door kleine dorpjes, langs smalle en soms steile paden dus goede schoenen zijn een vereiste. Maar het is schitterend en rustig!

In de late namiddag maak je nog een korte wandeling naar een heuvel waarop je de zonsondergang kan gadeslaan en een weids zicht op Sipi Falls!

Wie tussendoor nog voldoende energie heeft, kan optioneel nog een koffie-of abseiling tour boeken. De eerste activiteit is zonder twijfel de rustigste. In Sipi Falls wordt de lekkere Bugisu Arabica koffie geteeld. Tijdens deze tour doorloop je het volledige process en ga je huiswaarts met een pakje verse, zelfgeroosterde koffie. Het abseilen is dan weer voor de durvers. Onder begeleiding van een gespecialiseerde crew laat je je langs de 100 meter lange Sipi waterval zakken aan een touw. Kippenvel verzekerd!

Dag 6-7

Na het ontbijt rij je verder noordwaarts. Het landschap verandert al snel in het typische Afrikaanse savannelandschap dat eigen is aan lager gelegen, drogere gebieden. Dit is het ideale terrein voor semi-nomadische herders als de Karamojong. Tot het begin van de 20ste eeuw was deze regio een no-go zone waarin stammen gewapend met automatische geweren, elkaars vee roofden en dorpen aanvielen. Sinds een 15-tal jaar zijn de Karamojong ontwapend en is aan het bloedvergieten een einde gekomen. Deze regio blijft echter nog weinig bezocht en het aantal accommodaties is beperkt. En laat dat nu net interessante mogelijkheden bieden.

Tijdens de komende 2 dagen maak je kennis met de intrigerende cultuur van de Karamojong. Met een lokale Karamojong gids bezoek je een manyatta, een klein, maar ingenieus gebouwd ‘dorp’ van bloedverwanten. De manyatta’s vallen door hun bouw amper op in de savanne en geven een boeiende inkijk in de cultuur en het leven van deze onverschrokken krijgers. Ook een kraalbezoek en een bezoek aan de locale markt staan op het programma. Tijdens weken- of maandenlange tochten trekken de herders met hun kudde door de savanne op zoek naar voedsel voor de dieren. Tijdens deze tochten maken ze tijdelijke, zeer eenvoudige kampementen om er samen de nacht door te brengen. Op de markt verkopen ze vee, kledij en voedingswaren. Tot slot maak je ook een boda boda-tour door de savanne. Tijdens deze boda boda tour word je begeleid door een lokale gids. Met de boda boda (brommertje) stop je waar je wil en bezoek je plaatsen die van bijzonder belang zijn voor de Karamojong.

Je overnacht 2 nachten in een comfortabele safari-tent met badkamer, zoals steeds op basis van volpension.

Dag 8

Na het ontbijt staat er een lange transfer naar Kidepo National Park op het programma. Je rijdt door een desolaat gebied waar hier en daar al wat wild te zien is.

Na de lunch in de lodge maak je je op voor een namiddag game drive in de Narusvallei. In de Narusvallei verzamelen, omwille van de beschikbaarheid van water, grote aantallen wild. Typisch voor Kidepo zijn de grote kuddes buffels (tot enkele honderden) en olifanten, maar met een beetje geluk zie je er ook jachtluipaard, luipaard en leeuwen. Eveneens goed vertegenwoordigd zijn de wrattenzwijnen, waterbokken, Oegandese kob en hartebeesten. En dan hebben we het nog niet over de prachtige zonsopgangen en zonsondergangen gehad. Kidepo is een park dat omwille van de afstand slechts door weinig toeristen bezocht wordt. Het wordt niettemin beschouwd als het beste en meest ongerepte park van Oeganda. Het kleine aantal bezoekers garandeert je bovendien een authentiek “Out of Africa” gevoel.

Je overnacht hier 2 nachten in een prachtig gelegen luxury tented lodge en geniet zo van een zeer comfortabel verblijf in ‘the middle of nowhere’.

Dag 9

Vandaag strek je de benen en niet een klein beetje! Op het programma staat een bezoek aan de kleinste stam van Oeganda, de ‘Ik’. De Ik leven op de flanken van Mount Morungole, op de grens met Zuid-Soedan en Kenia. Je hebt dus goed begrepen dat je vandaag gaat ‘hiken’. De tocht naar de Ik duurt zo’n 3 à 4 uur, afhankelijk van je tempo. Tijdens de wandeltocht die via smalle geitenpaadjes loopt, geniet je van prachtige vergezichten. Je passeert verschillende Karamojong-manyatta’s die tegen de bergflanken aan gebouwd zijn vooraleer je in het hoger gelegen gedeelte van Mount Morungole de eerste Ik-manyatta’s ontwaart. De Ik zijn niet verwant aan de Karamojong (hun afkomst is onduidelijk, maar het zijn Bantoes en geen Niloten) en leven niet van de veeteelt. Ze houden zelf kippen, maar leven voor het overige van de jacht, de honingteelt en kleinschalige landbouw. Over deze stam is nog relatief weinig bekend en je wordt vergezeld door een locale gids die hun taal machtig is. Na het bezoek aan het dorp daal je ongeveer 1 uur te voet langs de andere kant van de berg, vooraleer terug naar de lodge te rijden.

Dag 10

Je bent vandaag vroeg uit de veren voor een sunrise game drive. In het donker verlaat je de lodge om even na het betreden van het park de zon te zien opkomen. Onvergetelijk! In de relatieve koelte van de ochtend zie je dieren ‘aan hun ontbijt’. Dit is het dagdeel waarin ze het actiefst zijn, vooraleer de hitte onverbiddelijk toeslaat. Een nieuwe kans om leeuwen of luipaard op te sporen!

Na de game drive laat je het ruige Noorden van Oeganda achter je en zak je af richting centraal-Oeganda. Hier heerst de Nijl die dwars door Murchison Falls National Park snijdt. Langs de oevers van de Nijl en in de Albert Nile Delta is de begroeiing groen en weelderig. In het hoger gelegen noordelijke deel van het park vind je savannelandschap, in het zuidelijke deel dicht woud. De ‘Big Four’ (geen neushoorns hier) vind je in het Noorden terug, samen met tienduizenden Oegandese kob, een antilopesoort die enkel in Oeganda en Zuid-Soedan voorkomt. Aan de oevers van de Nijl komt het wild drinken en zie je een ongeëvenaard aantal watervogels. De tot de verbeelding sprekende schoenbekooievaar is daar een van. In het moeilijk toegankelijke zuiden van het park leven woudolifanten, buffels en verschillende primaten, waaronder de chimpanzee (die zich op deze plek echter zelden laat zien). 76 zoogdiersoorten en ruwweg 460 verschillende vogelsoorten leven er in dit park. Om van te duizelen!

Je logeert 3 nachten in een lodge aan de oever van de Nijl. Pas op voor de nijlpaarden!

Dag 11-12

Tijdens deze 2 dagen combineer je wateractiviteiten met ‘traditionele’ game drives in het noordelijke deel van het park. Op dag 1 start je vroeg met een cruise in de Albert Nile delta. Tijdens de cruise, die vertrekt bij zonsopgang, vaar je in een lage boot langs de weelderige oevers van de delta. Het is er onaards rustig en in de weelderige begroeiing ontdek je talrijke water- en andere vogels. De ijsvogels zijn niet te tellen, maar ook bijeneters, visarenden, Goliathreigers en hier en daar een krokodil kom je onderweg tegen. De schoenbekooievaar is echter letterlijk de ‘hoofdvogel’ van deze cruise! Dit is je beste kans om hem te spotten. Na de lunch in de lodge maak je een namiddag game drive in het noordelijke deel van het park. De game drive voert je zowel door het hoger gelegen savannegedeelte als langs de Nijloever. Je gaat uiteraard op zoek naar de grote katten, maar geniet ook van het vele andere wild, de vogels en de schitterende uitzichten.

Dag 2 start met een ochtend game drive. In overleg met je gids bepaal je zelf om welk uur de game drive ‘s ochtends aanvat (ten vroegste om 06.00 uur). Na de lunch staat er een bootcruise op de Nijl op het programma. Je vaart naar de voet van Murchison Falls met game viewing onderweg (verwacht nijlpaarden, krokodillen, olifanten, waterbok en veel vogels). Aan het eindpunt van de ‘heenvaart’ van de cruise, stap je uit en wandel je langs een smal paadje op de heuvelflank naar de top van Murchison Falls. Onderweg heb je meerdere schitterende uitzichten op de Falls (alleen hier zie je dat het er eigenlijk twee zijn) en bovenaan zie je hoe de massa Nijlwater zich door een smalle kloof perst om vervolgens 46 meter lager neer te storten. Vergeet geen insectwerend middel mee te nemen, dit is regenwoud!

Dag 13

Na het ontbijt verlaat je Murchison Falls en rij je naar Ziwa Rhino Sanctuary. In deze privé-concessie die 70 km² groot is, leven de vooralsnog enige neushoorns van Oeganda. Ook ander wild en meer dan 300 vogelsoorten bevolken het reservaat.

Na de lunch verzamel je aan het informatiecentrum voor de briefing. Samen met de ranger, die via radiocall in contact staat met de trackers, rij je vervolgens naar de sector waar de witte neushoorns zich op dat ogenblik bevinden. Van hieruit ga je te voet verder door de bush. Je benadert de neushoorns tot op zo’n 30 meter. Witte neushoorns zijn zachtaardiger dan hun zwarte soortgenoten, maar het blijven gevaarlijke, wilde dieren. De ranger en de trackers staan in voor je veiligheid. Te voet, oog in oog staan met neushoorns is een bijzondere ervaring!

Je overnacht in een mooie lodge in het reservaat op basis van volpension.

Dag 14

In de voormiddag geniet je van de omgeving of kies je – optioneel – voor een boottocht door het moeras. Ook hier is de kans om een schoenbekooievaar te zien redelijk goed. Je kan hier dus de eventuele leemtes vervolledigen. In de namiddag leg je dan het laatste traject van deze reis af, van Ziwa Rhino Sanctuary naar Entebbe International Airport. Vooraleer de gids afscheid van je neemt, geniet je nog van een (voorlopig) laatste avondmaal. Wedden dat je nog eens terugkeert om Zuid-Oeganda te bezoeken?


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • alle logies op basis van verzorgde hotels, unieke accommodaties en lodges
 • vervoer in een 4×4 Toyota Landcruiser safari vehicle
 • begeleiding door een lokale Engelstalige gids/driver
 • de vermelde activiteiten
 • ontbijt, lunch en avondmaal
 • water/thee/koffie
 • parkgelden en taksen
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • fris- en alcoholische dranken
 • visum (richtprijs $50)
 • persoonlijke uitgaven, fooien
 • optionele activiteiten in Jinja en Ziwa
Optioneel
 • internationale vluchten (contacteer ons voor een offerte)
 • annulerings- en/of bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Rondreis per 4×4 jeep en chauffeur/gids met verblijf met meerdere lodges.

Accommodaties

Accommodaties zijn gekozen met oog op locatie, sfeer en kleinschaligheid. We voorzien 2 formules: midrange en hogere midrange. Het gaat in beide gevallen over comfortabele kamers met eigen badkamer. De al dan niet aanwezigheid van een zwembad, het uitzicht en/of de kamergrootte maken het verschil.

Boek vroeg, vermijd extra kosten

Reizen naar verre bestemmingen brengt heel wat planning met zich mee. Het is aangeraden zo vroeg mogelijk aan je reisplannen te beginnen, vooral wanneer je erop uit trekt in de vakantieperiodes. Zo vermijd je dat de prijzen voor je vlucht en verblijf onverwacht de lucht in schieten. De kerstvakantie en de maanden juli en augustus gelden als hoogseizoen.

Budget

Oegandese shilling (UGX) is de nationale munt. Voorzie cash euro’s of Amerikaanse dollars (briefjes van na 2009 en in uitstekende staat!). Ook een kredietkaart is mogelijk, maar er zijn toch enkele beperkingen. Er zijn weinig geldautomaten, vaak enkel in de steden. De maximum af te halen bedragen zijn beperkt en er worden meestal extra kosten aangerekend. De meeste lodges aanvaarden wel credit cards. Neem voor de zekerheid contact op met uw bank om je kaart vooraf te laten valideren voor Oeganda indien nodig.

Gezondheid

Raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor meer gedetailleerde informatie.

Kinderen

Deze reis is perfect uitvoerbaar met kinderen, ongeacht de leeftijd. Vraag naar de kinderkorting!

Klimaat

De beste reistijd is van december tot half maart en van juni tot september.

Wil je de ‘lange regens’ vermijden, dan reis je beter niet tussen half maart en half mei. Tijdens de ‘korte regens’ in oktober en november vallen er korte hevige buien. In die periode is Oeganda niettemin goed bereisbaar en staat alles in bloei. In het Noorden vallen er normaal geen ‘korte regens’.

Maaltijden

Alle maaltijden – maar niet de dranken – zijn inbegrepen.

Vervoer ter plaatse

Transfers in privéwagen met chauffeur. We voorzien een 4×4 Toyota Landcruiser. In deze Landcruiser kan het dak opengeklapt worden voor een optimale beleving tijdens de safari.

Vluchtvoorstel

Internationale vlucht: de internationale vlucht is niet inbegrepen. Brussels Airlines vliegt rechtstreeks vanuit Brussels Airport.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche