PDF DownloadPDF ICON

Met de fiets in en om Brugge

België
vanaf €138.00 | 3 dagen
No Image Found

Omschrijving

fietsvakantie vanuit een vast verblijf in en rond Brugge
verblijf in het fiets-geïnspireerde Velotel
fietsroutes langs het strand, door het bos en de polders

Zin in een romantisch fietsweekend of een leuke midweek in eigen land? Dan is dit fietsprogramma een echte aanrader. Het Velotel Hotel te Brugge is een uitstekende uitvalsbasis voor lange en korte fietstochten richting de Belgische kust of doorheen het hinterland.

De West-Vlaamse hoofdstad Brugge kende zijn grootse bloeiperiode tijdens de 15e eeuw. De restanten hiervan bepalen nog steeds het stadsbeeld. De stad huist tal van prachtige kerken, kloosters, kapellen en abdijen die ons de rijke geschiedenis van het onderwijs, de cultuur, maatschappij en economie van de stad vertellen. Bovendien werd in 2000 de volledige Brugse binnenstad erkend als UNESCO Werelderfgoed.

De Brugse Vesten omringen samen met de verschillende middeleeuwse stadspoorten bijna de volledige stad. Ze vormen tevens de groene long van Brugge. Naast de grote rijkdom aan religieus erfgoed beschikt Brugge ook over heel wat gezellige parken, waarvan het romantische Minnewaterpark zeker een aanrader is.

Waar je naartoe wenst te fietsen, bepaal je volledig zelf. We bieden jullie een mooi aanbod aan fietstochten die je vanuit Brugge in iedere windrichting op weg sturen. Zin in een ontspannend dagje aan zee of liever naar het gezellige Sluis of Damme, met de fiets door de bossen van het Brugse Ommeland of vogels spotten in het Zwin? Het kan allemaal.

Reis Route

Dag 1

Vandaag ontdek je de polderlandschappen tussen Brugge en het Zwin. Je volgt een fietsroute door een streek die uitvoerig werd bestudeerd door een team archeologen van de UGent. Hun kennis visualiseren ze langs het parcours aan de hand van vier 360° VR-kijkers. Je krijgt zo een inkijk op de Middeleeuwse aanblik van Brugge, Damme, de polders en Sluis.

Je leert niet alleen bij over de Zwingeul die ooit veel verder landinwaarts kwam en over de rijkdom die dat met zich meebracht, maar je geniet tevens van een unieke omgeving op zeeniveau. In het Zwin kun je gezellig lunchen in het natuurcentrum, je kan er een kleine wandeling maken of je bezoekt er een tijdelijke of vaste tentoonstelling over het natuurpark.

Onderweg passeer je onder meer de Middeleeuwse stad en hedendaags boekendorp Damme. Vanop de platte toren van de 13de -eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk heb je een prachtig zicht over de 17de-eeuwse stadsomwallingen en de Damse Vaart die ooit door Napoleon – niet eigenhandig welteverstaan – werd gegraven vanuit de visie om Duinkerke met de Schelde te verbinden over land. Merk je trouwens de vele verwijzingen op naar Tijl Uilenspiegel en Lamme Goedzak?

Optie A:
Fietstocht: 62km
Hoogtemeters: 122m ↗

Optie B:
Fietstocht: 34km
Hoogtemeters: 78m ↗

Opmerking: de volgorde van de fietsroutes zoals die hier wordt weergegeven is louter indicatief. Je kan je programma naar eigen voorkeur invullen.

Dag 2

De kustregio en de polders staan niet zozeer bekend om grote bosgebieden, maar vandaag ontdek je toch enkele bossen in het Brugse Ommeland, of meer bepaald in Houtland. Je wordt naar het zuiden van Brugge gebracht langs de vesten. Daar knoop je aan op het Kanaal Gent-Brugge dat je volgt tot in Moerbrugge. Vanaf daar gaat het tussendoor naar het Vagevuurbos en Lippensgoed-Bulskampveld. Bij het Provinciedomein Bulskampveld is het alvast gezellig terrassen. Via de Miseriebocht in Sint-Joris kom je opnieuw aan het Kanaal Gent-Brugge.

Via Knesselare kom je vervolgens al snel aan het Drongengoedbos, het grootste bos van Oost-Vlaanderen. Laat je blik afdwalen over de zompige heidestukken, maar verschiet niet als een vos, edelhert of schaapskudde je pad hier kruist. Via Kleit – voornamelijk gekend als bedevaartsoord dankzij de aanwezigheid van de Maria- of Lourdesgrot – gaat het richting Maldegem.

Daar sluit je aan op de Abdijenroute, een voormalige spoorweg – ooit de concurrent of concullega van de huidige spoorlijn tussen Brugge en Gent – en fiets je recht naar Brugge. Je passeert Sijsele en kort daarna het weelderige Ryckevelde bos, waar je langs fossiele duinen en in de lommer van de bomen fietst. Het bijhorende kasteel nodigt je uit op het groot terras. Via de vesten gaat het terug naar het hotel.

Optie A:
Fietstocht: 69km
Hoogtemeters: 196m ↗

Optie B: je blijft het kanaal Gent-Brugge volgen en je passeert niet door het Vagevuurbos en Lippensgoed-Bulskampveld. Ook in het Drongengoedbos is de route ingekort.
Fietstocht: 59km
Hoogtemeters: 148m ↗

Optie C: je route wordt nog verkort door vanaf Knesselare tussendoor naar Maldegem te gaan, en het Drongengoedbos over te slaan.
Fietstocht: 54km
Hoogtemeters: 129m ↗

Optie D: deze korte route is er speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Je passeert de kinderboerderij De Zeven Torentjes en het Ryckevelde bos, maar vanaf daar sla je af richting Sint-Kruis. Via de vesten kom je terug aan het hotel.
Fietstocht: 22km
Hoogtemeters: 60m ↗

Opmerking: de volgorde van de fietsroutes zoals die hier wordt weergegeven is louter indicatief. Je kan je programma naar eigen voorkeur invullen.

Dag 3

Vanaf Brugge volg je het kanaal richting Oostende. Je verlaat dit kanaal en na enige bochten door de polders kom je in het centrum van Oudenburg terecht, waar het Romeins Archeologisch Museum je een blik gunt op de Romeinse aanwezigheid in de kustzone.

Vanaf hier gaat het via kleine paadjes richting de kust. Je passeert Zandvoorde en enkele jonge bosdomeinen om uiteindelijke via de Groene 62 en het Maria Hendrikapark afgezet te worden in het centrum van de Koningin de Badsteden: Oostende. Je fietst tussen de Mercatordokken door en ter hoogte van het casino kom je op de zeedijk terecht. Geniet er van een de populairste Belgische stranden. Ter hoogte van de Rock Strangers van Arne Quinze – een kunstwerk waar je niet omheen kunt kijken, en waar elke Oostendenaar en toerist wel een mening over heeft – kun je nog even over de Westelijke Strekdam fietsen, en wie weet spot je wel een residerende zeehond op het Klein Strand.

Vervolgens kan je nabij de Vistrap de veerboot nemen richting ‘Lange Nelle’, de Oostendse vuurtoren.  Je passeert er het Fort Napoleon en via de Vuurtorenwijk kom je aan de Spuikom, ooit gegraven om overtollig slib uit de havengeul te verwijderen zonder hulp van baggerschepen. Kort daarop begeef je je opnieuw door de polders. Op grondgebied van De Haan passeer je de Jerseyhoeve, waar het hoeveijs uitnodigend wenkt voor een pauze.Via Vlissegem en Houtave gaat het terug naar het hotel en de stedelijke context.

Optie A:
Fietstocht: 66km
Hoogtemeters: 119m ↗

Optie B: Na Oudenburg ga je via het kanaal naar Plassendale en zo kom je terug in de polders;
Fietstocht: 53km
Hoogtemeters: 71m ↗

Optie C: je slaat ook de passage door Oudenburg over en volgt gewoon het kanaal;
Fietstocht: 46km
Hoogtemeters: 68m ↗

Opmerking: de volgorde van de fietsroutes zoals die hier wordt weergegeven is louter indicatief. Je kan je programma naar eigen voorkeur invullen.


Verblijf

4* Hotel Velotel

Je verblijft in het 4* Hotel Velotel dat op fiets- en zelfs wandelafstand van het gezellige centrum van Brugge gelegen is. De groene omgeving rond het hotel biedt een oase van rust en is de ideale uitvalsbasis om Brugge en omstreken te verkennen. De kamers werden recentelijk stijlvol vernieuwd en beschikken over een elegante badkamer met ruime inloopdouche. Daarnaast beschikt het hotel over een sauna en een fitness.

Faciliteiten

Parking, Wifi, Restaurant, Sauna


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • comfortkamer met inloopdouche en wc
 • koffieapparaat op de kamer
 • uitgebreid ontbijtbuffet
 • wifi
 • sauna en fitness
 • parking
 • gps-tracks
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • middagmaal, avondmaal en dranken
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
Optioneel
 • extra nacht(en)
 • (elektrische) huurfiets
 • annulerings- en/of bijstandsverzekering

Praktische info

Aard van het programma

Fietsvakantie vanuit een vast verblijf (minstens 2 nachten).

Accommodaties

Je verblijft in 4* Hotel Velotel in Brugge.

Boekingsprocedure

Voor al onze wandel- en fietsreizen werken wij steeds met boekingen op aanvraag. Dit wil zeggen dat wij de effectieve beschikbaarheid pas kunnen nagaan nadat wij jouw boeking ontvangen hebben. De openstaande data op de website proberen wij zo up-to-date mogelijk te houden, maar beschikbaarheden fluctueren voortdurend. Wanneer wij jouw boeking via de website of via mail ontvangen, starten wij het boekingsproces. Zodra de reis bevestigd is (na ong. 2 à 3 werkdagen), brengen wij je daarvan op de hoogte en bezorgen wij je de bevestigde bestelbon. Kan de reis niet meer bevestigd worden dan kijken wij graag samen met jou naar een andere vertrekdatum of reis.

Fietsen

Huurfietsen zijn niet standaard inbegrepen in dit programma. De (elektrische) huurfietsen zijn aangepast aan de omgeving en de opgegeven fietsroutes. Wens je een fiets te huren, geef jouw lichaamslengte dan door bij boeking. Zo staat steeds de juiste maat van fiets op je te wachten bij de start van je vakantie.

Prijs huurfiets: € 60
Prijs elektrische huurfiets: € 140 (op aanvraag)
Een kinderzitje kan gratis verkregen worden mits aangevraagd.

De huurfietsen zijn voorzien van:

 • verlichting
 • slot

Als klant blijf je gedurende de hele vakantie verantwoordelijk voor de huurfiets. In geval van diefstal of schade kan onze partner hiervoor een schadevergoeding aanrekenen, rechtstreeks aan hen te betalen. Bij diefstal moet je ter plaatse aangifte doen.

Tenzij anders vermeld, is het steeds mogelijk de eigen fietsen te gebruiken tijdens de fietsvakantie.

Hoe geraak ik ter plaatse?

Met de eigen wagen bereik je gemakkelijk het hotel.

 • Brussel – Brugge: ± 100 km
 • Er is een gratis parking aan het hotel
Kinderen

Kinderprijzen en prijzen voor een 3de volwassene zijn van toepassing wanneer het kind of de 3de volwassene de kamer deelt met twee betalende volwassenen. Twee kinderen op een eigen kamer worden aanzien als volwassenen.

Maaltijden

Het ontbijt is standaard inbegrepen. Daarnaast is ook het avondmaal op de eerste avond inbegrepen in het programma. Het gezellige centrum van Brugge is op fiets- en zelfs wandelafstand van het hotel gelegen en biedt een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden.

Reisprogramma

3 dagen / 2 nachten waarvan 3 fietsdagen.

Reisdocumenten

Verzending
De reisdocumenten worden ongeveer drie weken voor afreis en na betaling van het saldo via e-mail bij je bezorgd. Ontvang je ook graag een papieren versie van je reisdocumenten, geef dan gerust een seintje en dan bezorgen wij deze je uiteraard graag per post.

RouteYou
Je kan je hele reis digitaal volgen via de applicatie van RouteYou. Zo heb je gedurende de hele reis alle informatie simpelweg in je broekzak.

Routeboek
Je ontvangt de praktische informatie en het routeboekje via mail met o.a. een heldere routebeschrijving van de fietsetappes. Ontvang je je reisdocumenten ook graag per post? Geef dan een seintje en we versturen je het in handig formaat en voorzien van een plastiek hoes.
Gps-tracks
Gebruik je graag je eigen gps-toestel? Dan kan je de gpx-tracks downloaden vanuit de RouteYou applicatie.

Uitbreidingen

Wens je extra nachten bij te boeken, vermeld dit dan gerust in het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.