PDF DownloadPDF ICON

ABC: Het drielandenpunt

Argentinië, Chili, Bolivia
vanaf €3680.00 | 18 dagen
No Image Found

Omschrijving

individuele reis naar de eindeloze zoutvlakte van Uyuni in Bolivia
kloven en kleuren ten zuiden van Salta in Argentinië
de Chileense Atacama woestijn

Rond het drielandenpunt van Argentinië, Bolivia en Chili ligt een van de meest fascinerende streken ter wereld. Een regio vol superlatieven!

Ten zuiden van Salta is het landschap bezaaid met droge kloven in verschillende kleurschakeringen. Bovendien is het een echte wijnregio, misschien minder gekend dan die van Mendoza maar met wijnen die zeker evenwaardig zijn.

In Bolivia kom je in een totaal andere wereld terecht met meer zichtbaar aanwezige tradities zoals vrouwen met bolhoeden en brede rokken. Op de Boliviaanse altiplano kan je lama’s en vicuña’s zien en in Uyuni het op één na grootste zoutmeer van de wereld.

Verder naar het zuiden kom je in een uitgestrekt landschap bezaaid met vulkanen en meren in verschillende kleuren van blauw tot wit, rood en groen waarvan sommigen bevolkt worden door flamingo’s.

De Atacamawoestijn is dan weer de droogste woestijn ter wereld. Het stadje San Pedro de Atacama is een aangename plek om even op adem te komen na de hoogtes en hoogtepunten in Bolivia.

Op deze reisroute bezoek je ook twee hoofdsteden: Buenos Aires en Santiago de Chili.

Deze suggestieroute toont enkele van de mooiste streken van Zuid-Amerika. Indien je wenst kan je deze route verder uitbreiden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Chileens kleurrijke kuststadje Valparaiso of een verlenging naar Paaseiland.

Reis Route

Dag 1-2

Welkom in het Parijs van Zuid-Amerika, de stad van de Tango, Maradona en Evita Peron! Deze heel Europees aanvoelende stad bestaat uit vele diverse stadswijken. Breng zeker een bezoek aan de zondagse markt van San Telmo waar je onmiddellijk ondergedompeld wordt in de zuiderse sferen. Snuister rond op de brocante markt, geniet van een wijntje en geef je ogen de kost op de pleintjes waar jong en oud nog dagelijks tango dansen. Brede en statige gebouwen vormen het decor van het centrum van Buenos Aires. Spring even binnen in “El Ateneo”, door National Geographic uitgeroepen tot mooiste bibliotheek ter wereld. Ten noorden van het centrum vind je de parken van Palermo en het kerkhof van Recoleta die beide zeker ook een bezoek waard zijn.

Optioneel kan je deelnemen aan een fietstocht door Buenos Aires met een ervaren Nederlandstalige gids. Je bezoekt hierbij tal van hoogtepunten van de stad.

Een andere optionele uitstap en een echte aanrader is een tango show en diner. Je geniet eerst van een driegangenmenu in een van de oudste tangohuizen van de stad: El Querandi. Nadien nemen een 10 tal ervaren tangodansers jullie mee doorheen de geschiedenis van deze nationale dans.

Dag 3-4

Een transfer brengt je naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Salta.

Salta ‘la linda’ wordt gezien als de hoofdstad van het Noorden. Deze sfeervolle witte stad bruist van de bedrijvigheid en heeft een rijk koloniaal verleden, met talloze kerken, kathedralen, gezellige pleintjes en musea. Een bezoek aan het MAAM museum is een aanrader. Hier bevinden zich 3 perfect bewaarde Inca mummies van geofferde kinderen uit de 15e eeuw.

Als je geen moeite hebt met een stevige wandeling bergop, wandel dan zeker naar de top van de Cerro San Bernardo. Die biedt je op een hoogte van 1454m een schitterend panorama van de stad. (Er gaat ook dagelijks een kabelbaan naar boven indien je niet zo’n wandelaar bent.)

Ook voor de wijnliefhebber is Salta een niet te missen bestemming. De hoogste wijngaarden ter wereld domineren hier immers grote delen van het landschap. Wijnen die op grote hoogte gemaakt worden hebben een sterke en typerende smaak omdat ze temperatuurschommelingen van wel 35°C per dag kunnen weerstaan.

Dag 5

Voor de komende 3 dagen voorzien we een huurauto waarmee je de omgeving kan verkennen. De tocht voert de eerste dag naar het groene Cachi, via de Valle de Calchaqui, Cardones nationaal park en de Questa del Obispo, een rotswand die dreigend boven de vallei hangt. De architectuur in Cachi getuigt van een welvarend verleden. Vooral de markt ‘Mercado Artesanal’ is niet te missen (dagelijks).

Dag 6

Vandaag rijd je naar Cafayate. Onderweg stop je in het sfeervolle Molinos, een pittoresk dorpje dat nog heel erg de koloniale sfeer uitademt. Verder via San Carlos en de kloof ‘Quebrada de la Flecha’ naar Cafayate, een dorp dat bekend staat om zijn gerenommeerde bodega’s. Dé specialiteit is de fruitige Torrontés, een droge witte druif met een sterke smaak.

Dag 7

Vandaag wordt een topdag met fenomenale vergezichten en wonderbaarlijke steenformaties. De afstand tot Salta is niet groot maar met talloze uitkijkpunten en korte wandelingen ben je bijna een dag zoet. Je ervaart er als nergens anders de typische Argentijnse Quebrada’s van het Noorden (rotskloven). Langs een slingerende weg en de Rio de las Conchas reis je van de ene grillige kloof in de andere, langs vreemde rotsformaties en kleurschakeringen. Plaatsen als Los Castillos (de kastelen), El Obelisco (de obelisk), El Ampiteatro of El Garganta del Diablo (de duivelskeel) maken indruk.

Dag 8

Vanuit Salta neem je de comfortabele lijnbus naar de Boliviaanse grens. Na de grensformaliteiten wordt je opgewacht door een privé transfer die je naar het hotel in Tupiza brengt. Van aan de grens merk je meteen het verschil tussen Argentinië en Bolivia. Het leven is er nog eenvoudiger en vele vrouwen zijn nog traditioneel gekleed met wijde rokken en bolhoeden.

Dag 9

Een volledige daguitstap brengt je naar de prachtige omgeving rond Tupiza. Het gebied waar het verhaal van Butch Cassidy and the Sundance Kid eindigde. Je waant je hier volledig in het ‘wilde westen’.

Dag 10

De rit per 4×4 naar Uyuni brengt je over de Boliviaanse hoogvlakte met prachtige vergezichten en wellicht enkele kuddes lama’s op de achtergrond. Hier en daar zie je misschien ook wel de eerste vicuña’s, een andere lama soort. Je stopt in enkele mijnwerkersdorpjes en voor je in Uyuni aankomt maak je een kleine omweg langs het treinkerkhof.

Dag 11

Vandaag steek je de zoutvlakte over en bezoekt een van de eilandjes vol met reusachtige cactussen waar je een kleine wandeling kan maken. Nadien is het tijd om de de salar achter je te laten en het uitgestrekte woestijnachtige gebied van Zuid Bolivia binnen te rijden.

Voordat je aan de overnachtingsplaats aankomt bezoek je nog de Galaxia grotten.

Dag 12

De rit komt langs tal van meren zoals de laguna Cañapa, Hedionda, Chiarkhota en Honda. Keer op keer word je verrast door de prachtige omgeving van meren, berglandschappen en flamingo’s waar er telkens voldoende tijd is om de natuurpracht te bewonderen en om te fotograferen.

Via de woestijn van Siloli rijdt je langs de gekende rotsformatie Arbol de Piedra (stenen boom). Nadien staan er nog enkele meren op het programma waaronder de laguna Colorada waar honderden flamingo’s te zien zijn met een prachtig bergdecor op de achtergrond.

Dag 13

Je bent nu ongeveer op de het hoogste punt (en misschien ook wel het hoogtepunt) van deze rit door Zuid Bolivia. In dit maanlandschap is nóg meer natuurpracht te bewonderen zoals de geisers, fumarolen en kokende modderpoelen aan de Sol de Mañana. Er is hier ook een natuurlijke warmwaterbron waar je even tot rust ken komen en al badend van het landschap kan genieten.

Via de Laguna Verde met op de achtergrond de perfect driehoekige Licancabur vulkaan eindigt dit prachtige deel van de reis en zeg je vaarwel aan Bolivia. Aan de grens met Chili start een volgend hoofdstuk en daal je met een andere transfer af naar het veel lager gelegen San Pedro de Atacama. Het warmere klimaat, de extra zuurstof en de Chileense wijn zullen zeker welkom zijn.

Dag 14

In de voormiddag heb je tijd om het stadje San Pedro de Atacama te verkennen. Mis zeker het mooie museum niet dat ooit gesticht is door een Belgische pater die hier in de omgeving leefde. In de late namiddag is er een uitstap naar de Vale de la Luna voorzien, alweer met prachtige uitzichten op de rotsen en bergen in de omgeving.

Dag 15

Vandaag kan je genieten van een vrije dag in San Pedro om er eventueel op eigen houtje uit te trekken of om een optionele uitstap te doen. Je kunt een mountain bike huren om de nabije omgeving te verkennen of een uitstap maken naar de Tatio geysers.

Dag 16-17

In de voormiddag heb je een transfer naar de luchthaven van Calama voor de vlucht naar Santiago de Chile. Hier heb je een dag om de stad te bezoeken. Optioneel kunnen we een gegidste stadstoer regelen of een uitstap met wijnproeven in de wijngaarden in de omgeving van Santiago.

Het is mogelijk om de reis uit te breiden met een bezoek aan en een verblijf in het kleurrijke Valparaiso of enkele dagen naar Paaseiland.

Dag 18

Tegen de middag heb je een transfer naar de luchthaven voor de terugreis.


Wel / Niet inbegrepen

Wel inbegrepen
 • overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt
 • in Bolivia is er 5 keer lunch en 3 keer avondmaal inbegrepen (exclusief dranken)
 • activiteiten volgens programma
 • Engelssprekende gidsen tijdens de excursies tenzij anders vermeld
 • huurauto voor 3 dagen in de provincie Salta (Chevrolet Prisma of gelijkwaardig, exclusief benzine)
 • bijdrage garantiefonds
Niet inbegrepen
 • drank en overige maaltijden
 • fooien en persoonlijke uitgaven
 • entreegelden
 • lokale verblijfstaksen/toeristenbelasting
Optioneel
 • heen- en terugreis
 • binnenlandse vluchten
 • de vermelde optionele activiteiten
 • annulerings- en/of bijstandsverzekering

Praktische info

Accommodaties

De hotels werden zorgvuldig geselecteerd en sluiten aan bij de sfeer van het land. Je verblijft in standaard 3* hotels met gezellige en typische interieurs. Ontbijt is inbegrepen. Comfort logies zijn op de meeste plaatsen beschikbaar op aanvraag. Als je voor de comfort logies kiest overnacht je in stijlvolle 4* pensions of boutique hotels. Luxe accommodatie ook mogelijk op aanvraag.

Bagage

De ruimbagage dient beperkt te zijn tot 15 kilo, dit in verband met de binnenlandse vluchten in Argentinië. Extra kilo’s kunnen bijbetaald worden aan de incheckbalie. Het is aangeraden om te reizen met een grote reistas of kleine valies. Houd er rekening mee dat er behoorlijk wat verplaatsingen zijn met allerlei vervoer en dat je de bagage regelmatig zelf over korte afstanden moet dragen. Een dagrugzak waar je een trui, regenjas, water en eventueel een picknick in kunt opbergen (25 à 30 liter) is eveneens aangeraden.

Budget

Een combinatie van cash en kredietkaart is aangeraden. Met een Belgische bankkaart (met maestro-functie) is het mogelijk geld in de lokale munt af te halen aan de automaten. De kosten zijn hiervoor aan de hoge kant. Het is voordeliger met kredietkaart te betalen. Kredietkaarten zoals Visa, Master Card en American Express worden algemeen aanvaard.

Voor het stuk Argentinië: De beste koers zal je krijgen door je cash geld te gaan wisselen bij een lokaal  wisselkantoor. Hier krijg je een koers die 50% beter is en zo kan je lokaal een hoop geld gaan besparen. Voor meer info vraag je advies aan de Zuiderhuis reisspecialist.

Fysiek

Deze reis is haalbaar voor elke gezonde reiziger.

Gezondheid

Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht. Voor medisch advies in verband met facultatieve inentingen verwijzen we naar de huisarts of het Tropisch Instituut voor Geneeskunde: www.wanda.be.

Maaltijden

Tijdens het verblijf in de hotels, is ontbijt steeds inbegrepen. Gedurende de rondreis in Bolivia, zijn er wel enkele lunches en avondmaaltijden voorzien. Voor de overige maaltijden voorzie je best nog een budget van ongeveer € 35 per dag, per persoon, exclusief drank.

Vervoer ter plaatse

Er zijn verschillende types vervoer op deze route.

In Argentinië rijd je zelf met de wagen. De wegen zijn er meestal goed geasfalteerd en makkelijk berijdbaar. Ook de onverharde wegen zijn vlot te berijden. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk.

Op de rit naar de grens met Bolivia neem je een comfortabele lijnbus.

In Bolivia reis je met een 4×4-wagen én chauffeur.

Zowel voor uitstappen alsook voor de verplaatsingen van en naar de luchthaven word je steeds opgehaald (tenzij anders vermeld in het programma). Afhankelijk van je voorkeur kan dat in groep of privé.

Reisdocumenten

De reisdocumenten (e-tickets, programmabeschrijving, vouchers en praktische informatie) krijg je ten laatste 2 weken voor vertrek van ons toegestuurd. Bij aankomst in Buenos Aires krijg je van de chauffeur in de luchthaven de vouchers ook afgeprint.

Vluchtvoorstel

Internationale en nationale vluchten zijn niet inclusief in de prijs. Graag maken we je een concreet vluchtvoorstel.

Veiligheid

Zoals op de meeste plaatsen in Latijns Amerika kan er veilig gereisd worden maar moet je de nodige voorzorgen nemen, vooral in de grootsteden. Voor vertrek ontvang je van ons meer informatie en tips.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

24/24u bereikbaar

Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

Je Zuiderhuis Voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen de volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis, gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

Datum reisfiche