fbpx Zuiderhuis - Adamello - Vioz, in het spoor van WOI

Italië

Adamello - Vioz, in het spoor van WOI

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Internationale reisleider Lees meer
rugzaktrekking in groep in de Italiaanse Alpen
overnachtingen in berghutten (2000-3500m); 1x hotel
lokale hooggebergtegids

In het spoor van de Eerste Wereldoorlog

Je kruipt in de huid van de Italiaanse Alpini en Oostenrijks-Hongaarse Kaiserjäger. Vanuit diverse fraaie berghutten maak je 100 jaar later spectaculaire herdenkingswandelingen langs stille getuigen met als afsluiter het openluchtmusea Punta Linke, de hoogste site op 3632m.

Net als in onze contreien woedde de Eerste Wereldoorlog ook in alle hevigheid in de Italiaanse Alpen en de Dolomieten waar de allianties van Oostenrijk-Hongarije en Italië een oorlog in het gebergte uitvochten. De oorlog vond hier plaats van 1915 tot 1918. De bergflanken getuigen nog van deze oorlog die er ook één was tussen mens en natuur, want er werd ook gedurende twee extreem barre winters met veel sneeuw oorlog gevoerd. Daarom wordt deze oorlog ook wel eens ‘De Witte Oorlog’ genoemd, net als één van de beroemdste naslagwerken ‘The White War’. Vele toeristen gaan hieraan voorbij, maar met deze reis sta je toch even stil bij de oorlogsvoering op dit unieke terrein.

De ‘Friedensweg’ of ‘Sentiero della Pace’ is een langeafstandsroute, bewegwijzerd met de vredesduif, op het front vanaf de passo dello Stelvio richting Gardameer en via Rovereto, hoogplateau van Asiago richting de Marmolada, koningin der Dolomieten.

Het traject van deze reis loopt grotendeels op deze frontlinie!

In 1919 werd vanwege het ‘Verdrag van Saint-Germain’ Zuid-Tirol Italiaans grondgebied omdat Oostenrijk-Hongarije de oorlog verloor.

Deze streek is net zoals het Oostenrijkse Tirol heel populair bij toeristen, waaronder bij Vlamingen, al zijn er hier in Trentino wel minder dan in Zuid-Tirol wat nog meer gemeen heeft met Tirol. Maar ook hier zijn vele harten en zielen van deze bergbewoners nog steeds getekend van deze woelige periode. De meesten voelen zich zelfs nu, enkele generaties later, nog steeds meer verwant met Oostenrijk dan met Italië. Gelukkig is de streek inmiddels een autonome regio mogen worden van de Italiaanse regering om hieraan een beetje tegemoet te komen.

Om in de sfeer te komen, kan je een film over het Alpenfront bestellen: ‘Der Stille Berg’ (ook in het Nederlands ondertiteld verkrijgbaar: ‘Silent Mountain’).

Ontdek ook onze andere reis in dit thema ‘Dolomieten Alpenfronttrail‘, een individuele wandelreis. Deze reis heeft een lager fysiek en technisch niveau.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Technisch wandelniveau i
Beschikbare data
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
16 jul 2023 > 22 jul 2023
27 aug 2023 > 02 sep 2023
Reizen in Italië
In Italië bieden we actieve wandelreizen en fietsvakanties aan, van in het hooggebergte in Zuid-Tirol tot op het zonovergoten Sicilië.
Ontdek onze reizen in Italië
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië