Kirgizië

Ala Archa-trekking met beklimming Uchitel Peak

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Benny Verberck Lees meer
groepsreis met trekking door het Ala Archa National Park
het Son-Kul meer en het bergdorpje Kyzyl-Oi
de wondere wereld van sneeuw en ijs

Kirgizië spreekt tot de verbeelding. Ongerepte natuur, afwisselende landschappen, rust en ruimte kenmerken een reis door dit fascinerende land. De helft van het land ligt boven de 3000 meter, in het Tian Shan-gebergte. Enkele bergen meten meer dan 7000 meter hoog. Groene alpenweiden worden afgewisseld met naald- en loofbossen, diepe canyons, kleurrijke rotsen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Hoge bergpassen bieden uitzicht over glooiende grasvlakten waar (semi)nomaden met kuddes paarden en schapen rondtrekken.

Voor we de trekking in het Ala Archa National Park aanvatten brengen we een bezoek aan de regio rond het Son-Kul meer, het op één na grootste meer van Kirgizië. Het meer ligt op 3100 meter hoogte, omringd door glooiende graslanden. De besneeuwde toppen in de verte sieren het landschap. In de zomermaanden trekken de mensen met hun vee uit de dorre dalen naar de enorme groene en vruchtbare vlaktes rond het meer. We maken kennis met het dagelijkse leven van de nomaden en worden uitgenodigd om kumis (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

Ook de weg naar en van het meer is indrukwekkend. We rijden afwisselend door dorre berggebieden en groene valleien met gecultiveerde akkers. We maken een dagwandeling vanuit het bergdorpje Kyzyl-Oi, met mooie zichten op de typische rode berghellingen en besneeuwde 4000’ers ten zuiden van het dorp. We maken een tocht in de omgeving van Kochkor, het centrum van de viltproductie in Kirgizië, en door de diep uitgesneden kloof van de Konorchek Canyon. We overnachten in B&B ‘s, guesthouses en in een joertkamp aan het Son-Kul meer. In Bishkek verblijven we in een comfortabel en charmant hotelletje iets buiten de stad.

Vanuit Bishkek is het slechts 2 uur rijden naar het Ala Archa Nationaal Park. Het park telt meer dan 20 gletsjers en tal van 4000 meter hoge toppen.Er leven marmotten, wilde geiten, reeën en sneeuwluipaarden. We maken een fraaie trekking voor we de klim naar de 4527 meter hoge Uchitel Peak aanvatten. Het gaat afwisselend door beboste valleien en smalle kloven. We klimmen almaar hoger tot we het ruwe hooggebergte bereiken. We kijken uit over met sneeuw en ijs bedekte bergen, indrukwekkende morenen en lieflijke gletsjermeren.

Voor zonsopgang zetten we op dag 14 de klim naar de top van de Uchitel Peak in. Sommige delen van de beklimming zijn behoorlijk stijl maar de beklimming is technisch niet moeilijk (geen touwen of stijgijzers nodig).  Boven worden we beloond met een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen en immense gletsjers van het Ala Archa National Park. Een mooie afsluiter van een erg afwisselende reis met als absoluut hoogtepunt de beklimming van Uchitel Peak.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data

Er zijn momenteel geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.


Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata? Contacteer ons
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reizen in Kirgizië
Ontdek onze reizen in Kirgizië
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania