Slowakije, Polen

Avontuurlijk wandelen in het hart van Europa

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Henk Vandenhoeck Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoerop
de Hoge Tatra, het avontuurlijke Slowaaks Paradijs en de kleine Fatra
historische stadsparel Krakau

Slowakije, een wandelparadijs omsloten door het Karpatenmassief waarin we drie nationale parken bezoeken: de Hoge Tatra, het Slowaaks Paradijs en de Kleine Fatra. Als afsluiter bezoeken we het prachtige Poolse Krakau.

Wie houdt van rust, ruimte en natuurpracht kan volop genieten in Slowakije. Maar liefst negen nationale parken en een gigantisch netwerk van gemarkeerde paden zorgen voor prima wandelmogelijkheden. Tijdens deze reis exploreren we drie toppers van deze parken: de Hoge Tatra, het Slovaaks Paradijs en de Kleine Fatra.

Slowakije is omsloten door bergketens die een onderdeel vormen van het Karpatenmassief. In het noorden vormt de de Hoge Tatra een natuurlijke grens met Polen. Dit kleinste hooggebergte van Europa heeft pieken tot ruim 2600 meter en heeft een bijzonder rijke flora en fauna. De bergkammen zijn scherp en grillig en de hoger gelegen hellingen zijn behoorlijk steil, bij enkele passages zijn de aangebrachte kabels geen overbodige luxe. Uitvalsbasis voor onze tochten is Stary Smokovec, centraal gelegen aan de voet van het gebergte en omwille van de prima luchtkwaliteit ook als kuuroord gekend. Via een selectie van mooie en stevige wandelingen ontdekken we dit gebergte: de prachtige watervallen Studenovodské Vodopady, sportieve pasoversteken bij Priecne sedlo en Bystra sedlo, de glasheldere meren van Wahlenbergovo, verrukkelijke valleien als Studena Dolina, de hoogteroute Tatranska Magistrala vanuit Zdiar, een traditioneel dorp met typische houten huizen, trekken we door het meest beschermde deel van het natuurpark van de Hoge Tatra, de Belianske Tatry of de witte Tatra. Dit gebied is slechts beperkt toegankelijk.

Avontuurlijk wandelen doen we zeker in het Slowaaks Paradijs. Snelstromende riviertjes hebben er nauwe kloven en indrukwekkende ravijnen uitgesleten in de kalksteenrotsen. Via ladders klimmen we er langs hoge watervallen, via in de rotsen verankerde roosters lopen we boven een snelstromend riviertje, een hangbrug brengt ons naar de andere kant van de vallei.

Vanuit Terchova, dorp van de volksheld Juraj Janosik, verkennen we het gebied van de Mala Fatra. De Vratna Dolina, volgens velen de mooiste vallei van Slowakije, geeft toegang tot de Kleine Fatra, een middelgebergte met heel gevarieerde landschappen. De ruggengraat van het park wordt gevormd door een lange bergkam (met afgeronde bomenvrije toppen en ondiepe zadels) met als hoogste punt de Velky Krivan (1709m).

We sluiten deze tocht af met een stadsbezoek aan het Poolse Krakau, een gezellig historische universiteitsstad met heel wat troeven: de Grote Markt met zijn imposante lakenhallen, de oude Joodse wijk Kazimierz, het kasteel en de kathedraal op de Wawel-heuvel, de parksingel Planty.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Technisch wandelniveau i
Beschikbare data

Er zijn momenteel geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.


Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata? Contacteer ons
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reizen in Slowakije
Wie houdt van rust, ruimte en natuurpracht kan volop genieten in Slowakije. Maar liefst negen nationale parken en een gigantisch netwerk van gemarkeerde paden zorgen hier voor prima wandelmogelijkheden.
Ontdek onze reizen in Slowakije
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania