Kroatië

Proeven van de Via Dinarica

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Dirk Herfs Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep langs de drie varianten
3 nachten in een berghut
afwisseling van bergen en water, vasteland en eilanden

Een combinatie van de drie parallelle routes van de Via Dinarica. De hoogtepunten van het Adriatische kustgebergte.

De immense plooi in het kalksteen die de Kroatische kust en eilanden vorm heeft gegeven, is de geologische oorsprong van de Dinarische Alpen. Maak kennis met een onontgonnen kustgebergte vol beren en watervallen. In het voorjaar een explosie van kleur van de talloze bloemen, met her en der nog een witte vlek sneeuw, en in het najaar overwegend het goudbruin van de beukenbossen.
Maar het hele jaar door het immense blauwe van de Adriatische zee, die vanaf bijna elke Dinarische top te zien is, als omlijsting. Een geweldige entourage voor een wandelvakantie! De Via Dinarica is geen vaste route. Er is een blauwe variant, die vooral de kustlijn nabij blijft, een groene variant die overwegend door de bossen voert en een witte, die over de hoogste graten voert en die de panoramische toppen met elkaar verbinden. Dit programma combineert het allerbeste van het blauw, het groen en het wit. De reis is een mooie afwisseling van bergen en eilanden. Ze brengt ons langs drie nationale parken, over drie eilanden vol prachtige stranden en op vijf serieuze pieken.

De reis begint bij de bekendste natuurlijke attractie van Kroatië; de Plitvice-meren. Door middel van prachtige watervallen zijn de meren aan elkaar verbonden. We ondernemen een rondwandeling van een volle dag door de minder bezochte delen van het nationaal park. In de ochtend zien we de watervallen, terwijl de middag volledig door prachtig beukenbos voert. Het hotel is een heerlijke luxe plek midden in de natuur.

Het grootste nationale park van het land strekt zich een uurtje noordellijk van hier uit over de grens met Slovenië. De mysterieuze beukenbossen van Risnjak zitten vol wilde dieren, waaronder beren, wolven en lynxen. We wandelen eerst langs de bronnen van de Kupa en dan naar de hoogste piek van Risnjak. We slapen in de hut pal onder de piek. De eigenares kent alle beren van het NP goed en heeft er foto’s van aan de muur hangen. Wie weet zien we ze in het ochtendgloren rond de hut scharrelen. Het terrein bestaat vooral uit oeroude beukenbossen op een grillige ondergrond van jong kalksteen, maar regelmatig voert het pad over stenige graten van waaraf we de bossen prachtig kunnen overzien. Op dag 4 komen we via de top Sneznik het nationaal park weer uit aan de westzijde.

Via een brug steken we per veerpont over naar het eiland Krk. Het bizarre kale plateau van kalksteen aan de zuidkant van het eiland mag echt niet gemist worden. We schepen in bij het pension, met een terras met fraai zeezicht, en reserveren een volle dag om het plateau te leren kennen. We zijn voor het eerst deze reis aan zee, dus een zwempauze zal er zeker in zitten.

Dan steken we met de veerpont over naar Cres, het eiland dat overduidelijk de vorm van een bergrug heeft, alleen liggen de laagste delen ervan onder water. Vanaf de haven van aankomst wandelen we via een vreemd gat in de berg.

Een korte rit brengt ons dan verder naar de noordelijke kaap van Cres, kaap Tramontana. Hier lagen ooit een aantal dorpen maar de wildernis heeft deze weer opgeslokt. De bossen van steeneik en hedera zijn hier zeer mysterieus. Langs een grot wandelen we dan richting het klifstadje Beli, waar we overnachten. Vale gieren cirkelen soms boven het dorp. Ze broeden op de steile kliffenkust even verderop.

De dag erop rijden we zuidwaarts over het archipel Cres-Losinj en beginnen in het Romeinse havenstadje Osor aan de beklimming van de hoogste piek van dit archipel; Osorcica. Deze zeer panoramische wandeling zal u zeker lang bijblijven!

Na de wandeling nemen we in Veli Losinj de veerpont die ons naar Zadar vaart. Vanaf Zadar is het nog een korte rit naar het volgende verblijf; Stari Grad. Het diner is eenvoudig vandaag. We picknicken uitgebreid aan boord van de boot.
De volgende ochtend zult u pas de immense bergwand zien achter het hotel. In die ruwe wereld van kalk ligt de kloof van Paklenica, die het hoogtepunt vormen van Velebit Nationaal Park. We maken eerst een dagtocht over Bojin kuk, het mooiste panoramapunt van Velebit. Dan volgt een tweedaagse trekking door de kloven en over de pieken van dit bijzondere natuurgebied, waarop we overnachten in de sfeervolle hut Paklenica. Als we de berg af komen zetten sluiten we de reis passend af in een knus hotelletje aan zee.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Technisch wandelniveau i
Beschikbare data

Er zijn momenteel geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.


Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata? Contacteer ons
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reizen in Kroatië
De zon weerspiegelt in het azuurblauwe water van de Adriatische Zee. Grillige rotsformaties vormen de adembenemende kuststrook en in de zee prijken talloze groene eilandjes. Begin jij ook al te dromen van een onvergetelijke wandel- of fietsvakantie in Kroatië?
Ontdek onze reizen in Kroatië
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania