Montenegro, Kosovo

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor en Prokletije

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Internationaal reisleider Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
sneeuwzeker wandelen boven 1700 meter
ongerepte winterlandschappen in Montenegro en Kosovo

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor en Prokletije

Weinigen wagen zich ‘s winters in de ongerepte hooglanden van Montenegro. We hebben de bergen dan ook vrijwel voor ons alleen, want ook skitoerisme is er nauwelijks te bekennen in Montenegro. Zo ervaren we de witte wildernis in zijn puurste vorm. Gecombineerd met de grenzeloze gastvrijheid bij de pensions waar we verblijven, vormt dit een onvergetelijke reis. Kom mee op dit winters avontuur in het hart van de Balkan!

De reis begint met een vlucht op Podgorica, van waaruit we in een kleine 2 uur naar Durmitor rijden. Zabljak, het grootste (en enige) stadje hier, vinden we nog te druk Daarom  wijken we uit naar een fraai gelegen lodge die verscholen tussen de sparrenwouden ligt, op een natuurlijk plateau met aan de noordzijde de Tara kloof en in zuidelijke en westelijke richting geweldig mooi zicht op Durmitor. Vanuit de lodge maken we op dag 2 een wandeling waarbij we het materiaal testen, de spieren in vorm brengen en ons opmaken voor wat nog komen gaat. We gaan over het uitzichtpunt Curevac, van waaruit we de Tara kloof prachtig zien liggen, en passeren enkele stille bergmeren. De volgende dag maken we vanaf het Zwarte Meer een langere rondwandeling, dwars door de centrale delen van het massief. Aan het einde van elke tocht komen we terug bij de sfeervolle houten lodges, midden in een winters wonderland.

Was Durmitor nog redelijk ontwikkeld en bewoond, Prokletije is echt een verlaten wildernis in de winter. Het is daar waar het tweede deel van de reis zich afspeelt. In het busje richting Prokletije komen we nog even bij van de eerste inspanningen.  Een korte middagwandeling vormt de opmaat voor nog 3 onvergetelijke, pittige en dagvullende tochten hier. Vandaag slapen we in Kosovo. Je grens permit is geregeld dus daarover geen zorgen. Voor een nachtje ervaren we gastvrijheid op zijn Kosovaars in het pension van Mustafa Ariu en zijn vrouw, om de volgende dag voordat de zon op komt met een busje door te steken naar de overzijde van de Rugova kloof. We wandelen langs twee bevroren bergmeren, over een besneeuwde 8 kilometer lange graat met geweldig uitzicht aan weerszijden, door stille wouden van spar en lariks. Niets zal de rust verstoren als een enkele notenkraker in de top van de bomen, en het gehuil van wolven dat je ‘s nachts vanuit je bed kunt horen. Terug in Montenegro slapen we in een mooie lodge, om de volgende dag te trekking voor te zetten.

Voor de laatste 2 nachten kunnen we rekenen op een geweldig ontvangst bij de familie Dedushaj, een Albanees gezin in Montenegro. Nette houten kamers, een fraai panoramisch restaurants en heerlijke maaltijden wachten ons hier, en als klap op de vuurpijl beklimmen we als afsluiter nog een serieuze top.

In principe sneeuwzekere reis met wandelingen bijna uitsluitend boven 1700m!

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Technisch wandelniveau i
Beschikbare data
14 feb 2022 > 21 feb 2022
8 dagen - €1250
BESCHIKBAAR
BOEK NU Heb je een vraag? Contacteer onze experts
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reizen in Montenegro
Hoewel Montenegro aan de Adriatische zee ligt is het vooral een bergland. Meer dan de helft van de oppervlakte van dit kleine Balkanlandje ligt immers boven de duizend meter.
Ontdek onze reizen in Montenegro
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania